Kalkkunoista

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Suwitsu

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Suwitsu »

Siellä ne tallusteli :smt001

Olen muuten miettinyt että kuinka monta kalkkunaa kannattaa ottaa kesällä kasvamaan kahden aikuisen talouteen? Muksu vasta 1 v. joten ei lasketa..
Suvianne

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Meillä oli kotona aina kymmenen. Varmaan vähempikin riittäs.
Meillä vaan kotona aina savustettiin ja sitte sitä kokonaista syötiin suunnalleen viikko kaks :smt012 tuli vähän korvista.
Mutta jos viittii nähä vaivaa ja paloittelee, ennenku pakastaa, niin sittenhän sitä voi laskee paljonko esim menee kaupan broileriasuikaleita tms. viikossa/kuukaudessa.
Ja ottaa sen oman kalkun siihen tarkotukseen.
Niin minä teen. :)
maunu_muori

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Hihiii.. jopekka.. just tota tyylii tarkotin että ne kävelee kun BODARIT.. mulla on tossa työpaiklla yks nuorimies joka sitä harrastaa.. mut en oo sille kehannu sanoo kenen kävelyy hänen vaappuminen muistuttaa.. itekin jo tälläsen pientilallisen työtaakan alla alkaa kävelytyyli olla .. muuttunu, oikeesti mulle on jo siitä huomauteltu... tai sit vaan apinoin, kun seura tekee kaltasekseen..

Urosbutin yksi file painaa noin kaksi kiloo.. ja jos teitä Suwitsu on kaks aikusta ja enskesänä kovassa kasvussa oleta 1,5-( loppunuonna 2v) niin voit miettii, kuinka paljon tarviisitte kaupasta. Buttiuroksesta tulee siis sitä filettä jo noin 4 kg eli 10 kaupparasiaa, kun ne painaa 400 gr. Vii-ellä uroksella pääset jo lähes joka viikko tekeen yhen butti-file aterian(käsittäkseni toi 400 gr kauppa-annos on tarkotettu 3-4 gr hengelle, riippuu tietty kuin lihanhimonen on, noo ja siitä, mitä laittaa joukkoon, sitäpaitti se rasialiha kaupasta on vetistä höttömössöö), ja sitten tulee ne muut osat päälle...mulla oli sillon ekalla kerralla 8 lintuu.. mut sillon suurin osa meni yhtiin kekkereihin :smt003(toistasataa henkee kerralla) .. muutoin olis tärvääntyny tässä 2 hengen taloudessa, kun ei sitä kalkkuukaan viitti joka päivä syyä.. possua, lammasta ja vuohta.. väliin...

Naaraan fileet on pikkaisen pienempii, mut painaa nekin noin 1,7 kg kipale... jos ovat alkukesästä lokakuulle... jopekan linnuilla saattaa olla jopa painavammat.. punnaas huomenissa niin nähään osuikio kuinka liki( vai laitakko kokonaisena)
Avatar
jopekka
kana
Viestit: 98
Liittynyt: 10 Loka 2008, 19:36
Paikkakunta: Heinävesi

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja jopekka »

Kokonaisena palviin lähtevät. Toukokuussa ovat syntyneet ja reilu kuukausi sitten teurastetut ukot painoivat 15-17 kg suolistettuna ja kynittynä.
Kyllä ens kesänä ainakin 10 tulee.
Suvianne

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Niin pitää muistaa, että kun ne nuorena ottaa niin ei ne kaikki uroksia ole.
Joskus parempi tuuri kuin joskus...
Suvianne

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Meidän muniva tyttö nauttii olostaan, niin että koko kanala pöllyyää :)
http://karppausjaperhe.blogspot.com/200 ... tuhka.html
Topi

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Topi »

Kertokaas nyt te viisaammat, pystymehästä tulleelle, että minkä verran tilaa kalkkunat tarttee? Siis ei mitään lakipykäliä,kun ne on aina niin ahtaita, vaan ihan silmällä kahottuna, minkä kokonen karsina esim 2-3 pronssille on riittävä? Pitääkö niiden päästä talvellakin ulkoilemaan? Pärjäävätkö miten kylmässä tilassa? Miten iso reviiri niillä on jos pitää irti, siis joutuuko niitä paimentamaan takasin naapurista (200m) tahi emolehmälaitumelta (pihan vieressä)? Jos kuitenkin tartteevat ulkotarhan niin minkä kokonen vähintään sen tulis olla? Minkä verran ne syö? Siis tiiän kyllä että tosi tyhmiä kysymyksiä, mutta kun en oikeesti tiiä.... :smt017 Mummolla oli kalkkunoita kun olin ite polvenkorkunen, joten sen puoleen ei oo muistikuvaa niiden hoidosta... Kiinnostaa kyllä kovasti! Minkä ikäsenä alkavat munia? Millainen ero on porukan käyttäytymisessä jos porukassa on/ei ole kukko?
Suvianne

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Kaikkiin en osaa vastata. Ja kerron vain omistani.
Meillä on luonnolliset rajat, oja ja tie ja metsän reuna.
Kalkkunat eivät ole menneet edemmäksi, mutta käyvät kaukanakin laiduntamassa.
Joten se emolehmälaidun vois houkuttaa...
Porukoilla on kesäisin ollu butteja mökillä. Ja ne sai vain kerran päivässä jyviä ja keitettyä kalaa. Ne laidunsi pitkin metsiä mustikssa jne.
Kaukanakin pihasta.
Aina tulivat kotiin.
Minusta nuo ymmärtää kyllä, että ei saa mennä tiettyihin paikkoihin. pari kertaa olen ajanut ja ovat pysyneet poissa.
olisko pari neliää per kalkku?? En osaa sanoa.
Mutta jos mahollista järkkää ulkoilu talvellakin.
Tänään pakkasta -6 ja ukko vaan pörrää ja pörrää pihalla. Tytöt pysy sisällä kun oli jo lunta niin paljon.
Mutta nauttivat kyllä ulkoilusta.

Ainiin tässä on mun kalkkunoista jotain..
http://karppausjaperhe.blogspot.com/sea ... l/kalkkuna
Paltsi

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Paltsi »

Meillä on iso porukka ja sisätilaa on noin neliö / nokka koska ulos pääsevät vapaasti paitsi tulipalopakkasilla. Tila on kylmä hirsiaitta. Voivat varmasti paremmin jos pääsevät jaloittelemaan talvellakin. Sanoisin että ota mielummin kolme kuin kaksi ja varaa noin 5 neliötä tilaa. Jos ei ole liian iso tila niin lämmittävät itsekin sitä. Talvella kylmässä pärjääminen edellyttää sitä, että ovat syksystä asti tottuneet olemaan ulkona ja ruokittu esim ohralla niin, että on reilusti rasvaa talven varalle.

Meillä reviiri on noin 200-300 metriä joka suuntaan mutta lähinnä hautovilla naarailla. Kantajengi eli ukot ja joutilaat akat pysyvät parvessa joka vaeltaa kyllä mm. hevoslaitumella ja metsässä mutta tulee illaksi kotiin. Hautojat tulevat poikasten kanssa metsistä kotiin kun homma on hoidettu.

Viereinen laidun kiinnostaa varmasti mutta ei kai siitä mitään haittaa ole jos lehmätilallinen ei ala irvistelemään. Jos päädyt tarhaamaan, tee reilun kokoinen tarha koska isompikin tarha on pian tallattu mustalle mullalle. Katto on ehdoton koska meillä esimerkiksi kahden metrin aita ei ole minkäänlainen este.

Jos pronssit tai mustat saavat laiduntaa vapaasti niin melkeinpä löytävät ruokansa kesällä itse. Syyskesällä hyvissä ajoin ohra mukaan ruokintaan. Teollisia rehuja syötetään meillä noin 10 säkkiä/vuosi, lintuja on ~50 kpl. Rehua lähinnä vitamiinien, hivenaineiden jne takia talvella kun eivät pääse laiduntamaan ja viljasta ja ADE-vitamiinista ei ihan kaikkea saa. Loppu on kauraa ja ohraa kokonaisena tai litistettynä. Talvellakin syövät naurettavan vähän BUTtiin verrattuna. Meillä suhdeluku on ehkä sellainen, että 40 mustaa/pronssia syö yhtä paljon kuin 11 BUTtia. Kiloista en tiedä kun en viitsi laskea. Kaikki on kuitenkin ruokittava :smt003 Sepeliä ja kalkkia kuluu myös jonkin verran, rakeisella kalkilla ei saa korvata sepeliä vaikka se kanoilla käykin.

Muniminen alkaa pronssilla ja mustalla noin vuoden ikäisenä, eli edellisen kesän poikaset voivat alkaa seuraavana keväänä munimaan. On enempi kausimunija, poikkeuksiakin tietysti on. Muninta keskittyy siis kevääseen ja alkukesään.

Kukottomien elämästä en tiedä kun niitä on alusta asti ollut porukassa paljon. Ehkä kannattaa pitää toinen vaikka härnyyksi jos näyttää että kukko heittäytyy laiskaksi. Meillä homma menee niin, että yksi yrittää polkea ja kahdeksan muuta mahtailee vieressä ja yrittää parhaansa mukaan häiritä toimitusta, miettikääpä omalle kohdalle :smt005
Suvianne

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Paltsilla hieno tietopaketti.
Juu ei varmaan tunnu missään mikään aita!!
Tässä kuva meidän tytöstä joka lennähti paikaltaan puuhun ja sieltä sitten vaivatta alas kauas!!
http://karppausjaperhe.blogspot.com/200 ... eilla.html
Topi

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Topi »

Kiitos Paltsi vastauksista! :smt001 Ja lisää tyhmiä kysymyksiä sataa... :smt003 Eli, mitä tapahtuu kukkapenkille jos kalkut saavat vapaasti vaellella? Entä voiko niitä jättää työpäivän ajaksi irti ollenkaan? Minkäs kokosia ne paltsin mainitsemat rehusäkit on, 40kg vai jotain suursäkkejä? Millasta sepeliä kalkut tarttee? Onko ihan myynnissä olemassa vartavasten kalkuille tarkotettua, vai hiekotussepeliä vai joltain soramontulta käytyäkö annatte? Entäs kanojen kohalla tuo hiekka, onko myynnissä vai luonnostako otatte? Ite oon kanoille ihan montulta käyny, ettiny missä on vähän raettakin. Mites muilla koirat , kissat ja kalkkunat, kumpi ajaa kumman puuhun?
Paltsi

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Paltsi »

Kukkapenkit kuoputetaan satavarmasti :smt044 :smt045
En tiedä miten pitkä sinun työpäiväsi on, meillä ne olivat irti koko kesän...
Rehusäkin koko on juurikin tuo 40 kg, jotain iso-punahelttaa muistaakseni, ihan kalkkunoille tarkoitettua Maatalous-Agrista.
Kalkuille on tarjolla ihan hiekoitussepeliä, poikasille aluksi jotain rappauksen päälle tarkoitettua, raekoko jotain luokkaa 1-2mm, sitten ulkoilevat kesän ja syövät mitä hiekkaa saavat. Syksyllä siirtyvät kaikki sepeliin ja kalkkiin. Kanoilla on sama sepeli ja rakeinen kalkki.
Meillä kalkut saa olla rauhassa kissoilta ja koiralta, muutama pronssi innostui syksyllä jahtaamaan kissoja ja koiria joita lähinnä ärsyttää moinen keekoilu.
Avatar
jopekka
kana
Viestit: 98
Liittynyt: 10 Loka 2008, 19:36
Paikkakunta: Heinävesi

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja jopekka »

Palvaamon vaa-alla punnitut butit painoivat 7,2-9-9,8 ja 11,5 kg.
Ei harmainta hajuakaan paljonko toukokuussa syntyneet yleensä painavat.
Villiina

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Villiina »

No oli nyt pakko tulla hehkuttaan, et nyt minäkin saan kalkkunoita! :smt055 Yks ukko ja kaks kanaa. Olin suunnitellu keväällä hankkivani muutaman butin lihoiksi, mut nyt tuleekin pronsseja! Voi luoja kun jänskättää. Nyt vaan mietityttää mihin kummaan ne majoitaisin alkuunsa, etteivät pakene pitkin mettiä. Montako päivää olis ensinnäkin hyvä pitää sisällä, että tottuisivat meihin? Niin ja voiskohan ne asua vuohien kans samassa tilassa?
Nyt meen jo asioiden edelle, mut pitäisköhän meidän Suvianne vaihdella sitte vaikka munia, niin saatas vähän uutta verta? Minäkö innoissaan..? :smt003 Ruvettiin sitte jutteleen tän pronssien myyjän kans siitä, et mikä kumma se on kun näitä lintuja hommatessa tuntuu ettei yks tai kaks etes riitä. Nii ja pitää olla vielä montaa lajiakin. Nauro sitte sukulaisensa todenneen hänen lintuja kattellessaan, ettei sitä vikaa tarvi olla paljonkaan, sillon kun se on korvien välissä. :smt005
Suvianne

Re: Kalkkunoista

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Ne on niin ihania, etten ihmettele intoa!!
Ja vaihtikset sopii kyllä!

Mulla ne oli muutaman päivän kunnes yksi karkas, mutta se tuli muitten äänien perässä takaisin.
Ajaminen on ihan turhaa, menee just väärään suuntaan ja jos kiihytät vauhtia, niin lähtee lentoon :smt005
Äkkiä nuo tajuaa missä se koti on!

Jos ovat vuohelassa, niin orsien alle levyt ja jotenkin pitäs makuupaikka suojata, etteivät mee paskoon.
Meillä ovat kyllä uskoneet ettei portaille tulla kun olen ajanut.
Vastaa Viestiin