Munan pinnassa on
kutikula, sellainen suojaava kerros. Jos kovin hinkkaa, se kuluu pois ja huokoisen kuoren läpi voi päästä pöpöjä munan sisään. Siellä ne sitten lämpimässä ja kosteassa hautomakoneessa alkavat syödä munaa sisältäpäin ja seurauksena on keskenmeno ja hyvässä lykyssä mätämuna

Jos munan pinnassa on likaa, sen voi varovasti pestä pois haalealla vedellä, suunnilleen samanlämpöisellä kuin mitä munan lämpötilakin on. Pieni kostutus, hetken odotus että lika pehmenee ja huuhtelu. Parhaita on kuitenkin tietty puhtaat munat joita ei tarvitse kastella.
Haudontaan tarkoitettuja munia on hyvä säilyttää viileässä vaan ei jääkaappikylmässä, terävä pää alaspäin ja kerran vuorokaudessa on hyvä kääntää kennoa vähän kyljeltä toiselle. Näin säilytettynä ne säilyttävän itävyyden pidempään. Olen minäkin hautonut ihan kelpo tipuja jopa pari viikkoa jääkaapissa olleista munista, mutta itävyys ei ole silloin enää kovin kaksinen
