Kanalan tilavaatimukset

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Mimmi

Kanalan tilavaatimukset

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Kanalarakennus ja eläintiheys

Kotipihan kanalaksi käy monenlaiset pihapiirin rakennukset: vanha sauna tai aitta, navetta tai talli tai vaikka työmaaparakki. Ennenkin eläinsuojana toiminut tila on hyvä desinfioida esim. Virkon S -liuoksella. Myös uusi kanala on helppo rakentaa, sillä kanoilla ei ole erityisiä vaatimuksia tilan suhteen. Ainoa Munanettiläisten vinkki on, että teet kanalasta riittävän suuren seuraavia hankintoja varten. :smt002 Aikuisia kanoja ja kukkoja suositellaan kotikanalaan 4-5 kpl/neliömetri. Toisaalta kana tarvitsee tilaa mahtuakseen liikkumaan ilman häiriötä, mutta toisaalta kana on laumaeläin ja läheisyys tuo myös lämpöä. Luontainen parven koko on noin 5-20 kanaa ja muutama kukko.

Lämpötila ja valo

Talviasumuksen tulee olla lämpöeristetty niin, että lämpötila pysyy noin +5 asteen tuntumassa eikä kovillakaan pakkasilla laske nollan alapuolelle. Eläinsuojelulaissa kanoille suositellaan + 15 - + 20 asteen lämpötilaa, mutta tämä perustunee enemmän tuotannon tehokkuuteen (energiaa ei kulu höyhenten kasvattamiseen eikä lämmönsäätelyyn, vaan munintaan tai kasvuun) kuin eläinten hyvinvointiin.

Kovilla pakkasjaksoilla kanalan lämpötila voi painua nollan tuntumaan, jolloin vähimmäisvaatimuksena voi pitää, ettei juomavesi jäädy. Jos hetkellisesti lämpötila laskee tämän alle, kanoille tarjoillaan lämmintä vettä ja ruokaa. Toki näin voi tehdä talviaikaan muutenkin. Myös ravintoon tulee kiinnittää huomiota niin, että se sisältää tarpeeksi proteiinia, jota eläimet tarvitsevat lämmön tuottamiseen. Peruslämmön voi saada kanalaan toimivan kestopehkun avulla. Lisälämmönlähteeksi käy ainakin maatalouskaupoista saatavat lämpölamput. Muissa lämpöratkaisuissa on tärkeää varmistaa laitteen kosteuden ja pölyn sietokyky paloturvallisuuden säilyttämiseksi.

Muniakseen kanat tarvitsevat valoa, joten ikkunat ja miellyttävät (päivänvalo-) valaisimet ovat tarpeen. Talviaikaan valon määrää kuitenkin vähennetään, jotta kanat saavat pitää sulkasatonsa ja munintataukonsa. Näin ne pysyvät terveinä ja ovat pitkäikäisempiä. Muniakseen kanat tarvitsevat valoa noin 12- 15 tuntia päivässä. Tauon aikana ravinnonhakua ja muita päivittäisiä toimintoja varten riittää noin 10 h valoisa aika. Kanoille on hyvä antaa vähintään yhdeksän tuntia kestävä pimeä aika vuorokaudessa silloin, kun se täällä yöttömän yön maassa on mahdollista.

Pehku ja kylpypaikka

Lattiaksi käy niin maalattia kuin betonikin (ja moni muu rakenne). Kestopehku on helppohoitoinen: pohjalle laitetaan hyvin kosteutta imevä turve, päälle purua, olkisilppua ja/tai kuivia puiden lehtiä. Pehku saa olla ainakin 20 cm paksuinen. Päivittäin tai viikottain siivotaan vain enimmät ulosteet (tasoilta yms.) ja laitetaan silloin tällöin puhdasta ainesta pehkuun. Varsinainen pehku vaihdetaan kerran vuodessa. Tällainen pehku tuo myös lämpöä kanalaan talven aikana, kun se laitetaan "kypsymään" hyvissä ajoin ennen syksyn ensimmäisiä pakkasia. Jos pehkua ei tarvita lämmöntuotantoa ajatellen, lattialla voi pitää vain ohutta turve- tai purukerrosta, joka siivotaan riittävän usein. Tällöin on syytä muistaa varata kanoille erillinen kylpypaikka.

Kanat kylpevät hyvässä pehkussa itse valitsemassaan paikassa. Voit kuitenkin yhteen nurkaan varata kylpypaikan, jossa lisäät pehkuun hienojakoisia aineksia, kuten hiekkaa, turvetta ja tuhkaa. Tuhka ennaltaehkäisee myös ulkoloistartuntoja. Mikäli riittävän paksua pehkua ei lattialla ole, kylpypaikaksi voi varata vadin, saavin tai vaikkapa puulaatikon.

Orret ja pesät

Orsiksi käyvät pyöreät paksuhkot (sormet eivät yllä ympäri) oksat tai seipäät. Niitä on hyvä olla parissa tasossa ja on toki varmistettava, että kaikki yksilöt sinne mahtuvat vaivatta. Varmista lisäksi, että kanat pääsevät orrelle helposti. Useimmat kanarodut ovat aika hyviä lentämään pieniä pyrähdyksiä, mutta orrelle nousussa ne mielellään käyttävät tikkaita tai siltaa. Orsien alle voit laittaa tason, josta enimmät ulosteet on helppo siivota pois.

Pesäksi käyvät monenlaiset rakennelmat (kota, mökki) tai valmiit rakenteet kuten puulaatikko tai hylly, maitolaatikko, vanha sähköuuni tai helposti vaihdettavat kyljellään olevat pahvilaatikot. Pesään laitetaan reilusti puhdasta olkea tai heinää ja vaihdetaan ne aina haudonnan jälkeen tai kun ne likaantuvat tai muuten vain vähintään pari-kolme kertaa vuodessa. Pesä sijoitetaan sille seinustalle, mistä valo tulee. Tällöin pesä jää mukavan hämäräksi. Jos valoa tulee sinne liikaa, eteen voi laittaa verhon, jonka kanat kyllä osaavat sivuuttaa. Jos mahdollista, nosta pesät irti lattiatasosta ja varmista helppo pesään pääseminen laittamalla oviaukon eteen pieni orsi tai silta. Pesiä tulee olla yksi aina neljää kanaa kohden.

Ruoka- ja juomapisteet

Ruokinta-alueella pehku voi olla hyvin ohut tai sitä ei ole juuri lainkaan. Ruokinta-alueen voi myös nostaa irti lattiatasosta, ikään kuin pöydälle. Näin ruoka-astiat pysyvät puhtaampana, kun kanat eivät kuopsuttele sinne puolta pehkua sekaan. Monenlaiset automaatit helpottavat ruokintaa ja niitä voi myös itse rakentaa. Puhtaana pysyvän juomapaikan saat myös autonrenkaasta ja sen keskelle sopivasta emalivadista. Ruoka- ja juomapaikkoja on oltava riittävästi niin, että parven arvojärjestyksen alimmatkin pääsevät niille esteettä.

Ulkolaidun

Kätevintä on, jos pääsy ulkolaitumelle tapahtuu suoraan kanalasta siten, että kulkureitti voi olla sään salliessa auki ja kanat kulkevat vapaasti sisään ja ulos. Ympärivuotiseen käyttöön toimivin ratkaisu on katettu, ympäriinsä verkotettu sorapohjainen jaloittelutarha. Varsinainen laidunnus, jossa kanat pääsevät syömään ruohoa ja kaivamaan matoja ja etanoita vaatii tilaa noin 2 m2/nokka. Tällaisen laitumen tulee siis olla osittain tai kokonaan kasvillisuuden peittämä ja sen tulee tarjota myös varjopaikkoja.

Kanojen reviiri on suhteellisen pieni eivätkä ne yleensä pyri karkailemaan vapaana ulkoillessaankaan, mikäli ympäristö tarjoaa ravintoa ja kanoille luontaista puuhaa, kuten kylpypaikan, mahdollisuuden auringonottoon ja puiden oksia/orsia. Vapaana ulkoilu tietysti kasvattaa petoriskiä.

Omat rajoituksensa kevään ulkoiluihin ovat viime vuosina tuoneet lintuinfluenssan vuoksi vuosittain ilmoitetut ulkonapitokiellot sekä tarhattuna ulkoilun mahdollistavat poikkeukset.

Lisävinkkiä kanaloiden ja tarhojen rakenteluun löydät tämän rakentelu/remontointi -osion keskusteluista. :smt006

teksti (c) Mimmi
Lukittu