
Piti itsellekin tämä kysymys selvittää ja se on sitten tässä.
Likaisten munien luokitusta on alennettava ja niistä saatava hinta on alhaisempi, mikä aiheuttaa tulonmenetyksiä tuottajille. Tämä selittää, miksi munien peseminen herättää edelleen kiinnostusta.
Olisi kuitenkin otettava huomioon, että munan pintaa peittää kauttaaltaan orgaaninen kerros eli pintakelmu. Tavanomaisissa olosuhteissa ja hyviä käsittelykäytäntöjä noudatettaessa pintakelmu suojaa munaa kuivumiselta ja muodostaa luontaisen esteen munan pinnalla sijaitsevan kasvuston sisältämiä tavanomaisia epäpuhtauksia vastaan. Munan sisältö voi saastua vertikaalisesti, jos munivan kanan munasarjat tai munanjohdin ovat infektoituneet, tai horisontaalisesti, jos esimerkiksi pesässä olevista ulosteista tai pölystä peräisin olevat epäpuhtaudet pääsevät kuoren läpi munan sisään. Munien peseminen ei auta vertikaalisesti siirtyneiden epäpuhtauksien aiheuttamaan saastumiseen. Horisontaalisen siirtymisen yhteydessä pintakelmu muodostaa luontaisen suojan. Jollei munaa käsitellä asianmukaisesti, pintakelmun vahingoittuminen tekee munan herkemmäksi ja sisällön saastumisen riski kasvaa. Pintakelmun vahingoittumisen vaaraa voivat lisätä:
- kuorella oleva vesi (pintakelmu voi vahingoittua myös märkänä pakatun munan pinnalle tiivistyneestä vedestä)
- pesuvedessä oleva rauta
- kuoressa oleva uloste, ja tässä tapauksessa
- fysikaalinen harjaus lian poistamiseksi
- suuri paine (esimerkiksi pestäessä) jne.
Näistä syistä munat on pestävä hyvin hellävaraisesti ja varovasti, jottei luontainen pintakelmu vahingoitu eikä munan laatu tämän vuoksi heikkene.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 79:FI:HTML
Että ei tarvii enään kysellä
Ny mulle tuli vertikaalinen hätä, jälkihoito horisontaalisesti