Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
leevi

Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja leevi »

Tervehdys.

Aloitellaan tässä kanojen hoitoa ja muutama vinkki tarvittaisiin hautovaa kanaa koskien. Nyt on haudontaa takana noin 3-5 vrk ja tänään uskalsin kurkata kanan alle pienistä nokkimisista huolimatta ja siellä oli 6-8 munaa äkki vilkaisulla. Tekisi mieli läpivalaista munia mutta jos kanaa menee häiritsemään noinkin pitkän aikaa niin voiko kana jättää haudonta urakan kesken? Mites kukko tähän toimenpiteeseen suhtautuu? Tuli ainakin orrelta alas kun kurkkasin pesään ja enkä sitten enää viitsinyt tonkia kun ei tiedä vielä kukon ajatusmaailmaa. Yrittääkö kukko puolustella hautovaa kanaa vai muutenko vain se siihen tulee ihmettelemään?

Kysyykä pois lisää tietoa jos tarvitsette kun en oikein vielä tässä vaiheessa osaa kaikkea tarvittavaa kertoa.
max3

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja max3 »

Mä tein ekan hautovan kanssa niin, et nappasin puolet munista ja läpivalaisin. Annoin ne takas kanalle, joka itse pyöritteli ne allensa ja sitten hetken huilin jälkeen otin ne loput, joille tein saman toimenpiteen. Kukko tosiaan vahti mun tekemisiä, mut antoi rauhassa touhuta, kun kana ei ollut hädissään, vaan paremminkin hiukan kiukkuinen häiriöstä (tosin tottui haudonnan aikana, joten sain kurkkia kuoriutumisiakin ihan rauhassa).
Tietty jokainen kana ja kukko on yksilö. Tilanne on tietty helpompi, jos kana on suht kesy jo ennen haudontaa.
Kannattaa samalla kun läpivalaisee munat, niin merkata ne, jotta tietää ottaa pesästä pois myöhemmin sinne munitut.
kanamummo

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Onhan siinä vaihtoehto numero2, elikkäs anna olla. En oo kait koskaan läpivalassu kanan alta munia, vaan koneesta. Kana hoitaa homman, kunhan pesään ei munita lisää haudonnan aikana. Onks sellasta vaaraa? Jos on, eristä kana tai merkkaa munat että saat noukittua uudet pois.
Mimmi

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Minusta on kyllä ollut ihan hyvä systeemi totuttaa kanat siihen, että munia/pesää/kanaa käsitellään myös haudonnan aikana. Siihen nuo näyttävät sopeutuvan eikä ongelmia ole sitten tullut, onpa tarvinnut tarkistaa munia tai kanaa tai pesän kuntoa/siisteyttä tai mitä vain. Ja muutama sellainenkin haudonta on jo koettu, ettei kymmenestäkään munasta yhtään ole lähtenyt kehittymään, joten siinäkin mielessä läpivalaisu on ihan hyvä juttu hedelmöittymisen ja kehityksen alkamisen varmistamiseksi alkuhaudonnan aikana.
leevi

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja leevi »

kyllä pieni vaara on olemassa että samaan pesään munivat koska muutamaan päivään ei ole munia paljoa muualla ollut. tänään oli jokaiselta kanalta muna tullut eri pesään. täytyy kohta alkaa rakentamaan eristyosastoa parin viikon päässä häämöttävää kuoriutumista varten. viisi munaa läpivalaisin eilen ja niistä kaksi oli täysin selviä tapauksia kun verisuonia oli hyvin näkyvissä. kolmessa ei näkynyt mitään joten otin pois jos ovat tyhjiä tai sitten saattavat olla jälkeenpäin pesään munittuja. en viitsinyt niitä tyhjän tuntuisia pesään jättää koska ajattelin että mahdollisien kuoriutumisten väli on turhan pitkä(n.5 päivää).
leevi

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja leevi »

No nyt oli kana vaihtanut pesää. meillä on neljä koppia vieretysten niin oli hypännyt ensimmäiseen hautomaan kahta munaa jotka oli aamun aikana sinne pyöräytetty. aamulla kävin katsomassa ja kaksi kanaa oli pesissä pannukakkuna joten ajattelin että toinenkin on innostunut hautomaan. kävin asioilla ja menin katsomaan uudestaan niin pesä jossa on kaksi viikkoa haudotut munat oli tyhjillään munat suht lämpimiä ja yksi uusi merkkaamaton muna joukossa. olisiko tässä käynyt niin että hautova kana on käynyt tarpeillansa ja joku muu on mennyt munimaan samaan koppaan sinä aikana jonka takia hautova kana on mennyt toiseen pesään jossa oli muutama muna? siirsin äsken ne munat joita on haudottu siihen pesään jossa kana nyt on ja oli oikea kana koska mahan alus oli aivan paljas.
Xaus

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja Xaus »

Meillä tänään 2 kanaa kökötti pesissään, mutta mun mielestä ne oli jossain vaiheessa vaihtaneet pesiä. :smt017 Iltaherkkujen jälkeen toinen palasi pesään, mutta toinen meni orrelle, mut vahti selkeästi pesien edustaa. Seuraillaan nyt tilannetta. Periaatteessa ei olisi fiksua antaa hautoa, mut jos näillä tyrniksillä on vähän huonoa tuo haudonta, niin kannattaako sitä estää?
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Meilläkin kaksi aloitti pesissä kökkimisen, mäkin luulen että vaihtoivat pesää ekana päivänä, sitten yksi jäi lättyilemään omaan pesään ja jäi sinne yöksikin, toinen lättyili illan mutta meni orrelle yöksi, lättyili taas aamulla, päivällä puuhasi muuta, iltapäivällä makoili pesässä, illalla pesään-pois-pesään show, yöksi orrelle, aamulla taas pesässä makoilua ja päivällä ei enää, kyllästyin ja otin munat pois eikä ole sen jälkeen enää hautominen kiinnostanut. Toiselle tulee kohta viikko täyteen, toivottavasti jaksaa loppun asti ja toivottavasti uusilla kukoilla riittää paukkuja että tipuja tulee. Hyvä kun on muutakin vahtimisita kun kuttujen mahanseutua :smt003
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
leevi

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja leevi »

Tämän aamun saldo oli että kaksi tipua viidestä on kuoriutunut. Nyt tarttee miettiä miten ne saa siirrettyä omaan eristettyyn tipulaan emonsa kanssa. onko vinkkejä?
milkkis]

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja milkkis] »

Onnea tipuista!! Mä odottelin mun ekan hautovan kanan kanssa että kaikki tiput kuoriutu ja siirsin sit kaikki kerralla. Eli mä kurkkisin tän päivän sinne kanan alle ja kun näyttäis että kaikki tiput on suht kuivia niin ei muutakun kana ensin ja tiput heti perässä uuteen paikkaan :smt001
leevi

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja leevi »

Oli kaksi kuoriutunut silloin kun menin siirtohommiin ja kolmas melkeen. otin ne kaksi tipua ensin ja siirsin pienempään häkkiin ja emokana perässä. hyvin se sinne pesään sitten perässä meni. kukko meinas käydä kimppuun kun kannoin kanaa kainalossa uuteen paikkaan. samalla kun nostin kanan pesästä niin huomasin että juuri kuoriutumassa oleva tipu oli tarttunut kanan vatsaan kiinni ja tuli siellä sitten mukana koko muutaman metrin matkan. onneksi ei tippunut ennen aikojaan vaan juuri uuden pesän oven suuhun tipahti. kaksi munaa on vielä alla jotka ei edes piipitä vielä. toivottavasti tulee pian ettei niitten hautominen jää kesken. tosin toinen kana hautoo seitsemää munaa niin sinne voi sitten laittaa hetkeksi odottelemaan. miten muuten käy jos laittaa ne kaksi munaa toisen kanan alle ja kuoriutuvat siellä? lopettaako hautova kana muitten munien hautomisen? voiko viimiset kaksi tipua laittaa noiden kolmen vähän vanhemman kanssa samoihin tiloihin?
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4453
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Onnea leeville! Se jo tipuja saanut kanaemo jaksanee istua vielä pari päivää tiiviisti pesässä, joten luultavasti munia ei tarvitse siirrellä toisen hautojan alle. Mutta jos tarvitsee, niin onnistuu niiden laittaminen kuoriutumisen jälkeen takaisin oman emon allekin...tuskin toinen hautoja kerkiää haudontaa lopettaa.
harrastaja

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja harrastaja »

Tuota olen minäkin ajatellut minkä Hilta vastasi meni kaks kärpästä yhdel iskul :smt009
leevi

Re: Kana alkoi hautomaan....vinkkejä kaivataan.

Viesti Kirjoittaja leevi »

kiitoksia vaan. eli nyt on neljäviidestä kuoriutunut ja yksi muna jäljellä joka ei piipitä vielä mutta liikettä on sisällä kun lampulla katsoo tai kuuntelee. toisen kanan alla 10 munaa jotka tänään merkattiin. se menee vaihto sitten mukavasti kun kolmen viikon päästä tulee seuraava satsi niin eikös nuo nyt kuoriutuneet voi silloin päästää jo muitten kanssa samoihin tiloihin? ainiin ei ole missään vaiheessa tullut sanottu että maatiaskanoista on kyse ja ilmeisesti kuvista päätellen alhon kantaa. jos jollain on tarvetta kukolle tai kukoille niin voisin lahjoittaa pois mikäli niitä näistä tipusista tulee.
Vastaa Viestiin