Pidä yllä päivitystä kanan voinnista- jos tästä vaikka olisi jollekin apua joskus.
Se tehotyttönen on nyt aika hyvin jaloilaan, ontuu vähän. Mutta kulkee aika hyvin muiden mukana. Nukkuu edelleen lattialla, mutta syö jo seisaaltaan.
Nyt vaan huolestuttaa se että heltta näyttää vähän surkastuneen ja kuivuneen. Siinä on yhdessä reunassa valkoista ryhelmää.
Tuoko tämä kenellekkään mieleen mitään tunnettua???
Lämpölamppua meillä ei ole, mutta aion hankkia sellaise ensi viikolla. (toivottavasti ei liian myöhään) Tosin meillä ei yölämpötilakaan ulkona ole laskenut alle +6 tässää viime päivinä. Mutta varmasti toipilas nauttisi lisälämmöstä.
mirri mainitsi ruokahaluttomuuden. Marek-potilaalla voi mennä ruokahalu tosiaan ihan kokonaan tai sitten se säilyy hyvänä loppuun saakka.
Vieläkös tämä tursian kana munii? Munintatauolla on yleensä semmoinen vaikutus, että harja ja heltat kutistuvat ja haalistuvat ja myöskin tuommoista vaaleaa, ikään kuin hilsettä, voi olla. Mutta liittyykö harjan muuttuminen nyt sairauteen vai sulkasatoon...
Lämpölamppu ja nimenomaan se punainen malli on hyvä hankinta Siinä on sen verran himmeä valo, ettei pitäisi häiritä yöunta toisin kuin hehkulamppu.
Kana on entistä paremmassa kunnossa. Tänään en enää meinannut erottaa sitä laumasta. Sulat oli suittu ojennukseen ja innokas pikkukukko ei varmastikaan ole päässyt sekottamaan höyhen pukua.
Se muni sen yhden vähän normaalia pienemmän munan lattialle jokunen päivä sitten, mutta ei ole sen jälkeen muninut. ...kaipa ne oi lopettaa munimisen, kun kunto ei salli. Tuo kuvaus sopisi niin hyvin. Eikä muuten olleet muutkaan tehotytöt, eikä maatias-Karoliinakaan muninut. Olisivatko ihan yhdessä tuumin sopineet talvilomasta...?
Ajattelin nyt vielä päivittää tänne kanan kuulumiset.
Ilokseni tehotyttö toipui ihan kokonaan. Se liikkui vaivalloisesti muutamia päiviä, mutta reippaasti se meni aina muiden mukaan syömään- Sitten yhtenä aamuna en meinannut löytää koko tyttöä. En nimittäin osannut odottaa että se on kokonaan jaloillaa ja muiden mukana. Tunnistin sen sitten siitä surkastuneesta heltasta.
Mutta kyllä olen iloinen, että se selvisi, eikä tarvinnut turvautua kirveeseen
Mä veikkaisin syyksi jalattomuuteen joko kylmyyttä tai jonkun muun kivennäisen kuin kalsiumin (kalium, magnesium, natrium?) puutetta. Hybridit on aika arkoja kylmälle ja saattaa saada kramppeja jalkoihin. Kivennäistasapainon heittäminen esim. yksipuolisen kauradieetin takia taas voi aiheuttaa hermostoperäistä ontumista. Noita pääkivennäisiä (kalium, kalsium, magnesium, fosfori, natrium) tarttis olla veressä oikeassa suhteessa. Mä joskus hoitelin yhtä fasaanikanaa, joka oli kans muuten täysin reipas ja pirteä, mutta jalaton. Se oli ilmeisesti popsinut liikaa lintulaudan antimia ja saanut kivennäispuutoksen, koska toipui kivennäisillä höystetyllä sapuskalla. Mä laitan appeen joukkoon pienen tilkan lehmien laidunkivennäistä varmuuden vuoksi. En kyl tiä, onko siitä hyötyä.
Enpäs ole huomannu että tuokin käy kanoille. Pitäisikö vähän paremmin lueskella nuo pussukoiden tekstit mitä tuolla varastossa on.
Oiskohan tällä suotuisia vaikutuksia myös tuohon sulkien uudellee kasvuun?
Mielenkiintoista, ja ihanaa, että kerrankin jollain on positiivinen esimerkki ja kananen on oikeasti toipunut. Pitäisikö kanojen kivennäisainetarpeen täyttyä kokonaan rehusta? Ts. jos saatavilla on vapaasti rehua, kauraa ja kalkkia, ei puutosta pitäisi päästä syntymään, vai joutuuko rehun lisäksi kivennäisten saatavuutta vielä jotenkin parantaa. Laitoin toiseen ketjuun juuri viestiä 3 kk:n ikäisestä tipusta, jolla toinen jalka on kipeä, tai ei astu sille kunnolla ja mietin jo jonkun puutoksenkin mahdollisuutta. Se on myös aika pullea kanatipu, syö paljon, mutta liikkuu vähän. Voihan se olla ihan jalan rasitustakin...
Niin...periaatteessahan se ostorehustus menee niin, että käytettäessä täysrehua >sen lisäksi ei saisi antaa mitään muuta ruokaa ja käytettäessä puolitiivisterehua >sen lisäksi pitää antaa toinen puoli kanan päivittäisestä tarpeesta jyvinä.
Mutta kun nämä ostorehuohjeet on tietenkin tehty tuotantokanoja varten, jotta saataisiin mahdollisimman suuri munatuotanto mahdollisimman pienellä rehumäärällä, niin harrastekanaloissa, joissa em. yhtälö on harvoin se tärkein kriteeri kanojen pidolle ja joissa höydynnetään mieluusti myös keittiön / kasvimaan omat tuotokset, niin onhan se mahdollista, että jotain puutostakin voi esiintyä. Itse kuitenkin epäilen, koska suurin osa harrastekanoista on muuuta rotua / risteytystä kuin huippumunantuotantoon jalostetut hybridit.
Niinhän tuo kyllä taitaa olla. Ja tuntuis että se vitamiinilisäkin on kuitenkin tarpeen, vaikka ostorehua annetaankin. Vaikuttaahan ne kivennäis- ja hivenaineiden imeytymiseenkin. kin. kin. höh. Pitäs opetella kirjottamaan ilman turhia loppuhärpäkkeitä.
Hyvä juttu.
Meillä taitaa kuitenkin olla tuolla pikkukanalla marek Kävin nyt tutkimassa ja totesin, että aina kun sen laskee maahan, ovat oikean jalan varpaat ikäänkuin kippurassa alla ja vasemman normaalisti harallaan. Se asettelee niitä alleen ja pääsee sitten könkkäsemään eteenpäin, mutta huonosti. Siipikin on jotenkin vino, mutta kyllä se sitäkin vähän liikuttaa. Onhan se voinut senkin venäyttää jotenkin, kai, mutta jotenkin epäilen että se on marek. Nyt se on kuitenkin suhteellisen hyvässä kunnossa, joten odotan maanantaihin, että saan jotain noista vitamiinilisistä ja kokeilen sillä, jos se vaikka toipuisi. Kalkkirakeita veti ihan innoissaan, kun vein äsken, joten voihan se joku puutoskin olla...
Tosta fosforista muistelisin, että liian kauravoittoinen ruokinta voi aiheuttaa fosforin puutetta. Mä en käytä ostorehuja juuri lainkaan, mitä nyt hiukan broiskujen cc-rehua kauran joukossa pitämässä kokkideja kurissa. Annan vaan kauraa, juureksia ja sakkaruokaa + kalkkia. Siksi lisään tota kivennäistä ja myös vitamiineja sakan joukkoon, ettei tule puutoksia.