Musta toi leike on vähän eri juttu kuin se sangon nestemelassi(luulen en tiiä, että tää on lähinnä siitä valkaisuprosessista saatavaa sivutuotetta).
Melassaileikettä, rouhetta tai seosmellassia, niin oon ymmärtäny että osassa noista "kuivista" on ihan muutakin kuin sokerijuurikkaan kuoriosaa( siinähän on siis myös kuituja, joita tossa valkosessa puhtaasssa sokerissa ei oo) "Piipputupakkana" tunnettuhan on sitä rouhittua, kuivattua kuorta. Mut sitä en oo sen toisen sokeritehtaan lopettamisen jälkeen enää nähny markkinoilla(tai en oo ainakaan löytäny, ja oon vähän kysellutkin ettei taida olla ees tarjolla säkeissä enää). Nythän on sitä puhdasta melaasia pelletteinä, tai sitten sotkettuna viljan kanssa( pitäs kattoo pussin kyljestä mitä siinä on)
Kamalan suosittuu ei toi meillä ainakaan oo tirppapiirissä ollu... mut vuohet ja lampaat sitä kyllä kylmällä saavat. Linnut syö mieluummin kylmällä pähkinöitä, läskiä ja auringonkukansiemenii.
Kesäkelillä ei tollasii energiapommeja meillä anneta ollenkaan.
..
nyt oli sellainen rakonen että ehdin etsimään
http://www.pellava.fi/agrokuituverkosto ... moinen.htm
tuossa sanotaan että haitta-aineet tuhoutuu raaka-aineiden valmistusprosessissa...
ja jos nyt käsitin oikein niin sitä keittoo tai kuumavesikäsittelyy olis käytettävä varsinkin silloin, kun käytetään esim kokonaisii pellavansiemenii..
pitäs tonkii vielä se Saastamoisen varsinainen tutkimusraportti.