Kirppuja vai mitä lie

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

max3

Re: Kirppuja vai mitä lie

Viesti Kirjoittaja max3 »

Varmaan vasta, kun selviävät hyvin ilman emon lämpöä... Vaikka eipä tästä ole vielä Minnimannin kanssa niin tarkkaan puhuttu. :smt002 (mun tuurilla se hautoo sit jo seuraavaa satsia, kaikki 12 "tipua" vierellään pesässä :smt005 )
kanamummo

Re: Kirppuja vai mitä lie

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Samoja torjunta-asioita pyörittelen päässäni, siipikarjaliiton sivuilta löyty tuommonen pätkä:
Käytettäviin aineisiin tulee aina tutustua tarkasti ja niiden käytössä tulee olla huolellinen. Esimerkiksi monia aineita saa käyttää ainoastaan eläintilojen ollessa tyhjinä. Useat aineista ovat myös myrkyllisiä sekä ihmiselle että ympäristölle ja siksi niitä tulee käyttää harkiten. Torjunta-aineiden käytössä on aina noudatettava valmistajan ohjeita.

Myös kyseisen tuotteen soveltuvuus torjuttavaan hyönteiseen tulee tarkistaa. Hyönteiset voivat myös kehittyä vastustuskykyisiksi torjunta-aineille, mikäli samaa torjunta-ainetta käytetään jatkuvasti.

Norjassa punkkien saneerauskokeissa on käytetty seuraavia aineita: diklorfossi, fenitrotioni, klorpyrifossi, malation, foxiimi, primifosmetyyli, tetradifon, carbaryl, alfa-sypermetriini, binferin ja permetrin. Näitä myrkkyjä yhdistettiin kokeissa lämpökäsittelyyn.
Myös deltametriini tehoaa punkkeihin ja sitä saa käyttää karjatiloissa erätauoilla.
http://www.siipi.net/hanke/hanke_index.html

ja lisää:
Saneerauksessa voidaan käyttää kanapunkin torjuntaa tehoavia kemiallisia aineita, lämpökäsittelyä tai lämpökäsittelyn ja kemiallisten aineiden yhdistelmää.

Tyhjässä kanalassa voidaan käyttää mm. seuraavia aineita: Malan, Malasiini- ruiskute , Empire 20, ja Cislin suspensio

Näitä tuotteita ei saa käyttää tuotantokauden aikana eikä luomukanaloissa.

Luomutiloilla voidaan erätauolla käyttää ainoastaan pyretriiniä sisältävää Bioruiskute S nimistä torjunta-ainetta

Kanala

Parhaimpaan saneeraustulokseen päästään, jos kanala käsitellään kahdesti punkkeihin tehoavalla aineella. Jos joudut saneeraamaan useamman kerran, käytä tuotetta, jonka vaikuttava aine on eri kuin edellisellä kerralla. Jos käytät samaa ainetta jatkuvasti, voivat punkit ”oppia” sietämään ainetta ja se ei enää tehoa niihin. Suojaa itsesi myrkyiltä tuotteessa olevien suojaohjeiden mukaisesti.

Saneeraus:

Pöly, rehu, kuivikkeet, ulosteet ja muu orgaaninen lika antavat hyvän suojan punkeille ja heikentävät torjunta-aineiden tehoa. Tämän vuoksi saneeraus tulee aloittaa kanalan perusteellisella mekaanisella puhdistuksella mahdollisimman pian kanalan tyhjennyttyä. Pinnat, raot ja halkeamat imuroidaan lopuksi huolella.
Tilojen käsittely punkkeihin tehoavalla torjunta-aineella tehdään heti puhdistuksen jälkeen mieluiten samana päivänä kun kanat ovat lähteneet. Yritä saada aine mahdollisimman syvälle halkeamiin, rakoihin ja muihin punkkien piilopaikkoihin. Pidä lämpötila + 20° C:ssa, jotta punkit ehtivät kuoriutua ja pysyvät aktiivisina. Näin niillä on suurempi mahdollisuus joutua kontaktiin aineen kanssa. Aineen pitää siis olla tehokas kolmen vuorokauden ajan.
Punkkiaineen vaikutettua vähintään kolme vuorokautta tulee tilat pestä ja desinfioida. Painepesu kuumalla vedellä vähentää punkkien määrää. Pinnat voi desinfioida 140°C höyryllä tai tavallisilla desinfiointiaineilla. Kuumaa höyryä käytettäessä tulee varoa herkkiä muoviosia esim. nippalinjoissa. Desinfioinnissa voidaan käyttää myös Neopredisan-desinfektioainetta, joka tuhoaa Saksassa tehtyjen tehokokeiden mukaan punkin munat 0,5 % liuoksena ja aikuiset 3 % liuoksena. Jotta pesu ja desinfiointi on tehokasta, tulee kaikki vaikeasti puhdistettavat osat irrottaa mahdollisuuksien mukaan.
Tilojen annetaan kuivua ja raot paikataan esim. Sikaflex-massalla tai jollain muulla sopivalla materiaalilla. Tämä vähentää punkin piilopaikkoja ja helpottaa pesuja seuraavilla kerroilla.
Viimeinen käsittely punkkeihin tehoavalla aineella tehdään muutamaa päivää ennen uusien lintujen tuloa. Tuuleta tila ennen lintujen saapumista. Häkkien jalkoihin ja muihin häkkejä yhdistäviin rakenteisiin sekä seiniin ja kattoon yhteydessä oleviin tukirakenteisiin voidaan levittää öljyä tai rasvoja ”jarruvyöhykkeeksi”. Myrkyllisiä yhdisteitä sisältäviä öljyjä kuten disel- ja moottoriöljyjä ei tulisi käyttää kanalassa. Tavallista ruokaöljyä voidaan käyttää.
Saneeraustoimenpiteisiin liittyvien tietojen pääasiallinen lähde: Suomen Siipikarja 1:2003: Kanapunkin ennaltaehkäisy ja hoito. Pia Vennerström

.......taidanpas tilata Moilaselta jotakin hieman "humaanimpaa" ainetta :smt003
annemari

Re: Kirppuja vai mitä lie

Viesti Kirjoittaja annemari »

Minä tilasin tuota colombinea, ja siitä riittää ihan tooooooosi moneen kertaan minun n. 30 kanalleni. se on perus deodoranttipullon kokoinen pullo, ja kolme suihkausta per kana on vähempi kuinmitä suhautatte kainaloihinne aamuisin.
Ei ollut kallista, postikuluineen alle 20 e ja siinon myrkkyä mulle kyllä ainakin vuodeksi. Suihkutin myös parit epäilyttävät jalat sillä.
Väiveet hävisivät akertarykäisyllä, eikä uusia ole näkynyt. Ihan pikkupikkutipuille en laittanut, van eipä noissa näytä olevan ötököitäkään. Tällä Colombinella voi ruiskuttaa myös rakenteet, orret ja seinät ja kolot ja raot. Riittoisaa on.
etna

Re: Kirppuja vai mitä lie

Viesti Kirjoittaja etna »

Juu, mie kans tilasin tota colombinea, kolme putelia samantien. Ei oo kyllä mitään vielä kuulunut, joten en kyllä tiiä, että oliko sitä varastossa vielä vai oliko loppu? Toivottavasti vaan tulis pian. [-o<
sisu65

Re: Kirppuja vai mitä lie

Viesti Kirjoittaja sisu65 »

No minun piti sitten myös tilata varmuuden vuoksi ainetta ja samalla koirille herkkutikkuja.
kanatar

Re: Kirppuja vai mitä lie

Viesti Kirjoittaja kanatar »

Käyttäytyvätkö kanat eri tavoin, jos on öttiäisiä? Meillä ei kesällä ollut mitään ötökkäongelmaa, mutta nyt parina iltana olen kiinnittänyt huomita, että ne orrella istuessaan putsaavat itseään todella ahkerasti, ikään kuin kutittaisi, ja aloin miettimään, että eikai niillä ole jotain ötököitä, joita ne karkoittavat? Pitää huomenna siivota huolella ja yrittää päästä johon kanaan käsiksi. Ne nimittäin eivät anna mielellään kiinni...
tiina

Re: Kirppuja vai mitä lie

Viesti Kirjoittaja tiina »

Kyllä ne silloin kupsuttavat itseään enemmän, kun niillä on väiveitä. Kanat saa helposti kiinni illalla pimeässä orrelta. Silloin myös öttiäiset on helppo havaita vaikka otsalampun valossa. Otat vaan kanan syliin, nostat siipeä ja tiiraat lampulla, väiveitä ei voi olla huomaamatta, jos niitä on.
Suvianne

Re: Kirppuja vai mitä lie

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Jep ja pyllyn lähellä on eniten jos on
harrastaja

Re: Kirppuja vai mitä lie

Viesti Kirjoittaja harrastaja »

Lasten kylpyamme hyvä tuhkalle riittää pidempään kun ei leviä ja useampi pääsee pesulle.Vaik ne kulkeentuu kanoissa sielt pois
Vastaa Viestiin