Mikä Tipsulla vikana?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 601
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Mikä Tipsulla vikana?

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Tämä on ihan ensimmäinen kana jonka hankin neljä vuotta sitten eli Tipsu, niin sillä on ihmeen pöhöttynyt vatsa sekä myös takapää. :smt017
Kun sitten otin syliin ja katsoin tarkemmin niin oli kovin turvoksissa sekä yht'äkkiä meni veltoksi sekä kuin ei olisi päässä veri kiertänyt vaan retkotti veltosti sylissä. Hiukan olin painanut sitä varovasti takapäästä niin se herposi silloin. Olin tutkinut varovasti siipien alta ja muualta josko olisi ollut kirppuja tms. muttei näkynyt mitään.
Siinä se retkotti ja laskin sen varovasti maahan ja kas kummaa Tipsu virkosi kuin ihmeestä ja lähti kävelemään kuin ei mitään olisi ollutkaan :smt009
On ollut kyllä aika laiskan puoleinen höyhenet takapäästä pörrössä ja jotenkin siivet aika tiukasti yhdessä kuin olisi ollut loisia, mutta olen antanut kirppusuihketta ja ne hävisi.
Nyt kyllä on nuoret kukot kovasti kiinnostuneita näistä isommista kanoista ja mietittää että olisiko rankkaa Tipsulle jos nuoretkin kukot jo sitä polkee vai mikä tämä kohtaus oli.
Ihan siinä :smt022 pääsi kun pelästyin ja luulin menettäväni sen.
Vieläkö on toivoa :smt045
Luulisin että Tipsu on isabrown vaikka on jo nelivuotias :smt056
Kiitos vastauksesta :smt006

ps. Tipsu ei ole muninut aikoihin ja olen yhden kanan menettänyt kun oli liian iso muna tulossa eikä saanut sitä ulos :smt009
mummo ja kanaset :biggrin:
Kotopullaki

Re: Mikä Tipsulla vikana?

Viesti Kirjoittaja Kotopullaki »

Hei Mimmu!

Tutkailin kanakirjaani ja löysin seuraavaa.

Munanjohtimen tulehdus ja vatsakalvontulehdus voivat puhjeta jos kanalassa on samanaikaisesti sekä näille tulehduksille altistavia riskitekijöitä (esim. kannibalismi ja pölyinen kanalailma) että bakteeritartunta, joka yleensä Escherichia coli -bakteeri. Osa E. colin kannoista on normaaleja suolistobakteereja, joista ei ole haittaa. Osa E-coleista voi johtaa sairastumiseen tai kuolemaan, etenkin jos kanan vastustuskyky on jo valmiiksi alentunut jonkin muun ongelman takia.

Kannibalismille tyypillisessä peräaukon nokkimisessa uhriksi joutuvan kanan haavoihin pääsee bakteereja, jotka etenevät munanjohtimeen.
Pölyinen kanalailma voi aiheuttaa bakteerien kulun pölyn mukana joko hengityselimistön kautta sisäelimiin, tai peräsuolen kautta munanjohtimeen ja sieltä vatsakalvoon, missä ne aiheuttavat tulehduksen.

Vatsakalvon tulehdus on yleisin munintakauden runsaimman muninnan aikana. Tällöin kanalta irtoaa joskus useita munasoluja keralla. Yleensä munasolut imeytyvät takaisin elimistöön, ennen kuin niiden ympärille on ehtinyt kehittyä valkuaista ja kuorta. Jos elimistöön on päässyt bakteerirynnäkkö, ylimääräiset munasolut voivat aiheuttaa vatsakalvontulehduksen, joka voi levitä myös munanjohtimen tulehdukseksi.

Molemmissa tulehduksissa on äkillinen ja pitkäaikainen muoto. Äkillisessä kana kuolee yllättäen, hyväkuntoisen näköisenä. Pitkäaikaisessa se laihtuu, lakkaa munimasta ja kuolee vasta useiden viiikojen jälkeen. Pitkäaikaista voi hoitaa antibiooteilla, mutta tärkeintä on huolehtia kanalan hyvistä olosuhteista (eli pois kannibaalien ulottuvilta ja pölyttömyydestä).

Mimmu, tällasen löysin kanakirjasta kun kuvailit pömpöttävää vatsaa, ei muni jne. Tuohon veltoksi menemiseen en keksi syytä. Älä nyt hätäänny, näitä tautikuvauksia lukiessahan aina luulee että omilla elukoilla on kaikki maholliset :smt003
Ilmoittelehan miten käy! Pikaista paranemista! :smt006

Oppikirjani:
Kuva
KANOJEN MAAILMA
Kirjoittaja: Telkänranta, Helena
Kustantaja: Sanasilta Oy
ISBN-13: 9789519768694, ISBN-10: 9519768696
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 601
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Mikä Tipsulla vikana?

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Lämmin kiitos pikaisesta vastauksesta :smt006

Eli ei ole kannibalismia eikä pitäisi olla pölyistäkään, sillä olen "liiankin" tarkka siivoamaan tiloja. :smt009
Mutta sitten mietin että käytän munituspesässä purua sekä heiniä päällä ja Tipsu nukkuu yleensä tasanteella jossa on myös purua kun siitä on helppo sitten siivota kakat pois. Eli olenko aiheuttanut nyt sitten "ylisiistillä" tavalla tämän sairauden. :smt010
Nyt hetki sitten kuin vein aamuruokia, niin siellä Tipsu oli kuin ei mitään ja tepasteli ovelle vastaan. Me ollaan yhdessä nivottu yhteen ja Tipsu on miun rakkain lemmikkini kun ihan ensimmäinen kana oli jonka ostin ja kova surku jos tilanne heikkenee.
Tipsu ei ole laihtunut eli syö ja juo normaalisti ei sulkasatoa, mut munimattomuus.

Se tässä ihmetyttää kun sinne pyrstösulkien alle kun katsoin et miksi ne on niin "klönttinä" kiinni ja kun sitä kosketin niin meni se "taju" hetkeksi :smt009 Eli peräpää on näin kipeä jos on tämä vatsakalvon tulehdus.

Jään kuulostelemaan ja ilmoittelen sitten miten Tipsun kunto kehittyy :smt045
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 601
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Mikä Tipsulla vikana?

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Oma eläinlääkäri ollut sairaslomalla joten nyt vasta sain Tipsulle ilmaiset anbiootti näytteet jota saanut nyt kaksi päivää.
On se vaan niin ihana lääkäri :smt023 joka lohdutteli et katsotaan nyt miten se vaikuttaa eikä heti jyrkästi tuominnut et lopettaa se pitää, kuten ensin sijainen haluttomana minulle totesi. :smt009 eikä muutenkaan ollut tietoja kanojen hoitamisesta.
Tipsun harja on tosi punainen vireän merkki eikö :smt045. Pylly ei ole enään punainen vaan pyrstösulat tiukasti kiinni ennallaan eikä munimista. :smt017 On myös väsynyt eikä syö nyt minun katsoman mukaan oikein hyvin, joten olen kädestä sitten sitä syöttänyt jotain herkkua. Samoin kokeilin niin rintalasta päällä ei paljon lihaa ympärillä, mut muuten pöyheä höyhenpeitto.
Menee omaan paikkaa nukkumaan, mutta miun pitää se laskea alas aamusella. Kulkee muiden mukana välillä, mut tänään laitoin se sitten sisätilaan nukkumaan Sissin ja Sohvin kanssa ja näkyi olemaan tyytyväinen :smt045
Ei anna "poikien" polkea vaan menee matkoihinsa.
Olisiko Tipsu jo vanha kana eli ostin Iisalmesta 4,5 vuotta sitten.
Tipsu on ensimmäinen kanani ja on aina paikka :smt007 sydämessäni, mutta toivon että kuuri antaa vielä mahdollisuuden tai sitten tehtävä se vaikea päätös sekä päästää toisten kanojen viereen. :smt022
Olemme aina olleet kuin paita ja peppu sekä meillä on omat juttumme päivittäin. :smt008
Kuva
Pitko

Re: Mikä Tipsulla vikana?

Viesti Kirjoittaja Pitko »

Toivottavasti Tipsu paranee!
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 601
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Tipsun taival päättyi :(

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Itkun sekainen päivä jättämässä Tipsulle hyvästejä. :smt010
Niin siinä sitten kävi ettei Tipsu elämä jatkunutkaan vaikka sai anbiootin eli eilen sitten päättyi meidän yhteinen 4,5 vuotis taival :smt022 :smt010
Oli todella rankkaa tehdä päätös vaikkakin oikea päättää Tipsun päivät eikä odottaa vielä sen heikkenevän kärsivän. Nyt on hyvä sen olla sekä pääsi muiden kanaystävien viereen kuusen juurelle :smt056
Tipsu oli minulle ihka ensimmäinen kana sekä olemme olleet tiiviisti yhdessä ja jäi niin kauniit ihanat muistot. Opin paljon Tipsun kautta kanojen käyttäytymisestä ja tietää miten mukavia ne ovat, joten harrastus on sitä mukaa sitten lisääntynytkin. :smt045

Hyvää matkaa rakas Tipsu muistelemme lämmöllä sinua aina :smt057 :smt056

Tipsu väsyneenä koirien haudalla, nyt on hänelläkin hyvä olla
Kuva
tiina

Re: Tipsun taival päättyi :(

Viesti Kirjoittaja tiina »

Voi Tipsukkaa :smt010 Voimia ja halaus mimmulle!
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 601
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Tipsun taival päättyi :(

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Lämmin kiitos :angel7:
Se on aina vaikeaa tuo menetys :smt010
Pitko

Re: Tipsun taival päättyi :(

Viesti Kirjoittaja Pitko »

Surullista kun Tipsu ei enää jaksanut! :smt010 Tipsu sai elää onnellisen elämän sinun luonasi.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4452
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tipsun taival päättyi :(

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

HeiHei Tipsu :cry:
Ihan tuli mieleen kuinka ekaa meillä kuollutta kanaa itkin varmaan pari viikkoa...se oli myös hybridi ja senkin kohtaloksi koitui niille niin tyypillinen ammattitauti...meni tosin paljon nuorempana kuin Tipsu.
Kotopullaki

Re: Tipsun taival päättyi :(

Viesti Kirjoittaja Kotopullaki »

Voi harmin harmi :( Otan osaa.

En muista itkeneeni surusta kanan / kukon takia, mutta ilosta kylläkin. Kun tulin kotiin 2 viikon poissaolon jälkeen, kävelin suoraan kanatarhaan - tietty :smt040 Yksi oikein lempikukkoni hyppäs heti tarhan aidalle, otti oikein alakautta vauhtia kaulallaan ja päästi ilmoille nii maalimman komeimman kukkokiekuun että tärykalvot tärähti. Hän siis ilmoitti että NYT se ruokaihminen saapui :smt002 Ihan ku ois sanonnu vielä että "Mis sie oot ollunna, jumankaut kaks viikkoo hei?!?!" Sillon mulla tulvahti kyneleet silmiin - onnesta.

Niin ne vaan "vain" kanatkin / kukotkin saavat tunteet pintaan, surusta ja onnesta :smt045

Voimia Mimmulle :smt056 Toivon onnenkyyneleitä jatkossa :smt002
Vastaa Viestiin