Itäsuomalaiset ei meinaakkaan hautoa

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Osku-kukko

Itäsuomalaiset ei meinaakkaan hautoa

Viesti Kirjoittaja Osku-kukko »

Hei,
Oli pakko kirjautua tänne munanettiin kun kanoista olis kysymyksiä...
Meillä on 3 itäsuomalaista kanaa ja kukko.
Tilanne on se,että hypättyjä munia on 17,mutta ei hautomisen merkkejä kellään kanoista :smt009 .
Muistelisin joskus lapsena,että mummolasa olisivat munineet ensin munansa ja sitten alottivat hautomaan,mutta jotkut kertoo aivan toista..?
:smt017 .
Onko siinä hautomisessa rotukohtasia eroja sitten?
mirri

Viesti Kirjoittaja mirri »

Tuolla yhdessä topicisa jo kummasteltiin sitä haudontaa.. ei ne ala jos ne ei halua :smt005
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Jep.. Kanahan on jalostettu kuitenkin tuottamaan munia, eli ei se toimi samaan tapaan kuin luonnonlinnut, eli että munisi pesällisen munia ja sitten asettuisi niitä hautomaan. Kanojen kanssa on siis kaksi eri asiaa: voit kerätä siitosmunia haudontaa varten ihan erilleen ja toisaalta pyrkiä saamaan kanan haudontakuumeeseen.

Eli siitosmunia kerätään korkeintaan kahden viikon aikana, ne säilytetään noin +10-15 asteessa mielellään hiukan normaalia huonetta kosteammassa tilassa kennoissa terävä pää alaspäin. Kennoja sitten käännellään aamuin-illoin noin 30 asteen kulmaan vinksalleen ja takaisin. (Esim. kapula kennon alle ja se sitten aina toiseen päähän.) Kosteutta voi lisätä laittamalla kennon vaikkapa koriin ja korin päälle kostea liina. Liina ei saa olla suoraan kosketuksissa munien pintaan.

Hautomaan kanaa voi innostaa järjestämällä sille rauhallisen, hämärän pesän, johon houkuttimeksi muutaman munan. Voit merkitä munat esim. vyöllä munan ympäri niin, että erotat, jos sinne munitaan uusia munia. Sitten, kun kana asettuu pesään aivan lättänäksi, kurisee ja kirkuu, nokkaisee sua käteen jos yrität ottaa munia pois ja jää pesään myös yön yli, se hautoo. Silloin vaihdat houkutusmunien tilalle niitä keräämiäsi siitosmunia. Merkitse ne samaan tapaan vyöllä, niin saat taas otettua pois, jos toiset kanat munivat sinne uusia munia. Hautova kana lakkaa munimasta ja "kynii" itsensä kaljuksi vatsapuolelta.

Onnea haudontahommiin!

*Muoks* No ku mä aina kirjoitan "siitomunia" niin lisäsin ässän.. :smt002
Viimeksi muokannut Mimmi, 25 Touko 2009, 22:00. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4452
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Itäsuomalaisesta tulee väkisinkin mieleen alho ja siitä taas se, että eiköhän joku (jollei kaikki :smt003) innostu haudontahommista, kunhan kesä tästä vähän etenee.
Tiedätkö Osku-kukko, että ovatko ne ns. punaista/keltaista/pientä itäsuomalaista? Noita kaikkia nimityksiähän käytetään alhon kannasta.
Vastaa Viestiin