Kääk! Aloittelijalla sormi suussa hautojan kanssa!

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Sirgoth
muna
Viestit: 1
Liittynyt: 12 Huhti 2024, 16:47

Kääk! Aloittelijalla sormi suussa hautojan kanssa!

Viesti Kirjoittaja Sirgoth »

Hjälp!

Hulda-neiti rupesi hautomaan, olin pari päivää aiemmin jo katselevanani että tälläisiä aikeita on, joten jätin pesään 11 merkattua munaa. Kuitenkaan ei iltaisin siellä malttanut olla ja huiteli tuntikausia muualla seikkailemassa.

Tohinassa yksi merkattu munakin oli hajonnut pesään. Heti huomattuani siivosin pesän, merkkasin (muistaakseni) 6 munaa lisää, eikä vieläkään malttanut illalla siellä hautoa.

Taas kului jokunen päivä ja laitoin vähän verhoa vielä pesän eteen, ajatuksella että josko joku muu sitten innostuu. No nyt Hulda on istunut pesässä kuin tatti kaksi päivää!

Ongelma tulee siinä että ei enää hajuakaan montako munaa siellä on, vanhimmat merkatut ainakin viikon vanhoja ja varmasti on muutkin sinne välissä käyneet munan pyörittämässä...
Hulda on ollut ihmisarka ja nyt puolustaakin kovasti pesäänsä enkä haluaisi hautomarauhaa väkisin rikkoa ettei mene motivaatio hänellä koska tipuset kuitenkin kovin tervetulleita 😂

Olisiko helpoin laittaa kopin ovi kiinni niin että Hulda sisällä ja loppuparvi ulkotarhassa?
Antaisi Huldan hautoa rauhassa ja sieltä tulee sitten mitä tulee, jos on tullakseen?
Tarviiko muille tehdä sitten jonkinlaisia järjestelyitä ulkotarhaan joka kuitenkin suht avoin?

Kiitos ja kääks jo etukäteen!
Tuutikki
chabo
Viestit: 194
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Kääk! Aloittelijalla sormi suussa hautojan kanssa!

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Paljonko munia kanan alla on yhteensä? Sopiva määrä keskikokoiselle kanalle olisi noin 8-10 munaa. Jos munia on paljon enemmän, ei kana varmaan pysty todellisuudessa hautomaan kaikkia.

Tuolla on hyvä ketju haudonnasta, joka kannattaa lukea:
viewtopic.php?t=2900
pikku parvi kanasia
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1165
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kääk! Aloittelijalla sormi suussa hautojan kanssa!

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Vähän hankala tilanne. Kuoriutumisvaiheessa voi tulla ongelmia, jos tiput kuoriutuvat pitkällä aikavälillä. Olisiko semmoinen mahdollista, että Huldan ollessa jaloittelemassa ja syömässsä, kävisit munat läpi ja jättäisi haudottavaksi suunnilleen saman ajan pesässä olleet? Uudemmasta päästä, siltä ajalta kun hautominen lähti kunnolla käyntiin? Onko sulla merkatuissa munissa päivämääriä tms. mistä tietäisit mitä on vanhempia ja mitkä uudempia?

Hautojan on tosiaan hyvä antaa olla rauhassa mahdollisimman paljon, mutta pesän tilanteen voisi päästä tarkistamaan helpoiten silloin kun emo käy syömässä ja jaloittelemassa. Kanan voi myös kerran päivässä nostaa varovasti pesästä jaloittelemaan, syömään ja tekemään tarpeitaan. Ainakaan normaalisti hautomainto ei siihen lakkaa.

En erottaisi hautovaa emoa ja muuta parvea ainakaan kokonaan toisistaan. Jos ne ovat haudonnan ajan erillään toisiaan näkemättä, voi poikasten kuoriuduttua emon liittyminen takaisin parveen olla hankalaa ja aiheuttaa riitoja. Mahdolliset muiden kanojen hautojan pesään munimat uudet munat on syytä poimia päivittäin pois.

Voi kun Huldan haudonta onnistusi parhain päin ja tipuja tulisi. :smt055 Pidetään peukkuja!
Vastaa Viestiin