kanan kupu???

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
sannikki

kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja sannikki »

Hei, en tiedä minkäkokoinen kanan kupu noin käsituntumalla on, osaako joku selittää jotenkin, esim onko kananmunan kokoinen pienempi/suurempi? Miltä kupu tuntuu terveellä eläimellä?

Ensimmäistä kertaa kiinnitin huomion moiseen elimeen :smt042 huolestuin tietty :smt021 meidän rokit kävin läpi, kupu on noin kananmunan kokoinen pehmeä "liikkuva" pussi, kuulostaako normaalilta??? (eihän se siis liiku muuten kuin mitä ihon alla roplatessa antaa myöten :smt043 )

Tämäkin sattui ilmi kun yhden rokin rintaa rapsuttelin, kokeilen yleensä myös rintalastan alueen, onko saanut ruokaa riittävästi yms, kupu osui käteen ekaa kertaa, siksi kai se huolestuttaakin, kun noita rokkeja käsittelen aika paljon :)

tiedän että kupua laajentaa ainakin marek, IB ja varmaan monet muut, voiko ruokinta vaikuttaa???
annemari

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja annemari »

Ihan normaalia. joskus voi olla appelsiininkin kokoinen, jos johonkin herkkuun pääsevät käsiksi.
sannikki

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja sannikki »

huh :smt003 kiitos :) mistäs muuten sit tunnistaa jos kupu on laajentunut?
Jemuli

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja Jemuli »

Vertaa kuvun kokoa aamulla, kun kanat vielä ovat orrella ja eivät ole syöneet ja sitten kun on ollut herkkuaika. Kuvun suurentumisen syömisestä erottaa toisinaan ihan silmällä, ei tarvitse edes kokeilla. Jos kupu olisi tuolloin aamulla "iso", niin saattaisi olla syytä huoleen...
reetta

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja reetta »

kyllä sairauden takia suurentuneen kuvun huomaa, se nimittäin on todella suuri; mulla oli yksi kana jonka kupu laajeni järkyttäväksi sairauden takia (tai meni tukkoon, syytä ei saatu koskaan sen kummemmin selville). kupu roikkui loppuajasta oikeasti melkein maassa ja täytti koko rintaontelon. kana myös "nyökkäili" ikäänkuin saadakseen nielaistua koko ajan. terve kupu suurenee ja pienenee syömisen tahdin myötä, ja terve kana nyt on muutenkin terveen oloinen.
Peltomäki

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja Peltomäki »

Meillä on tällainen kana, joka on nyt nyökkäillyt pari päivää. Maatiainen on ja aika ahmatti luonteeltaan. Kupu on suuri kaiken aikaa, jo aamulla varhain ja selvästi on jotain vialla. Yritin öljyä syöttää kanalle, mutta ei tainnut auttaa. Onko mitään tehtävissä? Oisko aika lopettaa kana? Muuten ollut ihan terve. Reilu vuotias kana, kukon suosikkeja, muninut isoja munia.

Mistä tämä voi johtua?
javu

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja javu »

Vanhan ketjun nosto, meillä vastaava tilanne akuuttina nyt. Eilen aamulla huomasin orppikanan nököttävän kanalan nurkassa ja tutkiessa ilmeni että kupu on appelsiinin kokoinen ja täynnä ruokaa, jyvät tuntuu tunnustelemalla läpi. Annoin pari ruokalusikallista öljyä illalla mutta nyt aamulla on vieläkin isompi ja jo vähän pinkeänkin tuntuinen. MItäs sitten, kauanko tuollaista kannattaa katsella vai onkohan parempi päästää päiviltä jos ei esim. huomiseen mennessä ala helpottaa.

Laitamme sen nyt aamusta eristykseen ja pelkkää vettä tarjolle, lisäksi ajattelin truutata vielä reilusti (puoli desiä?) ruokaöljyä lisää.
PiiaH

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja PiiaH »

Sinua en javu osaa neuvoa mutta tuohon ruokaöljyn antamiseen kiinnitin huomiota. En tiedä kuinka kanoilla mutta esim tuollaisissa tilanteissa jos koiralla/ hevosella ym. olisi tukos tai vastaava...olisi ehdottomasti paras vaihtoehto antaa parafiiniöljyä joka ei imeydy elimistöön kuten ruokaöljyt. Eli kulkee vain suoliston läpi liukastaen.
javu

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja javu »

Hyvä pointti tuo, annettiin tosiaan tänään n. 15ml parafiiniöljyä. Enempää ei arvattu koska tuollainen määrä riittää koirallekin lievempiin ähkyihin...

Kana on aika vaivaisen oloinen joten mikäli kupu ei ala huomiseen mennessä laskea, syödään meillä huomenillalla kanapaistia. Ei noita viitsi kovin pitkään kiusata :(
PiiaH

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja PiiaH »

Kuis kävi? Eli siis söittekö kanaa vai auttoiko parafiiniöljy?
javu

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja javu »

Pataan meni. Tutkin tuota kanaa tarkemmin ja vertailin muihin kanoihin painoa niin se oli paksun sulkapeitteensä alla päässyt laihtumaan ihan luurangoksi. Oli ollut siis jo ties kuinka kauan ongelmissa kupunsa kanssa, sitkeästi oli silti muiden mukana kulkenut niin ettei käytöksestä huomannut mitään erikoista.
Sarkki

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja Sarkki »

Minäkin huomasin tehotyttöni kuvun suurentuneen. Se on aina ollut isompi mitä toisella kanalla, mutta ihan viime päivinä se on suurentunut aikalailla nyrkin kokoiseksi. Ja sulat ovat ihmeellisesti lähteneet kuvun kohdalta... Kaljua tulee koko ajan lisää. Nyt kana on alkanut "hikottelemaan" ja nyökyttelemään. Että jotain häikkää siinä taitaa olla... Kiinni en ole kanaa saanut, niin en tiedä onko kupu pinkeä vai pehmeä... Kana on kyllä virkeä ja omistaa hyvän ruokahalun. Muniakin siltä on joka päivä tullut.
HämeenHidas

Re: kanan kupu???

Viesti Kirjoittaja HämeenHidas »

Vastaan tähän nyt vähän "myöhässä", mutta jospa tiedosta olisi joskus jollekin vielä apua. Eli meidän maatiaiskana meni vaisuksi, liikkui vaan vähän ja söi huonosti. Sillä oli myös jonkin verran ripulia. Otin kanan muista erilleen ja aloitin sille Oriprim-kuurin. Kanaa tutkiessa huomasin, että sen kupu oli noin puolikkaan omenan kokoinen ja ruokaa aivan täysi (jyvät tuntuivat läpi), vaikka kana ei ollut moneen päivään syönyt kunnolla. Annoin sille sitten parafiiniöljyä pariinkin otteeseen, mutta kupu ei lähtenyt tyhjentymään. Koska kana oli kipeän oloinen seuraavanakin aamuna, eikä enää esimerkiksi halunnut mennä orrelle, niin se päästettiin pilven reunalle. Kanalla oli tukkeutuneen kuvun lisäksi selviä askiitin oireita elimistössä, eli tulehdusnestettä oli paljon etenkin rinnassa. :sad7: Neste oli punakellertävää ja määrä oli melkoinen...eipä siitä olisi enää ollut eläjäksi. :smt010 Kananen kuitenkin vielä paria päivää muninut normaalisti, söi ja joi...
Vastaa Viestiin