munien suoramyynti

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
muniseva

munien suoramyynti

Viesti Kirjoittaja muniseva »

Lampurina tiedän, että maatalous kuhisee kaikenmaailman asteuksia ja byrokratiaa. Jos perustaisin kanalan, semmoisen noin 30 munisevaa ja myisin munat suoramyyntinä, niin mitä kaikkea on edessä viranomaispuolelta? Nyt mulla on jo 5 omatarvekanaa, joten olen rekisteröitynyt ja pitopaikka on ok. Mitä teette esim. kuolleille kanoille? Saako kanoja teurastaa ja myydä lihat? Saako kanat haudata, jos kuolevat? Tätä ei saa tehdä esim. lampaiden kanssa, mutta kanahan ei ole märehtiä? Mita teette poistokanoille? Nehän täytyy kuitenkin uusia aina välillä, kuten uuhet? Ei ole tarkoitus tosiaan semmoiseen suurtuotantoon, mutta kun kysellään munia alati. Muutoinkin, kun tässä lampaiden kanssa touhutaan, niin miksei kanojakin voisi olla enemmän. Usein on sama vaiva eläimistä, onpa niitä 5 taikka 50 :smt001 .Tilat kuitenkin riittäisivät. Koitin lukea asetuksia, mutta on taas melkoista sillisalaattia, joten käytännön neuvoja kysyisin. Missä myytte munat? En nyt tarkoita kirjaimellisesti, vaan esim. torilla, suoramyyntikeskuksessa,kaupassa, asiakkaat hakevat jne. Lisäksi mietin, että jos uusii vaikka 30 kanaa kerralla, niin mitä niille 30 vanhalle kanalle tehdään? Tuskin oma perhe söisi noin paljon? Sorry kaikki kesäkanan pitäjät näsitä kysymyksistä. Voitte vastata myös yksärillä, jos ette halua julkisesti vastata kiperiin kysymyksiin.
Paltsi

Re: munien suoramyynti

Viesti Kirjoittaja Paltsi »

Eviran sivuilta löytyy kyllä paragraaffit kun jaksaa etsiä. Karkeasti ottaen homma menee siten, että teettämällä Salmonellatestit säännöllisesti (en muista kaksi vai kolme kertaa vuodessa) saat myydä munia. Teurastetut kanat ja sivutuotteet saa haudata jos ei kuulu ns. Keräilyalueeseen. Esimerkiksi meillä Lieksassa saa haudata kanien ja siipikarjan sekä hevosten teurasjätteen mutta ei märehtijöiden. Keräilyalueella raadot tai sivutuote on toimitettava Honkajoelle. Se ottaa vastaan 150 kg erissä...

Siipikarjaa saa myydä teurastettuna tilalta suoraan. Sen saa tainnuttaa ja verestää ja luovuttaa sellaisena asiakkaalle. Silloin ollaan alkutuotannon parissa. Jos nyljet, kynit, suolistat tms linnun, siitä tulee jaloste jolloin sinulla pitää olla siipikarjateurastamo. Investointi taitaa olla ennemminkin yli sadantuhannen euron kuin alle. Lukumäärällä ei ole väliä, eli ei voi vedota siihen, että minä vain nämä kaksi tapan ja myyn nyljettynä ja suolistettuna. Järjetöntä mutta totta. Suomessa puhdasta ja turvallista ruokaa voidaan tuottaa vain isoissa laitpksissa joten sinunkin on löydettävä omille kanoillesi siipikarjateurastamo jos mieli myydä lihoja ihmisille.

Kun viet lihojateuraaksi myydäksesi niitä ihmisille, sinulla pitää olla eläinkuljettajan tutkinto koska kyse on kaupallisesta toiminnasta. Auto pitää olla läänineläinlääkärin tarkoitukseen hyväksymä ja tarkastama. Kun haet linnut teurastamolta sinulla pitää olla hyväksytty kylmäkuljetuskalusto katkeamattoman kylmäketjun varmistamiseksi.

Helppoa, eikö totta. On se kumma, ettei pientuotanto suomessa ota lisääntyäkseen. Työttömät voisivat ruveta vaikka kasvattamaan kanoja joutessaan :smt003
Mikka

Re: munien suoramyynti

Viesti Kirjoittaja Mikka »

Nooh, jos munien myyntiin riittää vain tuo salmonellatesti, niin silloin kannattaa kyllä laajentaa jos tilaa on! Vaikkakin eiköhän se verottaja vie osansa niistäkin.. Mutta ei 30 kuollutta kanaa ongelma ole, vuosittain järjestää sukulaisille ja ystäville kunnon kanapeijaiset ja loput pakkaseen :smt047

Pitääkö myytävien munien kuljetukseen olla hyväksytty kalusto? :smt025
Jonna

Re: munien suoramyynti

Viesti Kirjoittaja Jonna »

On tämä järjetön maa ei voi muuta sanoa.
Luin noita pykäliä muutama päivä sitten kun nyt jo kysytään koska saa ostaa munia vaikkei ensimmäistäkään munaa ole tällä tontilla vielä putkahtanut.

Jännä vaan on se että muualla maailmassa onnistuu eikä kai kukaan ole kuollut syötyään takapihan kasvatteja tai niiden tuotoksia.

Voisin ilomielin työllistää itseni kasvattamalla elikoita pataan ja munia pöytään mutta nuo perhanan pykälät tekee pienyrittämisestä käytännössä mahdotonta.
Mikka

Re: munien suoramyynti

Viesti Kirjoittaja Mikka »

Samaa mieltä. Mutta onneksi se perinteinen "Maito pääsi loppumaan, liikeniskö litra? Jaa aiot leipoa mutta munat hajos, no tässä pari!" -periaate toimii ainakin täällä meidän kulmilla :smt002

Kanien ja kanojen kohdalla on kummiski edistyksellistä että toimii ees jotenki, 1000 saa muistaakseni myydä "alkutuotantona" vuodessa ilman ihmeellistä byrokratiaa. :smt025
Pikkukana

Re: munien suoramyynti

Viesti Kirjoittaja Pikkukana »

Mikka kirjoitti:Samaa mieltä. Mutta onneksi se perinteinen "Maito pääsi loppumaan, liikeniskö litra? Jaa aiot leipoa mutta munat hajos, no tässä pari!" -periaate toimii ainakin täällä meidän kulmilla :smt002
Maitoahan saa käsittääkseni myydä kylpymaidoksi, asiakkaan oma asia sitten jos sitä juo ;)! Näin ostettiin aikoinaan vuohenmaitoa pientilalta. Voiskohan munia myydä esim. kasvonaamioksi? :smt003
Mustikka

Re: munien suoramyynti

Viesti Kirjoittaja Mustikka »

Tässä ketjussa ylempänä mainittiin, että siipikarjan lihaa saa myydä tilalta itse teurastettuna vain höyhenineen ja suolineen. Mites sitten tuo sääntö, että 1000 kappaletta saa myydä ilman suurempia byrokratioita, niin kuka saa myytyä 1000 kanaa em. muodossa :smt017 Vai enkö nyt ymmärtänyt jotakin...
Vastaa Viestiin