Kalkkijalka -oireet ja hoito

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
pirpeliini

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja pirpeliini »

Pakko laittaa tähän nyt omat kokemukset..

Mie hoidin viimekesänä kalkkijalkaa kanoilta tällä liota, rapsuttele ja sivele ivomec-parafiiniöljyllä systeemillä. Se toistettiin kaksi kertaa, ja hyvin tehosi. Työläs kuin mikä, varsinkin jos on enemmän sitä porukkaa, mutta meillä kyllä auttoi hyvin.
Nyt sitten miulle tuli 4 uutta kanaa tossa kolmisen viikkoa sitten, ja parilla niillä oli kalkkijalka tosi pahana :smt012
Näille kanoille päätin sitten kokeilla sitä Strongholdia. Talvella paljon vaikeampi liotella yms. kun pitäsis joka kana yksitellen sisälle tuoda, kun ei kanalaan tule vettä eikä siellä oikein ole tilaakaan...
Eka satsi lääkettä meni kaksi viikkoa sitten ja tänään laitoin toisen satsin. Hoito pitää uusia kerran, koska lääke ei kuulemma tapa punkin munia.
Tänään uutta satsia laittaessa rupesin tutkimaan jalkoja tarkemmin, niin huomasin, että kalkkeutumat alkavat jo nyt varista ihan iteksiään pois kanojen jaloista :shock: Tälläkin jolla jalat olivat pahimmat, niin ihan isoina paloina lähtee kovettumia irti. On tehokasta lääkettä! Ja todella helppo ja nopea laittaa, varsinkin kun varaa siihen kaverin (toinen otta kanasta kiinni ja toinen tiputtaa lääkkeen niskanahkaan).
Vaikka ivomec-parafiiniöljy tehosi hyvin, ainakin meillä, niin silti käytän kyllä tästä lähtien strongholdia, koska on huomattavasti paljon helpompi. On vähän ivomeccia kallimpi, mutta miun mielestä sen arvoinen. :smt001

siimis

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja siimis »

Ivomecia voi käyttää aivan samoin kuin strongholdiakin - tippa per kilo kanaa iholle annosteltuna. Siis kanan yläselkään, pienelle kanalle tippa, isolle kaksi. Ihan samalla tavalla uusitaan kahden viikon päästä ja tehon kyllä huomaa jo tuolloin - kovettumat irtoavat itsekseen vähitellen, kun punkki saadaan päiviltä. Ei tarvita mitään liotteluja, rapsutteluja eikä öljyjä!

Tässä on siis se iso ero, että ivermektiini on paaaaljon halvempaa kuin stronghold!

Onkohan tässä ketjussa (on muuten PITKÄ ketju! ;) ) kuvia mun karmeimmista potilaista..? :smt017 Ostamissani kääpiökotseissa oli ihan hirveän karmea kalkkijalka, kanoilta oli kuroutunut varpaita irti yms. "mukavaa" - mutta ihan pelkällä ivermektiinillä iholle paranivat muutamassa viikossa. Nyt varpaat ovat ihan terveet, tosin amputoituneita varpaitahan ei takaisin saa. Pääasia kuitenkin, että kanoilla ei ole enää vaivaa jaloistaan.

muoks: sivulla 21 on kuvia noista mun ostamista kanoista. Oikea horror-esimerkki siitä miten pahaksi kalkkijalka voi mennä, jos sitä ei hoida. Sen verran päivitystä tuohon tilanteeseen, että jalat on noilla kanoilla ja kukoilla nyt ihan toimivat, vaikka varvaspuutoksia tosiaan on useammalla. Mutta osaavat nykyään jo nukkua orrella - alkuunhan orrella istuminen oli noiden jalkojen takia ihan fyysinen mahdottomuus...

pirpeliini

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja pirpeliini »

siimis kirjoitti:Ivomecia voi käyttää aivan samoin kuin strongholdiakin - tippa per kilo kanaa iholle annosteltuna. Siis kanan yläselkään, pienelle kanalle tippa, isolle kaksi. Ihan samalla tavalla uusitaan kahden viikon päästä ja tehon kyllä huomaa jo tuolloin - kovettumat irtoavat itsekseen vähitellen, kun punkki saadaan päiviltä. Ei tarvita mitään liotteluja, rapsutteluja eikä öljyjä!
Siis tätä mie en tiennykkään :oops:
Meillä kunnan ellä viime kesänä ei tienny ees muusta kuin siitä ivomec-parafiiniöljy seoksesta. Eikä suostunut muuta määräämään, vaikka sille mainihin että tuo Strongholdikin kävisi. Nyt tällä kertaa, soitin uudelle ellälle täällä päin (erikoistunut maatilaeläimiin) ja hän määräsi tuota Strongholdia, muttei hänkään mitään maininnut siitä, että tuota ivermektiiniä voisi samalla lailla käyttää, vaikka mainitsin, että olen sillä ja öljyllä aikaisemmin hoitanut. Voihan aina tietty olla ettei hänkään sitä tiennyt.

Tämä pitääkin tulevaisuudessa muistaa, niin jos vielä joskus tarvitsee hoidella kalkkijalkaa niin tietää pelkkää ivermektiiniä kysellä.
siimis kirjoitti:Onkohan tässä ketjussa (on muuten PITKÄ ketju! ) kuvia mun karmeimmista potilaista..? Ostamissani kääpiökotseissa oli ihan hirveän karmea kalkkijalka, kanoilta oli kuroutunut varpaita irti yms. "mukavaa" - mutta ihan pelkällä ivermektiinillä iholle paranivat muutamassa viikossa. Nyt varpaat ovat ihan terveet, tosin amputoituneita varpaitahan ei takaisin saa. Pääasia kuitenkin, että kanoilla ei ole enää vaivaa jaloistaan.
Katoin nuita siun kuvia. Kamalaa!! :shock: Ei meillä sentään nuin pahana ollut, onneksi. Ja hienoa tietää, että siun kanaset voi nykyjään hyvin. Tietää että nuinkin pahoilla tapauksilla on toivoa :smt045

kanatar

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja kanatar »

Strongholdia yksi tippa per kana??? Meille määräsi 3-5 tippaa ja sillä on menty. Ei ihme, että on kanaparan naama turvoksissa!
Jalat sen sijaan ovat parantumaan päin. Varpaat ei vielä puhtaat, mutta "sääret" :D vai miksi niitä tikkuosia kutsutaan, ovat kuin uudelleensyntyneet. Kana on myös pirteämpi ja alkanut taas käyttäytymään lajityypillisesti. Ainoa vaan, että naama on edelleen turvoksissa, mutta ei enää yhtä pahasti.
En taida uskaltaa vielä antaa uusintakuuria...

Nina

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja Nina »

Ääh, meidän pääkukolla on ilmeisesti kalkkijalkaa. Ajattelin hoitaa sen strongholdilla, lienee helpointa, tuo kun ei mikään kovin kesy tapaus ole. Pitääkö/kannattaako hoitaa kaikki muutkin samalla? Muilla jalat ovat ihan kunnossa.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4332
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Jos muilla ei näy mitään oireita, niin itse hoitaisin vain kukon. Ja muuta parvea seuraisin hyvinhyvin tarkkaan ja heti ekasta oireesta hoito myös niille. Varminta olisi lääkitä koko parvi kerralla, mutta se ei ole aina välttämätöntä.
Tonja, p: 046 666 5106

sokeripussi

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja sokeripussi »

Meille oli ohje strongholdille 2 tippaa puoltakiloa kananlihaa kohti. Ja siinä siis ihan oikeasti luki kananlihaa :smt003 Et aika paljon sitä meni kun kaikki hoidin.

siimis

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja siimis »

Muistakaa hei että Strongholdia on eri vahvuuksia! Noita tippa per sitä ja tätä -ohjeita ei kannata antaa, jos ei mainitse samalla aineen vahvuutta :smt002

sokeripussi

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja sokeripussi »

Juu niin on eri vahvuuksia. Itsekkin sen tajusin että ois voinu laittaa vahvuuden, mut kun en enää muista sitä :smt012
Meille ei tainnu vahvinta mahdollista määrätä.

Iita

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja Iita »

Tuli mieleen ,että onko kukaan kokeillut kalkkijalkaan, täiden häätöön tarkoitettua Linicin nimistä ainetta.Sen ei pitäisi toimia kemiallisesti.. ja on myrkytön.
Tuolla linicin sivustolla sanotaan ,että esim.raskaana olevatkin voi käyttää.. onkos kanat aina raskaana?? :smt005

Iloisten Munatalo

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo »

Niin siis tuohan ei häädä täitä vaan ennaltaehkäisee niiden tarttumisen ... :smt002

Iita

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja Iita »

Se öljyn pitäisi toimia niin ,että öttiäinen kuolee hapenpuutteeseen ,samoin munat vaurioituu samasta syystä..mutta käsittely varmuudenvuoksi uudelleen..jonkinajan kuluttua..
Salossa oli siskon tytön koulussa täi varoitus ja pesivät silloin pajunkuorishamppoolla lastensa hiukset ,niin heille ei tarttunut ..voipi olla ettei muutenkaan ..

Jos tää ei auta niin sitten viina ,terva ja sauna.. :smt040

Stigolina

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja Stigolina »

Minulla on sellainen sekaporukka mm. yksi pieni ihana kääpiöcotchin jolla on ollut todella huonot jalat alusta asti siitä kun se meille muutti - on aina ontunut ja jalat huonon näköiset mutta muninut hyvin ja tehnyt tipuja joka vuosi. Pari viikkoa sitten ihmettelin kun se ei tullut syömään, kykki vaan korissa ja oli huonon näköinen. Nostin sen korista ja huomasin että jalat olivat aivan täynnä kovia patteja, myös jalkapohjat. KÄÄÄK !! Ei muuta kun kana sisälle ja pesuvatiin, vanha kesyrottahäkki esille ja kana sen jälkeen sinne. Sitten vaan aloitin oma hoito, lääkkeitä kun ei oikein kiinnosta käyttää. Liotin pesuveteen puoli ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosrasvaa (CoCoVi:n) joka on todella rasvaista ja myös antibakteerinen, kylvyn jälkeen pientä rapsuttelua ja lopuksi suihkuttelin jalkoihin Aloe Vera Quick Help spray joka on tarkoitettu juuri kaikenlaisille eläimille. Suihkuttelun jälkeen olen vielä rasvannut jalat kokonaan samalla kookosrasvalla ja nyt jalat ovat niin siistit, ihan pientä kovettumaa vielä parissa kynnessä. Kanala, orsi ja nukkumapaikat on siivottu ja uudet purut laitettu. Mitään desinfiotiainetta ei kuitenkaan olla käytetty, olisiko pitänyt ? :smt017
Pikku kana on niin tyytyväinen uudessa häkkikodissa ja on kyllä helpoin kotieläin tähän saakka :smt003 Se syö nyt ihan hyvin ja rupattelee ja on ystävystynyt meidän pikkukissan kanssa, ovat tosi frendejä ja kissa RAKASTAA uutta kaveria :smt055 . Häkkiä siivon vähän väliä ja sen aikana kana joko ulkoilee talossa tai istuu jalkakylvyssä mistä se todella nauttii
Nyt tässä vaan ihmettelen että voisinko kohta palauttaa sen kanalaan, voiko sillä olla vielä niitä parasiittejä ? Muut kanat ei ole hoidettu mutta niissä ei ainakaan mitään näkyvää jaloissa.... :smt017

Stigolina

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja Stigolina »

Niin ... ja vielä juomaksi tarjoan sille vettä mihin lisätty pikkasen AloeVera, yleiskuntoa ajatellen....

Jekku

Re: Kalkkijalka -oireet ja hoito

Viesti Kirjoittaja Jekku »

Onko kanojen kalkkijalan aiheuttaja sama knemidokoptes, kuin undulaateilla yms.?

Vastaa Viestiin