kana rikkoo munansa -puutos?

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

vardenji

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Kanankalkin lisäks vois koittaa antaa niille hyvin kuivattuja murskattuja munankuoria.

Muusa

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja Muusa »

Mä olen joskus kokeillut sinapilla täytettyjä munia ja muita vaivalloisia askarteluvirityksiä mutta parhaaksi olen huomannut tuon sasunkin neuvoman konstin. Ihan ykköskonsti on siis kerätä munat mahdollisimman usein, ettei kanoilla ole mitä söisi. Ja kun pitää tarjolla nokittavana muovimunia (posliiniset voisi ikävän kovina olla vielä parempi vaihtoehto) niin kiinnostus munien rikkomiseen hälvenee. Kanalla on kanan muisti :smt002
Itsekin epäilen nyt että meillä joku rikkoo munia kun munia ei tule ihan sitä tahtia kuin minusta pitäisi tulla... otin lisävalaistuksenkin pois kanalasta, ajattelin josko nuo rauhoittuisivat.
Jos ei pääse monesti päivässä keräämään munia niin kannattaa harkita vierintäpesän väkertämistä, siis jos ne kanat ylipäätään munivat pesiin.

jean

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja jean »

Tuo neuvo noista muovimunista että niitä ois paljon kuulostaa hyvältä. Ne niinku ei heti hoksaisi että siellä on nyt rikottavaki muna seassa.
Miten sellainen vierintäpesä tehdään? Käyn vähän väliä kanalassa mutta kun yks vasta alko munimaan niin harvoin osun oikeaan aikaan :( Pian varmaan toinenkin alkaa kun rupeaa heltat olemaan sen verran punaiset ja vähän kokoakin jo :smt038
ja munankuoret on jo kuivumassa murskausta varten :) Kiitos neuvoista katsotaan kuinka käy

caddy

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja caddy »

Plantagenissa bongasin tänään kivisiä koristemunia, oli useita eri kokoisiakin. Hintakin oli suht edullinen, euron-pari koosta riippuen.

siimis

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja siimis »

Olen nähnyt rakennepiirrustuksia sellaisille vierintäpesille, jossa munat vierivät pesän toiseen sivuun rakennettuun "laatikkoon" piiloon kanoilta. Vastikään bongasin Brekerillä (http://www.breker.de) sellaisia munintapesiä (legenester) joissa pesän pohjana on muovinen levy, jonka keskellä on munan mentävä reikä. Oletan että levy on hieman suppilon mallinen, jotta muni vierii reiästä. Pesän alla on munan korkuinen ulos vedettävä laatikko, josta munat voi kerätä. Nerokasta :smt003

Muoks: tällaisia vois rakennella itsekin, reiän alla näkyy olevan joustava kanaverkko. Kuva

vetehinen

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja vetehinen »

Fridalla muistaakseni oli tällaisia vanhoja vierintäpesiä. Kysypä Heliltä vaikka.

jonsku

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja jonsku »

Kysynpä minäkin viisaammilta :) onko munanrikkoja vaiko vahingossa rikkoutunut? kaksi kertaa on ollut rikkinäinen muna pesässä, viimeviikolla ja tänään. Ekalla kerralla oli kuoret ja kaikki pesässä, tänään oli vain sisus pesässä, kuoria en huomannut.

pesässä on kuitenkin ollut munia myös ehjänä, ja myös lattialla olevat ovat ehjiä olleet. Meillä vain kaksi kanaa ja kukko. tänään tuo kana istui niin pesässä etten aamulla edes mennyt sitä hätistelemään, päivällä menin keräämään munat ja yksi ehjä oli lattialla ja toinen rikkinäinen pesässä.

harrastaja

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja harrastaja »

Hiltan sanoja lainatakseni . :smt007 .Ystäväni kanat rikkoivat kanssa munia ja he nostivat pesän 5-10 cm korkeammalle niin oli munan rikkominen loppunut siihen..

jonsku

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja jonsku »

Voisiko olla mahdollista että kukko rikkoisi munia? tässä noita kanoja seurailin niin, kiinnitin huomion siihen kun kana tuli munien päältä pois, meni kukko munien luokse.. menin sitten hakemaan munat ennenkun se kerkiää tehdä mitään.. tänään sitten taas oli toinen munista vain märkä pläntti.

Avatar
jopekka
kana
Viestit: 98
Liittynyt: 10 Loka 2008, 19:36
Paikkakunta: Heinävesi

Re: apuja tarvitsisi munan rikkojia kanalassa :(

Viesti Kirjoittaja jopekka »

Meillä loppui munien rikkominen kun tilasin täyteisiä muovimunia http://www.kennel-callex.fi/?cat=27&page=0&ws=&prod=643 Pyörittelivät pari päivää pesistä pitkin navetan lattiaa mutta enää eivät ole yhtään rikkoneet vaikka muutaman munan lattiallekin munineet.Pari tuollaista pesään. Suosittelen.

tipuliini

Mistä johtuu...

Viesti Kirjoittaja tipuliini »

...kun toiset kanat rikkovat ja syövät omat munansa? Kopeissa niiden annetaan olla mutta jos joku sattuu lattian rajaan munansa täräyttään niin muut on jo siellä nyppimässä! Onko se vaan niiden mielestä hyvää vai voiko johtua vaiks kalkin tms puutteesta? Saattaa olla hassu kysymys, mutta kun olen vielä niin "vihreä" näiden kanasteni kanssa... :smt017

Maikki

Re: Mistä johtuu...

Viesti Kirjoittaja Maikki »

Kanat oppivat tosi nopeasti rikkomaan ja syömään munia. Jos joku kanoista munii heikkokuorisia, niin ne rikkoutuu ja keksivät siitä munien syönnin. Myöhemmin oppivat sitten rikkomaan itse näkyvillä olevat munat.

Lisää kanalaan useampia mukavia hämäriä pesiä ja laita niihin tekomunia.
Anna kanoille hyvin murskattua kananmunankuorta, simpukankuorirouhetta tai kanankalkkia (omat kanani eivät kyllä kanankalkkia juurikaan syö, vain ekaksi mainitut kelpaa).
Laita kanoille paljon puuhaa ja nokittavaa. Kaalinpäitä, porkkanaa tms kiinnostavaa.
Tarkkaile kuka kanoista voisi olla se väärään paikkaan muniva. Joskus munien rikkominen ei lopu, ennen kuin syylliset poistetaan.

tipuliini

Re: Mistä johtuu...

Viesti Kirjoittaja tipuliini »

Kiitos neuvoista! Yritetään! :smt045

Avatar
Titiuu
sussex
Viestit: 600
Liittynyt: 27 Loka 2013, 15:42

Re: Mistä johtuu...

Viesti Kirjoittaja Titiuu »

Kannattaa mahollisimman nopiasti ottaa syyllinen kiinni sillä muut kanat oppii matkimalla saman tavan liian helposti ja lopulta voi olla koko porukka munansyöjiä täynnä. :smt009
"Huikea viidakko, ja ihmissyöjä kanoja!"

Klaara

Re: Mistä johtuu...

Viesti Kirjoittaja Klaara »

Hei,

Mulla on sama ongelma omien kanojen kanssa ja olen yrittänyt tapella asian kanssa, alkaa pikkuhiljaa rassaamaan tuo päivystäminen, että ehtiikö ennen kanoja noutamaan munat. Onko näin että jos se kerran oppii siihen niin siitä ei pääse enää eroon. ---> lihoiksi? Ruokaa ja kalkkia on kyllä riittävästi, tosin toi talvikanala ei ole ehkä paras mahdollinen aktiviteetin kannalta, mutta kesäkanala on tilavampi jne.

Vastaa Viestiin