Kestopehku...

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
vardenji

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Nyt oli pakko viedä patteri kanalaan. Pehku ei ole herännyt, vein vielä lisää herätemössöä sinne aamulla. Siideriä ja sokeriahan mä voisin sinne kaataa :smt003 Alkais kai käymään kivasti pehkuissa, kunhan saan tarpeeksi lämpöä sisälle. Hautaan vaan tarpeeks syvälle ettei kanat saa seuraavaks päiväks krapulaa. :smt005
Toivon että herätteet alkaa toimia kun lämpö alkaa nousta. Kävi niin alhaalla, etten enää halunnut odotella useempaa yötä pehkun syttymistä. :smt009 Kanat näytti myöhemmin tarkistusta tehdessäni oikein tyytyväiseltä pieneen punaiseen valoon, joka hohkaa lämpöä :smt003
Sitten vaan kauhulla odottamaan sähkölaskua :smt019
Karhurouva

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Karhurouva »

Minä mietin, että mikä merkitys näillä sokereilla ja hiivalla ja sen sellaisilla on kestopehkussa? Kun minä olen ymmärtänyt, että kestopehku kompostoituisi, eli kyse olisi enemmänkin typen ja muiden ravinteiden muodonmuutoksesta, ja käyminen olisi kokonaan eri prosessi.
Jemuli

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Jemuli »

Mulla on ilmeisesti käynyt suunnaton flaksi kun sekä viime että tänä talvena pehku on käynnistynyt ihan ilman mitään yrittämistä. En siis ole varsinaisesti yrittänyt saada pehkua toimimaan, vaan se on ihan vahingossa ruvennut toimimaan. :smt035

Mulla on pehkuna turvetta ja heinää sekä se ruoka minkä kanat sinne kuopiessaan hautaa ja välillä sieltä tuntuu löytyvän melkoisia herkkupaloja :smt040 . Pehkun paksuus on ehkä noin 30 cm. Kanojen kakat hautautuvat pehkuun ihan itsestään kanojen toimesta, pois kerään yön aikana kakkalaudalle ja muualle tasoille kakitut kikkareet.
harrastaja

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja harrastaja »

Sokeri hiiva ja suola pelkällä hiivalla ei taikinakaan nouse sokeri aloittaa käymisen ja suolaa laajentaa,eihän pullataikinakaan nouse ilman
Karhurouva

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Karhurouva »

Niin siis mitä tekemistä keskenään on taikinan nousemisella ja kompostoinnilla?
Kotkottaja

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Kotkottaja »

En tiedä toimiiko :smt017 Mutta sitten on ainakin kaikki mahdolliset keinot kokeiltu! Eli nyt lämpimän leivinuunin päällä muhimassa hiiva-sokeri-vesi-jauho lorauksella piimää. Taidan antaa muhia yön yli? Ja kivet metalliämpärissä pehkussa. Pari rouvaa tuli heti uteliaina katsomaan mitä kipossa on tarjolla joten oli pakko viritellä minkkiverkosta suojaa päälle.
kaakatin

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja kaakatin »

Onkohan tässä nyt mennyt puurot ja vellit sekaisin? Eihän siitä pehkusta ole tarkoitus kiljua tehdä? Pehkun pitäisi palaa ei käydä.
Itse lisäsin tänään pehkuun lämpimään veteen sekoitettua kompostiherätettä, toivottavasti lähtis palamaan.
Maatikko

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Maatikko »

En mäkään osaa sanoa mikä tuossa meidän omenamehu-sokeri-superhiiva-lampaanpaska-cocktailissa oli se ratkaiseva tekijä, mutta sen avulla pehku lähti lämpiämään ja kanoilla on nyt miellyttävä lämpö, tosin vähän sellainen erikoinen haju siellä on :smt003 ja aika kosteaakin. Välillä voi vähän tuuletella.

Tuo meidän elintarviketieteilijä tuolta kammarista arvelee, että kun ilmassakin on hiivaitiöitä kaikkialla, niin voihan se superhiivakin auttaa osaltaan tuossa kestopehkun toiminnassa tehostajana. Homeet, hiivat, sädesienet ym. hajottajat yhdessä siellä jylläävät. Hiivahan on ennen kaikkea tehokas ja nopea sokerin hajottaja, ja sitten taas se hajoamistuote vois olla jollekin toiselle pehkussa elävälle mikrobille erityisen mukavaa evästä? :smt017
Suvianne

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Kyllä minäkin uskon tuohon ruokien käymiseen!
Kävin tarkistaan tiput taskarin valossa 2200 ja kääntelin pehkua ja yllättäen pieni höyry nousi juurikin perunankeitinveden jukurtti mössön kohdalta!!!??
kaakatin

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja kaakatin »

Ruokia ja muuta biojätettä nimenomaan kompostoidaan, ei käytetä ja käsittääkseni kompostoitumiseen ei hiivaa tarvita :smt017 En minä ainakaan ole koskaan kompostoriin hiivaa laittanut ja hyvin on palanut. Ruuantähteitä ja piimää voisin hyvin pehkun avitteeksi laittaa.
Suvianne

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Niin avitteena, nimenomaan. Jospa ne on mikrobeille helppoa ravintoa?
Maatikko

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Maatikko »

Sen verran mielenkiinnosta googlailin, että hiiva, sokeri jne. on aika yleisiä kansan käyttämiä kompostinherättelykikkoja :smt003 Mitään tieteellistä perustelua en tosin löytänyt, mutta hajottajiahan ne on hiivatkin, ei niistä varmaan haittaakaan ole. Ilmassa niitä tosiaan joka tapauksessa leijuu, tosin ehkä eri lajistoa kuin kotiviinin superhiiva? :smt017 No, pääasia että kanaset tarkenee.
Karhurouva

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Karhurouva »

^Oho. 20 vuotta luullakseni oikeaoppisesti kompostoineena en ole ikinä törmännyt sellaiseen ohjeeseen, jossa hiivaa kompostiin laitetaan. Käyminenhän on anaerobinen prosessi, samoin kuin mätäneminen, kun taas kompostoiminen on aerobinen prosessi. Vettä ja lantaa kyllä käytetään herättelyyn, sehän on selvä, ravinteita ja oikea kosteus, siitä sitä multaa tulee, mutta että hiivaa ja sokeria...
Maatikko

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja Maatikko »

Tää on mielenkiintoista :smt003 Sitä nyt tosiaan ei tiedä, onko tuo superhiiva oikeasti hyödyllistä kanojen kestopehkussa vai ei ja onko se oikeaoppista vai ei - kuten sanottu, kanoilla on lämmin ja pehku toimii, se on pääasia. :smt038 Mutta yksi pieni artikkeli, jossa tätä hiivahommelia vähän puidaan, löytyy näköjään Letters in Applied Microbiology -lehdestä. Artikkelin pitäisi aueta ilman tunnuksia. Tuossa kompostoitiin ruokajätettä sahanpurussa. Valittu hiivakanta oli tuollainen noin +50 C:ssä kasvava sortti, joka eristettiin kompostoituvasta ruokajätteestä. Happamuuden säätely oli ilmeisesti yksi tekijä, mikä tässä oli avaimena. Termofiilit bakteerit nähtävästi tykkäsivät hiivaisista oloista; tuossa oli tultu siihen tulokseen, että kompostoitumisen käynnistämisvaiheessa hiivan kasvu vähensi orgaanisia happoja, nosti näin pH:ta ja hyödytti sellaisten termofiilien lisääntymistä, joiden kasvua happamuus oli hillinnyt. Eihän se mahdotonta ole, että se superhiivakin :smt047 voisi toimia vähän samalla tavalla tuolla pehkussa, vaikka pitää muistaa että hiivoja tietysti on tsiljoonia erilaisia jne. jne.

Pätkä abstraktista:
"The microbial changes during thermophilic composting of food waste were investigated at 50 °C using a laboratory-scale composter. The results showed that an early increase in the growth of yeast was followed by the growth of thermophilic bacteria, and that subsequently, the yeast declined rapidly. The growth interactions of selected strains of yeast and bacteria were studied in culture media containing organic acids. The results demonstrated that the acidity of the media was reduced during the growth of the yeast. Therefore, it is concluded that in the early stages of composting, the growth of thermophilic bacteria is inhibited by organic acids, and that the growth of yeast enables subsequent bacterial growth by removing organic acids from food waste."

Choi, Park. "The influence of yeast on thermofilic composting of food waste." Letters in Applied Microbiology, Vol. 28, Issue 3, March 1998, pp. 175-178. WWW-dokumentti [http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 0307.x/pdf] Luettu 27.11.2010. Eiku siis 28.11.
Viimeksi muokannut Maatikko, 28 Marras 2010, 14:18. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
piipo

Re: Kestopehku...

Viesti Kirjoittaja piipo »

Minäkään en noista hiivan vaikutuksesta tiedä, mutta sen huomasin että kaikessa oon mukana! :D Sen verta kova yritys on saada pehku palamaan että hullumpaakin varmaan olisin kokoeillu! nim. Vuolukivet pehkussa! : :smt040
Vastaa Viestiin