Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Kaisa

Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja Kaisa »

Meillä ois eläintarhan laajennus suunnitelmissa, piti ottaa nuo hevoset viimeinkin laidunlomalta työntekoon ja ottaa myös muutama lammas. Soitettiin eläinlääkärille ja kyseltiin että mistä sais ostaa heinää, täällä kun ei saa tautien leviämisen ehkäisyn takia elukoita eikä heinää kuljettaa mistä ja minne tahansa. Yllätyksenä tulikin sitten, että eläinlääkäri suhtautui varsin negatiivisesti siihen, että kanoja pidettäisiin hevosten ja lampaiden kanssa samoissa tiloissa. Tai siis eri häkeissä ja karsinoissa kyllä mutta samassa rakennuksessa. Syyksi sanoi, että kanatuberkuloosi (?) voi tarttua myös lampaisiin vaikkakin tavallaan eri tautina. (En oo ihan varma ymmärsinkö tän kohdan ihan oikein ja mitä nää taudit on suomeksi.) Mitään kieltoa ei vissiin ole, painavat suositukset vaan. Mutta kun meidän elukat asuu kylän tallialueella (jossa jokaisella on oma pätkä "rivitaloa") niin niitä suosituksia ois parempi noudattaa...

Täällä muniksessa on vissiin aika monella lampaita, hevosia, vuohia ja muita eläimiä, onko teillä kokemuksia näistä tautien tarttumisista lajien välillä? Pidättekö elukoita erillään toisistaan? Onko Suomessa jotain rajoituksia tähän liittyen? Olis mukava kuulla kokemuksia ja faktaa asiasta ennen kun neuvotellaan uudelleen eläinlääkärin kanssa. Lampaat ja hevoset meillä oli ihan ensiksi suunnitelmissa ja kanat tuli vähän sillee siihen lisäks kun kerran tilaa oli, mutta eihän noista nyt millään raaskisi luopua... Pitäiskö rakentaa kanakoppi pihan perälle naapureiden iloksi? Meidän koiravihaaja-naapuri varmaan hyppisi ilosta kun saisi lisää valittamisen aihetta. :smt002
SannaT

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja SannaT »

Itse olen törmännyt vain keskusteluihin, joissa ihmisillä on sellainen käsitys kanoista, että niillä on aina joitain loisia ja että ne tarttuvat hevosiin helposti.

Mutta samalla tavalla ne kanatkin hoidetaan kuin muutkin kotieläimet niistä loisista joten jos niillä jotakin olisi ja tarttuisikin muihin eläimiin, niin sitten vain koko porukalle loishäätö.

Meillä ei eläinlääkäri ole ainakaan koskaan puhunutkaan siihen suuntaan, ettei kanat saisi olla samassa rakennuksessa hevosten kanssa kun meillä on käynyt.

Tuberkuloosista en ole koskaan kuullutkaan, kuin ihmisillä...

Siellä kun ollaan muutenkin aika tarkkoja noiden tautien leviämisien suhteen, niin en yhtään ihmettele eläinlääkärin asennetta, mutta kannattaa tosiaan kysellä muiltakin tahoilta tuota tauti juttua ja sen leviämistä. Täällä ainakin tuntuu olevan eri eläinlääkärien mielipiteet aika erilaisia ja sitten vain toimitaan niinkuin kyseinen eläinlääkäri on mieltä...

Minkäs näköisiä maatiaisia siellä on? Hevoset ja lampaat kun on ihan huippuihania :smt007
fasunen

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja fasunen »

Ei meidän lampailla ainakaan mitään ole ollut vaikka on samassa tilassa ja on niillä joskus ollut yhteinen ulkotarhakin kanojen kanssa ja kanat nukkuivat niiden selässä :smt005
Maatikko

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja Maatikko »

Tää nyt on ihan mutua...

Mutta sen vähän perusteella, mitä olen lukenut islantilaisten kotieläinpolitiikasta (ks. esim. Ólafur R. Dyrmundsson, NordGen Kotieläinuutiset, joulukuu 2009), voisi ehkä arvella että ovat erityisen tarkkoja muun muassa sen takia kun arvostavat niin paljon omia alkuperäisrotujaan. Esimerkiksi maahantuonnin osalta eivät halua ottaa mitään riskejä. He ymmärtävät, että islanninhevonen, -karja, -lammas jne. ovat ainutlaatuisia aarteita. Voisin kuvitella että eläinlääkärin "ylisuojeleva" asenne voisi liittyä tähän, vaikka ei kai ne kotimaiset kanat nyt varmaan mikään oikea uhka niille hevosille olekaan. Ajattelee varmaan että on parempi olla kaiken varalta liioitellun varovainen.

(Ja esim. me täällä Suomessa vaan havitellaan aina uutta ja uutta jännää, ei kelpaa kyyttö kun pitää olla tehokasta, ja jos ei tehokastakaan, niin sit ainaski jännää, vaikka jerseytä ja dexteriä, ja aina vaan uusia jänniä rotuja kaikista mahdollisista ja mahdottomista eläimistä, ja jäkä jäkä...)
mik

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja mik »

Jos siellä on suosituksena, et ei kanoja ja lampaita samaan tautien leviämisen takia, ja jos todellakin on muiden ihmisten eläimiä samassa rakennuksessa, niin kyllä minä kunnioittaisin niiden muiden ihmisten eläimiä ja eläinlääkärin suosituksia, enkä tunkis niitä kanoja sinne.

Mä olen lapsesta pitäen oppinut, et ei eri eläinlajeja samaan tilaan. Onhan toki mullakin kanat ja hevoset samassa rakennuksessa, mut ilmanvaihdon katkasin näiden rakennuksen osien väliltä ja kumpaankin osaan on oma sisäänkäyntinsä ulkoa. Se on vaan joku juttu, minkä on oppinut. Eri eläimet erilleen.
SaMaTa

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja SaMaTa »

Minulla on kanat hevosten kanssa tallissa vapaassa karsinassa talvella. Ei ole ollut mitään ongelmia, eläinlääkäri kävi juuri rokottamassa hevoset ja ihasteli miten hienoja kanoja :smt003
Kanat on madotettu eikä mitään pintaöttiäisiä ole, jos olisi ne hoidettaisi pois.
Ainoa potentiaalinen ongelma voisi tulla pölyämisestä, riippuen kuivikkeista yms. Eli kuopsuttaessa ja lennellessä yms. kyllä pöllyyttävät varsinkin jos alusena on turve tms. Meillä ei tätäkään ongelmaa ole, kun kanat on lähes aina jo orrella silloin, kun hevoset tulee sisälle.
Paltsi

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja Paltsi »

Kanatäi vai kirppu vaimikäsenytoli voi tarttua myös kanasta hevoseen ja on kiusallinen hävitettävä. Tästä huolimatta meillä oli vuosia kanat samassa tallisa hepojen kanssa kunnes sain syksyllä tehtyä niille oman kanalan. Lampaiden kanssa ne ovat olleet myös, samoin ankat ja kalkkunat. Itse asiassa on helpompi kai todeta että hevoset, lampaat, ankat, kanat, kalkkunat, kani, kissat ja koirat ovat suloisesti sekaisin eikä siitä (vielä) ole ollut harmia. Ai niin, ja possut :smt003
siimis

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja siimis »

Käsittääkseni kanatuberkuloosin aiheuttaa Mycobacterium avium ssp. avium. Lampailla esiintyy omaa paratuberkuloosia (Johnen tauti, Johne's disease), jonka aiheuttaa M. avium ssp. paratuberculosis. Eli kyse on paitsi eri sairauksista, myös eri bakteereista.

Tuota M. avium ssp. avium -pöpö on kyllä eristetty esim. hevosesta, mutta mulle on epäselvää, sairastuttaako se hevosen myös.

Sinällään mielenkiintoinen aihe, koska esim. tuo M. avium ssp. paratuberculosis aiheuttaa paitsi lampaalla ja naudalla Johnen taudin, niin myös ilmeisesti ihmisellä Crohnin taudin. Ja I-tyypin diabeteksen! Ja kaihin! Ja sarkoidoosin! Ja syövän! Ja vielä pari muutakin kroonista tautia... Aika villi bakteeri, eikö? Mä luin tuosta silloin kun mulla epäiltiin tuota Crohnia. Sinällään loogista, mulla on taatusti ollut elämäni aikana aikamoinen M. avium ssp. paratuberculosis -altistus :smt002

Eli tuolla Kaisan eläinlääkärin logiikalla kanojen pito pitäisi ihmiseltä kieltää kokonaan :smt002 Ja hevosten pito. Ja lampaiden pito. Ja lehmien pito...
Kaisa

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja Kaisa »

Suurkiitokset kaikille vastauksista!!

Mieheni oli puhunut eläinlääkärin kanssa uudestaan ja saimme luvan kaikille eläimille kunhan tilat järjestetään niin, ettei kanoilla ole yhteyttä muihin eläimiin. Ja niinhän ne nytkin ovat. Ainoa muutos joka täytyy tehdä on että meidän piti avata kulku latoon kanalan kautta mutta se pitää nyt sitten järjestää muulla tavalla. Ja rakennus on joka tapauksessa sellaisessa kunnossa, että tänä kesänä siihen vaihdetaan katto- ja seinäpellit ja eristykset ja sitten katsotaan revitäänkö sisätilatkin pikkuhiljaa ja järkätään koko hoito uusiksi. Mutta tuntuu mukavalta ettei kanoista tarvitse luopua!! :smt003
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 601
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Meillä on lampaat ja kanat olleet myös samassa tilassa ja ulkona tepastelevat myös yhdessä. Kanat lepäävät samoin lampaiden päällä ulkona ollessa eikä ole loisia tms. kumpaisillakaan.
Nyt kun ovat uudella puolella, niin toki on kanoilla/kukolla oma tila mutta vain verkkoseinä on välissä lampaiden puolelle (katso kuva remontti puolelta). Samoin on sitten munituspesän yläpuolella pupulle tehty häkki ja lampaiden yläpuolella myös puput. Puput myös jaloittelee lampaiden tai kanojen kanssa.
Meillä on käynyt eläinlääkäri syksyllä ja todennut paikat hyviksi se naureskeli että sopu tilaa antaa kaikille sekä hyvin pärjäävät keskenään. :smt045
mummo ja kanaset :biggrin:
siimis

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja siimis »

Tuo Kaisan eläinlääkäri taitaa ehkä vähän ylireagoida, mutta jos asiat/tilat on järjestettävissä niin että kaikki ovat tyytyäväisiä, niin hyvä niin :smt002 Mun kokemuksen mukaan aika iso osa eläinlääkäreistä on ns. akateemisia pölvästejä, liikaa kirjatietoa ja liian vähän maalaisjärkeä.

Noi mykobakteerit taitaa kai yleisesti ottaen olla sellaisia, että niitä tarvitaan aika iso altistus ennen kuin ne tarttuvat = infektoivat. Toisin sanoen ne tarttuvat aika huonosti, mutta jos elukat ovat kaikki samassa tilassa ja ehkä ahtaasti / siisteydessä olis toivomista, niin silloin tarttuminen on todennäköisempää. Eli ihan maalaisjärjellä pärjää, jos pitää eläimet niin että on riittävästi tilaa ja siistiä ja kuivaa, niin ei huolta.
Frida

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja Frida »

Meillä on kanat ja hevoset eri rakennuksissa, mutta kanat käyvät joka päivä tallissa kuopsuttamassa hevosten boksit kun hepat menevät tarhaan. Ei ole ainakaan vielä ollut mitään ongelmia tässä.
kiva kana

Re: Kanat, lampaat ja hevoset samoissa tiloissa?

Viesti Kirjoittaja kiva kana »

Siinä mielessä en ehkä laittaisi kanoja hevosten kanssa samaan tilaan koska kanoissa voi olla kanapunkkeja jotka leviävät siipikarjasta hevosiin. (on alle millimetrin mittainen eli aika vaikea huomata) ja ne käy imemässä verta hevosista. Ja kun yhdellä tuttavalla oli hevonen ja kanoja ja kukko, niin kun ne huomasi että hevosilla oli kanapunkkeja (rapsutteli koko ajan itseään)niin sitä hevosta saatiin pestä kaikensorttisilla samppoilla.
Vastaa Viestiin