meillä haudotaan :) apuva.. TIPUTIPUTIPU!!!!!

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

Tuossa kun taas menin iltatalliin ja päätin kerätä samalla hautojille ilmestyneet lisämunat pois, niin nostin kanaa normaaliin tapaan (eli raotin persauspuolelta hiukan ylös..) ja se aloitti tavallisen valituksensa pesänhäiritsijän takia. Ja arvatkaas mitä teki Ilpo?!
Se otti kunnon vauhdin ja hyökkäsi suoraan päin!! Huusi ku hyeena ja nokki tosi lujaa pohkeeseen ja reiteen, ihan sattui vaikka oli paksut housut päällä. Nakkasin sen jalalla pois, kun säikähdin, niin kävi päälle entistä lujemmin!! :shock: Se tikkas jalkaa ku viimistä päivää ja ärisi ihmeellisesti siivet levällään ja jalat kuopi saapasta samalla. HUI HELKATTI ku pelästyin!!

Huusin sille että nyt Ilpo menet pois tai teen susta rukkaset :evil: ja samassa TA-DAAAAA ratsujoukot saapui!! VOLMARI pölähti paikalle orreltaan ja teki ilmahyökkäyksen Ilpon päälle ja ajoi sen pois! Sehän siis puolusati mua, vai?? Ainakin se siltä näytti, nimittäin Ilpo hyökkäsi vielä kerran ja Volmari kurmuutti sitä oikein kunnolla...
Kiitin Volmaria tutisevin jaloin ja vetäydyin vuohien puolelle miettimään.....että miten ihmeessä ne munat nyt saa kerättyä tai tehtyä enää mitään kanalassa :?:
HAA :idea: ! Ei muuta kun "kilpeä" hekemaan, eli kompostikehikon yksi pala, sellainen verkko, 70x90cm käteen suojaksi ja uudestaan kananmunavarkaisiin!! Päälle yritti, mutta pelko vei voiton, verkko oli liikaa....ähäskutti! Volmari, Esteri ja Klaara katselivat orrelta hiukan huvittuneesti päitään riiputtaen toimenpidettä :lol: :lol:
Suuri huuto ja tuska yhden ainoan kananmunan takia.... Ei sielä enempää ollut.

Musta tuntuu, että meidän kanala on ihan ku hourula nyt kun siellä haudotaan! Kiva kukkokin puolustaa kanojaan niinku kunnon isännän kuulukin :wink: ja kaikilla siipiveikoilla siellä tuntuu olevan kevättä rinnassa... Voi tokkiinsa, enpä tiennyt mitä kaikkea se hautominen voi tuoda mukanaan.

Että tällanen tapaus tällä kertaa... :roll:
Kanaset

huh

Viesti Kirjoittaja Kanaset »

No aikamoiselta hullunmyllyltä kuullostaa! :o Koitapa pärjäillä!

Meillä on hautomiset aina sujunu rauhallisesti tai jos jotain kärinää on ollut se on johtunu siitä että hautova (pieni) kana on ajettu pois pesästä kun isommat ovat halunneet munimaan. Jostain syystä meillä usein "alin arvoisimmat" kanat on hautonu ja niitä on sitten kiusattu. Maatiaiset jaksoivat parhaimmillan istua pesässä kaksi päivää, kun taas yksi pippurinen Pippuri-shabo hautoi kahdetkin poikaset samana kesänä.

Vähän mennään ulos aiheesta mutta musta kuullostaa niin hassulta kun puhuit Ilpon hyökkäyksestä kun meillä noi millet ei koskaan ole käyneet päälle, pahin mitä on että joskus nokkaisevat kun tuntevat itsensä häirityiksi. Se on kai niin rodusta kiinni millaisia kukot (ja kanatkin) ovat...
TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu »

No oho :D Onneksi meillä ei ole tuollaista käyttäytymistä, ei edes kun haudotaan :D Jotenkin sattuu aina niin että nokkimisjärjestyksessä alimmaisena oleva kana alkaa hautoa :| Sitten ne ylempiarvoiset nokkivat niin, että pitää laittaa jokin este ettei muut kanat pääse hautojaa häiritsemään :D

Ps. Mukava lukea näitä hautomisjuttuja :)
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

Tänään olikin jo toinen ääni kellossa....
Taisi "kilpi" tehota kerrasta. Otin sen vielä varoiksi mukaan oven ulkopuolelle, mutta suotta, Ilpo oli ja pysyi orrellaan! Katseli tuimana, mutta kun laitoin sen viereen hieman sapuskaa (hyllyn päälle) niin tuli entisenä iloisena syömään ja sain ongittua taas yhden munan kanojen alta...ovat nimittäin molemmat Susannamariat vieretysten laatikkopesässä nyt hautomassa :roll:

Kyllähän se Ilpon hyökkäys sitten illalla jo nauratti ja se Volmarin kiitely, mutta ei se siinä tilanteessa ollut kovin hauska yllätys! Toivoa kuitenkin sopii, ettei nyt ihan kukaan lenkkeilijä olisi nähnyt tuota ylistystäni Volmarille..... Vievät pian emännän täältä vähän "huilaamaan" :wink:

Mutta tärkein: eli kai me sitten Ilpon kanssa saatiin sopu aikaiseksi edes väliaikaisesti ettei tarvi niitä rukkasia.... (ja toivottavasti pysyy suht lepposana, ettei vaan kävisi poikiemme päälle sitten kesällä!)
TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu »

Hautooko kana vielä :)
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

Kyllä hautoo! Itseasiassa molemmat Susannamariat istuu yhdessä tiiviisti laatikkopesässään 11:n yhteisen munan päällä :D

Ja Ilpo jatkaa kiukutteluaan! :x
Mun ei enää tarvi ku mennä kanalan puolelle, niin se tulee nokkiin. Siis vaikka laittaisin vaan ruokaa... Saapa nähdä tuleeko enää iloseksi, kun hautominen lakkaa. Muuten ei haittaisi mitään, mutta kun on nuo pienet pojat, niin joudutaan kyllä luopuun kesällä jos ei käytös palaa kiltiksi :?
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4450
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Niistä Susannamarioista tuli sitten erottamattomat, kun laitoit niille yhteisen nimenkin :)

Aika ihmeellistä tuo Ilpon käytöksen muuttuminen --- ns. kakkoskukko noin ärhäkkänä hautojien päältä! (Sehän ei ole mitenkään poikkeuksellista, että kukko muuttuu vihaiseksi aikuistuttuaan...nimimerkkillä: kokemusta on ja onhan sullakin siitä Nestorista.)
Mutta kun Ilpolla vihaisuus ilmeni juuri tuossa haudonta-aikana, niin jospa siinä tosiaan olisi vielä toivoa, että rauhoittuisi, kun saa taas rouvansa takaisin..."synnytyslaitokselta".
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

Kai ne Susannamariat sitten tiputkin hoitaa yksissä tuumin :D

Toivon kyllä kovasti, ettei Ilpo jatka kiukutteluaan sitten tipujen tulon jälkeen, sillä tykkään siitä kovasti! Ja mie pärjäisin sen kanssa vaikka kuinka, mutta luulen, että mieheltä menee hermot ekana (jos siis jatkaa) ku se antaa niille usein aamuruuan ja varsinki sit, jos hää huomaa, että lasten on turvatonta...
Ja kyllähän minäkin sitten luovutan, kun kuitenkin pojat on niin paljon sitten kesällä eläinten kanssa kun ne vallan ulkona päivät.
No, toivotaan ettei tule Nestori kakkosta :wink:

Kanat muuten hautoo ihan niin ahkeraan, että pesästä poistuminen tapahtuu aina "salaa" mun silmältä. MegaIsoja kakkakasoja olen kyllä löytänyt näiltä retkiltä todistuksena.
Esteri ja Klaara muuten hylkäsivät heinäseimen tältä erää, kun oli pari päivää heinät pois. Munivat joko haudottavien joukkoon tai sitten pikkumökkiin... En tiedä, että pitäisikö laittaa laatikko hautojineen pian lattialle (on mökin päällä) ja aidata ne omiin oloihinsa, että jättäisivät nuo toiset pesän rauhaan ja saisivat Susannamariat multakin pesäntarkistusrauhan. Oliskohan se paikallaan, kun eivät näytä enää pesää hylkäävän ja täytyyhän se alemmas siirtää sitten kun/jos tipuja ilmestyy...
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Meillä on ollut pesiä noin puolentoistametrin korkeudalla ja hyvin on ne tiput sieltä tulleet alas...sitten, kun rohkeus jo riittää. Kyllä kanat( ainakin meidän kääpiöt) voivat hautoa ja hoitaa poikaset yhdessä, jos kanat on Bestiksiä. Jännä, kun on enemmän elikoita, niin huomaa sosiaalista käyttäytymistä ihan eri tavalla( siis lintujen kesken), kun eivät ole niin ihmisen perään. Tosin Risto Reipas( meidän Plymont Rock) kukko ainenkin kesällä juoksi, joka päivä mua vastaan kun tulin töistä tai sisältä, ja muutoinkin vahti olisinko tekemässä jotain possupöperö tai muuta syötävää..Oli tosin silloin kasvuiässä, ja isohan siitäkin pojasta kehkeytyi.
TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu »

Jaahas, tänään kun menin kanalalaan, ja kurkkasin hautovaa kanaa, näin verta ja haju oli KAMALA. :shock: Juttu selvisi, kun kanan alla oli ainakin kaksi kananmunaa vähemmän... Kana oli rikkonut pari kananmunaa, toisessa oli siis tipun alku, josta veri johtui, ja toinen oli ollut mätä, hajusta päätellen. :evil: Harmittaa, siis yksi tipu vähemmän, ainakin. Kattoo nyt, tuleeko sieltä mitään tipuja.
Willow

Viesti Kirjoittaja Willow »

Meilläkin on nuoret viime kesän kanat, joiden ei pitänyt edellisen omistajan mukaan hautoa kum vasta ensi kesänä alkaneet hautomaan. Siskokset yhdessä.

Mutta olenko ymmärtänyt oikein, että hautovat kanat pitävät nimenomaan paikasta jonne menevät hautomaan eivät niinkään munista, ja siksi hautova kana kannattaisi siirtää vasta kun poikaset ovat kuoriutuneet tai muutamaa päivää ennen kun kana alkaa jo jutella tipusilleen munissa?
TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu »

Noh, pesässä oli ehkä 4 kananmunaa jäljellä... Miksi ihmeessä nuo kanat syövät noita hautomiaan munia?!? :evil: Vielä siis neljä kananmunaa, katotaa mitä tapahtuu :D
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

Laskin juuri tässä että meidän kanat on nyt sitten hautoneet 20 päivää. Eli eikös tässä vielä voi ainakin 10 päivää odotella huoletta??

Alan olla jo ihan sykkyrällä odotusinnosta! :lol: Toivoa vaan sopii, että tulis edes jokunen ja jäisi henkiin. Tein juuri kanalassa mittailuja ja teen verkon sen puulaatikkopesän ympärille sitten vähäksi aikaa, kun kuoriutuvat, että pysyvät pesän lähistöllä, eikä muut mene vaan kiusaan.. Ja kun se on sen pikkumökin päällä, niin on hyväkin, että pysyvät siellä, kun on sitten hiukan lämpimämpi kuin lattian rajassa.
Kylläpä tosissaan jännittää hiukan, että miten käy... (Ajattelin, että jos joskus tulee noilla vuohilla teetettyä kilejä, niin kuinkakohan tärinässä mä sitten olisin!! :lol: )

Sussanamariat muuten hautoo innolla ja sovussa yhdessä ja ovat tainneet pesääkin pystyä hyvin yksissätuumin suojelemaan, sillä sieltä ei ole enää päiviin löytynyt ylimääräisiä munia. Hyvä niin.
Ja Ilpokin lienee huomannut, että en kanasia ihan henkihieveriin häiritse, sillä tyytyy syömään aina sen ajan, kun teen huoltotoimia. Kädestä sitä on enää turha yrittää syöttää tai kättä lähelleen ojentaa...nokkaa tulee heti. Sen verran taisi muhun tulistua :roll:
TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu »

Volmari, jos kanasi ovat 20 päivää hautonut... Sinun kannattaa tarkistaa pesä useammin, hautomisaikahan on yleensä se 20-23 päivää :D Meillä kylläkin siis kuoriutui poikaset 30 päivän jälkeen, mutta se on aikalailla harvinaista. Toivottavasti tipuja tulee! On ne kyllä aina niin ihania :P
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

TIPU!
tiputiputiputiputiputipu :lol:

Meillä on nyt sitten eka tipu! Niiiiiiiin suloinen musta :D
Menin kanalaan kuudelta tekeen viritelmää kopin päälle (vaneri lattiaksi, ku katto oli kalteva, sitten kompostikehikosta reunus jonka vielä varmistin katiskaverkolla sisältä, siihen verkkokatto ja sanomalehtiä pohjalle ja hiukan ruokaa lehdille..) ja nostin toisen kanoista pois normaaliin tapaan, kun piti tarkistaa uudet munat. Sen alta löytyikin kostea, juurikuoriutunut ihana musta tipunen. Piipitti niin mahdottomasti :D ja kana irvisteli oikein kunnolla.
Kanat olivat selvästi innoissaan, sillä vaikka rakensin kyhäelmää niin ne olivat ihan normaalisti, eivätkä "murisseet" pesänhäiritsijälle!

Sitten, kun pesäsätä kuului pieni "piip piip", niin muut kanat ja kukot kotkottivat hauskoja lyhyitä kotkotussarjoja...
VOI ETTÄ OLEN ILOINEN!!!! (onkohan Ilpokin :wink: )
Seurailin kanoja vielä hetken ja ne alkoivatkin heti nokkia ruokia pesän edestä. Järjestin niille sinne vettä ja rehua.

Huomenna sitten vien pikkuisillekin mahdollisuuden veteen ja ruokaa laitan varmaan aluksi ihan sanomalehdille...
Jip jip jip jip!!!!!!!
Ensin mietin, että voisin jättää poikashäkin katon auki, mutta olisikohan kuitenkin parempi antaa niiden olla aluksi rauhassa??
Tilaa on varmaan neliö...eiköhän se aluksi piisaa.

Ilpo jäi ylpeän näköisenä patsastelemaan laatikkopesän päälle...liekö se kuitenkin olevinaan onnellinen isukki :lol: ja senhän ne kanat tuntuu vielä olevan, kun Volmari ei ole hautojista ollut moksiskaan. Kai se ne taas sitten varastaa, kun emot pääsee lapsistaan :roll:

Voi vitsin vitsi!! Taidan mennä vielä illalla hiljaa katsomaan, mitä kuuluu..
(Lapset muuten lähtee heti aamupäivästä mummille päiväksi, kun mie ilmottauduin "tipuvahtiin" ja miehen pitäisi päästä kelkkailemaan..)
Toivottavasti tipuja tulee lisää ja jää henkiin! En muuten enempää vielä tarkistanut, päätin huomenna vasta palata asiaan, että saavat nyt rauhassa aloitella eloaan.
Vastaa Viestiin