Kuinka pitkästä haudontakatkosta tipu selviytyy?

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Ana

Kuinka kauan munat kestävät ilman haudontaa?

Viesti Kirjoittaja Ana »

Eli siis otsikossa tulikin kysymys esille. Eli miten pitkään munat pystyy olemaan ilman haudontaa, kunnes sitten tapahtuu jotain alkioille? Mulla nimittäin hautoo nyt silkkikana, se päivät kököttää pesässä, käy noin kolme/kaksi kertaa päivässä syömässä, juomassa, ottamassa joskus hiekkakylpyjä sekä on orrella vähän aikaa ja kakkaa, sit menee takaisin. Mutta viime yön se ei ollut munien päällä yötä, vaan nukkui yön orrella..Nyt taas kuitenkin hautoo. Kestävätkö munat kun ne oli ilman hautojaa yön? Silkkini on ensikertalainen hautoja ja samoin olen myös minä tässä hautomis jutussa.
Suvianne

Re: Kuinka kauan munat kestävät ilman haudontaa?

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Tiedätkö onko se ollu orrella muutkin yöt vai varmasti pesässä?
Mulla pari kanaa valmistautuu hautomiseen viettämällä vain enemmän aikaa siellä.
Munista on silti kuoriutunu.
Mutta jos haudonta on jo pitkällä, niin tuskin tulee mitään nuin pitkistä tauoista.
Voisitko laittaa siitosmunat vasta sitten kun se istuu kunnolla muniensa päällä?
Jos nuissa on läpivalaisussa jo jotain näkyvää, niin mun mielestä niitten päällä pitäs istuu 23,45/7
Maikki

Re: Kuinka kauan munat kestävät ilman haudontaa?

Viesti Kirjoittaja Maikki »

Mulla oli fasaanin ja kananmunia koneessa ja unohdin yhdeksäksi tunniksi töpselin seinästä. Aamulla siis kääntelin munat viimeisen kerran ja sitten alkuillasta huomasin. Koneessa lämmöt olivat laskeneet 24 asteeseen ja munatkaan eivät tuntuneet käteen lämpimiltä enää. Parin päivän päästä kuitenkin kuoriutuivat normaalisti, vain muutama muna ei kuoriutunut. Jäähtymine ei liene kovin tuhoisaa, ellei se tapahdu kuoriutumisvaiheessa, tai jos kanalassa on kovin viileää.

Kannattaa läpivalaista munat viimeisellä haudontaviikolla, viimeistään muutama päivä ennen kuoriutumista, jotta tiedät onko tiput elossa. Läpivalaisu kannattaa tehdä myöhään illalla, jotta kanalan muu sakki ei häiriinny ja lamppu riittää valaisemaan munat.
Ana

Re: Kuinka kauan munat kestävät ilman haudontaa?

Viesti Kirjoittaja Ana »

Nyt ollaan vasta neljättä päivää hautomassa..En tiedä tuleeko tästä mitään, kanat on ulkotarhassa, jossa myös hautoja on, joten enpä usko että munat kestää ilman haudontaa ULKONA yöt. On muut yöt hautonut. Nyt se on ollut taas jopa 3tuntia hautomatta..Eli eipä taida mitään tulla. Mutta en tiedä mitä se kana oikeen meinaa kun ei ala kunnolla hautomaan..Se päivät aina hautoo, sit iltapäivällä/illalla lopettaa muutamaksi tunniksi ja sit alottaa yöksi taas ja on päivän hautomassa. Paitsi nyt sitten yötäkään ei hautonut..Epätoivoinen olen :smt010 Niin ja senkin vielä kerron että kana hautoo munintapesässä..
Ana

Re: Kuinka kauan munat kestävät ilman haudontaa?

Viesti Kirjoittaja Ana »

Nyt on kuitenkin silkki on hautonut tiiviisti sen 4päivää putkeen, ilman mitään "heitteille jättöä". Kohta menen läpivalaisemaan munat..Saapa nähdä onko siellä mitään..
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 601
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Kuinka kauan munat kestävät ilman haudontaa?

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Täällä mennyt haudonta tähän asti hyvin eli 19 pvää, mutta sitten tänä aamuna oli kana lattialla muina "miehinä" syömässä ja munat viileät. Eli eilen niitä vielä katsoin ja jutustelin sille että muutama päivä vielä ja sitten on H-hetki, niin annas olla kun ei ollutkaan pesässä yön yli.
Siirsin munat (2 kpl) toisen hautojan alle joka tyhjää pesää hautoo jo myös kolmatta viikkoa :smt017 .
Voinko siirtää munat kun alkavat kuoriutumaan vielä takasin oman emon alle ja hyväksyykö se ne nyt vaikka itse lopetti hautomisen :-k.
Miksi kana ei lopeta hautomista vaikka otan siltä munat pois kun toiset kanat menee samaan pesään munimaan.
Pesiä on kahdeksan ja aina vaan samassa pesässä on kaikkien munat. :smt009
Tällä emolla oli neljä munaa ja vain kahdessa näyttää olevan tipu toivon mukaan elävät :smt045
Laskettu aika olisi 9 - 13.6 paikkeilla jos oikein olen laskenut hautomisen alkamisesta.
mummo ja kanaset :biggrin:
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4449
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kuinka kauan munat kestävät ilman haudontaa?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Jos se eka hautoja lopetti haudonnan kokonaan, niin anna munien ja tulevien tipujen olla toisen hautojan hoivissa.
Ana

Re: Kuinka kauan munat kestävät ilman haudontaa?

Viesti Kirjoittaja Ana »

Nyt torstaina on l.a. Kana on hautonut alkua lukuunottamatta ihan kokoajan niin etten ole nähnyt sen käyvän edes pois pesästä, on tehnyt sen ihmisten näkemättä. Nyt on kolme tipumunaa alla..Ne on siis läpivalaistu ja niissä oli. Nyt jännittää.. :smt003
Viivi81

Kuinka pitkästä haudontakatkosta tipu selviytyy?

Viesti Kirjoittaja Viivi81 »

Osaatteko sanoa, kuinka kauan kehittyvät tiput selviytyvät ilman haudontaa? meillä on tuo muuan hurahatanut kana hautonut innolla heinäkuusta saakka, ja viimein kaksi viikkoa sitten sain kanan alle sellasiet munat joista tipujakin voisi tulla. Omat kukkomme olivat liian nuoria hedelmöittämään munia eikä munissa elämää ollutkaan kun niitä aloin tutkimaan. Kiitos ÄsVeelle, sain sieltä kiuruvetisten maattarien munia joita nyt on haudottu siis tänään 16vrk.
Suureksi harmiksi tänä aikana kana on ehtinyt pari kertaa livahtaa toiseen pesään hautomaan muiden kanojen munimia munia, enkä osaa sanoa tarkalleen kuinka kauan haudottavat munat ehtivät jäähtymään ennen emon palauttamista niiden päälle. Aikaa ilman kanaa on mennyt max reilu 8 tuntia(työpäivän ajan), todennäköisesti kuitenkin vähemmän ja siinä sivussa muut kanat ovat hetkellisesti lämmittäneet pesää käydessään sinne munimassa. Nyt pesä on eristetty eikä kana pääse sieltä enää poistumaan, mutta mistä voisi tietää, onko tulevat tiput jo menetetty vai onko niillä vielä toivoa? Katselin munia lampun kanssa pari päivää sitten, läpi niistä ei nähnyt niinkuin vastamunituista, mutta valoa ei ollut tarpeeksi että niistä olisi pystynyt liikettäkään näkemään. Onko muuta keinoa kuin odotella, suuri päivä olisi siis ensi perjantai? Sisälämpö kanalassa on + 10c.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4449
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kuinka pitkästä haudontakatkosta tipu selviytyy?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Eipä tuossa juuri muu auta kuin odottelu ja peukkujen pito. (Vaikka läpivalaisulamppu olisi kuinka hyvä, niin aina niitä tipujen liikkeitä ei nää, koska sattuvat nukkumaan.)

Näistä emon alla tapahtuvista haudonnoista muistan semmoisen tapauksen, että tiput ovat selvinneet kuuden tunnin tauosta (kesän lämpötiloissa kylläkin). Mutta toivoa on ja kovastikin! Jäähtyminen voi hidastuttaa kuoriutumista eli älä vielä heti perjantaina luovuta :smt023

Päästäthän hautojan vähintään kerran vuorokaudessa pois pesästä...syömään, juomaan, kylpemään ja tarpeilleen? Koeta laittaa sille oikein energiapitoiset herkkueväät tarjolle, kun on jo noin kamalan pitkään hautonut, sitkeä emo! Toivottavasti saa tipuja! Jos ei saa, niin koeta hankkia sille pari adoptiopoikasta :smt045 keinolla millä hyvänsä.
Iloisten Munatalo

Re: Kuinka pitkästä haudontakatkosta tipu selviytyy?

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo »

Meillähän oli kanssa se on/off haudonta kaksikko, jotka vuorollaan hautoivat paria munaa. Välillä olivat molemmat poissa pesästä useita tunteja niin että munat olivat ihan kylmiä, no toinen niistä munista lopulta kumminkin kehittyi ja kuoriutui Lahja-tipuna :smt045
Mutta muistan, että myös Lemoni´ jätti kertaalleen pesänsä kylmilleen kun oli mennyt hautomaan vääriä munia ja siltikin sen munat kuoriutuivat.
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kuinka pitkästä haudontakatkosta tipu selviytyy?

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Juu älä heti laskettuna päivänä luovuta. Meillä tuli kylmettyneille munille haudontapäiviä 26. Kaikki kuoriutuiva ja voivat hyvin.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
kaakatin

Re: Kuinka pitkästä haudontakatkosta tipu selviytyy?

Viesti Kirjoittaja kaakatin »

Ei nuo kananalkiot näytä kovin helposti periksi antavan, kai luonto on ne sellaiseksi luonut, että emo voi olla pidemmänkin pois pesästä. Mulla hautoo taas kaksi silkkiä ja toisen silkin munat ovat ainakin kolme kertaa kylmettyneet aivan kylmiksi, mutta niin ne vaan siellä munassa kasvaa ja kehittyy. Tää kyseinen rouva jää ruokailutauon jälkeen roikkumaan toisen kanan pesälle, ei meinaa millään muistaa, että omat munat on yläpesässä. :smt003
Viivi81

Re: Kuinka pitkästä haudontakatkosta tipu selviytyy?

Viesti Kirjoittaja Viivi81 »

Voi, toivotaan siis että kaikki menee hyvin, eikä luovuteta kesken kaiken! :smt023
Itse en niinkään tipuja tähän aikaan vuodesta, ennen talvea olisi kaipaillut, mutta ihan tuon kanan takia olisivat kyllä tervetulleita. :smt054
Viivi81

Re: Kuinka pitkästä haudontakatkosta tipu selviytyy?

Viesti Kirjoittaja Viivi81 »

Tiijättekö mitä, meillä on TIPUJA! :smt007
Miehekkeellä oli aamulla eläintenhoito-vuoro, ja sain aamusta töihin yllättävän puhelun, että sieltä kanan alta oli löytynyt tipu. Pakkohan se oli uskoa kun luurista kuului pikkuisen piipityskin. :smt005
Kun itse tulin töistä, tipuja olikin siellä jo kaksi. Suurin yllätys taisi oli se, että silloin 20vrk sitten vain "pesäntäytteeksi" laittamistani omista munista yksi oli kuoriutunut, eli meidän kukot on tulleet miehen ikään nekin. Saas nyt nähdä montako pikkuista sieltä sitten tulee. Haudontavuorokausia on tosiaan on takana vasta 20 (21.10- 10.11), joten nuo haudontakatkot eivät ainakaan hidastaneet poikasten kehitystä. Laitan kuvatuksia pikkuisista jahka ehdin ja näyttäytyvät, nyt piilottelevat vielä visusti mamman alla. :smt048
Vastaa Viestiin