Tiput/muovialustalla

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Muniksmän

Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Muniksmän »

Pienoinen ongelma kuoriutumassa olen tipun/tipujen kanssa. Hautomaintoinen kana änkesi taannoin väen vängällä hautomaan muoviseen pesusaaviin, joka oli kanojen kylpyastiana kanalassa. Sain haudonnan alussa vaihdettua astiaan kuivikkeeksi heinää ja rutireksiä, mutta en älynnyt tuolloin kiireellä säätäessäni laittaa pohjalle muuta. Siellä ollaan nyt sitkeästi haudottu ja nyt vaikuttaisi, että kuoriutumisen aika on tullut. Ongelmana on nyt se, että muovisaavin pohja on todella liukas. Kana on pöllyttänyt kuivikkeet saavin sivuille ja on hautonut munia koko ajan paljasta muovipintaa vasten. Ottaa päähän, kun en kuivikkeita laittaessa älynnyt laittaa pohjalle sanomalehteä tai muuta mikä estäisi pohjan liukkauden. Nyt siis huolettaa, että miten tipuille käy tuon liukkaan muoviastian pohjalla :( Mikä avuksi? Nyt ei oikein uskalla mennä sorkkimaan pesää, jos kuoriutuminen on käynnissä. Mitä tekisitte? Uskaltaako pesään yrittää jotenkin hivuttaa kanan alle jotakin?
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4416
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Onko sulla tiedossa milloin haudonta alkoi? Onko joku muu kana päässyt munimaan hautojan pesään haudonnan alettua? Jos kaikkien munien haudonta on alkanut yhtäaikaa ja jos munat ovat suunnilleen samaa kokoluokkaa/rotua/risteytystä, niin tipujen pitäisi kuoriutua aika lyhyellä aikavälillä. Ihan pieninä ne eivät poistu juurikaan emon alta, eivätkä välttämättä tarvitse ruokaa/juomaa parina ekana päivänä. Sen jälkeen, kun suurin osa tipuista on kuoriutunut, emon pitäisi viihtyä tipujen kanssa missä vaan. Haudonnan aikaan se viihtyy vain haudontapesässä. Eli voit nostaa emon ja tiput parempaan pesään tai pois haudontapesästä siksi aikaa, että laitat siihen liukumattoman pohjaratkaisun.
Muniksmän

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Muniksmän »

Kiitos vastauksesta :) On tiedossa, milloin haudonta alkoi. Kana sitkeästi pysyi hautomassa pesuvadissa tyhjää ja lopulta hellyin ja laitoin munat alle. Merkkasin munat ja ei ole muut käyneet hautomassa lisää. Kyseessä tammikuussa syntynyt ja kesäkuussa munintansa aloittanut Piikkiöläinen, joten kovin nuori on noihin hommiin. Eilen oli jo päivä 22 ja nyt vaikuttaa kyllä siltä, että kuoriutuminen ei onnistu :( Edellispäivänä vielä kuulin piipitystä munista. Eilen luulin aamulla kuulevani naputusta, mutta taisi olla toiveajattelua. Sen jälkeen ei ole kuulunut mitään. Jos näistä ei yksikään kuoriudu, niin laitanko sitten vaan uudet vaihturit alle? Olen aika varma, että kana ei luovuta hommaansa tähän.
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Onko kana pysynyt hyvin munien päällä, kuoriutuminen voi venähtää jos munat ovat jossain vaiheessa viilentyneet, mutta jos sieltä ei mitään tule niin voit laittaa uudet vaihtarit alle jos haluat tipuja, sitkeät äippäehdokkaat jaksavat kyllä. Hautojalle voi antaa vähän ekstraherkkuja suoraan pesään jotta ei laihdu. Onnea haudontaan.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
Muniksmän

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Muniksmän »

No itseasiassa vähän vaihtelevasti on pysynyt. Kun oli päivä 19 menossa, lähti pesästä ja luulin jo että nyt kypsähti hommaan. Lähti jopa muiden mukana ulkoilemaan, kun päästin porukan pihalle. Oli useamman tunnin poissa. Kävin koittamassa munia ja ne tuntuivat ihan kylmiltä. Tuossa kohtaa olin jo aivan varma, ettei tästä mitään tule. Kana palasi pesään ja sitten, kun kuulin vielä sitä piipitystä useamman kerran, toivo heräsi. Eikö piipityksen kuulumisen jälkeen kuoriutuminen pitäisi kuitenkin olla päivän-parin kuluttua? Kiitos :) Laitan sitten uudet alle, kun varmistuu, että tämä yritys meni mönkään.
kotikot
nuorikko
Viestit: 49
Liittynyt: 09 Heinä 2014, 00:01
Paikkakunta: Raasepori

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja kotikot »

Kiinnostaapa kysellä tuliko tuosta lopulta tipuja vai menikö homma puihin? Itsekin kesällä huomasin, että jäähtymistä tiput munissa kyllä kestää yllättävästi. Toisessa ketjussa kirjoitinkin kanasta joka istui/nukkui pesässä vain yöt ja silti tiput kehittyivät eteenpäin yllättävän pitkälle. Varmaan loppuun asti olisi mennyt useampi, jos olisin tajunnut siirtää koneeseen tai toisen hautovan alle.
Parvi piikkiöläisiä piristämässä pihaa.
Sampsa992
muna
Viestit: 3
Liittynyt: 28 Touko 2023, 16:44

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Sampsa992 »

Olen uusi palstalla. Tämä on lähin ketju, joka muistuttaa kysymystäni, joten voin varmaan kysyä tässä?

Kanamme hautoivat onnistuneesti 4-5 tipua suorakaiteen muotoisessa pesuvadissa. Reunan korkeus on n. 13cm. Pohjalla on kutterinpurua.

Siirsimme vadin korkealta munintapesäkehikosta alas lattialle ja kekosimme vadin ulkopuolelle reunoille kuivikkeita, jotta tiput pääsevät takaisin jos ne lähtevät sieltä pois. Mutta silti pelottaa että pääseekö ne takaisin? Kuinka paljon tiput hyppii ihan juuri kuoriutuneena? Tiput on tänään kaksi-kolme päiväisiä.

Pitääkö vesi ja ruoka olla välittömässä läheisyydessä, eli pesävadissa? Meillä on ruokakippo vadin kulmassa, mutta vesinippa on kauempana ritilässä. Olisko hyvä siirtää vati ihan kiinni ritilään? Olen arka siirtelemään vatia ettei stressaantuisi. Vesinippa on tipujen ja emon yhteinen, emo poikasineen on eristyksissä pikkuhäkissä kanalan sisällä, ja se on tosi matalla. Kai kana pystyy juomaan siitä?

Eli periaatteessa kysymys on se, että pääseekö tiput pesuvadin reunojen yli kulkemaan?
Piikkiöläisiä maalaiskanoja
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1148
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Onnittelut tipusista ja tervetuloa Munanettiin! :smt001 Vesi ja ruoka kannattaa pitää tässä vaiheessa vielä pesävadissa, jotta emo voi opettaa siellä poikaset juomaan ja syömään. Ihan pienet tiput eivät vielä pääse tuosta reunasta yli. Tuo on mun mielestäni hyvä ajatus, että siirtää vadin kiinni ritilään, ja seurailee, että emo ja tiput ylettävät vesinippaan. Hyvä, että paluu kotipesään on varmistettu. Pienet kasvavat nopeasti ja joku voi eksyä yllättävän piankin reunan ulkopuolelle.
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1148
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Mulla oli aikoinaan tämmöinen silta varmistamassa, että poikaset pääsevät takaisin tipulaan. Kun ne oivalsivat, mistä oli kyse, kulkivat tuosta kuin tyhjää vaan. :)

Kuva
Sampsa992
muna
Viestit: 3
Liittynyt: 28 Touko 2023, 16:44

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Sampsa992 »

Tänään neljästä tipusta kolme olivat lähteneet emon kanssa pesuvadista muualle, ja yksi tipu yritti epätoivoisesti seurata, mutta pesäpuruja oli sen verran vähän, ettei päässyt pois. Joten otimme heti koko vadin pois, koska siitä selkeästi tuli pienimuotoinen ongelma.. Vati oli kyllä näppärä siirtää maan tasolle, kun ensimmäiset alkoi kuoriutua. Onko tästä pohdintaa jossain muussa ketjussa?
Piikkiöläisiä maalaiskanoja
Avatar
mimmu
wyandotte
Viestit: 574
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Sampsa992 kirjoitti: 29 Touko 2023, 19:01 Vati oli kyllä näppärä siirtää maan tasolle, kun ensimmäiset alkoi kuoriutua.
Hei, onnea tipuista ja tervetuloa Munanettiin :smt006
Meillä on kanalassa hautomispesät sen verran korkealla, niin sitten kun alkaa tipuja tulemaan nostan ne alas laatikkoon joka on vihanneslaatikko mitä saa kysymällä kaupoista. Siinä on hyvä reunat ja oppii liikkumaan kun on sen verran matala vaikka on laidat.
Sannomalehtiä on alla sekä hiukan purua. Jos on paljon täytettä lattialla, niin voi käydä niin että tipu tukehtuu kun seuraa emon liikkumisia esim. kylpemisiä.
Siksi minulla ohut kerros purua, hiekkaa ja laatikon alla sanomalehtiä ja hiukan heinää ja on toiminut hyvin sekä pysyy lämpöisenä.
Juottokupit pitää olla matalia jossa esim. kivi etteivät huku ja ruokakupit vieressä jossa emo opettaa tipuja syömään.
mummo ja kanaset :biggrin:
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1148
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Sampsa992 kirjoitti: 29 Touko 2023, 19:01 Tänään neljästä tipusta kolme olivat lähteneet emon kanssa pesuvadista muualle, ja yksi tipu yritti epätoivoisesti seurata, mutta pesäpuruja oli sen verran vähän, ettei päässyt pois. Joten otimme heti koko vadin pois, koska siitä selkeästi tuli pienimuotoinen ongelma.. Vati oli kyllä näppärä siirtää maan tasolle, kun ensimmäiset alkoi kuoriutua. Onko tästä pohdintaa jossain muussa ketjussa?
Ok, tuo oli varmasti tässä tilanteessa oikea ratkaisu, että otitte vadin pois. Olikin sitten ketterät ja ehtiväiset poikaset. :)

En nyt muista, onko erillistä ketjua missä näitä pohdittaisiin. Monenmoisia ratkaisuja tuohon pikkutipuvaiheeseen löytyy, riippuen tiloista ja muista olosuhteista. Pääasia on, että kaikki saavat syödäkseen ja juodakseen, ja löytyy helppopääsyinen rauhallinen ja turvallinen pesäpaikka, jossa emo ja poikaset voivat nukkua ja levätä.

Tuo vadissa oleva siirrettävä pesä onkin hyvä idea. Pesueen siirto lattiatasolle on kätevää tuolla tavalla. Mulla puolestani oli aikoinaan semmoinen systeemi, että kun poikaset olivat ylhäällä seinäpesässä kuoriutuneet (kuoriutumisen ajan pidin varmuuden vuoksi suojaverkkoa pesän suulla) ja kuivuneet, muutin emon poikasineen lattiatasoon tipulaan. Poikaset nostin varovasti koriin ja siirsin ne siinä. Emo käveli itse. Kaikki meidän emot ymmärsivät hienosti tämän; pieni hätäännys meni nopeasti ohi kun näkivät mihin poikaset vietiin ja pääsivät heti itse perässä. Tipulassa oli pesäkoppi sekä pesän edessä tilaa vesi- ja ruoka-astioille. Tipulan verkko-oven sai kiinni aina tarvittaessa ja öiksi. Mulla oli tipulassa kuivikkeena olkia.
Tuutikki
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Tiput

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Täällä tipuja vasta odotellaan, mutta kysymys jo etukäteen.

Jos ja kun kuoriutuneet tiput pysyvät emon alla 1-2 vrk, eivätkä tarvitse vielä muuta lämpöä tai ruokaa, niin entä kun ne alkavat liikkua emon alta pois ja syödä, mikä kanalan lämpötilan tulisi olla? Kuinka aivan pienet tiput siis kestävät "kylmää"?

Lämpölamppu on tipuille ilmeisesti tarpeen lähinnä vain jos ei ole emoa, mutta kuinkahan pieniä/suuria tipuja pidetään lämpölampun alla?
pikku parvi kanasia
Avatar
mimmu
wyandotte
Viestit: 574
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Tuutikki kirjoitti: 16 Syys 2023, 11:44 Kuinka aivan pienet tiput siis kestävät "kylmää"?
Hyvin ne pärjäävät emon alla ja ei ainakaan lämpötila laske niin alas että olisi pakkasia vielä tulossa :smt017 .
Taitaa säiden mukaan tiput kasvaa jo siihen mennessä kun kylmät ilmat tulee etteivät tarvitse lisä lämmitystä, mutta onko sinulla esim. sisätiloissa joku lämmitys talvella niin sillähän jatkossa alku kuukaudet pärjää :smt045
mummo ja kanaset :biggrin:
Tuutikki
kukko
Viestit: 112
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Tiput/muovialustalla

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Kiitos, on kyllä sisätiloissa lämmitys ja lämpölamppukin varmuuden vuoksi. Mutta hyvä tietää, etteivät ne ole niin kylmänherkkiä. :smt001 Taidan itse olla herkempi tai sitten vaan tipukuumeessa. :smt005
pikku parvi kanasia
Vastaa Viestiin