Konehaudonnan loppuvaiheet

keskustelua koneellisesta haudonnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Karri

Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja Karri »

Päiviä!

Mulla on nyt viidettä päivää viiriäisenmunat hautomakoneessa. Kiilasin ne sinne tylppä puoli ylöspäin. Octagonin autocradle hoitelee kääntelyt. Kun lopetan kääntelyn paria päivää ennen oletettua kuoriutumista, tulisiko munat "vapauttaa" tasolle siten, että ne saisivat olla kyljellään?
tinttuli

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Kun käännöt lopettaa, munat laitetaan vapaasti lepäämään vaakatasoon. Näin munan ilmatila nousee korkeimmalle kohdalle itsestään. Jos mahdollista, laita silloin munien alle esm. talouspaperi tai "sifonetti" liinan tapainen, sillä tipujen liukastelu ei ole hyväksi. Ja :smt023 haudontaan!
Karri

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja Karri »

tinttuli kirjoitti:Kun käännöt lopettaa, munat laitetaan vapaasti lepäämään vaakatasoon. Näin munan ilmatila nousee korkeimmalle kohdalle itsestään. Jos mahdollista, laita silloin munien alle esm. talouspaperi tai "sifonetti" liinan tapainen, sillä tipujen liukastelu ei ole hyväksi. Ja :smt023 haudontaan!
Kiitoksia! Onko tinttulilla kokemuksia miten talouspaperi tai sifonetti vaikuttaa ilmankosteuteen tai ilmankiertoon haudontakoneessa?
tinttuli

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Ainakaan R-Com20 tai Covatutto54 ei mitenkään. Jos kone on minimalli, niiden toimintaan ja rakenteeseen en ole valitettavasti tutustunut. Mahdollisia ilma-aukkoja ei tietenkään saa koskaan peittää. Pohjalle voi leikata ihan juuri sopivan paperin.
Itse käytän aina alustaa, mutta tapoja on monia. Jos haudonnassa ovat arvot olleet kunnossa, kostetutta ei tarvitse nostaa ennen kuin ensimmäinen kuoriutuu. Silloin kosteus usein nousee ihan itsestäänkin. Koneet ja ympäristöt ovat todella erilaisia, joten mitään tarkkoja arvoja ei koskaan voi sanoa.

Mulla oli tuossa covatutto54 loppuvuodesta uusi polvi haudonnassa ja 120 viirua kuoriutui. 14 mattimyöhäistä ja jonkin näkyvän vian omaavaa lopetin ja kahden viikon kulutta siirsin viirulaan 101 reipasta viiriäistä.
Kuva
Kaikki kuoriutuivat noin 24H sisällä ja tyhjensin jo kuoriutuneita tipulaan ainakin kerran tunnissa.

Viiriäiset ovat siitä hauskoja, että kun selkänsä kääntää, koneessa onkin hetken kulutta taas kymmeniä vilistäjiä. Jos siis haudonta menee nappiin, viiriäiset kuoriutuvat yleensä ongelmitta ja ovat oikella hoidolla sitkeitä sissejä.
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Tinttuli onko sulla r-comissa paperia sen munamaton päällä mikä tulee koneen kanssa vai haudotko ilman sitä tosi hankalasti puhdistettavaa mattoa?
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
Karri

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja Karri »

Hieno kuva, wau :smt045

Mulla on Octagon 20 Eco ja digitaalinen kosteus- & lämpömittari Megaeläin-kaupasta (tarkoitettu matelijaterraarioon). Näyttää kuitenkin ihan oikeansuuntaisia lukemia. Econ oma mittari näyttää 37,8 kun digimittari antaa 37,5. Koneessa on 32 munaa, haudon pienemmän satsin ennen kevään sesonkia. Siinä vaiheessa pitäisi olla oman uuden koneen säädöt ja arvot tiedossa.

Onks tinttuli kirjannu ylös keskimääräisiä haudonta-aikoja?

Kuva
tinttuli

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Maattari kirjoitti:Tinttuli onko sulla r-comissa paperia sen munamaton päällä mikä tulee koneen kanssa vai haudotko ilman sitä tosi hankalasti puhdistettavaa mattoa?
:smt017 Öö mikä matto? Onko sulla Kingsuro vai tällainen http://www.hautomakone.fi/PublishedServ ... ode=rcPX20? Mulla on tuo linkissä oleva ja siitähän saa sen munatarjottimen pois. Alla on tasainen pohja ja se pohja on liukasta kovaa muovia. Kingsuron sisään en ole koskaan katsonut, oisko siellä joku matto.
R-comi20 on kiva kone, mutta aina hajoaa joku digijuttu, kun yritän sitä komentokeskus yläosaa puhdistaa. Parempi vain imuroida...
tinttuli

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Karri kirjoitti: Onks tinttuli kirjannu ylös keskimääräisiä haudonta-aikoja?
Viiriäisistä siis kyse. Aikaisemmin haudoin alhaisemmilla lämmöllä, kuoriutuivat enimmäkseen päivänä 18. Viime vuonna kokeilin vähän korkeampaa lämpöä ja 98% kuoriutui 17.pvä alussa. Mun koneelle tuo aavistuksen korkeampi lämpö oli parempi ja poikaset ovat huomattavasti tasalaatuisempia.
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Joo mulla on king suro, menee aina nuo rcom ja king suro sekaisin
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
Karri

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja Karri »

17. vuorokausi tulee täyteen tänään iltasella. Lämmöt ja kosteudet ovat näillä anturoilla pysyneet aika tasaisina ja ohjeellisesti oikeissa lukemissa. Läpivalaisu on ollut tosi vaikeeta. Pitäisikö tässä vaiheessa kuulua jo piipitystä tai pitäisikö munien liikkua itsekseen?
tinttuli

Re: Konehaudonnan loppuvaiheet

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Onnittelut Karrille hyvästä haudonta tuloksesta!

Jos kuoriutumattomat munat jäävät askarruttamaan, ne kannattaa ehdottomasti avata.
Suuremmilla munamäärillä haudonnassa useimmiten jää osa kuoriutumatta, se on tilastollinenkin tosiasia.

Osa munista voi olla läpivalaisusta huolimatta tyhjiä, mutta jos paljon poikasia hyytyy haudonnan aikana, selvittely on seuraavia haudontoja ajatellen paikallaan.
Kuoriinsa jääneistä poikasista voi päätellä jotain.
-Isot turvonneet poikaset ja ruskuainen ulkona = liikaa kosteutta ja/tai liian alhainen lämpötila
-Valmiit kuivuneet poikaset = liian vähän kosteutta ja/tai liian korkea lämpö

Alkuvaiheessa kuoriinsa kuolleet =
-munia on säilytetty väärin ja/tai
-haudonnan alkuvaiheen väärä lämpötila ja/tai
-sukusiitos ja/tai emolintujen ruokinta, sairaudet, ikä
-alkio on herkimmillään alkuvaiheessa, jakautuminen häiriintyy kääntelystä, väärästä lämmöstä (liian korkea), vanhojen siitoslintujen munia ei kannata käyttää
-koneen ilmanvaihto? lämpötilan tasaisuus varsinkin lopussa = lämpö munissa nousee pienistäkin häiriöistä lopussa haitalliseksi, sillä poikaset itsekin tuottavat lämpöä
-Onko munia käännelty haudonnanaikana riittävästi?
Netistä löytyy useita diagnosointikaavioita ainakin englanniksi, joissa arvioidaan ongelmien syitä haudonnassa.

Olivatko siitosmunat omien lintujesi munia? Jos ne tulivat esm. postitse, epäonninen kuljetus voi heikentää kuoriutumista merkittävästi. Samoin säilytysolosuhteet. Onko käännelty, säilytetty oikeassa lämpötilassa jne. Onko tietoa lintujen ruokinnasta tai iästä/terveydentilasta tai suvusta. Onko kukko polkeva, siitoskykyinen ja onko kukkoja riittävästi.
Siitoslintujen ruokinnalla on suuri merkitys, onhan munan koostumus täysin kiinni siitä ja tipu on riippuvainen munan antamista eväistä.
Munien tulisi olla ehdottomasti puhtaita, eikä niitä saa pestä. Itse olen suihkuttanut koneeseen laittaessa munat Virkonilla. Pieniä, suuria tai jotenkin poikkeavia munia haudonnassa ei tulisi käyttää.

Sukusiitos on marginaalinen mahdollisuus, jos kuitenkin poikaset kehittyvät loppuun asti. Asia saa toisen merkityksen, jos siitosparvessa on piilevänäkin jokin letaali tekijä.


Koneet ovat niin erilaisia ja lämmön/kosteuden paikkansapitävyyden testaukseen tarvittaisiin todella tarkat mittarit. Ilmankierto poikkeaa myös koneen merkistä ja mallista riippuen. Kullekin koneelle on valmistaja määritellyt oikeat arvot, mutta jotta asia ei olisi niin yksiselitteinen, myös ympäristön olosuhteet vaikuttavat. Tekniikan ja ilmankierron erilaisuuksista johtuen, samat arvot eri mallisissa koneissa voivat antaa täysin erilaisen tuloksen kuoriutumis%.

Haudonnassa liian korkea lämpötila on aina kohtalokasta. Liian alhainen viivästyttää kehitystä. Kuitenkin merkittävintä on se, paljonko munasta haihtuu kosteutta haudonnan aikana. Siksi kannattaakin harjaannuttaa silmää arvioimaan ilmatilan suuruutta haudonnan eri vaiheissa. Punnitukset eri vaiheissa auttavat tässä harjoittelussa. Keskimäärin kuoriutuakseen munasta pitäisi haihtua noin 14% painosta. Tuo % on tuoreesta munasta eli alkuperäisestä painosta. Siksi väärin säilytetty muna on voinut jo haihduttaa paljon kosteutta ja varsinkin munat joita on vaikea läpivalaista, voivat kuivua koneessa vielä lisää liikaa. Silloin haudonnassa käytetyillä kosteuksilla ei ole merkitystä, jos ei kykene arvioimaan haihdunnan tarvetta. Kuorella on myös suuri merkitys tässä haihdunnassa, paljonko kuori haihduttaa kosteutta, munat ovat erilaisia geneettisesti, ruokinnasta, rodusta, yksilöstä yms. johtuen.

Haudonnan puolivälissä viimeistään korjausliike suuntaan tai toiseen, liian vähäistä haihduntaa on vaikea korjata. Tipuhan ei liiasta kosteudesta munaan huku, vaan sen ruumis ja elimistö jotuu liian koville ylimääräisen nesteen kanssa, joka on kudoksissa. Sydän ei kykene toimimaan turvotuksessa, kuljettamaan nesteitä ja kuolema seuraa juuri ennen kuoriutumista.
Poikasen on käännyttävä munassa ennen kuoriutumista oikeaan asentoon. Tämä kääntyminen ei tahdo onnistua liian kosteassa haudotussa munassa, poikanen on liian turvoksissa. Silloin pyöriminen ja munan kuoren murtaminen vaikeutuu ja voimat voivat loppuvat kesken.
Liian kuivassa tipu luonnollisesti kuivuu, jää kiinni kalvoihin tai menettää nestettä niin paljon, että elintoiminnot loppuvat. Kuivuminen voi tapahtua jo paljon ennen kuoriutumista, jos munan tarvitsemaa haihduntaa ei osaa katsoa. Pienetkin halkeamat tai kuoren huono laatu jouduttavat kuivumista.

Laitan linkin tähän keskusteluun http://www.munanetti.net/viewtopic.php?f=9&t=15790 jossa linkitin haudontaoppaaseen http://www.backyardchickens.com/t/49101 ... -completed
Vaikka opas käsitteleekin hanhen munien haudontaa, sen avulla voi ymmärtää mitä haudonnassa tapahtuu ja miksi. Opas on englannin kielinen ja jos kieli on vieras, kannattaa kääntää sitä jonkin käännösohjelman avulla.


Ei ole tarkoitus, että aina haudonnasta tekee tiedettä. Riittää muutamien kertojen syvällinen paneutuminen ja sen jälkeen tieto ja taito karttuvat niin, että jo pelkällä silmämääräisellä arvioinnilla pääsee huipputuloksiin Näin voi oppia miltä munan ilmatila tulisi näyttää missäkin vaiheessa ja pitääkö asioihin tehdä muutos. Joskus kuitenkin ihmiset kertovat vain laittaneensa munat koneeseen ja kaikkien kuoriutuneen tekemättä mitään. Se on toki mahdollista, mutta ei takuulla toimi kaikilla, eikä sitä pidä pitää ohjeena varsinkaan aloittelevalle hautojalle.

Hyviä haudontoja :smt023
Vastaa Viestiin