Hauskaa lukea, mitä kaikkea olette saaneet talteen talven varalle. Mulle tulee aina hyvä mieli siitä, että on mahdollisimman paljon itsekasvatettua ruokaa säilöttynä. Kai siitä tulee turvallisuuden tunne.

Mitä suurempi omavaraisuus, sen parempi. Meillä tulee yleensä kaikki käytettyäkin, niin koen ruoan kasvatuksen omiin tarpeisiin oikeasti merkityksellisenä. Ja tavallaan homman suola on siinä, että vaikka melkein joka vuosi jonkun kasvatus epäonnistuu, niin sitten joku muu onnistuu yli odotusten. Chilit ja paprikat kuoli meillä jo pieninä taimina ja päärynät putosivat raakileina kaikki pois, mutta yllätyksenä tuli tänä syksynä pähkinä! Yli kymmenen vuotta meillä on ollut kaksi pähkinäpensasta lähinnä koristeina, hitaasti ovat kasvaneet. Viime vuonna ne vihdoin yltyivät hurjaan kasvuun ja tänä vuonna pähkinät ehtivät kypsyä ja niitä on nyt ekaa kertaa poimittu talteen.
Meillä on vuoden tarpeiksi sipulia, porkkanaa, puna-, raita- ja keltajuuria, palsternakkaa, kesäkurpitsaa, mangoldia, myskikurpitsaa, viinimarjoja, omenaa eri muodoissa, aronioita, tilliä ja muita yrttejä. Jonkin verran on tallessa myös mustikoita, karviaisia, pensasmustikkaa, luumuhilloa, perunaa ja niitä pähkinöitä. (Jotain varmaan unohtui näiltä listoilta.) Viinirypäleitä tuli muutama terttu, mutta ne on jo syöty. Omia mansikoita tuli vain tuoreeltaan syötäväksi, mutta sattumoisin saimme yksiltä vierailta tuliaisena laatikollisen luomumansikkaa jotka pakastin.
Tomaatteja en tänä vuonna pakastanut, vaan ne on syöty sitä mukaa. Sisällä on nyt pari kiloa kypsymässä vielä; kasvari on tyhjennetty. Inkiväärit jäivät pieneksi, joten niitä tuli lähinnä maistiaisksi. Olisivat tarvinneet varmaan lisäaikaa. Vielä on maassa vähän perunaa, porkkanaa ja muita juureksia ja jonkin verran on omppuja puissa. Näitä käytän päivittäin kunnes loppuvat tai tulee talvi.