Niin yksi muna per päivä!!
Laitanpa sulle sydänvaivasen ruokinta ohjeet!!
Ei kuule ole munaa!!
SEPELVALTIMOTAUTI JA SEN HOITO RAVITSEMUKSELLA
Ylipaino lisää sepelvaltimotaudin riskiä. Sydänterveyttä edistävät terveelliset elämäntavat. Korkean kolesteroliarvon vuoksi Simon on syytä tehdä täydellinen remontti elintapoihinsa ylipainon ja sen kautta kolesteroliarvojensa korjaamiseksi normaalitasolle. Hänen tulisi välttää kovaa rasvaa, tupakkaa, alkoholia, sokeria ja suolaa. Lisäksi liikuntaa olisi tärkeää saada päivittäiseen rytmiin. Se pitäisi aloittaa varoen mutta nousujohteisesti. Nyrkkisääntö on, että sellainen liikunta, joka ei aiheuta rintakipuja eikä hengenahdistusta, on sopivaa.
Kolesterolia on ainoastaan eläinkunnasta peräisin olevissa elintarvikkeissa. Se ei häviä ruoan käsittelyn yhteydessä. Eniten kolesterolia on kananmunan keltuaisessa. Runsaskolesterolisia ovat myös sisäelimet, kuten maksa, sekä mäti ja jotkut äyriäiset. Myös kalassa ja lihassa on jonkin verran kolesterolia.
Perusdieetissä ruokailu tapahtuu useita kertoja päivässä, mutta pienempiä annoksia kerralla. Ruuan tulisi olla kevyttä, ei liian rasvaista ja suolaista. Jokaisen ruokailun jälkeen pitäisi jäädä pieni nälän tunne, mutta niin ettei se tunnu pahalta. Syöntiä tapahtuu muutaman tunnin välein, jopa 6-7 kertaa päivässä, ja näin ollen ruoan saanti on säännöllistä. Tämän vuoksi mahaa ei tarvitse kertaakaan syödä ”ähkyyn”, sillä seuraava ruoka odottaa jo muutaman hetken päästä. Näin elimistö pystyy käyttämään hyödyksi saamansa ruuan, eikä sitä tarvitse varastoida kehoon.
Simon uusittu ruokavalio:
Simon ruokavalioon olisi saatava paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Hyvä olisi saada vähintään puoli kiloa päivässä. Perunaa ei lasketa tähän määrään.
Täysjyvää voi syödä myös runsaasti. Esimerkiksi täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita. Simo voi syödä päivän aikana 6-9 täysjyväleipäviipaletta. Ne pitää kuitenkin olla vähäsuolaisia.
Kovaa eläinperäistä rasvaa pitää välttää, mutta pehmeää kasviperäistä rasvaa Simo voi nauttia kohtuudella. Energiantarpeesta riippuen päivässä 1 ruokalusikallinen kasviöljyä tai juoksevaa margariinia ja noin 6 teelusikallista margariinia jonka rasvapitoisuus on alle 60%.
Maitovalmisteet tulee nauttia rasvattomina tai vähärasvaisina ja niitä saa juoda 5-6 dl päivässä. Esimerkkinä rasvaton maito tai piimä. Vähärasvainen (alle 1%) viiliä tai jogurttia ja lisäksi 2-3 viipaletta vähärasvaista (alle 17%) juustoa.
Lihatuotteet on oltava vähärasvaisia. Lihaleikkeet alle 4% ja makkarat alle 12%. Valmisruuat on oltava alle 5% ja leivonnaiset alle 10%.
Simo on syötävä kalaa säännöllisesti ja mielellään 2-3 kertaa viikossa. Suositeltavaa on syödä rasvaista kalaa ja kalalajeja vaihdellen.
Suolan käyttö on rajoitettu. Ruokien ja ruoka-ainesten on oltava vähäsuolaisia ja niitä on käytettävä mahdollisimman vähän.
Janojuomaksi käy vesi tai vähän natriumia sisältävät kivennäisvedet.
Esimerkki ruokalautasesta jota Simo voi hyvällä omallatunnolla nauttia, sisältää puoli lautasellista kasviksia, johon voi laittaa öljypitoista salaatinkastiketta. Lisäksi voi laittaa neljänneslautasellisen perunoita, täysjyväriisiä, tai –pastaa jotka on valmistettu vähärasvaisesti ja vähäsuolaisesti. Pääruokaosuutta on myöskin neljänneslautasellisen verran, joka koostuu rasva- ja suolasuositusten mukaisesti tehdystä kalasta, kanasta, lihasta tai kasvisruokavaliossa palkokasveista (herneet, pavut, linssit), pähkinöitä ja siemeniä. Juomana on rasvaton maito tai piimä. Lisänä on pehmeällä margariinilla voideltu vähäsuolainen täysjyväleipä. Syönnin päätteeksi voi napostella hieman marjoja.
Päivittäin Simo on tarpeen juoda nesteitä, mieluiten vettä, 1-1.5 litraa. Erityistilanteissa, kuten liikuttaessa, kuumuudessa tai kuumeen aikana nesteen tarve luonnollisesti lisääntyy.
Kuten on käynyt ilmi, rasvan saannin kohtuullistaminen on kokonaisenergian saannin vähentämisen kannalta tärkeää. Oleellista on vaihtaa kovaa rasvaa sisältävät leipärasvat pehmeisiin sekä vähentää kovaa rasvaa eli käytännössä valita rasvattomia ja vähärasvaisia liha- ja maitovalmisteita sekä leivonnaisia. Runsaan rasvan vähentäminen pienentää myös ruokavalion energiatiheyttä, mikä auttaa painonhallinnassa. Samalla ruokavalion ravintoainetiheys suurenee.
Pehmeä rasva pienentää veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta ja parantaa HDL/LDL-kolesterolisuhdetta. Lisäksi se saattaa parantaa insuliiniherkkyyttä. Pehmeä rasva vähentää verihyytymien syntyä ja elimistön tuottamiea tulehdustekijöitä sekä ehkäisee sydän- ja verisuonitautitapahtumia.
Kaupassa ruokaa valittaessa on syytä suosia Sydänmerkkiä. Sydänmerkki tuotteessa tarkoittaa että elintarvike on rasvan määrältään ja laadultaan sekä suolan määrän kannalta ravitsemuksellisesti parempi valinta. Myös ravintoloiden on mahdollista tarjota Sydänmerkkiaterioita. Se tarkoittaa että ateriakokonaisuus on ravitsemussuositusten mukainen.
Tässä mun vastaveto simolle..
SEPELVALTIMOTAUTI JA SEN HOITO RAVITSEMUKSELLA
Ylipaino lisää sepelvaltimotaudin riskiä. Sydänterveyttä edistävät terveelliset elämäntavat. Korkean kolesteroliarvon vuoksi Simon on syytä tehdä täydellinen remontti elintapoihinsa ylipainon ja sen kautta kolesteroliarvojensa korjaamiseksi normaalitasolle. Hänen tulisi välttää teollisia transrasvoja ja margariineja, eineksiä, sokeria, viljoja ja tupakkaa ja käyttää alkoholia vain kohtuullisesti. Lisäksi liikuntaa olisi tärkeää saada päivittäiseen rytmiin. Se pitäisi aloittaa varoen mutta nousujohteisesti. Nyrkkisääntö on, että sellainen liikunta, joka ei aiheuta rintakipuja eikä hengenahdistusta, on sopivaa.
Simon tulisi syödä hiilihydraatteja rajoitetusti. Hiilihydraatit stimuloivat insuliinineritystä, joka vuorostaan Lisää LDL-kolesterolin eritystä. Rasvapainoitteinen ja proteiinipitoinen ja vähähiihydraattinen ruokavalio, josta löytyy tarvittavat aminohapot ja c-vitamiinia tukee parhaiten verisuoniterveyttä.
Simon tulisi suosia luonnollisia rasvan lähteitä, koska ruuan kolesterolista ei ole vaaraa verisuoniterveydelle. Vaarallinen LDL kolesteroli on runsashiilihydraattisen ruokavalion "härskiinnyttämää".
Hyviä proteiinin ja rasvanlähteitä ovat: kananmuna, kala ja liha,sisäelimet, kuten maksa, sekä mäti ja äyriäiset. Simon tulisi valita rasvaisimmat ruhonosat, kuten lapa, ja kylki ja kasler sekä rasvaisimmat kalat. Maitorasvan luonnollisia, vähän käsiteltyjä lähteitä ovat, voi, kerma, kypsytetyt juustot. Esim. edam jossa on verisuoniterveydelle tärkeää K2 vitamiinia.
Myös Perusdieetissä ruokailu tapahtuu muutaman kerran päivässä. Noin 2-4 kertaa enintään. Napostelua vältetään. Ruokailujen välillä nautitaan vain vettä tai kivennäisvettä. Ruuan tulisi olla rasvaista. Rasva toimii ensisijaisena energianlähteenä. Proteiinia syödään virallisten suositusten mukaan, hiilihydraatteja ei korvata proteiinilla vaan rasvalla. Ateria tulee koostaa siis rasvaisesta proteiininlähteestä, esim. grillikylki tai lohi, lautaselle lisätään kasviksia nyrkillinen tai kaksi ja tarvittaessa lisätään esim. voita tai smetanaa kastikkeeksi. Jokaisen ruokailun jälkeen pitäisi olla maha täynnä, mutta ei ähky. Näin jaksaa hvyin seuraavaan ateriaan 5-8h päästä. Näin elimistön verensokeri pysyy tasaisena ja nälkä pysyy poissa, eikä lisääntynyt insuliinituotanto varastoi rasvaa kehoon vaan käyttää sen energiaksi ja ylipainoisella vapauttaa varastorasvaa.
Simon uusittu ruokavalio:
Simon ruokavalioon olisi saatava paljon eläinkunnan luonnollisia rasvoja. Käsittelmättömiä ja hapettumattomia. Eli on valittava rasvaisia ruhonosia ja rasvaisimmat kalat. Käytettävä kermaa, voita, juustoja. Lisäksi mieltymysten mukaan kasviksia. Marjoja kohtuullisesti ja hedelmistä suosittava kotimaista omenaa, greippiä tai sitruunaa. yksi hedelmä päivässä riittää ja ilmankin pärjää. Marjat ja hedelmät suositellaan syömään aina ruokailun yhteydessä.
Suolaa saa annoksiin lisätä mieltymyksen mukaan. Leivän ja eineksien jäädessä pois, ruoka ei ole liian suolaista.
Simon tulisi siis suosia luonnollisia rasvoja ja välttää käsiteltyjä kasvisöljyjä, kasvisöljyistä nousee omega6 happojen saanti turhan korkeaksi. Kylmäpuristettu oliiviöljy käy mausteen omaisesti esim. salaatissa tai paistamisessa. Rypsiöljyn käyttö on lopetettava ja sillä ei ehdottomasti saa paistaa mitään.
Valmiista lihatuotteista, kuten makkara, valitaan vähähiilihydraattiset tuotteet. Mieluiten alle 3g per 100g.
Vältetään kaikkia tuotteita joissa on muunneltua maissitärkkelystä ja maissisiirappia ja sokeria.
Simo on syötävä kalaa säännöllisesti ja mielellään 2-3 kertaa viikossa. Suositeltavaa on syödä rasvaista kalaa ja kalalajeja vaihdellen.
Simo voi juoda kahvia tai teetä ruokailun yhteydessä, kerman kanssa, mutta ei sokerilla. Ruokailujen välissä vettä tai kivennäisvettä. Alkoholista sallitaan kuiva punaviini yksi annos korkeintaan päivässä.
Esimerkki ruokalautasesta jota Simo voi hyvällä omallatunnolla nauttia, sisältää neljännes - puoli lautasellista kasviksia, tai kohtuullisesti juureksia, johon voi laittaa kylmäpuristettua oliiviöljyä tai voikastiketta. Lisäksi voi laittaa rasvaista lihaa tai kalaa oman nälän tunteen verran ja käyttää lisukkeena voikastiketta tai smetanaa esimerkiksi. Syönnin päätteeksi voi napostella hieman marjoja.
Päivittäin Simo on tarpeen juoda nesteitä, mieluiten vettä, 1-1.5 litraa. Erityistilanteissa, kuten liikuttaessa, kuumuudessa tai kuumeen aikana nesteen tarve luonnollisesti lisääntyy.
Kuten on käynyt ilmi, rasvan saannin lisääminen on kokonaisenergian saannin kannalta tärkeää. Oleellista on vaihtaa teolliset rasvat luonnolisiin sekä vähentää hiilihydraattien saantia. Runsaan hiilihydraatin vähentäminen pienentää myös verensokerin vaihteluita, mikä auttaa painonhallinnassa. Samalla ruokavalion ravintoainetiheys suurenee.
Vähähiilihydraattinen ruokavalio vähentää veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta ja parantaa HDL/LDL-kolesterolisuhdetta. Lisäksi se saattaa parantaa insuliiniherkkyyttä.Luonnollinen rasva vähentää verihyytymien syntyä ja elimistön tuottamiea tulehdustekijöitä sekä ehkäisee sydän- ja verisuonitautitapahtumia.
Kaupassa on valittava ostoskärryyn raaka-aineita ei valmiita eineksiä. Mitä lyhyempi tuoteselostus, sen parempi ruoka.
Kananmunissa on suosittava luomua ja lihassa on luomua ja mieluiten niittylihaa. Näin varmistetaan ruuan mahdollisimman paras rasvahappokoostumus
http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539