
Lihaviiriäiset
Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko
Re: Lihaviiriäiset
Olishan niitä, muttei oo suomessa kellään näitä isompia rotuja
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Quails
En osaa vieläkään pienentää linkkiä
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Quails
En osaa vieläkään pienentää linkkiä

Re: Lihaviiriäiset
tässä englannin kielistä tietoa japskeista noilla sivuilla on muutenkin paljon tietoa viiriäisistä.
Re: Lihaviiriäiset
Mun ulkomaankielen viiriäiskirjassa sanotaan "The Japanese Quail , also known as Coturnix quail, pharaoh's quail, stubble quail and eastern quail differs considerably from the North American Bobwhite quail. The Bobwhite is larger than the Japanese quail, however the Coturnix produces larger eggs. The incubation time needed for fertile eggs is shorter (14-17 days) compared to Bobwhite quail eggs (23 days). Coturnix may start laying eggs as early as 6 weeks of age compared to 16 weeks for the Bobwhite."
Eli olenko käsittänyt väärin, että kyse on samasta viiriäisestä, joka on tunnettu eripuolilla maailmaa eri nimillä. Useissa lähteissä Japanin viiriäistä väitetään samaksi lajiksi.. Kuten tuossa tekstissä käy ilmi,amerikassa paljon kasvatettu Bobwhite viiriäinen, joka poikkeaa muista (Colinus virginianus) olisi kooltaan suurempi, mutta tuottaa pienempiä munia. Max3 linkittämässä sivussa myös viitataan siihen, että sama lintu monta nimeä
Italian viiriäinenkin olisi vain kullan mutaatio..?? Mirrin linkissä taas todetaan eri lajiksi/alalajiksi (Coturnix japonica) ??? Onko kuitenkin kyse siis eri alalajeista/roduista? Onko viron viiriäinen oma rotunsa? Väittävät munivan vielä enemmän ja olevan painavampi kuin japsi. Muutaman kasvattajan kanssa olen käynyt keskustelua valkoisista viiriäisistä, jotka tuntuvat poikkeavan muun värisistä. Mielestäni se on huomattavasti parempi ja harkitsevampi lentokyvyissä ja kehittyy muita värejä hitaammin. Myös kokonsa puolesta ovat usein kevyempiä ja rakenne on jotenkin sukkulaisempi..
Viiriäiskukot kasvavat valkuaispitoisella rehulla ja valoa rajoittamalla nopeasti pikku broileriksi. Liian valoisassa häsläävät kaikkea muuta..
muoks,muoks*
Eli olenko käsittänyt väärin, että kyse on samasta viiriäisestä, joka on tunnettu eripuolilla maailmaa eri nimillä. Useissa lähteissä Japanin viiriäistä väitetään samaksi lajiksi.. Kuten tuossa tekstissä käy ilmi,amerikassa paljon kasvatettu Bobwhite viiriäinen, joka poikkeaa muista (Colinus virginianus) olisi kooltaan suurempi, mutta tuottaa pienempiä munia. Max3 linkittämässä sivussa myös viitataan siihen, että sama lintu monta nimeä

Viiriäiskukot kasvavat valkuaispitoisella rehulla ja valoa rajoittamalla nopeasti pikku broileriksi. Liian valoisassa häsläävät kaikkea muuta..
muoks,muoks*
Re: Lihaviiriäiset
Peltoviiriäinen (Colinus virginianus) eli vanhalta nimeltään virginian pyy, siis bobwhite on vähän isompi kuin japanin viiriäinen. Niitä on kuutisentoista alalajia ja niissäkin on koossa eroa. Asustaa Pohjois-Amerikassa, eri alalajit siis aluetyypeittäin, pääsääntöisesti. Tarhataan huimia määriä ravinnoksi, mutta munat ovat kyllä aika pieniä. Kutakuinkin japanilaisen kokoa. Pari alalajia munii kirjavia munia, suurin osa valkoisia. Ovat mukavia heppuja, kukkelin "laulu" jaksaa naurattaa vielä vuosien jälkeen
Meillä oli 15 vuotta sitten pohjoista bobwhitea, nykyään meksikolaista mallia. Kyseessä on siis ihan oma lajinsa. Muuten, mirri, miten voit tietää, ettei Suomessa kellään ole muita viiriäisiä?
Ainakin parikymmentä vuotta sitten oli kalifornialaisia täällä useammassakin paikassa. Munanetti ei tee kuitenkaan autuaaksi, täällä lienee melko vähän "vanhoja harrastajia", jotka lintuilivat jo silloin kun osa meistä vielä konttasi
.



Re: Lihaviiriäiset
Toi on kyllä ihan totta, melekimpä parhaimmat vinkit ja neuvot olen saanut juuri ei-munislaisilta, juuri näiltä vanhoilta harrastajilta, jotka tuppaa melkein kaikki olemaan miehiämonnilainen kirjoitti: Muuten, mirri, miten voit tietää, ettei Suomessa kellään ole muita viiriäisiä?Ainakin parikymmentä vuotta sitten oli kalifornialaisia täällä useammassakin paikassa. Munanetti ei tee kuitenkaan autuaaksi, täällä lienee melko vähän "vanhoja harrastajia", jotka lintuilivat jo silloin kun osa meistä vielä konttasi
.

Kyllä täällä Suomessa on noita isoja viiriäisiä, paljon isompia, kuin nämä mihin ollaan Suomessa totuttu. Rodusta en kyllä mene takuuseen

Mun viirusakissa on kuitenkin muutama, joiden isänä on juuurikin tälläinen "jättiviiru". Mutta ainakaan vielä, nyt kun ovat noin 10 viikkoisia en huomaa mitään kokoeroa noihin "tavallisiin"....Kaikki munat on kuitenkin suomalaisten viiriäisten munimia.
Re: Lihaviiriäiset
Juu, selvää sukupuolenvaihdosta harrastuksessa on tullut. Muistan ajan, kun konkarit puhuivat aina ohitseni miehelleni, joka oikeasti oli vain kaupanpäällinen aiheessa alkuvuosina. No, taitaa tämä vieläkin olla aika paljolti minun höpsö harrastukseni. Kesällä tosin oltiin yhdessä Saksassa riikinkukkokonferensissa, mutta siellähän on se kuuluisa saksalainen olut 

Re: Lihaviiriäiset

Voispa ne vieläkin kiinnostaa, jos tässä yhtään suunnitelmat menee niinkon on haaveillu.
Re: Lihaviiriäiset
kävin lauantaina syömässä ulkona ja listalla oli viiriäistä. Ei muuta kuin maistamaan, viiriäinen oli grillattu halkaistuna ja päälle ripsuteltu mausteita (ainakin jeeraa). Oikein hyvää oli, mutta en raatsinut ottaa kuin yhden. Hintaa tällä pienellä lintus-annoksella oli nimittäin parikymmentä eetä. Kaksi olisi saanut jo paljon edullisemmin, suhteessa, vain 30 eetä.
Siinä luita järsiessäni tuli mieleen, että eikö Suomessa tosiaan voi kasvattaa viiriäisiä ravintoloiden tarpeeseen? Vaan varmastihan nuo Ranskasta asti Suomeen rahdatut viiriäset ovat huomattavasti puhtaampia, kuin mitä Suomessa voitaisiin koskaan tuottaa taloudellisesti kannattavasti. Ranska ja muut gourmet-maathan ovat tunnettuja mm. salmonellavapaudesta eikä siellä ylipäätään ole varmastikaan elintarvikkeiksi tarkoitetut linnut ole minkään valtakunnan kontaktissa luonnon lintuihin yms.
Eli onkos niitä hyviä liharotuja/kantoja löytynyt?
Siinä luita järsiessäni tuli mieleen, että eikö Suomessa tosiaan voi kasvattaa viiriäisiä ravintoloiden tarpeeseen? Vaan varmastihan nuo Ranskasta asti Suomeen rahdatut viiriäset ovat huomattavasti puhtaampia, kuin mitä Suomessa voitaisiin koskaan tuottaa taloudellisesti kannattavasti. Ranska ja muut gourmet-maathan ovat tunnettuja mm. salmonellavapaudesta eikä siellä ylipäätään ole varmastikaan elintarvikkeiksi tarkoitetut linnut ole minkään valtakunnan kontaktissa luonnon lintuihin yms.

Eli onkos niitä hyviä liharotuja/kantoja löytynyt?

Re: Lihaviiriäiset
Japaninviiriäinenkin on todella hyvää grillattuna. Viime kesänä teurastin noin 50 viiriäiskukkoa 8-10 viikon ikäisenä ja kun oikein teurastaa, viiriäisestä tulee tasaisesti kypsyvä ja kompakti grillattava. 2-3 grillattua viiriäistä on sopiva annos, riippuen tietysti käytetystä ruokajuomasta.. Hauska grilli-ilta ja porukka pisteli kaiken poskeensa
, ensikesäksi jo varmistelevat samanlaista tilaisuutta. Kesällä kyselin myös määräyksiä viiriäisenlihan suhteen ja tarkastaja Piro Korpela Evirasta antoi seuraavan vastauksen:


Nyt vain odotellaan ensi (2011) vuotta, mitä helpotuksia näihin kaikkiin pykäliin saadaanViiriäisen liha luokitellaan siipikarjaan ja elintarvikelain 13.2 §:n mukaan siipikarjan lihan myynti on sallittua alkutuotantopaikalta suoraan kuluttajalle rajana enintään 1000 lintua vuodessa. Liha on tällöin vapautettu lihantarkastuspakosta ja toiminnasta tulee tehdä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle elintarvikehuoneistoilmoitus.
Jos 1000 linnun määrä ylittyy, tulee teurastustoiminnalle hakea elintarvikehuoneistohyväksyntää ja toiminta siirtyy lihantarkastuspakon alle. Samoin, jos haluatte toimittaa lihaa kauppoihin tai ravintoloihin. Tähän viimeiseen osaan on näillä näkymin tulossa liberalisointia ensi vuoden alusta, jos suunnitelmat onnistuvat. Tällöin alle 1000 linnun osalta lihaa voisi toimittaa myös paikallisiin kauppoihin, ravintoloihin ja suurkeittiöihin (ei siis vielä sallittua).
Pirjo Korpela
Ylitarkastaja/Överinspektör
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira/Livsmedelssäkerhetsverket Evira
Hygieniayksikkö/Hygienenheten

Re: Lihaviiriäiset
Ohhoh, no tälle mikrotontille mahtuisi kyllä viiriäisiä kasvamaan
Yllättävää, jos lihaa saa myydä, mutta ei kananmunia
Teidätkö, tuleeko salmonellan lisäksi muita testattavia?
Toivotaan liberalisointia tosiaan, olishan se mahtavaa, jos paikallisesti tuotettua ruokaa pystyisi ravintolat myymään, koska kyllähän hinta ja saatavuus ratkaisee.

Yllättävää, jos lihaa saa myydä, mutta ei kananmunia

Toivotaan liberalisointia tosiaan, olishan se mahtavaa, jos paikallisesti tuotettua ruokaa pystyisi ravintolat myymään, koska kyllähän hinta ja saatavuus ratkaisee.
Re: Lihaviiriäiset
Osaatko tinttuli sanoa, voiko lintujen kasvattaja itse myydä omateurastettua viiriäistä (kanaa/ankkaa jne.) ateriaksi valmistettuna maksavalle asiakkaalle, jos hänellä on elintarvikehuoneistoksi hyväksytty paikka, missä tarjota ateriat? Vai tuleeko silloinkin vastaan tuo lihantarkastuspakko
??? Tämä on kysymys johon en ole saanut vastausta mistään. Ja mikähän mahtaa olla tilanne riistalintujen kohdalla (esim. tarhatun fasaanin, joka on vapautettu metsästettäväksi ja sitten tussautettu hengiltä)?

Re: Lihaviiriäiset
Ensiksi kerron, etten ole Eviran täti, vaikka joskus haluaisinkin olla
. Siksi jokaisen tulee tarkistaa mieltä askarruttavat asiat viralliselta taholta. Tällaisia vastauksia olen itse saanut 2010 kesällä Evirasta:
Viiriäisten munien myynti
-Viiriäisenmunien tuottaja voi itse myydä suoraan tilalta, ovelta ovelle ja/tai torimyyntinä kuluttajalle tuottamiaan munia.
-Viiriäisen munia ei tarvitse laatu- ja painoluokitella eikä leimata kuten kananmunia
-Elintarvikehuoneiston ei tarvitse olla hyväksytty, vaan ainoastaan ilmoitus paikalliselle valvontaviranomaiselle riittää.
-Tällöin pitää laatia omavalvontakuvaus toiminnasta.
Eli ovelta ovelle myynti ja torimyynti ovat sallittuja edellisillä ehdoilla, mutta sitä ei elintarvikelaki kerro ja se on paikallisten elintarvikevalvojien huonosti tietämä juttu, sillä lupa tulee yhteisön markkinointisäädöksistä. Turun Eviran yksikkö on perillä näistä asioista ja siellä Taina Lehdonkivi
Jos viiriäisen munien tuottaja toimittaa munia kauppaan
-pitää hänen hakea pakkaamohyväksyntää tilaan, jossa munia pakataan myyntiä varten. Paikkakuntasi kunnallinen valvontaviranomainen, yleensä eläinlääkäri, hyväksyy tilat. Toimintaa varten pitää laatia myös omavalvontasuunnitelma, jonka myös kunnallinen valvontaviranomainen hyväksyy.
-Turussa Eviran haarakonttorissa pidetään rekisteriä viiriäisenmunapakkaamoista ja sieltä annetaan hyväksytylle pakkaamolle pakkaamonumero.
-suoramyyntipaikat luokitellaan suomen lain mukaan kaupoiksi
-Vähittäismyyntiin tarkoitettuja viiriäisen munia ei tarvitse laatu- ja painoluokitella eikä leimata kuten kananmunia.
-Munat tulee pakata hyvää hygieniaa noudattaen ja niistä tulee poistaa likaiset ja rikkinäiset munat. Pakkausmateriaalina tulee käyttää elintarvikkeille soveltuvaa materiaalia.
-Pakkausmerkintöihin tulee laittaa
-viiriäisen munia
-määrä kappaleina
-paino keskimäärin
-pakkaajan yhteystiedot ja pakkaamotunnus
-säilytysohjeena säilytetään viileässä, säilyvyysajaksi merkitään ajankohta, johon asti munat asianmukaisesti säilytettynä säilyttävät
tyypilliset ominaisuutensa
Kananmunille parasta ennen päivämäärä lasketaan 28 päivää muninnasta tai munintajakson ensimmäisestä päivästä.
Viiriäisen munien tuotantotilat eivät kuulu virallisen salmonellavalvontaohjelman piiriin, eikä salmonella näytteet ole pakollisia.
Evira kuitenkin suositellee viiriäisen munien tuottajille, että näiltä tiloilta otettaisiin salmonellanäytteet vähintään kerran vuodessa.
Viiriäisen lihan myynti tarkoittaa saamani käsitykseni mukaan:
Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä, myös sadonkorjuuta, lypsämistä ja kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta. Tässä on poikkeuksena elintarvikelain 13.2 §:n mukaan tuo alle 1000 teurastettua viiriäistä (tarkasta muut linnut ko. laista) vuodessa
-alkutuottajan alkutuotantopaikalta suoraan kuluttajalle myymää enintään 1000 lintua vuodessa
-teurasruhojen myyntiä, ei jalostusta
-myytävänä oleva liha on silloin vapautettu lihantarkastuspakosta mutta
-toiminnasta tulee tehdä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle elintarvikehuoneistoilmoitus
Alkutuotantoa ovat esimerkiksi maidon- ja munantuotanto, lihakarjan kasvatus, kalastus ja kalanviljely, kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely, hunajantuotanto, luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys.
Rusinan kysymä ateriaksi valmistus maksavalle asiakkaalle ei ole alkutuotantoa. Uskoisin että Pirjo Korpela osaa vastata tuohon sinun kysymykseen tässä yhteystiedot
Pirjo Korpela
Ylitarkastaja/Överinspektör
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira/Livsmedelssäkerhetsverket Evira
Hygieniayksikkö/Hygienenheten
Mustialankatu 3, 00790 Helsinki
p. 020 7724235, GSM 050 3868 429
s-posti Pirjo.Korpela@evira.fi
Alkutuotantoon ei sen sijaan kuulu alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus, kuluttajapakkauksiin pakkaaminen, alkutuotannon tuotteiden myynti alkutuotantopaikalla suoraan kuluttajalle eikä eläinten teurastaminen. Alkutuotantoon kuuluvaa toimintaa eivät siten ole esimerkiksi juuston tai hillojen valmistus, kasvisten kuoriminen tai kalojen fileointi vaan ne ovat elintarvikehuoneistoon kuuluvaa toimintaa.
Tähän on siis tulossa elintarvikelakiin muutos vuonna 2011, mutta sen sisällys ja voimaantulo on vielä auki.

Viiriäisten munien myynti
-Viiriäisenmunien tuottaja voi itse myydä suoraan tilalta, ovelta ovelle ja/tai torimyyntinä kuluttajalle tuottamiaan munia.
-Viiriäisen munia ei tarvitse laatu- ja painoluokitella eikä leimata kuten kananmunia
-Elintarvikehuoneiston ei tarvitse olla hyväksytty, vaan ainoastaan ilmoitus paikalliselle valvontaviranomaiselle riittää.
-Tällöin pitää laatia omavalvontakuvaus toiminnasta.
Eli ovelta ovelle myynti ja torimyynti ovat sallittuja edellisillä ehdoilla, mutta sitä ei elintarvikelaki kerro ja se on paikallisten elintarvikevalvojien huonosti tietämä juttu, sillä lupa tulee yhteisön markkinointisäädöksistä. Turun Eviran yksikkö on perillä näistä asioista ja siellä Taina Lehdonkivi
Jos viiriäisen munien tuottaja toimittaa munia kauppaan
-pitää hänen hakea pakkaamohyväksyntää tilaan, jossa munia pakataan myyntiä varten. Paikkakuntasi kunnallinen valvontaviranomainen, yleensä eläinlääkäri, hyväksyy tilat. Toimintaa varten pitää laatia myös omavalvontasuunnitelma, jonka myös kunnallinen valvontaviranomainen hyväksyy.
-Turussa Eviran haarakonttorissa pidetään rekisteriä viiriäisenmunapakkaamoista ja sieltä annetaan hyväksytylle pakkaamolle pakkaamonumero.
-suoramyyntipaikat luokitellaan suomen lain mukaan kaupoiksi
-Vähittäismyyntiin tarkoitettuja viiriäisen munia ei tarvitse laatu- ja painoluokitella eikä leimata kuten kananmunia.
-Munat tulee pakata hyvää hygieniaa noudattaen ja niistä tulee poistaa likaiset ja rikkinäiset munat. Pakkausmateriaalina tulee käyttää elintarvikkeille soveltuvaa materiaalia.
-Pakkausmerkintöihin tulee laittaa
-viiriäisen munia
-määrä kappaleina
-paino keskimäärin
-pakkaajan yhteystiedot ja pakkaamotunnus
-säilytysohjeena säilytetään viileässä, säilyvyysajaksi merkitään ajankohta, johon asti munat asianmukaisesti säilytettynä säilyttävät
tyypilliset ominaisuutensa
Kananmunille parasta ennen päivämäärä lasketaan 28 päivää muninnasta tai munintajakson ensimmäisestä päivästä.
Viiriäisen munien tuotantotilat eivät kuulu virallisen salmonellavalvontaohjelman piiriin, eikä salmonella näytteet ole pakollisia.
Evira kuitenkin suositellee viiriäisen munien tuottajille, että näiltä tiloilta otettaisiin salmonellanäytteet vähintään kerran vuodessa.
Viiriäisen lihan myynti tarkoittaa saamani käsitykseni mukaan:
Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä, myös sadonkorjuuta, lypsämistä ja kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta. Tässä on poikkeuksena elintarvikelain 13.2 §:n mukaan tuo alle 1000 teurastettua viiriäistä (tarkasta muut linnut ko. laista) vuodessa
-alkutuottajan alkutuotantopaikalta suoraan kuluttajalle myymää enintään 1000 lintua vuodessa
-teurasruhojen myyntiä, ei jalostusta
-myytävänä oleva liha on silloin vapautettu lihantarkastuspakosta mutta
-toiminnasta tulee tehdä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle elintarvikehuoneistoilmoitus
Alkutuotantoa ovat esimerkiksi maidon- ja munantuotanto, lihakarjan kasvatus, kalastus ja kalanviljely, kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely, hunajantuotanto, luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys.
Rusinan kysymä ateriaksi valmistus maksavalle asiakkaalle ei ole alkutuotantoa. Uskoisin että Pirjo Korpela osaa vastata tuohon sinun kysymykseen tässä yhteystiedot
Pirjo Korpela
Ylitarkastaja/Överinspektör
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira/Livsmedelssäkerhetsverket Evira
Hygieniayksikkö/Hygienenheten
Mustialankatu 3, 00790 Helsinki
p. 020 7724235, GSM 050 3868 429
s-posti Pirjo.Korpela@evira.fi
Alkutuotantoon ei sen sijaan kuulu alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus, kuluttajapakkauksiin pakkaaminen, alkutuotannon tuotteiden myynti alkutuotantopaikalla suoraan kuluttajalle eikä eläinten teurastaminen. Alkutuotantoon kuuluvaa toimintaa eivät siten ole esimerkiksi juuston tai hillojen valmistus, kasvisten kuoriminen tai kalojen fileointi vaan ne ovat elintarvikehuoneistoon kuuluvaa toimintaa.
Tähän on siis tulossa elintarvikelakiin muutos vuonna 2011, mutta sen sisällys ja voimaantulo on vielä auki.
Re: Lihaviiriäiset
Hei mitenhän on näiden asioiden laita nykypäivänä vionna 2014??? Kellään tietoa? Kiitos
Re: Lihaviiriäiset
Viron ja ranskan lihaviiruja taitaa olla jo aika paljon suomessa tällä hetkellä. Facebookissa on viiriäisryhmä, jossa on ehkä vähän ajantasaisempaa keskustelua viiriäisistä 
