![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
Tuli mieleeni, kun tätä meidän tipuhommaa illalla pohdiskelin, että mikä oikeastaan vaikuttaa mihinkäkin ja millä on todellista merkitystä näissä tipuasioissa
![:smt017](./images/smilies/017.gif)
Meillä oli 12 munaa koneessa ja niistähän osa siirrettiin kanan alle juuri kuoriutumishetkillä ja osa jäi koneeseen. Munilla / tipuilla on siis ollut samanlainen lähtökohta kuoritumiseen asti. Lopputulos on kuitenkin se, että kanan alla on (kop, kop) kaksi reipaan kokoista, virkeää tipua ( 4 kuoriutui) hengissä. Koneesta kuoriutui 3 tai 4 (en enää muista varmaksi montako...), joista hengissä enää yksi kitukasvuinen, ripuloiva tipu
![Sad :(](./images/smilies/sad.gif)
![:smt010](./images/smilies/010.gif)
Jos haudotaan x määrä munia koneessa ja osan kuoriutumisesta hoidetaan kanan alla ja osan koneessa, kaikki tiput saavat samaa ruokaa ja kanan alla olevat tipu ovat kanalassa "likaisissa" oloissa ja sisällä olevat tiput lämpölamppujen alla "puhtaissa" oloissa, häkki osittain pyyhkeellä peiteltynä, jotta eivät saisi vetoa (kokeiltu myös ilman peitettä aikaisemmin, mutta eipä nuo ole hengissä pysyneet). Meillä sisätipuille vaihdetaan ruoka ja vesi 2-4 kertaa päivässä, puhtaat alustat kerran päivässä ja ne pääsevät "jumppatunille" eli lattialle liikkumaan kerran päivässä, kanalatipuille 2 kertaa päivässa ruoka ja kerran päivässä tai kahdessa vesi. Vois äkkiä päätellä, että sisätipujen hoidossa on joku pahasti pielessä - mutta mikä? Emon suojan puuttuminen? Liian puhtaat olot? Väärä ilmankosteus?
Mikä siis lopunperin vaikuttaa tipujen kuoriutumiseen / hengissä pysymiseen? Kiinnostaa ihan senkin takia, että ei tekis ens kerralla samoja virheitä ( vaan vois käyttää aikaa ihan uusien virheiden keksimiseen
![:smt002](./images/smilies/002.gif)