Kukon hengitysvaikeuksia: kukko kuoli :-(

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Satchell

Kukon hengitysvaikeuksia: kukko kuoli :-(

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Meidän vuoden vanha kääpiö-kochin-kukko on kesästä asti eli saapumisestaan niiskuttanut ja aivastellut; voinut muuten ihan hyvin, ulkoillut ja toiminut normaalisti. Nyt tänään ei mennytkään ulos lainkaan vaan on oleskellut sisällä. Illalla huomasin sen orrella "kuorsaavan" suu auki, mutta näyttäisi tekevän sitä valveilla ollessaankin.

Vaikuttaa hengitysvaikeudelta, aivastelua on myös. Tässä linkissä on noin 15 sek. video, puolenvälin jälkeen vasta kuuluu paremmin tuo astmaattiselta vaikuttava hengitys. On tavallisella kameralla kuvattu, siksi ei kovin laadukas: Kääpiö-kochin-kukon hengitysvaikeudet

Mitäs nyt pitäisi tehdä? :smt102 Kiitos avusta...
Viimeksi muokannut Satchell, 09 Loka 2009, 08:10. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Satchell

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Kyllä se kukko on sairas, harjakin on ihan vaaleanläikikäs. Hakeutuu koko ajan lämpölampun lähettyville, vaan emokanat ajavat sen sieltä poikasten läheltä pois. Hengittää hankalasti kuin astmakohtauksen aikana! Apua? :sad: Suupielessä limaa.

Pääsee kyllä orrelle, eikä oikeastaan marekilta vaikuta sen oireiden perusteella. Kananuha? Mutta on aivastellut jo pitkään, nyt vasta alkanut korisemaan. yritän vielä katsoa näitä viestiketjuja, jos olisi samankaltaista. Muut kanat tai tiput eivät vaikuta sairailta.
sera1

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja sera1 »

Ei aavistustakaan mikä kukkoa vaivaa.
Olisiko se vilustunut :smt017
Ensiapuna järjestäisin sille lämpimän, kuivan ja vedottoman paikan. Lämpöä kaipaa, kun kerran yrittää hakeutua lämpölampun äärelle.
Eihän kanalassa ole mitään pölyävää, joka ärsyttäisi kukon hengitysteitä?
Huono selitys sekin, kun luulisi sitten muidenkin kanalan asukkien oireilevan samaan tapaan.
Yrittäisin myös kurkkia kukon kitaan, ettei siellä näy mitään outoa. Mitään kurkkuun takertunutta heinänkortta tms.
Satchell

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Hain sen sisälle kodinhoitotilaan pesukoneen päälle, on nyt vastakkain käännettyjen leipomolaatikoiden välissä. Juomana hunajavettä ja ruuaksi leipää ja kaurahiutaleita. Ei koske ruokaan, mutta hermostui, kun yritin sille tyrkyttää leivänpalaa ja nokkaisi ponnettomasti kättäni...

Kupua ei tunnu ollenkaan, ihan kuin ei olisi hetkeen syönytkään. Rinnan kohdalta kevyesti painettaessa keuhkoista purkautuu ilmaa ulos ja tulee aivastus. Katsellaan nyt huomiseen, muuttuuko tila miksikään. Yritti kyllä paeta "häkistään" kun nostin päällimmäistä kantta hieman, joten ihan voimaton ei ole.

Muoks: huomasin, että kupu tuntuikin, ja kokeilin siitä painaa; se oli täynnä ilmaa joka siten purkautui! :smt017 Eli kukko nielee ilmaa? Ei kovin hyvältä vaikuta...
Rusina

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Ei onneksi vaikuta miltään tarttuvalta.

Varmaankin vika on keuhkoissa ja vaikuttaa vakavalta kun hengitys on noin työlästä. Sinuna soittaisin elkkulekurille ja kyselisin lääkekuuria. Auttaisiko kosteuden nostaminen (höyrytys) vai pahentaisiko vain tilannetta?
Satchell

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Ajattelin, että illemmalla saunomisen jälkeen siirrän kukon pesuhuoneeseen, jotta saa hengitellä lämmintä, kosteaa ilmaa. Se voisi olla helpottavaa.
Jotenkin on hieman rauhoittunut, lieneekö huoneenlämpö vaikuttanut asiaan.
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 601
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Voi ressukkaa ja olisiko vilustunut eikä vakavampaa ja tuo lämpimässä olo sitten helpottaisi oloa :smt056
Meillä Amanda (silkkisekoitus kana) on myös hiukan samanoloinen aivasteleva ollut sekä sillä myös harja aika väritön mut huomasin sillä sitten kirppuja joten annoin loishäädön, mut tuskin se silti aivasteluun vaikutti :smt017 kun se tirskuu aina silloin tällöin.
Marekissa on myös hengenahditusta sekä vinkumista mutta siitä jo huomaisi muutkin oireet.

Pikaista paranemista kukkopojjalle :smt023
mummo ja kanaset :biggrin:
Satchell

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Paikallinen ratsuväki karautti yksäriviestitse paikalle (Ulla :smt006 ) ja neuvoi ottamaan toiseen, kanoista jotakin tietävään kaupungineläinlääkäriimme yhteyttä. Soitin heti aamusta ja selvitin tohtorille tilanteen.

Eläinlääkärin kanssa puhuttuani piti saada veteen sekoitettavaa antibioottia, mutta tulikin kolme ruiskua :smt087 ja neuvo pistää kahden päivän välein rintalihakseen. Ei muuta kuin hommiin, kukkoraasu kainaloon ja rintahöyheniä pöllyttämään; tulikin tenkkapoo, raukalla ei löytynyt yhtään rintalihakseen viittaavaakaan. Pelkkää luuta ja nahkaa sekä ilmaa täynnä oleva kupu. Ei auttanut kuin etsiä jostain reidestä hieman pehmeämpi kohta ja täräyttää sillä isolla ja paksulla neulalla siihen. Kukko ei äännähtänytkään, tosin oli se nopea toimenpide. Nyt odotellaan, että vaikutukset alkavat näkyä.

Jaksoi raasu syödä hieman omena-kaurajyväpuuroa ainakin puoli teelusikallista ja joi vettäkin päälle. Nyt kun(jos) tuosta selviää, saa jäädä tehohoitoon tänne sisälle kodinhoitotilaan ja aion syöttää herkuilla ressukan kuntoon. Ei sitä laihtumista oikein ole edes huomannut, kun näyttää pieneltä pallolta...

Tässä vielä tehohoitopotilaastamme kuva:

Kuva
maunu_muori

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Miten mulle tuli mieleen ne loiset joita oli niissä villilinnuissa keväällä. EIkös nää tirpukat olleet just niitä hengityskaikeuksellisia ja limasia. Siihenhän oli joku lääke jota laitettiin juomaveteen.

Mitä se lääkäri epäili?
sera1

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja sera1 »

Eipä tuosta potilaasta varmasti laihtumista ole huomannut, kun ei päällepäin näy.
Senverran puuhkeasti höyheniä.

http://www.munanetti.net/viewtopic.php?f=1&t=5491 Tuossa ainakin keskustelua jostain viherpeippoja vaivaavasta lintujen sairaudesta/loisista.
Onkohan tästä kyse :smt017
Satchell

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Ei lääkäri epäillyt yhtään mitään... Antoi vain lääkettä, jota pyysin. Jos ei rupea parantumaan seuraavan piikin saatuaan, voi vika ollakin sitten jossain muussa kuin keuhkokuumeessa.

Kukko oli yön tuossa laatikon sivu"tasolla", kun kansi oli auki. Tänään oli päivän aikana vasta lentänyt lattialle ja tutkinut kakkajäljistä päätellen hieman ympäristöään. Nukkuu tosi paljon, ressukka.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4452
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Mitenkäs potilas jakselee? Onko suostunut syömään yhtään isompia annoksia?
Satchell

Re: Kukon hengitysvaikeuksia (video)

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Ei ole mitään muutosta tapahtunut vielä. Toinen piikki on annettu, hengittää edelleen hankalasti, eikä oikein syökään kai kovin paljoa. Kurkussa tai nokassa, mihin nyt näkee, ei ole mitään esteitä. Limaa tulee välillä suupielestä ja nenäkin taitaa olla tukossa, kun aivastelee edelleen. Juo kyllä reilusti ja kakkaakin tulee jonkun verran, joten ruokaa vähän näyttää kuitenkin kuluvan; sitä on paljon tarjolla.

En tiedä, kuinka kauan tässä vielä katsellaan tilannetta... :smt085 Toivottavasti alkaa pian parantumaan!

Seurataan nyt vielä...
Satchell

Re: Kukon hengitysvaikeuksia: Kukko kuoli

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Niinhän siinä nyt kävi, että kukkoraasu heitti henkensä - löytyi koivet oikoisena tuolta tehohoitopesästään. :smt090
Hengitys ei helpottanut noiden antibioottipiikkien jälkeen, enkä ruumiinavaustakaan halunnut ruveta tekemään, joten arvoitukseksi sitten jäi taudin syy.

Eipä tarvinnut kuitenkaan elää viimeisiä päiviään viileässä kanalassa, vaan mukavasti sisällä herkkuja syöden, jos tästä nyt jotakin lohtua ammentaa...
kanamummo

Re: Kukon hengitysvaikeuksia: kukko kuoli :-(

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Osanotot. :smt009
Vastaa Viestiin