Valaistuksesta!

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Moilanen

yleiskeskustelualue/kanat

Viesti Kirjoittaja Moilanen »

Tuommoinenkin topic asiasta löytyy;
"Lintujen asuintilojen valaisu".
Muusa

Viesti Kirjoittaja Muusa »

Mikään lämpöpuhallin vaan ei taida olla kovin paloturvallinen? Paloturvallisin lämmitysratkaisu taitaisi olla säteilylämmitin, ainakin Finnparttia myy IP55-suojausluokituksella olevia minkä luulis olevan riittävä. Mutta lämpölamppu on tietysti paljon halvempi ratkaisu.

Meidän talli-kanala lämpeää hevosvoimilla niin nuo säteilylämmittimet ovat edelleen harkinnan alla ja ostoslistalla. Tipujen turvatarhassa on punainen lämpölamppu mutta aikuiset viihtyvät ilman lisälämpöä.

Noista energiansäästölampuista luin justiin että niissä on siinä valon taajuudessa tai jossain semmoisessa, eroja niin että toiset toistaa värejä paremmin kuin toiset ja halvimmat tietysti huonoiten. Ja se on eri juttu kuin se onko se valo keltaista vai valkoista. Kuulemma se huono värintoisto ei välttämättä ole silmiinpistävää mutta voi silti aiheuttaa stressiä, siis ainakin ihmisille ja kun kanoilla on näköaisti vielä paremmin kehittynyt niin voisi kuvitella että niillekin.
Ushva

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Mulla on vaan yksi 40w energiansäästölamppu kanalassa koko päivän päällä (paitsi kesällä kun on isot ovet auki) ja yöksi laitan niille sellaisen tosi himmeän lasten yövalon joka laitetaan pistorasiaan. Pienestä ikkunasta tulee ihmeen hyvin luonnonvaloa ja näin ollaan pärjätty.
Lämmittimenä mulla on öljytäytteinen sähköpatteri jota välillä putsailen pölystä. Se on niin pienellä että ei kuumene kovinkaan kuumaksi, mutta siltihän tuo aina epäilyttää pölyisessä tilassa pitää tuollaista. Haaveilen säteilylämmittimestä, mutta ainakaan vielä ei ole kukkaro antanut periksi ostaa. Toivottavasti ens talveksi viimeistään.
Puhallinta en uskaltais laittaa, ellei ole sellainen hyvin suojattu.
pönde

Viesti Kirjoittaja pönde »

mä olen ushvan kanssa samoilla linjoilla. meillä on valot kahden ajastimen takana, keskiyöllä ei toistaiseksi ole mitään valoa, mutta jääkaapin 15W polttimo toimii aamuneljästä puoleenyöhön ja toisen ajastimen takana oleva energiasäästölamppu syttyy aamukuudelta ja sammuu iltakahdeksalta. :smt015 meilläkin on öljytäytteinen patteri säädetty aika pienelle, lämpömittari näyttää kanalassa ehkä viittä plussaa, ongelmia ei ole ollut ainakaan toistaiseksi. meidän maatiaiset on niin kovia pöllyttämään, että poikasaikaan lämpölampun käyttö aiheuttaa pientä stressiä, se kun kuumenee aika kuumaksi ja pöly on herkkää syttymään, arvaan.
Suvianne

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Meillä on energiansäästölamppu ajastimella. Vasta vaihdoin ja öisin toimii tipujen lamput yövaloina
Muusa

Viesti Kirjoittaja Muusa »

Joo minäkin olen sen pölyn suhteen lämpölampun kanssa aika varovainen, mulla on tapana aina joka ilta tiput ruokkiessani puhaltaa kuvun päältä ja polttimosta isoimmat pölyt pois :smt113
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4445
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Minnimanni kirjoitti:Eks toi lämpöpuhallin vie ihan sikana sähköö :smt017
No jaa...miten sen nyt ottaa. Tällä hetkellä, kun ei ole vielä yli -15 asteen pakkasia, riittää meidän puhaltimessa puoliteho ja kun on termostaatilla+lämpötilan säädöllä varustettu, niin pyörii karkean arvion mukaan 12h/vrk. Lämpötila 8-9 astetta...mitattuna kauimmasta pisteestä verrattuna puhaltimen sijaintiin. Nykyisillä sähkön hinnoilla laskin sen kuluttavan 2 euroa/vrk. Kovemmilla pakkasilla, täydellä teholla käyntiaika ja hintakin tietenkin nousee, mutta maksaapa ne muutkin harrastukset :smt003
Moilanen kirjoitti:Tuommoinenkin topic asiasta löytyy;
"Lintujen asuintilojen valaisu".
Tässäpä linkki mielenkiintoiseen ketjuun:
http://www.munanetti.power-forums.com/v ... en+valaisu
Muusa kirjoitti:Mikään lämpöpuhallin vaan ei taida olla kovin paloturvallinen? Paloturvallisin lämmitysratkaisu taitaisi olla säteilylämmitin, ainakin Finnparttia myy IP55-suojausluokituksella olevia minkä luulis olevan riittävä. Mutta lämpölamppu on tietysti paljon halvempi ratkaisu.
Eipä varmaan olekaan lämpöpuhallin eikä lämpölamppukaan ja tuskin öljytäytepatterikaan kanalaolosuhteissa kovin paloturvallinen! Säteilylämmitin ois varmaan paras, mutta meillä niiden hankinta on tökännyt siihen, että niitä pitäis olla liian monta, jotta koko eläinsuoja pysyisi mukavan lämpimänä. Lämpölamput ja -säteilijät kun tuottavat vain paikallista lämpöä...se ei leviä kovinkaan laajalle alueelle, jollei joku propelli siirrä ilmaa.

Onko joku löytänyt lämpölampun tai öljytäytepatterin, jonka IP-luokitus riittää eläinsuojiin? Me on etsitty, muttei ole löytynyt...Vinkkejä otetaan vastaan!
Ushva kirjoitti:Puhallinta en uskaltais laittaa, ellei ole sellainen hyvin suojattu.
Meidän 'myllyn' IP on 44 ja sen luokituksen pitäisi riittää maatalousrakennuksissa käytettäviin sähkövehkeisiin. Tiedäpä sitten tositilanteessa...meidän eläinsuojan kaikki sähkötyöt (johdot, jakorasiat, valaisimet...ihan kaikki) on laitettu uusiksi muutama vuosi sitten ja pistetty vikavirtasuojan taakse...mutta, jos kärähtää, niin korvaakohan vakuutus---semmoinenkin meillä nimittäin eläinsuojaan on. Toivottavasti vaan ei tarvitse koskaan tätä vakuutuskorvausta testata käytännössä! Pölyt poistetaan säännöllisesti puhaltimesta ja se on sijoitettu ohjeiden mukaisesti. Paineilma on näppärä konsti pölyjen poistoon.

Meillä on semmoiset 70 neliötä tuo eläinsuoja...keskellä käytävä ja laidoilla karsinat. Toisessa päässä käytävää on ns. hoitopaikka...siellä tuo puhallin on, että ei ihan kaikkein pölyisimmässä paikassa kuitenkaan. Olen laskenut, että tämän tilan lämmittämiseen tarvittaisiin niin monta lämpölamppua ja/tai säteilylämmitintä, että käyttökustannukset olisivat ihan samat, mutta käytännön puhtaanapito on helpompi hoitaa yhdellä mööpelillä.
kanamummo

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

HiltaHelikopteri kirjoitti:[ja tuskin öljytäytepatterikaan kanalaolosuhteissa kovin paloturvallinen! !
Hitsi, mä kun oon pitäny sitä pomminvarmana. Toki se on peltisen matalan penkin päällä mut silti. Kevättiput on käyttänyt patterin ripojen väliä lämmittelypaikkana, enkä oo ymmärtäny pelätä paloa ollenkaan! :smt017
Moilanen

yleiskeskustelu/kanat

Viesti Kirjoittaja Moilanen »

http://www.hedtec.fi/tuotelista_hedtec? ... 10600.3500
http://www.hedtec.fi/tuote_hedtec?kateg ... 97&offset= Tuolta meille hankittiin säteilylämmitin kanalaan ja täytyy mainita, että tuntuu tosi hyvältä ja lähes huoltovapaalta.
Tuolla kakkoslinkissä on enemmän tietoa tuotteesta. Mm kotelointiluokka jopa IP55.
Mielestäni ei oikein hinnakaskaan.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4445
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Se pomminvarmuus taitaa riippua patterista :smt002 Esim. kuiviin asuintiloihin tarkoitetuissa on monesti luokitus 21 ja niissähän näkyy usein semmoiset pikkusäleiköt, joista roskat menevät varmasti sisälle, mutta mitenkäpä onnistuu puhdistus? (IP21=estää sisäänpääsyn vieraalta esineeltä, jonka koko on 12,5mm tai suurempi ja vaarallisiin osiin ei voi koskea sormella sekä suojattu pystysuoraan tippuvalta vedeltä.)

Löysin semmoisiakin öljypattereita, joiden IP on 44 (=estää sisäänpääsyn vieraalta esineeltä, joka koko on 1mm tai suurempi ja vaarallasiin osiin ei voi koskea langalla sekä suojattu roiskuvalta vedeltä):
http://www.sahkotarvikkeita.fi/epages/G ... THERMOSOFT

Kotelointiluokka 55 =pölysuojattu ja vaarallisiin osiin ei voi koskea langalla sekä suojattu vesisuihkulta

Näitä on jännä tutkia, kun ulkona pakkasta kohta -20 :smt006
Vastaa Viestiin