Mikä vikana munissa?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
kujlee25

Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja kujlee25 »

Meillä on 8 Hi-Line Brownia kolmatta kesää, tulivat n. 18 viikkoisina. Nyt munia tulee 0-2/päivä koko porukalta. Munat ovat pilkullisia ja toisesta päästä kuori on niin ohut, että menee tosi helposti rikki. Usein munia on särkyneinä pesässä ja niitä on tietysti syöty.
Mikähän munissa on vikana tai siis kanoissa? (yritin laittaa kuvan, mutta taidot ei riitä :smt024 )
Aberkios

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Ensiksi herää kysymys; onko kanat sulkasadotettu? Viime syksynä olisi pitänyt olla kanojen ensimmäinen sulkasato. Toiseksi; saavatko tarpeeksi kalkkia?
Kolmanneksi; kuinka monipuolista ravintoa kanat saavat?

Tehotuotantoon kehitettyjen kanojen muninta ei jatku kovin pitkään, mutta kyllä tuon ikäisten pitäisi vielä munia enemmän, etenkin näin kesäaikaan. Olisiko mahdollista, että munien syönti olisi luultua "tehokkaampaa"?
kujlee25

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja kujlee25 »

Kiitos vastauksesta, kanat saavat punahelttaa ja kauroja sekä mitä nyt keittiöstä jää - aika vähäistä tosin. Kalkkia on ollut koko ajan saatavilla samoin soraa. Saattaa olla, että mieheni on liikaa hemmotellut kanoja makaroonilla, kun ne ovat niin persoja sen perään.
En tiedä sulkasadosta, kyllä niiltä aika lailla lähti sulkia talvikanalassa. Pitäisikö se jotenkin saada aikaan?
Kyllä on mahdollista, että munia syödään enemmänkin. Olen miettinyt sellaista vierintäpesää, onko sellaisesta kokemuksia?
Aberkios

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

kujlee25 kirjoitti:Saattaa olla, että mieheni on liikaa hemmotellut kanoja makaroonilla, kun ne ovat niin persoja sen perään.
En tiedä sulkasadosta, kyllä niiltä aika lailla lähti sulkia talvikanalassa. Pitäisikö se jotenkin saada aikaan?

Tuskin makarooneilla on asiaan vaikutusta, vaikka kyllähän ylenmääräiset hiilihydraatit rasvoittavat elimistöä.
Tuolla on keskustelua sulkasadosta ja sulkasadottamisesta: http://munanetti.net/viewtopic.php?f=1&t=25574
kujlee25

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja kujlee25 »

kiitos hyvästä vinkistä, mitähän nyt kannattaisi tehdä? Sulkasadotanko sitten kun muuttavat sisälle?
Aberkios

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Sulkasadottaminen kannattaa ajoittaa hetkeen jolloin kanat tulevat täysin sisäruokintaan ja päivät lyhenevät, eli tuonne loka- marraskuun paikkeille. Väkirehun antamista vähennetään ja ruokintaa muutoinkin kevennetään. Silloin voi jättää ne makaroonitkin pois. :smt001 Kun ruoka vähenee ja kevenee, on kanoille hyvä järjestää ruokintaan liittyvää askaretta ja ajankulua. Eli kalinpäitä, lanttuja, porkkanoita, havuja jne, jos niitä on mahdollista saada jostain sopivasti. Kuivatut lehdekset eli kerput olisivat hyviä, mutta niiden tekoaika alkaa olla ohi. Tässä tapauksessa tosin niiden ravintoarvo ei olekaan se keskeisin asia.

Valaistusta vähennetään, eli yötä pidennetään. Tehotuotantoon jalostettujen nykyisten hybridien sulkasatokäyttäytyminen ei ole minulle tuttu. Tehokanat on kehitetty elämään suht lyhyen jakson, ja ilman sulkasatoa. Kun tuotantojakso on saatu loppuun ->kanat myllyyn ja ketun/minkin ruuaksi, ja eikun uuden kanat remmiin.

Aikoinaan käytetyt leghorn-jalosteet saattoivat oman kokemukseni mukaan tiputtaa höyhenensä ja sulkansa lähes "kerralla". Jotkut rodut pudottelevat "pitkän kaavan" mukaan. Tällöin sulkasato voi kestää kauankin.

Lämpö ja valon vähennys saavat yleensä hankalankin tapauksen sulkasadolle. Jos kanasi ovat "kerralla kaikki! -tyyppiä, niin on syytä seurata ettei lämpö ainakaan laske kovin alas.
tinttuli

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Aloittajan kysymykseen:
Ovatko pilkut kananmunissa veripilkkuja vai normaaliin väritykseen kuuluvia? Veripilkut kananmunan pinnassa kielivät kanapunkeista. Kanapunkit vertaimevinä ulkoloisina voivat heikentää yleiskuntoa ja laskea munintaa.
Onko punaheltta täysrehu vai puolitiiviste/tiiviste? Täysrehu on tarkoitettu ainoaksi rehuksi, jyvät ja makaronit laimentavat kanojen saamaa ravinteiden määrää. Puolitiivisteen kanssa syötetään puolet tiivistettä ja lisäksi annetaan jyviä.
Kanoille sulkasato tulee yleensä valon määrän vähentyessä, joko luonnonvalon mukaan syksyllä tai valaistusta vähentämällä.
Sulkasatoinen kana lopettaa muninnan, koska sen ravinnosta saama energia ja valkuainen eivät riitä sekä munintaan että uusien sulkien kasvattamiseen. Kana tarvitsee sulkapuvun muodostamiseen runsaasti hyvänlaatuista valkuaista. Siksi kanaa pitää ruokkia yhtä hyvin sulkasadon aikana, ellei jopa paremmin kuin muninnan aikana. Liian laihalla rehustuksella sulkasato kestää pitkään, yleiskunto heikkenee ja kana altistuu sairauksille. Valkuaisenpuute sulkasadon aikana voi aihettaa myös kannibalismia ja höyhenten nyppimistä.
kujlee25

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja kujlee25 »

Pilkut on veripilkkuja, aikaisemmin munat ovat olleet tasaisen ruskeita. Munan terävässä päässä ei ole pilkkuja vaan se on huomattavasti vaareampi ja ohut kuorisempi. Punaheltta on puolitiiviste, lisäksi on annettu kauranjyviä. Nyt sain myös ohranjyviä ja ajattelin antaa niitäkin.

Mistä voisin lukea kanapunkeista? Miten niistä pääsee eroon? Ollaan juuri aloittamassa talvikanalan siivousta ja ajateltiin kalkita seinät. Riittääkö se desinfioimiseksi vai tarvitaanko jotain muuta?
tinttuli

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Pelkällä kalkituksella ei punkeista pääse eroon. Aaltopahvisilla punkkiansoilla kannattaa selvittää onko punkkeja ja kuinka paljon.
Biologinen torjunta petopunkeilla on epävarmaa syksyä kohti mennessä, sillä ilmat viilenevät ja petopunkki tarvitsee korkeita lämpötiloja elääkseen ja lisääntyääkseen. Itse tekisin kemiallisen torjunnan.

Voit etsiä vaikkapa kanapunkki-sanalla, ylhäällä oikealla olevalla hakutoiminnolla, aiheesta käytyjä keskusteluja.


Joskus olen kommentoinut tässä ketjussa http://www.munanetti.net/viewtopic.php?f=1&t=22192 näin:
tinttuli kirjoitti:Osta nestemäistä muurahaismyrkkyä nimeltä Berner Baition 75ml D-KASTELUAINE, valmista ohjeen mukaan liuos ja suihkuta kaikki raot ja pinnat märiksi ja anna kuivua. Vaikuttaa kuivuttuaan pitkään ja tappaa punkit melkein heti. Voit toistaa käsittelyn parin viikon kuluttua ja heittää vasta silloin kaikki kuivikkeet ja paskat pihalle. Näin punkit eivät leviä tunkion kautta, nämä käsitellyt jätteet kannattaa kompostoida erillään, sillä tunkioon/kompostiin lisättynä tappaa herkästi kaikkien öttiäisten toiminnan. Vaikuttava tehoaine on Deltametriini, jota käytetään mm. koirien punkkipannoissa. Kuivuttuaan vaaratonta eläimille ja ihmisille. Kanat kannattaa palauttaa sisälle vasta silloin, kun toinen käsittely on tehty. Tätä tehoainetta käytetään myös vihannesten yms. ruiskutuksissa avomaalla ja kasvihuoneissa sekä lampaan ja naudan ulkoloisten torjuntaan. Kanat pitää tarvittaessa käsitellä jollakin muulla aineella. Tehoaa oikein tehtynä liuoksena varmasti. Tuolle punkkimäärälle on pakko tehdä pikaisesti kunnon torjunta.
Deltametriiniä myydään myös valmistenimellä Maatilan Deltametriini, mutta pakkauskoko on 5l.
Tässä myös muutama linkki aiheesta:
http://www.siipi.net/index.php/siipikar ... kanapunkki
http://www.farmit.net/kanapunkin-ennalt ... y-ja-hoito
http://www.smts.fi/jul2010/poste2010/153.pdf
Kaikki linkkien tiedot kemiallisista valmisteista eivät ole ehkä ajantasalla.
MarikaR

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja MarikaR »

Jos munan kuori on ohut, kalkkia on tarjolla, voi olla etteivät vaan syö sitä tarpeeksi (tai lievä D-vitamiinin puute)! Itse sekoitan ruokaan kalkit, että vähä vahingossakin menee sitä.. ;) Kannattaa aika-ajoin laittaa veteen ADE vitamiinia, tai vaikka pelkkää D-vitamiiniakin. D-vitamiini parantaa olelliisesti kalkin imeytymistä. Ei ole nahkamuniakaan tullut enää sen jälkeen ollenkaan kun n. 1x/viikko lurautan veteen ADE vitamiinia (agrista saa hevosille tarkoitettua). Vähä mutu tuntumalla oon laitellu, en osaa sanoa tarkkaa määrää paljoko vitamiinia oon laittanut x määrään vettä.. :smt003
kaakatin

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja kaakatin »

Olin yhteydessä Biofarmiin, kun ei Milka ADE pakkauksessa ollut annostusohjetta kanalle, eikä sitä netistäkään löytynyt.
Biofarmilta tuli vastaus: Annostus on 0.1-0.3 ml /kana/viikko.
Eli ei ihan kannata vain lorauttaa pullosta, aika helposti menee yliannosteluksi. Eikä se ainakaan A-vitamiinin kanssa ole kovin terveellistä.
Avatar
T800
muna
Viestit: 8
Liittynyt: 02 Touko 2024, 11:42

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja T800 »

kujlee25 kirjoitti: 18 Elo 2014, 09:39 Meillä on 8 Hi-Line Brownia kolmatta kesää, tulivat n. 18 viikkoisina. Nyt munia tulee 0-2/päivä koko porukalta. Munat ovat pilkullisia ja toisesta päästä kuori on niin ohut, että menee tosi helposti rikki. Usein munia on särkyneinä pesässä ja niitä on tietysti syöty.
Mikähän munissa on vikana tai siis kanoissa? (yritin laittaa kuvan, mutta taidot ei riitä :smt024 )
Minulla on hyvin paljon samaa ongelmaa. Brown Nick kanani (3 kpl) on 2 1/2 vuotta vanhoja ja alussa hyvälaatuisia munia tuli hyvällä sykkeellä. Mutta nyt tilanne on se, että munat on niin heikkokuorisia, että ne hajoavat pesiin. Yhdellä kanalla tilanne on jo sellainen, että orrella illalla istuessa alkaa perääpää valua nesteitä ja viimein esiin valuu keltuaislieju. Mielestäni tämä ongelma on osittain ylijalostuksen syy. Kanojen munantekoelimet ei kestä moista munintatahtia. Muuten kanat on aika pirteitä, paitsi liejukanan liikkeet on kuin hidastetussa elokuvassa, mutta selvästi hänkin vielä nautiskelee puhkeavasta kesästä.
Tuutikki
chabo
Viestit: 194
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Mikä vikana munissa?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Hei, tuttua täälläkin hybrideillä. On mielestäni kovan munintatahdin seurausta, mutta luin jostain kanakirjasta, että heikkokuoriset munat johtuisivat myös D-vitamiinin puutteesta. Kannattaisi koettaa lisätä sitä - aurinkokylpyjä - ja kalkkia.

Lisäksi on olemassa munintaa tukevaa vitamiinia, jossa on myös kalsiumia. Sitä voi antaa parin viikon tehokuurin ja katsoa, auttaako. Itse olen tarjoillut myös savivettä, sillä savihan sisältää laajan skaalan hivenaineita ja kanat tykkäävät siitä. :smt045
pikku parvi kanasia
Vastaa Viestiin