Munajohtimentulehdus?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
Kameleontti
muna
Viestit: 22
Liittynyt: 17 Kesä 2022, 21:44

Munajohtimentulehdus?

Viesti Kirjoittaja Kameleontti »

Hei, pystyisikö joku viisaampi auttamaan? Yritin selata vanhoja viestiketjuja ja hakea tietoa, mutta jostain syystä en sitä kauheasti löytänyt. Netistäkin löytyy aika vähän vaan tietoa.

Siis miulla alko eilen kana oireilemaan. Oli jotenkin apaattinen ja kyhjötti välillä paikoillaan. Ei hyppinyt orrelle, mutta käveleskeli kyllä tarhassa, mutta normaalia vähemmän. Ruokahalu on entisellään. Vähän on vaan syömisnopeus hidastunut, mutta kyllä ruoka maistuu ja herkkujen lisäksi käy syömässä ihan täysrehuakin pitkin päivää. Juo myös normaalin verran, ainakaan en ole huomannut juomiskertojen vähentyneen. Maha on ollut hieman löysällä, mutta ei pahasti. Jotenkin on ollut kyyryasennossa, samassa asennossa suunnilleen kuin kakkiessaan, melkein koko ajan ja pää alhaalla. Sen lisäksi höyhenet ovat olleet pörhöllään. Jotenkin ehkä apaattisen oloinen. Vähän on aivastellut myös ja hengittänyt raskaanoloisesti. Aiemminkin (vuosien varrella) on muutamia kertoja hengitys ollut raskasta ja todella syvään hengitystä kuin olisi hengitysvaikeuksia. :smt009

Toisessa paikassa, kun kyselin joku ehdotti munanjohtimen tulehdusta. Tämä kana kuitenkin ollut jo puoli vuotta munimatta. Teharirotuinen kuitenkin on ja on ennen muninnan loppumista muninut lähes päivittäin. Neljä-viisivuotias siis on suunnilleen iältään. Sinänsä voisi munanjohtimen tulehdus mahdollinen, kun ahkera munija on ollut. Voiko se kuitenkaan tulla muninnan lopettamisen jälkeen? Myöskin enemmänkin epäilisin hengitykseen tai sydämeen liittyvää ongelmaa, kun hengitys ajoittain on ollut näinä päivinä raskasta ja ehkä vähän kakonut. Vaikea selittää sitä enkä tähän ymmärtääkseni videota saa laitettua. Tunnustelin kanan päällisin puolin eikä aristanut mitään kohtaa. Kupukaan ei vaikuttanut olevan erityisemmin turvoksissa.

Osaisiko joku kuitenkin auttaa näiden tietojen pohjalta? Onko mitään toivoa, että tuosta paranisi vai onko vain parempi päästää pois täältä :smt022 ? Tänään iltapäivällä ollut jo parempi ja liikkunut normaalisti, mutta edelleen on hengitys ollut hieman raskasta ja asento hieman kyyryssä, mutta vähemmän kyllä kuin aiemmin. Kiitos kaikille jo etukäteen, jos viitsitte vastata :smt055 !
Kesäkanaloitsija
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1163
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Munajohtimentulehdus?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Kurja juttu. Tuommoisia oireita voi olla useassakin eri sairaudessa. Mulle tulee apaattisuudesta, kyhjöttämisestä ja löysästä mahasta mieleen kokkidioosi tai sisäloiset. Nuo hengitysvaikeudet eivät taas niihin oikein sovi. Marek ei ole mun mielestä poissuljettu, sehän voi aiheuttaa vaikka mitä oireita. Joku kosteissa kuivikkeissa viihtyvä pöpö voi vaikeuttaa hengitystä. Jos taas kyseessä olisi kananuha, se kai aiheuttaisi pelkkiä nuhaoireita. :smt017 Mun mielestä ensiapuna kannattaisi vaihtaa kuivikkeet puhtaisiin ja varmistaa, että kanalassa on riittävä ilmanvaihto (mutta ei vetoa). Eläinlääkäri pystyisi varmaan auttamaan diagnoosissa ja voisi arvioida lääkityksen tarpeen.

Hyvä, että kana syö ja juo. Toivottavasti se vielä paranee!
Tuutikki
chabo
Viestit: 184
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Munajohtimentulehdus?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Toivottavasti kana paranee. :smt056 Minkä väristä kakkaa se tekee, onko siis vihreää vai normaalin väristä? (Pelkkä löysä vatsa voi tulla siitäkin, jos on syönyt paljon jotain vesipitoista, kuten kurkkua.) Käsittääkseni, jos olisi munanjohtimentulehdus, olisi kakkakin vihreää.

Ripuliin voi antaa lääkehiiltä, löysään vatsaan taas olen koettanut tarjota savivettä (luont.tuotekaupasta ihmisille tarkoitettua savea 1/2-1 tl per litra).

Meillä yksi kana aivastelee myös. Olen ottanut sen sisälle, kun kanalassa tulee vetoa herkästi, jos yhtään pitää nyt ovia auki. Pitääpä kokeilla pehkujen siivousta täälläkin.
pikku parvi kanasia
Avatar
Kameleontti
muna
Viestit: 22
Liittynyt: 17 Kesä 2022, 21:44

Re: Munajohtimentulehdus?

Viesti Kirjoittaja Kameleontti »

Kakan väriä en ole tajunnut seurata. Pitääpä alkaa seurailemaan. Sisäloislääkistystä ajattelin kokeilla, josko olisi sisäloisia. Onko teillä vinkata jotakin nettisivustoa tai kirjaa, josta löytyisi hyvin tietoa kanojen sairauksista? Purutkin juuri vaihdettu kanalaan. Tässä sitä vaan toivoo ettei olisi mitään vakavaa :smt009
Kesäkanaloitsija
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4449
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Munajohtimentulehdus?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Sekin realiteetti kantsii ottaa huomioon, että teharit on jalostettu nimenomaan mahdollisimman hyviksi munijoiksi ja tosiaan vain yhdeksi munintakaudeksi.
Tehotuotannossa kanojen elinikä on tyyliin max 2 vuotta, joten 4-5 vuotias kana on jo niin iäkäs, että se voi oireilla jo ihan vain vanhuuttaan.
Koeta järjestää mahdollisimman hyvät olot ja ruuat ja katsele ns. päivä kerrallaan. Toki eläinlääkäriltä kannattaa kysyä!
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1163
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Munajohtimentulehdus?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Kirjavinkki: mun mielestä Helena Telkänrannan kirjoittama Kanojen maailma on hyvä. Asiat on kompaktissa muodossa ja vastauksia löytyy moniin eri ongelmiin. Sitä kirjaa löytyy vielä ainakin antikvariaateista ja kirjastoista. Mulla olevan kappaleen painos on vuodelta 2016 ja se on mielestäni hyvin ajan tasalla edelleen. En tiedä, onko sen jälkeen otettu uutta painosta.
Tuutikki
chabo
Viestit: 184
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Munajohtimentulehdus?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Kameleontti kirjoitti: 12 Touko 2024, 16:11 Toisessa paikassa, kun kyselin joku ehdotti munanjohtimen tulehdusta. Tämä kana kuitenkin ollut jo puoli vuotta munimatta. Teharirotuinen kuitenkin on ja on ennen muninnan loppumista muninut lähes päivittäin. Neljä-viisivuotias siis on suunnilleen iältään. Sinänsä voisi munanjohtimen tulehdus mahdollinen, kun ahkera munija on ollut. Voiko se kuitenkaan tulla muninnan lopettamisen jälkeen?
Munanjohtimentulehdukseen liittyen olen lukenut jostain, että kanan vatsapuolelta takapään tienoilta voi varovaisesti kokeilla, onko siellä tukosta - voisi siis myös kuvitella, että jos kanalla olisi noilla alueilla tulehdusta, se vähintään aristaisi kosketusta.

Martta Martimon kirjassa Siipikarjan hoito sanotaan, että munatiehyen tulehduksessa ja munan pysähtyessä munatiehyeen on kana levoton ja/tai oleskelee pesässä, koettaa työntää munaa ulos, saa kouristuskohtauksia. Munatiehyen tulehdus johtuu tavallisesti nahka- tai ohutkuoristen munien rikkoutumisesta tiehyessä.

Varmaan myös vitamiinikuuria kannattaa kokeilla. Minkä värinen kanan harja on, näyttääkö terveeltä?
pikku parvi kanasia
Vastaa Viestiin