Hanhien sulat tippuu!

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Emmi94
muna
Viestit: 3
Liittynyt: 18 Syys 2023, 08:58

Hanhien sulat tippuu!

Viesti Kirjoittaja Emmi94 »

Heippa!
Kohta vuoden ikäinen hanhi pariskunta on tässä viikon aikana tiputtanut järkyttävän kasan sulkia. Siivistä paistaa iho, kuin kynitty olisi. Liekkö parin päivän päästä yhtään siipisulkaa jäljellä. Aitauksen lattia kirjaimellisesti täynnä sulkaa. Ovat ehkä normaalia rauhallisempia, eivät ole halunneet tulla ulkonakaan käymään. Ruoka maistunut normaalisti, saaneet nyt tuoreena porkkanoita rehujen lisäksi. Rouva lopetti munimisen n. viikko sitten ja sen jälkeen alkoi tämä sulkakaos. Muuten käytös mielestäni suht normaalia, toki en ihan kamalasti ole ehtinyt/pystynyt seuraamaan.
Kanoja on viereisessä aitauksessa, joiden kauloissa on kaljuja läiskiä. Epäilen kuitenkin, että se johtunut huonosti asetellusta ruokakupista, johon ovat hanganneet.

Netistähän ei näistä hansujen sairauksista tms löydy yhtään mitään :smt013 Onko ollut muualla samaa, mahtaako olla normaalia vai onko näillä jokin sairaus. Eläinlääkärille meinasin soitella pääsiäisen jälkeen, vaan ei aiemmin ole ollut tietotaitoa sielläkään näihin liittyen.
Tuutikki
chabo
Viestit: 204
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Hanhien sulat tippuu!

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

En tiedä hanhista yhtään mitään, mutta onko niillä sulkasatoa? Kanoillahan se on normaalia ja lopettavat myös munimisen tuolloin. Niille ainakin auringonkukansiemen on hyvää sulkien kasvatusainetta.
pikku parvi kanasia
Emmi94
muna
Viestit: 3
Liittynyt: 18 Syys 2023, 08:58

Re: Hanhien sulat tippuu!

Viesti Kirjoittaja Emmi94 »

Sen kun tietäisi... 😅 Olettaisin, että on? Jonkun ulkomaalaisen blogin löysin, jossa sivulauseessa sanottiin hanhien tiputtavan sulat kerralla muista vesilinnuista poiketen. Liekkö siitä sitten kyse? Vaan tuntuu, ettei noista hansuista löydy tuollaista spesiaalimpaa tietoa mistään, ei kirjoista eikä netistä. Eläinlääkäri oli myös kovin hämmentynyt, epäili kyllä myös kuuluvan ihan asiaan.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4455
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Hanhien sulat tippuu!

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Eikös kaikilla linnuilla ole sulkasato? Toisilla useammin, toisilla harvemmin. Osa vaihtaa kaiken kerralla ja osa vaan vähän kerrallaan...Ja linnuilla voi olla myös siitä kyse, että ne vaihtaa poikas/nuoruusasun aikuisasuun.
Kotkotti
nuorikko
Viestit: 46
Liittynyt: 07 Elo 2022, 18:40

Re: Hanhien sulat tippuu!

Viesti Kirjoittaja Kotkotti »

Samaa veikkaan kun edellä että ovat sulkasadon aloittaneet. Minulla ollut viime kesästä hanhia, syksyllä uusivat poikas höyhenet ja sulkia oli silloin ihan joka paikka täynnä. Nyt munivat, saa nähdä miten aloittavat sulkasadon tänä vuonna. Minun kanoilla alkoi sulkasato poikkeuksellisesti nyt keväällä mutta eivät ole aiemmin sitä pitäneet ja ovat 1,5 vuotiaita.
Ihan normaalilta siis vaikuttaa tuo, en pitäisi minään sairautena (niistä tosiaan vähän tietoa). Hanhet ovat kuitenkin ilmeisesti kestäviä ja terveitä yleensä. Vitamiinikuuria voisi antaa vaikka jossain vaiheessa, samaa nestemäistä olen antanut välillä hanhille mitä kanoille on.
Vastaa Viestiin