Tipu kaatuilee!!

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Tirppana

Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja Tirppana »

Moikka Munanetti!
Meille kuoriutui 26.12 tipu hautomakoneesta.
Mutta nyt reilun viikon jälkeen olemme huomanneet tipussa hieman jotain omituista..
Tipu on ollut hieman väsyneen oloinen, enkä tiedä onko se normaalia. (Minulla ei ole tipuista vielä hirveän paljon kokemusta) Se väsähtää äkkiä ja voi siis nukahtaa ihan minne vain, ja todella nopeasti! :shock: Ihan kesken syömisen tipu saatta yhtäkkiä vain ummistaa silmät. (Usein myös kallistuu todella paljon sivulle). Tipun herätessä ihan kuin se "säikähtäisi" aina jotain, sillä alkaa heti kamala räpiköiminen ja piipitys. Samalla kaatuilee ja hapartelee minne sattuu.
Huomasimme myös jalassa olevan jotain vikaa. Tipu pitää välillä toista jalkaansa ihan suorana sivussa, koko paino toisella jalalla. Tämä toinen jalka vaikuttaa ehkä hieman "jäykältä", se pitää myös koukussa usein. (Eli tarkoitan että tipu ei nosta kehoan painon varaan vaan on ikäänkuin kyykyssä toisella jalalla). Mutta kuitenkin omatoimisesti haluaa liikkua. En tiedä tuottako se pikkuselle kipua?
Tipu ei tästä levossa ainakan meinaa mitään, se vaikka juuriinsa nukahtaisi tähän asentoon!! Lopuksi tipu saattaa nukahtaa niin kyljelleen että kaatuu selälleen ja herää.
Myös usein nukkuu tietyssä nurkassaan, liikkuu vain meilkeempä syömään. Ehkä välillä hieman touhuaakin. Nukkuvatko tiput normaalisti näin paljon!?
Kävely vaikuttaa tosi hankalalta ja koko tipu poukkoilee minne sattuu. Toisen jalan uloin varvas menee välillä suppuun ja ristiin toisen varpaan kanssa. Muutenkin vaikuttaa hitusen käyrältä. Toinen jalka vaikuttaa hiukan hentosemmalta kuin toinen.
Olemme tutkineet jalat perinpohjasesti, eikä ole löytynyt mitään muuta ulkoisesti poikkeavaa.
Ruokahalua ainakin piisaa sekä vaikuttaa muuten terveeltä! :smt054
Olisin todella kiitollinen jos joku löytää ratkaisun jalka-ongelmaan niin saataisiin tipu mahdollisimman nopeasti kuntoon! :smt055
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4445
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Pari tarkentavaa kysymystä: mitä tipu syö, paljonko on lämpötila? Tuliko haudonnasta vain yksi tipu, mitä tapahtui muille munille, jos niitä oi?
Tirppana

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja Tirppana »

Munia oli yhteensä kolme hautomakoneessa. Muissa kahdessa ei enää huomattu kehitystä tai liikettä, joten pistimme pois.
Kanan alla kaksi munaa tällähetkellä, joista yksi kuoriutui viime yönä. Huolisiko kana tipun itselleen vai olisiko sen parasta olla omassa boxissaan?
Tipu syö lähes kaikkea mm. kananmunan keltuaista, jauhelihaa, kaurahiutaleita, leivänpalasia, kananmunankuoria, hiekkaa... Kaikki melkein menee ja syökin valtavalla ruokahalulla.
Lämpötila on ollut siinä 35 asteen tienoilla. Paikkaa vaihtamalla tipu saa itse "valita lämpötilansa". (Muualla viileämpää) Lämpölampun alla tietysti lämpimpää kuin muualla.
Teippasimme nyt vasemman jalan varpaat (menivät ristiin aika ikävästi), sekä oikeaa jalkaa pitää melkein koko ajan suorana sivulla. Siihen emme ole löytäneet vielä ratkaisua, mikä jalassa on vialla. Todella outoa. Onkohan asia korjattavissa vai aiheuttaako se pikkuiselle vain kipuja :smt022
Eilen kuoriutunut tipu on täysin terveen oloinen ja jalat kondiksessa.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4445
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Tarkan valvonnan alla tipua voisi koettaa tarjota emokanalle, parempi sen olisi olla toisten seurassa kuin yksin. Mutta tietysti pitää katsoa sitä liikkumista, pystyssä pysymistä ja kaatuilua pesäolosuhteissa, että miten lähtee sujumaan. Saisitko hommattua tipurehua ja/tai vitamiinikuurin? Heikot jalat voivat johtua hautomakoneen huonoista olosuhteista. Avasitteko kuoriutumattomat munat? Toivottavasti tipun jalat rupeavat vahvistumaan!
Tirppana

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja Tirppana »

Tipu siirrettiin tänään emokanan luo, ja kana hyväksyi tipun. Tipun tilannetta on tarkkailtu useaan kertaan vuorokaudessa sekä olemme varmistaneet että tipu saa tarpeeksi ruokaa.
Jalkaa se edelleen vetää "taakse sivuun" aivan suoraksi. Käveleminenkin vaikuttaa kovin hankalalta, kun tipu lähtee poukkoilemaan minne sattuu. Ihankuin jalka olisi jäykistynyt tähän asentoon? Vai onko se vain sitten kipeä... Koska jalan tipu pystyy laittamaan koukkuun avustuksella, eikä tämä vaikuta häntä sattuvan. Myös olen koko jalan sormella kokeilemalla yrittänyt käydä läpi, enkä ole mitään erikoista löytäny.
Ainoana ongelmana on tämä "suora jalka", jota tipun on vaikea itse välillä koukistaa.
Tipulle olemme yrittäneet syöttää mahdollisimman paljon erilaista ruokaa. Myös rehua alkanut pikkuhiljaa syömään. Tuo vitamiinikuuri olisi varman hyväksi! Pistetään korvan taakse.
Toivottavasti se siitä vahvistuisi, sillä se ei kauaan tuon jalan kanssa pärjää. Nyyyh :smt022
Tirppana

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja Tirppana »

Yritin kokeilla lisää kuvaa tänne, toivottavasti toimii! Tässä kuvaa miten tipu pitää jalkaansa ikävästi takana. Asentokin näyttää välilä niiin kummalliselta :smt017 Help!

Kuva

Kuva
Kate75

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja Kate75 »

Kuinka tässä kävi? Meillä joskus koneesta tullut tuollaisia jalkavaivaisia (viime vuonna 2 n.100:sta haudotusta) ja molemmat kuolivat vaikka söivät ja vaikuttivat muuten virkeiltä. Jalkaa ei saanut normaaliin asentoon eikä uskaltanut vääntää kun oli nivel ihan tönkkö. Nyt meillä sitten tipu jonka pää on vinossa niskasta, syö ja kasvaa ja on pirteä, on jo kolmiviikkoinen, mut kaula ei oikene.
rilla

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja rilla »

Samoin minulla koneesta joskus tommonen tullut.

Ei kyllä tullu eläjää. :smt022
SakuraYukishira
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 13 Tammi 2021, 19:52

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja SakuraYukishira »

Meillä on sama ongelma,haluaisimme tietää mistä johtuu. Vain nukkuu jne. Toinen kuoli toinen vielä elossa, koska oireet alkoivat myöhemmin kuin toisella.
Kanelikana
muna
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Touko 2021, 19:59

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja Kanelikana »

Meillä ihan sama ei tullut kyllä hänestä eläjää :smt022
Tuutikki
chabo
Viestit: 172
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Tipu kaatuilee!!

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Haulla "curved toe + chicken" netistä tulee paljon hyviä linkkejä ja kuvia erilaisista tipujen jalkavaivoista. Käsittääkseni B2- tai B1-vitamiini on tärkeä hoito näissä kaikissa, mutta muilta osin kannattaa perehtyä, miten virheasentoja voi korjata. Tipujen kohdalla erityisen tärkeää on aloittaa hoito vuorokauden tai kahden sisällä, ettei synny peruuttamattomia vaurioita mm. iskiashermoon.

Muutama linkki, joista oli meillä hyötyä:
https://www.thepoultrysite.com/publicat ... eficiency/
https://poultryfeedformulation.com/curled-toes/
https://www.thepoultrysite.com/publicat ... deficiency
pikku parvi kanasia
Vastaa Viestiin