Maatiaiskanakantojen erot

keskustelua roduista ja risteytyksistä

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
peanuts
muna
Viestit: 1
Liittynyt: 28 Helmi 2021, 11:31

Maatiaiskanakantojen erot

Viesti Kirjoittaja peanuts »

Löytyykö jostakin valmista tekstiä maatiaiskanakantojen eroista? Olen hetken koettanut etsiä tietoa kanakantojen eroista, mutta en ole löytänyt. Useammasta lähteestä olen kuitenkin lukenut, että kannoilla on eroa keskenään. Ulkonäölliset seikat ei niinkään kiinnosta vaan muu: muninta, haudontainnokkuus jne.

Sunnittelen maatiaiskanaparven hankintaa jossakin vaiheessa ja en näe mahdottomana ajatuksena ryhtyä joskus säilyttäjäksikin. Siksi olisikin jo heti mukava löytää kanta, joka olisi juuri minulle sopiva, eikä ottaa sokkona vain jotain kantaa.
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1158
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Maatiaiskanakantojen erot

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Tutustuitko jo "kanarotuesittelyt" osioon? Siellä on tietoa myös maatiaskanoista, niiden eri kannoista ja ominaisuuksista. Tässäpä linkki :smt001 :
https://munanetti.net/viewtopic.php?f=30&t=1311
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4441
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Maatiaiskanakantojen erot

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Tässä listaus lintuloista, joihin voisi käydä tutustumassa:
viewtopic.php?f=1&t=9337
Listan ajantasaisuus saattaa olla niin ja näin, mutta lukaise löytyisikö mielenkiintoista tutustumispaikkaa.

Säilytysohjelman sääntöjä on uusittu ja nykyään taitaa olla semmoinen sääntö, että saa olla vain yhtä kanakantaa, eikä saa olla muita kanarotuja. Siksikin on hyvä tutkia etukäteen, ettei tule yllätyksiä :smt045
caramelliankanat
muna
Viestit: 9
Liittynyt: 24 Elo 2020, 08:11
Paikkakunta: Korpilahti, Jyväskylä
Viesti:

Re: Maatiaiskanakantojen erot

Viesti Kirjoittaja caramelliankanat »

Hienoa että maatiaiskanojen säilytys kiinnostaa! Kirjoittelin vuoden alussa blogiin asiasta. https://caramellia.fi/maatiaiskanansailytysohjelmaan/

Maatiaiskanakantojen eroja miettiessä on hyvä muistaa, että olemassaolevat tiedot perustuvat meidän säilyttäjien vuosiraportointiin, että kuka nyt sitten mitenkin tarkasti on vaikkapa tuota munintaa kirjannut :smt001 Ja kun kanakantojen populaatiot ovat suhteellisen pieniä (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) ja säilyttäjiä per kanta melko vähän, niin paljon on anekdoottien tasolla liikkuvaa tarinaa mikä saattaa olla ihan vaan sattuman kauppaa siitä millaisia lintuja kenellekin on tullut. Hyvä muistaa myös, että ruokinta vaikuttaa munintaan, joten jos ei ole kaikilla säilyttäjillä sama ruokinta, niin vertailu voi olla hankalaa...

Meillä on hämeenkantaa. Näillä on maine hyvinä munijoina joilla on kohtuullinen hautomavietti, esim tänä kesänä 2 kanaa seitsemästä hautoi tiput. Minulla on sellainen mututuntuma että hämeenkanta on hieman rotevampi kuin monet muut kanakannat, linnut ovat jotenkin muhkeamman oloisia, mutta ilman tarkkoja mittaustilastoja ei tätäkään asiaa voi tietenkään varmaksi tietää. Hämeenkannalla on melkoisen isot harjat ja heltat, myös kanoilla voi olla melkoinen harja, mikä välillä hankaloittaa tipujenkin sukupuolimääritystä. Mutta onko nämä asiat nyt sitten varmaa tietoa? Tiedäpä tuosta, voi olla että meille on vaan sattuman kautta tullut juuri tällaisia lintuja ja jollakin toisella hämeenkannan säilyttäjällä on sitten erilaisia.

Kanakannan valintatuskaan auttaa ehkä historia. Löytyykö yhtymäkohtia omaan paikkakuntaan tai omaan sukuun? Näitä on ihan hauska tutkia ja selvitellä, samalla kanojen pito saa yhtymäkohdan oman asuinalueen historiaan.

Tai sitten voi vaan tsekata, että mitkä ovat tällä hetkellä harvinaisimmat kanakannat joilla on vähiten säilyttäjiä, ja tehdä valinta niiden kesken. Kun kanakantoja on 10 kpl niin auttaa jo paljon jos voi rajata valinnanvaraa vaikkapa kolmeen. Säilyttäjiin kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä, joten jos kanalan perustaminen on ensi vuonna suunnitelmissa niin yhteydenotto syksyllä on hyväksi. Silloin säilyttäjäkin tietää kuinka paljon voi antaa kanojen hautoa (tai laittaa munia koneeseen) ja koko operaation voi suunnitella hyvissä ajoin valmiiksi.

Säilyttäjänä toimiminen on hauskaa ja mielenkiintoista ja maatiaiset niin yksilöllisiä ettei haittaa yhtään vaikka muiden kanarotujen pito on kiellettyä. Näissä riittää hämmästeltävää vaikka on "vain" yhtä kanarotua kanalassa :smt049 Kuvia ja videoita meidän linnuista voi katsoa https://www.instagram.com/caramellianpuutarha/
Hämeenkannan säilyttäjä :smt049
Tuutikki
kukko
Viestit: 157
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Maatiaiskanakantojen erot

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Aleksandra kirjoitti: 07 Huhti 2021, 14:42 Tutustuitko jo "kanarotuesittelyt" osioon? Siellä on tietoa myös maatiaskanoista, niiden eri kannoista ja ominaisuuksista. Tässäpä linkki :smt001 :
viewtopic.php?f=30&t=1311
Tuolla linkissä sanotaan: "Jalat ovat sulattomat ja väriltään harmaat, sinertävät tai vaaleat, myös keltaisia jalkoja esiintyy."

Olen hakenut munia tilalta, jolla omistajat sanovat kanojen olevan maatiaisia, mutta niiden jalat ovat sulallisia - mitä ne voivat olla, jos eivät olekaan maatiaisia? :shock: Kanat ja kukot ovat tosi kauniita, monivärisiä, vähän aapiskukkomaisia, mutta matalampia ja pienempiä. Munat ovat n. 50 g:n painoisia. He eivät ole säilytysohjelmassa, mutta nyt alkoi kiinnostaa, mitä kanoja nuo oikein ovatkaan (tai voisivat olla).
pikku parvi kanasia
Hunajakehran.tila
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 23 Touko 2023, 19:09

Re: Maatiaiskanakantojen erot

Viesti Kirjoittaja Hunajakehran.tila »

Minulla on

Alhoja: topakoita munimaan, hyvin itsenäisiä
Savitaipaletta: nuorikoita mutta mestareita lentämään, uteliaita
Iittiä: näiden yli ei kävellä! Todella hyviä munimaan, haudontavietti hyvä
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4441
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Maatiaiskanakantojen erot

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Tuutikki: Pari ajatusta heitän ilmoille…

Maatiaiskanoilla ei saisi olla sulkaisia jalkoja, mutta vuosikymmenten varrella sulkajalkaisia kanoja on hyväksytty maatiaiskanojen säilytysohjelmaan pelkkien valokuvien perusteella.
<---Tämän perusteella kyseenalaistan suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelman<---tämä on siis ihan oma henkilökohtainen näkemykseni…

Ehkäpä moni ns. sekarotuisen eläimen omistaja ajattelee eläimensä olevan ns. “maatianen” siksi, koska ei yksinkertaisesti tiedä sen olevan mitään tiettyä rotua/risteytystä/jalostetta tms. ja se on siksi hänen mielestään “maatiainen”...
Tuutikki
kukko
Viestit: 157
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Maatiaiskanakantojen erot

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

HiltaHelikopteri kirjoitti: 10 Heinä 2023, 20:28 Ehkäpä moni ns. sekarotuisen eläimen omistaja ajattelee eläimensä olevan ns. “maatianen” siksi, koska ei yksinkertaisesti tiedä sen olevan mitään tiettyä rotua/risteytystä/jalostetta tms. ja se on siksi hänen mielestään “maatiainen”...
Joo siis näin voi olla. Kanat kuljeskelevat siellä vapaana maatalon pihapiirissä, ovat siis "maatiaisia". :smt005 Tosi suloisia ne ovat, vaikkakin huomattavasti arempia kuin ruskeat kanaseni. Täytyy tutkailla kuitenkin lisää, kiinnostaisi tietää, voivatko ne olla jotain tai useampaa "rotua".
pikku parvi kanasia
Vastaa Viestiin