Kanalan ilmanvaihto ja eristys

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Marijatta
muna
Viestit: 1
Liittynyt: 07 Kesä 2023, 11:43

Kanalan ilmanvaihto ja eristys

Viesti Kirjoittaja Marijatta »

Meillä suunnitteilla maatiaisille ympärivuotinen kanala vanhaan puuvajaan 3x5m. Nyt vain lautaseinät. Miten lähtisitte tätä eristämään? Entä ilmanvaihto? Pitääkö olla jotain koneellista, vai riittääkö venttiilit?
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1160
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kanalan ilmanvaihto ja eristys

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Ilmanvaihdossa on erilaisia vaihtoehtoja. Meidän kanalassa oli painovoimainen ilmanvaihto, joka toimi aina hyvin. Tässä systeemissä ilma vaihtuu lattiatason kautta, jolloin ilma vaihtuu nimenomaan kanojen oleskelutasolta.

Oon joskus piirtänyt tämmöisen meidän kanalan ilmanvaihdosta:
Kuva (c) Aleksandra
Kuva

Kirjoitin aikoinaan tuonne toiseen ketjuun joitain vinkkejä joista ehkä on apua. Kopsaan osan siitä tähän:
"Tässä joitakin asioita mitä mulle tulee mieleen, jos lähtee tekemään lautamökistä kanoille talvikotia:
- eristeet tulisi laittaa seiniin, kattoon, lattiaan sekä myös siihen oveen
- eristeet tulee peittää hyvin vaikkapa vanerilla tai laudoituksella, etteivät kanat pääse niitä eristeitä syömään. Esim. styroksi kiinnostaa kanoja ja ne syövät sitä kyllä, eikä se taatusti ole niille hyväksi.
- ohut mutta lämmin eriste olisi uretaanilevy. Sen asentaminen ei veisi kanalan pinta-alaa niin paljoa kuin muut vaihtoehdot.
- ilmanvaihto on tärkeää, ja se pitää järjestää, jotta sisäilma pysyy hyvänä kanojen hengittää. Vetoa ei kuitenkaan saa olla, joten se puoli tulee suunnitella hyvin.
- jos pleksi-ikkuna on yksinkertainen, siihen tulisi lisätä toinen pleksi siten, että niiden väliin jää ilmakerros. Muuten ikkuna kostuu ja jäätyy ja lämpökin karkaa sitä kautta harakoille.
- jos laitat öljytäytteisen lämpöpatterin termostaatilla, se on ainakin huoleton. Se olisi hyvä sijoittaa ikkunan alle.
- myös valo pitää olla"
Tuutikki
chabo
Viestit: 172
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Kanalan ilmanvaihto ja eristys

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Aleksandra kirjoitti: 09 Kesä 2023, 14:06 --- Meidän kanalassa oli painovoimainen ilmanvaihto --- ilma vaihtuu lattiatason kautta, jolloin ilma vaihtuu nimenomaan kanojen oleskelutasolta. ---
Kuva (c) Aleksandra
Kuva
Kiinnostaisi tietää kuvan ilmanvaihtoa koskien, miten korkealla (noin) nuo korvausilmaräppänä eteisen ovessa ja ulosmenevä räppänä ovat. Samoin tuon eristetyn muoviputken halkaisija, onko joitain senttejä? Ja vielä, onko teidän kanalassa siis oikein kunnon pehku? Se vaikuttaa kaiketi ilmanvaihdon tarpeeseen aika paljonkin, verrattuna esim. betonilattia + sahanpuru/heinäratkaisuun. Meidän pitäisi nyt kuitenkin parantaa ilmanvaihtoa, kun suoraan ovesta / ikkunasta / luukusta se ei toimi, vaikka tila onkin melko suuri.

Aiempina vuosina meillä on ollut betonilattian päällä ohut kerros hiekkaa ja siinä laudat, mikä on ollut aika hyvä myös eristämisen kannalta: lattia on ollut sekä lämmin että pöpötön. Viime talveksi laitoin puristepuulevyt Stallren-kerroksen päälle, mutta näköjään jäytiäiset oikein rakastavat tuollaisia puuaineksesta tehtyjä levyjä, :smt016 joten heitin ne kaikki pois. Tähänkin pitäisi keksiä jotain, ehkä hankin uudet laudat lattiaan...
pikku parvi kanasia
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1160
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kanalan ilmanvaihto ja eristys

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Kanalan ja eteisen välissä oleva korvausilmaräppänä on noin kahden metrin korkeudella oven vieressä. Ulkoa eteiseen tuleva räppänä on lähellä lattiatasoa. Ilmanvaihtoputken halkaisija on vähän päälle 10 cm. Se on semmoista harmaata muoviputkea. Siinä päällä sitten eriste ja laudasta tehty kotelo.

Pehku meillä oli (nythän meillä ei enää kanoja ole…) kuivapehku eli turvetta/olkea/heinää betonilattialla (valun alla styroksieriste) eli vertautuu aika hyvin tuohon puru/heinäkuivikkeeseen. (Arvelisin kyllä, että tämmöinen ilmanvaihto toimisi myös kosteammalla palavalla pehkulla.) Kuivilla pakkaskeleillä piti vähän seurailla, ettei räppänöiden verkkoihin kerry turvepölyä, joka voisi estää ilmanvaihtoa. Niitä välillä putsailin.
Vastaa Viestiin