Tipulla nokka tukossa, hengittää raskaasti

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Jankkis
muna
Viestit: 1
Liittynyt: 05 Huhti 2021, 11:56

Tipulla nokka tukossa, hengittää raskaasti

Viesti Kirjoittaja Jankkis »

Hei!
Nyt kaipailtaisiin apuja tipujen kanssa, muutamia kertoja olen konehautonut tipuja mutta tämä on mulle ihan uutta. Eli nyt kaksi konehaudottua rokkitipusta ja molemmilla selkeästi sieraimissa jotain purupölyä tms? Onko kellään ollut koskaan vastaavaa? Toinen hengittänyt viikon ikäisestä lähtien koko kroppaa käyttäen vaihtelevan raskaasti eli koko kroppa liikkuu ja hengitys on raskasta ja tiheää, myös posket pullistelee kokoajan hengittäessä. Toisen hengitys muuten normaalia mutta molemmat välillä tirskuu, enemmänkin varmaan kuivaa "yskää", siksi katsahdin sieraimiin ja mietin voiko ne tosiaan olla tukossa jostain pölystä tm. ja yrittävät niitä ehkä saada aukeamaan tirskahtamalla. Mitään nestettä ei ole kummallakaan valunut sieraimista. Vetoa on voinut saada kun ensin olivat talossa sisällä, joka pakkasilla ja muutenkin vetää herkästi (vanha puulämmitteinen talo), tosin kokoajan ovat olleet lämpölampun alla. Nyt tiput siirretty vanhaan karjakeittiöön jossa 15-20 C° lämmintä ja lämpölamppu tietysti niin että sen alla on todellakin lämmin köllötellä, sekä tilaa siirtyä viileämpäänkin. Tänään lisäksi huomasin tipujen nokkivan jalkojaan, mietin että kutiseekohan ne, johtuisiko ilman kuivuudesta ja meinasin jo että rasvaisinko jalkoja :-k myös välillä ollut löysempää kakkaa. Kuivikkeena tavallinen puru, ei mielestäni pölise juurikaan. Nyt ikää tipuilla reilu pari viikkoa ja muuten ovat kyllä virkeitä tyyppejä, missään vaiheessa ei ole kumpikaan näyttänyt menevän huonompaan kuntoon, samana ovat pysyneet. Apuja kaipaan, etenkin tuohon sieraintukko hommaan?? :oops:
Tuutikki
chabo
Viestit: 173
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Tipulla nokka tukossa, hengittää raskaasti

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Toivottavasti joku osaa vastata tarkemmin, mutta tuli mieleen kuivasta ilmasta, että kannattaisi varmaan mitata kanalan ilmankosteus-%.

Aiemmista foorumiviesteistä löysin vain ylärajaa koskevia (noin 70-75 %, joka ehdottomasti liikaa), mutta ehkä tuosta saa silti jotain ajatusta sopivaksi ilmankosteudeksi. Liian kuiva ilma on vaikea hengittää ihmisillekin, joten tarvittaessa sitä kannattaa kostuttaa esim. viemällä lämmin/kuuma vesisanko kanalaan.

Täysikasvuisilla kanoilla on joskus mennyt mm. hampunsiemen sieraimeen, jolloin ne yskäisevät pari kertaa kimeästi ja joskus aivastavatkin saadakseen sen pois. Auttaisikohan tipuilla vauvojen räkäimurin toimintaperiaate siten, että laittaisi jonkin pehmeän letkun toisen pään sieraimen päälle ja imaisisi itse toisesta päästä? :smt017 Kovin tiiviistihän letkua ei välttämättä tipun nenänreikää vasten saa, mutta ehkä kannattaisi kokeilla?
pikku parvi kanasia
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1160
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Tipulla nokka tukossa, hengittää raskaasti

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Komppaan Tuutikkia. Mullekin tuli ekana mieleen, että ilmankosteus voi mahdollisesti olla liian matala. Silloin kuivikkeet voivat pölytä liikaa tipusten nokkaan. Onko sulla kosteusmittaria? Jos suhteellinen kosteus tipujen/kanojen asumuksessa on alle 60 %, silloin on liian kuiva ilma.
Vastaa Viestiin