Munien kuorissa pilkkuja..

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Tipikananen
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 16 Tammi 2023, 15:32

Munien kuorissa pilkkuja..

Viesti Kirjoittaja Tipikananen »

Osaako joku auttaa, meidän laumassa on sekä maatiaisia että brown Nickejä. Maatiaiset munivat valkoisia munia ja brownit ruskeita, ruskeiden munien kuorissa hyvin usein (verisiä?) pilkkuja. Olivat koko porukka kesän ulkohäkissä ja talven tullen siirrettiin sisälle, huomattiin parissa kanassa jotain ötököitä, joita eläinlääkäri epäili kanatäiksi. Saatiin coopersect lääkitys, joka annettiin kaksi kertaa kuukauden välein. Lisäksi tehtiin huolellinen kanalan pesu. Silloin luin netistä, että loiset voivat aiheuttaa munankuoriin pilkkuja.. Valkoisissa munissa ei tätä pilkullisuutta olla huomattu ollenkaan missään vaiheessa. Onko meillä edelleen jokin loinen vaivana vai mistä tämä johtuu? Brownit ovat nyt vuodenikäisiä, jos sillä on jotain väliä. :smt001 Ja tosiaan mielestäni se on ehkä verta, lähtee kostealla pyyhkiessä pois..
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4394
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Munien kuorissa pilkkuja..

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Käsitin, että kaikki kanat ovat yhdessä, onko näin? Jos on, niin olisi aika outoa, että vain osa parvesta ja vain ruskeita munia munivat kanat olisi kanapunkin vaivaamia. Kanapunkit ovat yleensä koko parven ongelma ja varsinkin valkoisista munista ne veripilkut erottaisi helposti. Jos teillä olisi ollut kanatäitä tai väiveitä, niin kyllä ne olisivat hoituneet tuolla kaksi kertaa annetulla Coopersectillä, mutta kanapunkin torjuntaan se ei riitä. Näkikö ell niitä loisia tai osaatko kuvailla niitä tarkemmin? Tässä hyvä ohje tunnistamiseen: viewtopic.php?t=32199

Siispä ootteko huomanneet edelleen ötököitä kanoissa? Entäs oletteko tutkineet kanalan rakenteet? Jos teillä olisi kanapunkkeja, niin niitä löytyisi päiväsaikaan ensisijaisesti rakenteista ja voimakkaasta tartunnassa myös kanoista…yöaikaan etenkin kanoista.
Tipikananen
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 16 Tammi 2023, 15:32

Re: Munien kuorissa pilkkuja..

Viesti Kirjoittaja Tipikananen »

Hei, kiitos vastauksestasi!

Kyllä, koko lauma on yhdessä ja samassa tilassa olleet. Vielä lisään, että valkoisissa munissa ei ollut näiden ötököidenkään aikaan näitä pilkkuja, niitä on ollut vain ruskeissa munissa.. Eläinlääkäri määräsi tämän lääkkeen puhelimessa, joten ei valitettavasti nähnyt ötököitä. Silloin kun niitä tutkittiin niin ötökät mitä näimme kanojen takapuolien lähettyvillä, olivat vaaleita ja vikkeliä. Lampun valolla kun katsottiin, pakenivat nopeasti sulkien ''reikiin''. Meillä siis yhteensä parvessa 13 kaverusta, joista vain muutamalta löydettiin näitä öttiäisiä.
Ennen lääkitsemistä myös laitettiin ansoja niin orsille, kun muille pinnoille kanalaan. ja missään ansassa ei näkynyt mitään. Yöaikaankin hiippailtiin otsavalon kanssa ja tutkittiin paikat aika tarkkaan, mutta mitään ei löytynyt. Ensimmäisen lääkityksen jälkeen tutkailtiin myös kanoja, niistäkään ei löytynyt mitään ja sen jälkeen luultiinkin, että ongelma on poissa. Mutta täytyneepä varmaan pimeällä lähteä taas otsalampun kanssa tutkiskelemaan. :smt045
Tuutikki
nuorikko
Viestit: 49
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Munien kuorissa pilkkuja..

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Kanapunkit voivat oman kokemukseni mukaan tehdä noita pilkkuja, vaikka ainakaan hybridien munissa ne eivät käsittääkseni ole välttämättä punkkien aiheuttamia. Meillä ne eivät lähde pesemällä pois, mutta toisaalta jonkin punkkiepisodin jälkeen munat olivat tasaisen kauniita ja pilkuttomia ja taas toisaalta joskus verta on ollut munan sisällä asti. :smt017 Ainoat oireet syksymmällä oli yhden kanan vihertävä kakka, vaikka itse kana voi uusine höyhenineen hyvin, ja toisen kanan hiukan vaalea heltta sekä innokas kylpeminen.

Kaksipuolinen mattoteippi on meillä toiminut aika hyvänä punkkiansana, sillä siinä on hyvä liima. Mutta punkkeja voi olla vain orren mikroskooppisen pienissä raoissa, jolloin ne eivät tule ansoihin asti... Luupilla ja otsalampulla tutkiessa niitä on löytynyt muutama möllöttämästä esim. parista halkeamasta ja ruuvinkannasta. :smt011

Orren pyyhkiminen eteerisellä timjamiöljyllä (pari tippaa vanulapussa) parin päivän välein on selvästi auttanut... punaisia punkkeja ei ole nyt näkynyt, pienempiä verettömiä kylläkin.

Toivottavasti vastauksesta on jotain hyötyä. Täällä perehtyminen punkkien elämään jatkuu. :smt043 Maattari sanoi, että punkeista ei voi päästä kokonaan eroon, mikä todennäköisesti pitää paikkansa.

Tuli vielä mieleen, että kanan jolla epäilee olevan jotain öttiäisiä, voisi kylvettää (jalat-maha-peppu) mäntysuopavedessä ja tutkia sen jälkeen luupilla kylpyveden roskia. Itse olen löytänyt pari kertaa vaalean, verettömän punkin vedestä - tunnistaminen selän kuvioista on helppoa, koska luuppi suurentaa sen selväksi, eikä kuollut otus pakene vedestä minnekään.
pieni parvi suloisia hy-linejä
Vastaa Viestiin