Yhteishuoltajuus

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Ronkeli
tipu
Viestit: 43
Liittynyt: 29 Elo 2017, 19:22

Yhteishuoltajuus

Viesti Kirjoittaja Ronkeli »

Meillä siis kaksi kanaa hautoi yhtä aikaa ja molemmille annoin kaksi munaa, muuten olisivat hautoneet tyhjää pesää ties kuinka kauan. Vierekkäisissä pesissä hautoivat tunnollisesti; hyrisivät ja kurluttelivat. Välillä tosin ulkoilutauon jälkeen menivät vääriin pesiin, mutta ei näyttänyt häiritsevän. Kumpikin sai ensimmäisen tipunsa perjantaiaamuna. Tällöin nostin ne pois haudontapesistä ja siirsin ne pesineen, tipuineen ja munineen niille varattuun erilliseen tilaan. Muutto onnistui ongelmitta, kumpikin jatkoi haudontaa. Seuraavana yönä (lauantaina) kuorituivat loput kaksi tipua, kumpikin omassa pesässään tipuineen. Lauanatai iltana löysin toisen kanan alta yhden tipun ja toisen alta kolme. Sen jälkeen tiput kulkivat kumman vaan emoon suojiin. Viikonlopun aikana toinen emoista sitten siirtyi samalle seinustalle toisen emon viereen ja nyt tipuset ovat kirjaimellisesti yhteishuoltajuudessa. Ei näytä olevan väliä kumman emon höyhenten alle menevät suojaan ja lämmittelemään. Yhdessä emot rinnakkain niitä opettavat syömään ja juomaan.

Toiset kanat ja kukko käyvät verkon takana ihmettelemässä touhua. Olen yrittänyt pariin otteeseen pistää emot jaloittelemaan ja ulkoilemaan, koska tila aika ahdas, mutta hirveä hätä ja huuto (emoilla) on kun pistää ne ulos. Takaisin sisälle ne on päästettävä. Tilassa on lämpölamppu aika ajoin palamassa, ettei tiput ainakaan pääse kylmettymään. Sopuisasti yhteiselo näyttää alkaneen, tiedä sitten muuttuuko jossain vaiheessa. Mitkä voisi olla kriittiset vaiheet? Ja onhan heillä nyt paremmat mahdollisuudet suojella pienokaisia muilta uteliailta kanoilta, kunhan jossakin vaiheessa joutuvat siirtymään toisten joukkoon.

Tiput ovat viime talvena (helmikuu 2017?) syntyneiden emojen ensimmäiset tiput ja samalla ne ovat minun historian ensimmäiset. Hyvin osaavat emokanat hommansa hoitaa.

:cheers: :hello1: :hello1:

rilla

Re: Yhteishuoltajuus

Viesti Kirjoittaja rilla »

Meillä on joskus kolmekin emoa lyöttäytyneet yhteen jo hautoessa tai sitte tipujen hoidossa.
Hyvin menee. Tipuilla on tosiaankin paremmat mahdollisuudet sitte parvessakin.

Yleensä ei myohemminkään tule sen kummempia vääntöjä eikä riitoja. :smt023

SiniS
kääpiö-kochin
Viestit: 338
Liittynyt: 16 Kesä 2017, 05:04
Paikkakunta: Vaala
Viesti:

Re: Yhteishuoltajuus

Viesti Kirjoittaja SiniS »

Lasten kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Pätee näköjään myös kanoissa, hieno homma! :smt023
Lehmiä, koiria, kissoja ja kanoja (orpington, maatiainen, kääpiökochin)

Helenals

Re: Yhteishuoltajuus

Viesti Kirjoittaja Helenals »

Hienoa luettavaa.
Täälläkin juuri kaksi maaliskuussa kuoriutunutta kanarouvaa, Orpington/Maran risteytystä alkoivat hautoa samassa pesässä... :smt007 Niistä tulee sitten meidän ensimmäiset kanojen hautomat tiput. :smt007

Ronkeli
tipu
Viestit: 43
Liittynyt: 29 Elo 2017, 19:22

Re: Yhteishuoltajuus

Viesti Kirjoittaja Ronkeli »

Tässä minun neljä kahden päivän ikäistä tipua opettelemassa syömisen jaloa taitoa. Pöytätavat eivät taida vielä olla hallussa :smt043
Kaksi emoa siis hoitaa tipuja yhteisvastuullisesti, mahtavaa seurattavaa.

http://i10.aijaa.com/b/00709/14458441.jpg

Avatar
Aleksandra
kyyhky
Viestit: 925
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Yhteishuoltajuus

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Onpa hellyttävä kuva sopuisasta yhteishuoltajuudesta!
Alhoja elämän ilona.

Ronkeli
tipu
Viestit: 43
Liittynyt: 29 Elo 2017, 19:22

Re: Yhteishuoltajuus

Viesti Kirjoittaja Ronkeli »

Nyt meidän kanaemojen yhteishuoltajuus on näköjään irtisanottu. Toinen emoista jätti pesueen toisen hoidettavaksi ja itse viilettää toisten kanojen mukana ulkona vapaasti. Teki eilen jo ensimmäisen munansakin, vaikka tipujen kuoriutumisesta oli vain 3 ja puoli viikkoa. Onneksi toinen pitää huolta poikasista tosi hienosti eikä ulkoillessakaan lähde ulkotarhasta kuin muutaman metrin päähän. Tiput on pidetty visusti turvassa ulkohäkissä, koska meillä on neljä kissaa, jotka ovat kovin kiinnostuneita tipuista ja niiden liikkeistä. Mielenkiinnolla seuraan milloin toinen alkaa vieroittaa poikasiaan, toivottavasti ei vielä pitkään aikaan.

Vastaa Viestiin