Ayam cemani

Tietoa eri kanaroduista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4455
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Ayam cemani

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Teksti © minkuliini

Ayam cemani on eksoottinen ja moderni rotu, joka on lähtöisin Javan saarelta Indonesiasta. Sitä on pidetty yhtenä Indonesian alkuperäisistä villeistä viidakkokanoista. Sana "ayam" tarkoittaa kanaa ja "cemani" viittaa Javan saarella olevaan kylään. Rotua pidetään yhtenä indonesialaisen Kedu-rodun variaationa. Ayam cemania on käytetty kautta aikojen uskonnollisiin ja okkulttisiin menoihin sen mystisen tumman olemuksen takia. Rodulla on kokonaan musta iho, sulat, luut ja jopa sisäelimet! Kukoilla pyrstö loistaa upeasti tumman violetin ja petroolinvihreän sävyissä, sekä pyrstön muoto on kaareva ja selkeä. Linnut ovat rakenteeltaan solakoita ja ylväitä. Niiden jalat ovat pitkähköt ja kukkojen harjassa on 7 piikkiä. Lintujen veri on mustasta poiketen yleensä kuitenkin normaalisti värillistä. Musta väritys johtuu hyperpigmentaatiosta (fibromelanoosi, geeneettinen tila). Tämä sama geeni löytyy mm. myös Kiinasta lähtöisin olevalta silkkikanalta ja intialaiselta kadaknath-rodulta.

Rodun löysivät Indonesiasta saksalaiset uudisasukkaat 1920-luvulla ja cemanin toi ensimmäisenä Eurooppaan saksalainen kasvattaja Jan Steverink vuonna 1998, ja sitä pidetään edelleen yhtenä maailman harvinaisimmista roduista! Parhaat yksilöt maksavat Amerikassa tuhansia dollareita, ja rotua on sanottukin lintumaailman Lamborghiniksi. Ayam cemanista on myös jalostettu Ruotsin musta-kana, joka kuitenkin on tanakampi, lyhytjalkaisempi ja munii paljon enemmän munia kuin ayam cemani kanat.

Ayam cemani kana painaa normaalisti 1,5-2kg ja kukko 2-3kg. Cemanin munat ovat pinkkiin vivahtavan beigejä ja n.45g, ja niitä kana munii maksimissaan noin 60-100 vuodessa. Rodulla ei ole tiettävästi haudontaviettiä.
Luonteeltaan Ayam cemanit ovat kesyjä ja helposti käsiteltäviä. Ne ovat parhaimmillaan sitkeitä ja kestäviä, eivätkä ollenkaan heikkoja. Ihmisläheisten cemanien kanssa puuhailu on helppoa ja mukavaa.
Vastaa Viestiin