Ulkotarhan maan kaltevuus

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Jani

Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja Jani »

Moi,

Mitäs kanat tuumaa ulkotarhasta, joka on mäessä.. :)

Pihateknisisistä syistä olen tuota ulkotarhan sijaintia yrittänyt pohdiskella ja hyvä paikka löytyi, mutta tuo ulkotarhan kaltevuus hieman mietityttää. Kaltevuus olisi ulkotarhan osalta kauttaaltaan 35 astetta, joten onko kanat siellä jatkuvasti perseellään vai onko se kanoille ihan se ja sama?

Taisku

Re: Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja Taisku »

Ehkä rinnetarha ei ole ollenkaan hassumpi ja varmasti asukit mukautuvat olosuhteisiin. Saatko jotenkin muokattua tai rakennettua vaikka muutaman tasaisemman kohdan? Ehkä maata muokkaamalla tai esim kuormalavoista nikkaroimalla?
Mummillani oli aikoinaan kanojen ulkotarha joen muovaamassa jyrkässä etelärinteessä. Muuta paikkaa ei yksinkertaisesti ollut ja myös lampaat laidunsivat toista osaa tuossa jokirinteessä. Muistan, että siellä kanatarhassa oli muutama iso kivi, joiden päällä kanat ja kukko hyvin viihtyivät. Lisäksi kanalarakennuksen ja aidan kulmaan oli asennettu kaksi ortta eri tasoille, sateellakin saattoi orrella nököttää pitkän räystään lipan alla suojassa. Ja aina oli koko laaja tarha-alueen pohja läpimyllätty ja kuopsutettu muutamaa nokkospuskaa lukuunottamatta.

Jani

Re: Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja Jani »

Eilen asiaa vielä itsekin puntaroin, ja kyllähän tuo kanoille pitäisi kelvata vaikka vähän mäkeä onkin. On siinä muutama tasaisempi paikka, ja lapiolla saa tehtyä hieman enemmän. Ulko-orsi ei muuten yhtään hassumpi idea. Kuormalavojakin on pari ylimääräistä sopivasti, joten niistä saa tehtyä tarvittaessa hengailupaikkoja. Kiitos kommentista!! :smt001

rilla

Re: Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja rilla »

Varmaan paikkana ihan mukava. Tuli heti mieleen,että eipä jää kuralätäköt siihen tarhaan.

Tekisin ite heti sellaseen paikkaan,mut meillä on niin tasaista! :smt023

Jani

Re: Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja Jani »

Just mietin ihan samaa. Nyt kun on vielä vetistä lumen sulaessa pois, niin eipä tuossa rinteessä ole samanlaista mutavellitulvaa kuin mualla pihalla. Tänään tuli nikkaroitua tuohon oletettavaan paikkaan sitä sisäkoppiakin. Vanerit enää seinille ja sisätilojen suunnittelu pääsee alkamaan. Jos tässä samassa ketjussa nyt hiukan muutakin kyselen;
- kyseessä kesäkanat, sisätilat käytössä vain kesällä, eli mitään eristystä seiniin, lattioihin ja kattoon tuskin ei tarvita?
- saahan siellä sisäkopissa olla valoisaa, ja vain munintapaikka sitten suojaisammassa eikö vain?
- mites ne orret. Korkein niin korkealla kuin pystyy vai, eli joku 30cm seinästä ja katosta. Millaisia loikkia/lentoja ne kanat sitten ottaa, eli kuinka monta orsiporrasta pitää tehdä että 170cm korkeudella oleva orsi on kanan tavoitettavissa?
- onko orsien sijainnilla valoisuuden ja hämäryyden kannalta merkitystä. Eli voiko olla missä päin koppia tahansa kunhan ylhäällä on?

Goodman
kana
Viestit: 106
Liittynyt: 26 Tammi 2016, 19:40

Re: Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja Goodman »

Kanat ovat mielestäni aika sopeutuvaisia, eikä minulla ainakaan tuolla kanojeni kesätarhan pienessä sisäkopissa ole kuin yksi orsi ja sekin vain n. metrin korkeudella, vaikka koppi on 2m korkea. Kyllä ne kanat siihen ovat tyytyneet ja aina yöksi menevät orrelle nukkumaan. Kopissa on pleksistä tehty ikkuna, eikä sekään tunnu haittaavan. Kattoon olen laittanut styroksilevyt eristeeksi ja syksyllä ensimmäisillä yöpakkasilla pakkasvahdin koppiin. Olosuhteiden pakosta minulla on "talvikanala" erikseen ja sen yhteyteen taasen ei saa ulkotarhaa.

rilla

Re: Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja rilla »

Oletko varma,että kesäkanoiksi jäävät?
Mutta ei kesäkanala sit lämpöeristeitä kyllä tarvi.

Orret riippuu vähän kanarodustakin. Mutta sopeutuvaista porukkaa ovat.
Alempanakin olevat kelpaa.

Voi sitä valoakin olla. Munintapaikat parempi hämärässä.
Iloa suunnitteluun ja toteutukseen! :smt038

kukkopoika
bankiva
Viestit: 361
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »


Jani

Re: Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja Jani »

rilla kirjoitti:Oletko varma,että kesäkanoiksi jäävät?
Joo olosuhdesyistä toivotaan kesäkaudelta munia ja syyskaudelta sitten lihaa. Eli syksyllä syödään pari kana-ateriaa ja lapset itkee.

En minä niitä orsia sitten sinnen katonrajaan iske, vaan tuohon johonkin metrin korkeuteen. Ainoa pohdinnan aihe on enää tuo sisätilan lattia. Jos heitän sinne 10cm sahanpurun ja olkien sekoituksen, niin niillä luulisi pärjäävän eikö vain? Seinät tein havuvanerista, mutta lattian jätän betonille jonka päälle sitten tuo purusekoitus. Onko kesäkanafarmari nyt oikeilla jäljillä?
Joo pieneen näyttää tyytyvän :D

Annir85

Re: Ulkotarhan maan kaltevuus

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Kesäkanojen sisäkoppi ei ihmeitä vaadi. Ei ne siellä oleile kuin yöllä nukkuvat, munimassa käyvät ja syömässä käyvät olettaen että ruokitaan sisälle. Toki huonolla kelillä varmasti hakeutuvat suojaan. Hyvältä kuulostaa kesäkäyttöä ajatellen :smt023

Vastaa Viestiin