Ensimmäinen kanatalvi

käyttäjien kuvia

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

tuulih

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Pikkukukko yritti tänä aamuna kiekua ensimmäistä kertaa, tarhasta kuului epäröivä kooooooooot. Ison kukon poistuminen oli ilmeisesti tähän edellytyksenä sillä tätä ennen ei ole pikkukukosta kuulunut pihaustakaan vaikka vanhempi kukko aloitti kiekumisharjoitukset jo mitä, viisiviikkoisena. Kukkopojan arvoasemassa ei ole muuten tapahtunut vielä mitään edistymistä mutta vastahan tässä on mennyt muutama päivä.

Lehtikomposti kanalan pohjalla pöhisee komeasti, nyt on pihallakin niin lämmintä ja toisekseen mätän kosteita lehtiä nurmikolta kanalaan aina ohimennessäni. Täytyy sanoa että kompostin käynnistymisvaiheen jälkeen kanalassa ei ole ollenkaan haissut ammoniakki, nyt siellä on tyypillinen kompostin multamainen tuoksu. Ohuella kuivikekerroksella pikkukanala minusta haisi heti jos kakkoja ei haravoinut turpeen sisään välittömästi aamulla, nyt kompostinurkkaus on jo avuliaasti käännetty ja levitetty ympäriinsä kun pääsen kanalaan seitsemän jälkeen ennen töihinlähtöä, valot kun syttyvät aamuneljältä. Omistajan tehtäväksi jää kasata kostea massa uudelleen orsien alle ja tuuppia talikolla ilmaa kasan pohjalle.

kochin-fani

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja kochin-fani »

Voi Riepua, eiköhän siitä komea kukko kasva ja laita kanatkin ojennukseen! :) Pikkukukkojen kiekumisharjoitukset ovat kyllä hellyttävää kuunneltavaa :smt050

tuulih

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Kuva


Kauniisti pesässä tänä aamuna, kaksi pikkuruista, täydellistä munaa, ensimmäiset. Ilmajokiset karvan verran vaille 5 kk.

Annir85

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Onnittelut ekoista munista :smt041 , on se vaan hienoa (myös jatkossa) kun omien kanojen munia saa keräillä ja herkutella taatusti tuoreilla onnellisten kanojen tuotoksilla :wav:

tuulih

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Yritin päästää kanoja ulos samalla kun tuuletin ja siivosin kanakoppia mutta eipä kanoja oltu tehty lumessa marssimaan. Lumen nokkiminen ja kanakopin kuistilla ihmetteleminen sentään kelpasi. Pehkukasani ei pysy kasassa ja kanat onnistuvat järjestämään lehtiä ja turvetta jopa seinällä roikkuvan ruokinta-automaatin sisään.

Häh, me mitään olla kaivettu:

Kuva

Lyhyt pyrähdys lumeen jumitti kanat siihen mihin ne sattuivat tippumaan ja ne piti yksitellen kantaa sisälle. Pöhkökukko Riepu sentään uskalsi itse juosta takaisin koppiin josta huuteli epätoivoisena kanoja palaamaan, mutta ei kanat vielä sitä kuuntele.

Kuva

Kuva

Kukkopoika oppi kiekumaan kuudessa päivässä siitä kun uskalsi päästää ensimmäisen äänen kurkustaan. Nyt kiekuminen sujuu jo komeasti, ja muutenkin se tuntuu jo hieman itsevarmemmalta. Se joutuu silti yhä väistämään kanoja. Tänään näin sen tanssahtelevan pari kertaa ensimmäisen koppiin palautetun kanan vieressä.

Munia tulee nyt 1-2 päivässä. Varmaan kaksi kanoista on siis alkanut munimaan? Kuka tietää. Pitäisi asentaa koppiin joku riistakamera että näkisi mitä siellä tapahtuu.

Kanalan lämpötila tällä hetkellä 7-15 astetta. Lämmitin käy päällä jos ovea pitää auki mutta muuten kanala lämpiää pehkun, valon ja eläinten voimin. Olen moittinut kanoja kompostikasan hajottamisesta, pianhan se lakkaa vallan toimimasta, mutta jostain syystä niitä ei näytä kiinnostavan. Yksi kana on tunnelityöläinen joka kaivaa kauhean syviä kuoppia, pyrstö vain näkyy kun se etenee pehkun sisään.
Viimeksi muokannut tuulih, 08 Marras 2014, 15:28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Fairie

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja Fairie »

Ihana päivitys, kiva kuulla kuulumisia! Meillä lumitilanne vähäisempi, asteet nollassa. Poppoo ulkoillut lähes koko päivän.

awokoch

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja awokoch »

Lämpömittari kanalan - keittiön välille halvalla, maksaa vitosen.
http://www.clasohlson.com/fi/L%C3%A4mp% ... ri/36-3317
Tuo ulkoanturin piuha poikki ja jotain johtoa juotetaan väliin, niin kaukovalvonta valmis.
Eikä tarvii pakkasella aukoa ovia kun kurkistelee lämpöjä.
Minulla matkaa on joku 30 m.

Annir85

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

On kyllä kauniita kanoja sulla, en lakkaa niitä ihastelemasta :smt060 . Ja kuvat onnistuneita, niin viettoman näköinen kaksikko pällistelee söpösti :smt003 ettei mitään muka tehty...
Riepu-kukolle terkkuja, kyllä ne kanat alkaa tottelemaan, kun noin hyvin jo alkanut miehistymään! Hienoa!!

tuulih

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Minulla on langaton lämpömittari, ulkoyksikkö on kanalassa viileimmällä seinällä ja sisäyksikkö eteisessä. Halppis oli, tilasin suoraan Kiinasta, mutta näyttää toimivan toistaiseksi.

Täälläkin piha sulaa, ja päästin kanat hetkeksi ulos kun kävin tekemässä "iltakanalan", eli viemässä puhtaat vedet ja vadillisen syötävää aamun tunteja varten. Iltapäivä hämärtyy jo ja kanalan valot ovat jo sammuneet, mutta kanat tukkivat innokkaasti ulos. Lumelle ei voi mennä mutta kanalan ympäristöä voi aina kiertää ja kaivaa.

Kuva

Riepu kiittää terveisistä ja on tänään osoittanut mieskuntoaan alistamalla yhden kanan häijysti niskahöyhenistä vetämällä.... Toivottavasti siitä ei tule Paha Kukko kun se on noin päähänpotkittu. Kohta olis aika mennä orrelle, mutta Riepun paikka on vieläkin alemmalla.

Kuva

tuulih

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Riepu on sonni ja oikea kukko! Se on nyt nukkunut kaksi yötä reteästi ylimmällä orrella ja tänään on tehty ulkohommia, kanat on olleet pihalla, ja Riepu on nähty polkemassa kanojaan nuoruuden innolla.

Kuva

Kuva

Kuva

Munia tulee kaksi päivässä. Olen nähnyt parin kanan käyttävän pesää mutten tiedä ketkä munivat.

tuulih

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Kuva

Kuva

Kuva

Lauma jäisellä ruoholla, tänään -2, kanalassa +10 pehkun voimin, kovin kauaa ei ulkoiltu. Kaksi munaa päivässä kanakolhoosin tuotto, tai no tänään oli ensimmäinen kolmen munan päivä. Lounaaksi lohta ja vihannesriisiä joka näytti kelpaavan.

Riepu ei pidä viisivuotiaan poikani uudenuutukaisesta kirkkaansinisestä untuvatakista. Takki saa sen raivon valtaan ja sen päälle hyökätään silmittömästi potkien ja nokkien. Tämä siis riippumatta siitä onko poika takin sisällä vai ei. Sangen outoa, sillä kukkopoika ei ole osoittanut minkäänlaista aggressiivisuutta mitään muuta kohtaan. Takin hävittyä näköpiiristä Riepu kiekuu voitonriemuisena.

Annir85

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Onpas Riepu miehistynyt aiemmista kuvista :smt007 . Onkohan Rievulle tuo kirkkaansininen se muiden kukkojen punainen... :smt017 , jos hän on värisokea :smt005 :smt018 ...ei vaan, ei ole hauskaa jos poika sattuu kukon tielle :smt009

tuulih

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Riepu on tosiaan miehistynyt, ja kanalaumaan on palannut harmonia kun on jälleen kukko johdossa. Hassua miten ihan pienen oloisesta kaikkien potkimasta poikasesta kasvoi pätevä kukko muutamassa viikossa.

Viisivuotias on onneksi niin iso että nauroi vaan ja yllytti kukkoa menemällä tahallaan lähelle, minkä kielsin kun pianhan se kukkoriepu oppii hyökkäämään. Testasin pelkällä takilla että sekö siinä ärsyttää vai katsooko se lapsen niin pieneksi että uskaltaa uhkailla. Takki se on, Riepu lämpenee välittömästi jos hihakin näkyy... Tenavasta se ei välitä.

tuulih

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Riepu suuri ja hirmuinen. Eilen lähestyin ulkoilevaa kanalaumaa tyytyväisenä puhuttaakseni niitä kun huomasin että Riepu tuijottaa raivostuneena jalassani olevia valkoisia villasukkia ja mustia rantasandaaleja. Ilmeisesti epäsovinnainen yhdistelmä kippasi tyylitietoisen kukkopojan kupin nurin ja se hyökkäsi pää kyyryssä kohti muovikenkää ja sai pari kunnon osumaa villasukkien läpi herkkään jalkapöydän ihoon. Kiljuin ja tuupin kukkoa kauemmaksi mutta se tuli päälle yhä uudelleen piesten minua nokallaan ja potkien minua jaloillaan.

Ajattelin hetken että käännyn kannoillani ja pötkin sisälle turvaan raivohullulta kukolta mutta sitten tulin tulokseen että jos sen teen jään iäksi alemmalle orrelle nukkumaan. Niinpä pörhistin niskahöyhenet ja hyökkäsin vastaan pää matalana. Riepu ja minä pyörimme ympäri pihaa kuin taistelevat metsot. Riepu otti aina vauhtia ja potkaisi, minä haroin ja koukin sitä käsilläni ja yritin saada siitä otetta nostaakseni sen syliin. Lopulta Riepu luovutti ja luikki pakoon pyrstö luimussa. Tänään se paimentaa laumaansa muina kukkoina. Jos näen sen katselevan minua äreällä sivusilmällä tömistelen aina jalkojani ja tanssin voitontanssin.

Ensimmäinen kana pyöräytti ensimmäisen munan tämän kuun ensimmäisenä päivänä. Laskin munakirjanpidon ja marraskuussa siipikarjatila Riepu & tytöt on tuottanut 72 munaa. Valojakso lokakuun puolestavälistä alkaen 04-15. Munia tuli aluksi vain 1-2 päivässä mutta viimeisen viikon ajan munia on tullut joka toinen päivä 5 ja joka toinen päivä 3 tai 4. Ensi viikolla kanat täyttävät 6 kk.

Ulkoilukelit ovat vielä kohtuulliset ja pihalla kaivetaan.

Kuva

tuulih

Re: Ensimmäinen kanatalvi

Viesti Kirjoittaja tuulih »

Kanat täyttivät tänään 6 kk ja sen kunniaksi nähtiin tänään ensimmäinen täyden kuuden munan päivä.

:occasion9: :occasion7: :occasion6: :occasion7: :occasion9:

Vastaa Viestiin