Kanan peseminen?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
mirri

Kuinka Kana pestään!

Viesti Kirjoittaja mirri »

Voi elämän kevät! Teinköhän nyt oikein, kun porukka keväthuumassaan jahtasi yhden kanoistani lika ojaan!
Niin minä sitten vein kanan lämpimään suihkuun. Ja koitin puhdistaa sitä pelkällä vedellä. No ei siitä entisenväristä ihan tullut. Mutta en uskaltanut mitään pesuainettakaan laittaa.
Pystyykö kanan pesemään jollain shampoolla esim? joskus oon noita luonto dokkareita seurannut niin siinähän ne niitä öljyissä sottaantuneita lintuja pesee , mutta millä?
Alice

Viesti Kirjoittaja Alice »

Meillä pestään kanat aina näyttelyihin ja se tehdään niin että laitetaan ämpäriin lädenlämpöistä vettä se siihen vähän koira/kissashamppoota.Kana otetaan kämmenelle niin että rintalasta lepää kämmentä vasten ja lasketaan veteen niin että pää jää veden yläpuolelle.Ja toisella kädellä pestään sitten se kana.Ja vieressä on ämpäri puhdasta vettä missä kana huuhdellaan huolella.Ja sitten se kiedotaan froteepyyhkeeseen ("kapaloidaan") ja laitetaan rauhassa kuivumaan.Meillä tämä tehdään kylpyhuoneessa missä on lattialämmitys.Ja pyyhettä vaihdetaan pari kertaa jotta kuivuu kunnolla.Ja sitten ne saavat olla seuraavan vuorokauden sisällä jotta ovat taatusti kuivuneet kunnolla ennen kuin pääsevät taas kanalaan,joka on sillä välin siivottu kunnolla ja purut vaihdettu puhtaisiin.Jotkut kanat räpiköivät aluksi kun niitä pestään mutta suurin osa suhtautuu yllättävän rauhallisesti ja jopa rentoutuen.Siihen en kylää osaa vastata että millä aineella ne voisi pestä jos ovat saaneet öljyä tms itseensä.Ehkä Heinolan linturarhalla osattaisiin vastata siihen?
mirri

Viesti Kirjoittaja mirri »

Kiitos tiedoista. Kun en ole ihan varma mitä kaikkea tuolla ojassa lilluu. Kun se vesi ei ole kaikki meidän tiluksilta lähtöisin. Osa valuu tuolta turvetyömaalta tänne. Kanaan jäi sellainen ikävä ruskeampi sävy, mutta nyt ainakin tuntuu jo sulat puhtaammilta. Ei ainakaan ole rasvaisen tuntuiset.
pyrstö

Viesti Kirjoittaja pyrstö »

Fairya eli astianpesuainetta käytetään. Koirashamppoo on varmaankin turvallinen vaihtoehto. Öljyyntyneitä lintuja pestään Svarfegalla(voi olla kirjoitettu väärin) jota käytetään autokorjaamoissa.
On kyllä hauska kun Alice sanoi että pestään näyttelyihin :smt003 , ajatelkaas mikä kulttuuriero, ei meillä vaan ole kananäyttelyitä. Olisi kyllä kiva jos olisikin mutta taitaa nämä taudit tai suomen hyperlaki estää tehokkaasti vuohien ja kanojen osalta. :smt009
Eepi

Viesti Kirjoittaja Eepi »

Harmi tosiaan. Oisihan se kiva kattella toistenkin kanoja.
mirri

Viesti Kirjoittaja mirri »

:smt005 Kanamamma voi pyykinkin jälkeen hyvin! En taida vähän ruskehtavasta muodosta huolimatta uskaltaa heti perään pestä uudelleen.
kochin-fani

Kanan peseminen?

Viesti Kirjoittaja kochin-fani »

Pikaisella haulla en löytänyt selkeitä ohjeita kanan perusteelliseen pesemiseen, joten kysynpä niitä itse :smt006 En ole koskaan pessyt yhtä ainutta kanaa, eikä ole tosin ollut niin suurta tarvettakaan. Mietin vaan, kun varsinkin kochien mahtavat jalkasulat ja takamuksen höyhenet likaantuvat helposti etenkin talvella, kun eivät "putsaannu" jatkuvasti niiden temmeltäessä ulkona :-k

Olisi siis kiva tietää kanan pesusta kaikki oleelliset asiat, siis veden suositeltava lämpötila, millä aineilla hyvä pestä ja niin edespäin kaikkea mikä olisi hyvä ottaa pesussa huomioon :)
minkuliini

Re: Kanan peseminen?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Näin meillä:
Tarvitset: 2 tarpeeksi isoa sankkoa jonne kana mahtuu, koirien shampoota, pyyhkeitä, vanulappuja ja föönin.

Laita molempiin sankkoihin reilusti lämmintä vettä, niin että vesi ulottuisi kanan nassuun asti. Toiseen sankkoon läträät shampoota sinne veteen. Sitten kotko shampoovesi ämpäriin. Kana rentoutuu kun joutuu/pääsee lämpimään veteen. Ei riehu ja räpiköi. Tuo kanaa etukautta rintalastasta, ettei rentoutuessaan hörppää vettä. Sitten huljuttelet toisella kädellä vettä kanan päälle. Älä kastele päätä ja naamaa! Jos kanalla on parta tai tukkaa niin ne voi varoen pestä esim kosteilla vanulapuilla. Sitten kun puhdasta, niin kotko nostetaan pelkkään vesi ämpäriin. Samalla tekniikalla huljuttelet kanan puhtaaksi. Pesty kana nostetaan pyyhkeen päälle ja kääritään se siihen. Kanan voi kuivata pyyhkeellä ja föönata ihan kuivaksi. Toinen vaihtoehto on laittaa tyyppi lämpölampun alle häkkiin kuivumaan.

Tsemppiä pesupuuhiin :D
usva

Re: Kanan peseminen?

Viesti Kirjoittaja usva »

Rotukanayhdistyksen sivuilla näyttää olevan oikein kuvalliset kanan pesuohjeet.
Kalle
bankiva
Viestit: 343
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Kanan peseminen?

Viesti Kirjoittaja Kalle »

No, enpähän ole eläissäni kanaa pessyt. Kuitenkin kyyhkyjen jalkoihin joskus kertyy ulosteita liiaksikin. Lämmin vesi auttaa pehmentämään varpaiden "klöntit" ja sitten vaan irroitellaan.
En nyt oikein ymmärrä, miksi kana tulisi pestä. Sulkasato uusii sulkapeitteen ja sitten ongelma lienee ohi.
kochin-fani

Re: Kanan peseminen?

Viesti Kirjoittaja kochin-fani »

Kiitos vastauksista!
Kalle kirjoitti:En nyt oikein ymmärrä, miksi kana tulisi pestä. Sulkasato uusii sulkapeitteen ja sitten ongelma lienee ohi.
Se on totta :smt023
Mutta pesu ei varmaan olekaan mikään ykköstoimenpide jos kana vähän likaantuu, paitsi ehkä jos olisi jonkinlainen "hätätapaus" kyseessä..? Tai jos kana on juuri saanut sulkasadon jälkeen uusittua sulkapeitteen, ja se likaantuu syystä tai toisesta pahasti, niin pesu ei ehkä olisi pahitteeksi. :)
Anna

Re: Kanan peseminen?

Viesti Kirjoittaja Anna »

No kerran olen kanan pessyt. Epäilyttävän näköisiä ruskean-mustia pilkkuja selässä yhdellä. Nappasin kanan kainaloon ja kannoin kodihoitohuoneeseen kraanan alle, haaleaa vettä vaan niskaan. Sitten pyyhkeellä kuivaus, lämmin kesä, niin ei mielestäni tarvinut muuta. Ei niitä mahdollissia öttiäisiä sen jälkeen näkynyt. Olis tosin varmaan pitänyt niitä pilkkuja ottaa purkkiin ja katsoa suurennuslasilla kävelevätkö.
Ehkä kana ptää pestä peusaineella, jos se osuu läträämään traktorin jättämässä oljyläikässä :smt002, muuten en pesuainetta käyttäisi. En ole koirillakaan turhaa sitä käyttänyt, jotta karvassa oleva luonnollinen rasva säilyisi.
Vastaa Viestiin