Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Miinamaria

Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja Miinamaria »

Kovasti yritin vanhoja viestiketjuja lukea, mutta ihan samaa aihetta en kuitenkaan löytänyt.
Mikähän mahtaa olla meidän kukkopojalla, ikää noin 4 kk.
Pari päivää sitten alkoi kiekuminen kuulostamaan kummalta, ääntä ei tullut ulos kunnolla.
Nyt ei kiekumista tule ollenkaan, hengitys vinkuu/rohisee. Hengittää raskaasti koko kropalla ja nokka hieman raollaan.
Silmät tai nokka ei ole vuotanut.
Eilen söi ja liikkui normaalisti. Aamulla oli ihan jaloillaan, mutta en ehtinyt jäädä seuraamaan, että miten aamupuuro maistuu.

Kanasairauksia olen googletellut. Keuhkotulehdus, keuhkoputkentulehdus... Onko jollain kokemusta?
Miten keuhkotorvimato oireilee? Jos olette madottaneet, niin mikä matolääke ja annostus?
Tai jos kana/kukko kärsii flunssasta, niin millaiset oireet?
Kunnan eläinlääkäri nosti heti kädet pystyyn, ei osaa auttaa kanojen kanssa. :smt009

Kaikki vinkit otan kiitollisuudella vastaan. Huoli on kova ja jos vain jotenkin pystyisin toisen olotilaa helpottamaan.

minkuliini

Re: Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Kanaflunssa? Jos oireet alkaa helpottaa parissa viikossa niin vois olla sitä. Flunssainen kana syö ja juo normaalisti, voi olla hiukan vaisumpi. Flunssa kiertää yleensä hitaasti koko parven läpi. Jos ei muita oireita ole ja on suht pirteä niin veikkaan sitä. Huolehdi lämmöstä ja vaikka lämpölamppu on hyvä lisätä. Lämpötilojen vaihtelut ja vetoisuus on pahasta! Lisää juomaveteen tm. vitamiinit ja kokeile ruoan seassa valkosipulirouhetta (hevosten ravintolisä, Hongkong,terra) valkosipuli nostaa vastustuskykyä!

Miinamaria

Re: Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja Miinamaria »

Päivän aikana on meidän Mauno-Pertti mennyt huonompaan suuntaan :smt010
Haukkoo henkeään ja ummistelee silmiään. Edes leipä, mikä yleensä on herkkua, ei maistu.
Mä en kestä!
Otettiin kukkopoika nyt eristyksiin lämpöpatterin viereen. Seurataan tilannetta.
En tiedä, onko päivän aikana syönyt tai juonut mitään. Ellei vesi kelpaa kupista niin oletteko antaneet esim. ruiskulla?
Heltat ovat muuten muuttuneet ihan tummanpunaisiksi. Voiko johtua kuivumisesta vai sairastamisesta yleensä?
Aikalailla suru puserossa ja pelottaa, jos tässä joutuu päästämään tuo kaverin paremmille jyvälaareille :smt010

Iita

Re: Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja Iita »

Voi ,kun osaisin auttaa :smt009 . Erikoista ,että heltta jne punoittaa ,jos hengityspuolella olisi vika niin etenkin harja vaalenisi..

Miinamaria

Re: Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja Miinamaria »

Pieni päivitys meidän potilasosastolta.
Illalla olin jo aivan varma, että M-P ei aamua näe, mutta ilokseni totesin aamulla, olisko poika jo hieman paremmassa kunnossa :smt041
Hengitys ei enää vinkunut eikä enää joka uloshenkäyksellä aukonut nokkaansa.
Heltan ja harjan väri on mielestäni alkanut palautua normaaliin. Olisko pojalla ollut kuumetta ja se aiheuttanut värimuutoksen....
Kaikkia herkkuja vietiin häkkiin, josko joku alkaisi päivän mittaan maistumaan. Leipäpalaa jo nokkaisi, mutta ei syönyt vielä.
Eli varovaisen toiveikkaana tässä päivää jatketaan :smt001

minkuliini

Re: Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Minä veikkaan että kova kuume vaikuttaa heltan ja harjan väriin. Vanhassa kanakirjassa kerrotaan että kuumeisella kanalla on normaalia punaisemmat/tummemmat heltat. Muutenkin noinkin voimakkaat oireet viittaa jonkin sortin kuumeeseen/tulehdukseen.Pidä huoli että potilaalla on raikasta vettä kokoajan tarjolla ja suosittelen jonkin sortin vitamiinikuuria! Ja oikeasti tuo valkosipulirouhe on tosi hyvä juttu syyskaudella kun on märkää ja kylmää. Itse käytän sitä kanojen ruoassa koko syyskauden! Hyvä vitsku lisä on myös agrista saatava ade-vita täydennysrehu tai nestemäinen milka monivitamiini. Laitahan vitskukuuri käyntiin koko poppoolle! Jos kukkeli ei oikein vielä syö, niin nutriplus geeliä voi kokeilla. (apteekit, kodin terra) Se on lemmikeille tarkoitettu täysravinne pasta, josta saavat koko päivän ravinteet. Minä olen hoivannut sairasta ruokahalutonta kanaa sillä. Oliskohan annostus ollut 1/2-1tl 2/krt pvä. Sekoitin tilkkaseen vettä ja apteekista saatavalla pikku ruutalla nokasta suoraan alas. Jos kukon olo pahenee niin sitten kannattaa pyytää ell oriprim Vet forte tabletteja! Auttaa hengitystieinfektioon, munanjohtimentulehduksiin ym. Annostus olisi 1/2 tabletti 2/krt pvä ja 10pvän ajan. Samalla tapaa helpoin on antaa murskattu ja veteen liotettu pilleri nokasta suoraan alas ruutan kanssa.

Voimia sinne ja toivotaan parasta! Kerrohan sitten kuulumiset

Miinamaria

Re: Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja Miinamaria »

Pieni päivitys tähän; meidän Mauno-Pertti toipui sairastelusta. Ihan pelkkä arvaus, mutta olisko ollut ihan vilustumista. Pidettiin M-P muutama päivä eristyksissä lämpöpatterin vierellä ja katsottiin, että ruoka ja vesi alkoi maistumaan kunnolla. Sitten aloin huomaamaan jo masentumisen merkkejä ja palautettiin kaveri omiensa joukkoon. Kukkopojan käytöksestä näki, miten mielissään oli, kun pääsi takaisin kanalaan :smt007 En tiedä, onko ääni palautunut ihan samaan, mitä oli aiemmin, mutta pääasia, että on nyt terve.
Vitskut on ostettu ja kuuri on päällä koko porukalla :smt003
Mitä opin tästä; opin kyllä seuraamaan kanojen käyttäytymistä paremmin ja varmasti, jos sairastelua tulee jatkossa, osaan reagoida siihen nopeammin eikä potilas edes pääse noin huonoon kuntoon.
Kiitos vinkeistä ja ohjeista kaikille :smt049

Eläinrakas

Re: Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja Eläinrakas »

Tänään mennessäni iltapäivällä kanalaan, huomasin samat oireet meidän Hemmo-kukolla (vajaa 5-kuukautinen). Aamulla kaveri oli ihan normaali, mutta iltapäivällä sen hengitys korisi ajoittain ja se hengitti nokka vähän auki. Meillä on ollut lämpölamppu pois päältä, kun ulkona on vielä lämmintä ja kanalassakin on n. +14 astetta. Kukot ja kanat siirrettiin viikko sitten talvikanalaan (saatiin vastikään valmiiksi) eivätkä ole sen jälkeen olleet ulkona.Meillä ei vielä ole tehty uloskäyntiä kanalasta, viimeistään keväällä tehdään se. Kytkin lämpölampun päälle, kun kukko näytti vähän tärisevän, meni onneksi lampun luo. Tämä syyskosteus voi olla yksi osasyy. Kiitos valkosipulirouhevinkistä, aion laittaa sitä tarjolle, kun käyn iltatarkastuksella. Hevosilla on parhaillaan menossa valkosipulikuuri.
Katson Hemmon tilanteen aamulla, onko se parempi vai pitääkö soittaa ell:ltä Oriprim-kuuri :smt085

Marika

Re: Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja Marika »

Mitenkäs Hemmo kukko? Paraniko itsestään vai?

Eläinrakas

Re: Kukkopoika sairastaa, ääni kateissa ja hengitys vinkuu

Viesti Kirjoittaja Eläinrakas »

Hemmo sairasti pari päivää. Lisäsin kanalaan kuiviketta, että ilmankosteus laskisi, pidin lämpölamppua päällä ja laitoin rehuun valkosipulirouhetta. Ehkä näistä toimenpiteistä oli apua, koska keskiviikkoaamuna kukko jo kiekui eikä rohinoita enää kuulunut. Juttelin kyllä eläinlääkärin kanssa, mutta hän ei ole kovin perehtynyt kanoihin, sovittiin, että kokeilen noita em. konsteja ja soitan uudestaan, jos on tarvis. Mutta huokaisin helpotuksesta, kun kukko pääsi "flunssastaan" noin nopeasti :smt038

Vastaa Viestiin