Maatiaiskana Jussilan kanta

keskustelua roduista ja risteytyksistä

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Talbot17

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Talbot17 »

Huomasin, etten ole yli vuoteen ilahduttanut Jussiloiden ystäviä tuoreilla kuvilla. Erinäisten tietoteknisten ongelmien jälkeen tuossa yllä on nyt viisi kuvaa. Ylimmässä kuvassa johtajakukkomme Börringen, seuraavassa kolmas sukupolvi, tulevaisuuden toivot, alkavat muuten kohtsillään munimaan. Kolmannessa kuvassa kana Vasenvihreä, joka jostakin syystä on kaikkien kukkojemme ehdoton mielitietty, suuri rakkaus (joka by the way kohtelee varsin nykyaikaisesti alempiarvoisiaan). Neljännessä kuvassa Vasenvihreän ihailijat sananmukaisesti ratkovat kenelle tämä maailman hemaisivin nainen kuuluu. Viidennessä kuvassa musta kukko Hui, jonka haaremi sijaitsee nykyään Itä-Uudellamaalla ja koostuu noin kymmenestä HyLine Brownista. Että tämmöistä tällä kertaa.

Nuuhqu

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Nuuhqu »

Olipa hauska nähdä kuvia, ja eritoten muutama näyte noista "kirjavista" jussiloista! Börringen on kyllä komia.

Meillä on rauha maassa, ja kanalassa. Viime talven tavoin kanat viettävät aikansa ikkunoiden suomassa luonnonvalossa/-hämärässä, eli heittivät muninnankin pois jo viime kuun alkupuolella. Talven ensimmäistä munakennoa vast'ikään kaupasta valikoidessamme tuumasimme kyllä, että täytynee ensi talveksi hoitaa valopolitiikka kuntoon, sen verran ollaan omavaraisuuteen munatuotannossa jo totuttu. Melkein oli haikeaa vuoden viimeiset omat munat pannukakkuun pirstoa.

Fogo

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Fogo »

Elma-messuilta vielä yksi lyhyt pätkä löytyy tästä linkistä

Fogo

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Fogo »

Sain käsiini vanhan Siipikarjaliiton 10- vuotisjuhlanumeron (n:o 21-22) 1918-1928.
Siellä oli ko. mainos
Kuva

max3

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja max3 »

Tuossa kun oli niistä painoista puhetta, niin reilu 2vee hämäläiskukko ilman päätä 2,5kg. Muita ei ole tullut punnittua. ;) Ja selkeästi oli tullut painoa lisää viimeisen puolenvuoden aikana.

Talbot17

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Talbot17 »

Tarkoitus oli liittää tähän pari kuvaa uusimman vuosimallin Jussila-mallistostamme. Vaan enpä pääse sinuiksi taaskaan tuon photobucketin kanssa, joten tyydyn toteamaan, että jos jotakuta Jussilat kiinnostaa säilyttämismielessä, niin yhteyttä voi ottaa.
[imgKuva][/img]

Talbot17

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Talbot17 »

Oho, onnistui. Josko toinenkin?
[imgKuva][/img]

Kuten kuvastakin näkyy, meillä on värivalikoima monipuolistunut sitten mustanpuhuvan alun. Vuonna 2012 kuoriutui vain mustavoittoisia poikasia ja yksi keltainen untuvikko. 2013 tuli jokunen keltainen lisää, ja Lepolalta saamani uuden kukon jälkeläistössä esiintyi meillä uusi untuvikkoväri, tuollainen teerenpoikaskuvioinen. Musta kuitenkin valtaväri edelleen. Jätin talveksi kahden vanhemman kukon lisäksi kolme ruskeaa nuorta kukkoa, joista yksi on sellainen vaaleampi, paikoin hopeaan vivahtava, koko lailla samanvärinen kuin Rusinan jussilankantainen 90-luvun kukko tämän viestiketjun alkupään kuvassa. Kaksi muuta tummemman ruskeita, Börringenin värisiä. Nyt ensimmäisessä vuosimallin 2014 poikassastsissa tuo teerenpoikaskuvioinen onkin jo valtaväri, toki mustia ja keltaisia on joukossa myös. Mustista untuvikoista vielä sellainen huomio, että kahtena edellisenä vuonna untuvikot ovat olleet - kuten vanhemmissa kuvissakin näkyy - pääosin mustia runsaalla keltaisella värillä. Sanon niitä keltapingviinivärisiksi. Mutta nyt kuoriutuneet mustat untuvikot ovat jokseenkin täysin mustia.

ahappa

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja ahappa »

Hei!
Aivan myyty noihin Jussiloihin! Niin upeita ja sitten tuli nuo viimeiset tipukuvat. Taas sydän suli!
Vihdoin viimein maatiaiskanahaaveesta alkaa tulla totta! Paikka ostettu jo yli 1 v sitten P-Forssan maaseudulta, vanha rappiolla oleva törkyinen torppa, jonka koko ympäristön siivoamisessa meni viime kesä "rattoisasti", eikä tunnu tulevan loppua. No, se siitä rutinaosuudesta.
Mutta taitaa olla niin, että kanala-osuus on parasta mitä täältä löytyy. Betoninavetan eteläpäädyssä oli ihan hyvässä kunnossa oleva pikku kanala ja kun moukaroin tiilisen väliseinän pois saunan puolelle, siitäpä saan n 10 m2 kanalan, joka on vielä pahasti vaiheessa. Eli ei vielä ihan heti kanoja, mutta...
Pitänee joskus yrittää osata, jaksaa, joutaa tehdä kuvakertomus remonttivaiheista rakenteluosioon.
Mutta siis Jussilat ovat kaiken aikaa olleet haaveena. Voitaisiinko, Talbot, pitää tätä ennakkovarauksena? Ja haluan ilman muuta säilyttäjäksi omalta pikku osaltani. Yritän saada onnistumaan yksityisviestiä, että voitaisiin ehkä sopia tarkemmin eri seikoista.
Palan halusta saada kanoja, mutta maltilla: paikat kuntoon ensin.
Ruokakuntaan kuuluu tällä hetkellä minä, n vuosi sitten eläköitynyt naisihminen ja kolme upealuonteista paimensukuista lapinkoiraa. Hyvin suhtautuvat luonnonlintuihin, tuossa pyöriskelivät talven lintulaudan ympärillä tinttilaumojen, 3 närhen, pikku- ja käpytikan kanssa. Ja meidän kunniavieras oli mini-Jussila, eli Mustikka-mustarastas! Koko talven piipersi ilonani!

Iittalan Jussi

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Iittalan Jussi »

Hienoja tipuja ja kuvia Talbot.

Tirpoissa meilläkin oli viimekesänä muutamia tuollaisia Teerenpoikasen värisiä, jotka me ristimme metsälinnun väriin. Sinun näyttää olevan vaaleampia kuin mitä meillä oli. Valitettavasti minulla ei ole muuta kuin tämä huono kuva yhdestä tuollaisesta. Koitampa liittää sen tähän.
Kuva

Jostain noista metsälintuvärisistä tipuista kasvoi meille ruskea kukko joka syksyllä pelasti nahkansa ja sai jäädä meille pikimustan kukon seuraksi.
Kuva

Muut kirjavat ovat kanoja.

Mitä taas Säilyttäjäsopimukseen tulee niin mielestäni MTT:ltä täysin turhat rajaukset tehdä erillaisia kategorioita säilyttämiseen. Sääntömuutokset varmasti olivat paikallaan mutta miksi tehdä elämästä taas niin hirmu hankalaa ja byrokraattista? Säilyttäjä, voi ostaa lintunsa toiselta säilyttäjältä tai poikastuottajalta. Poikastuottaja voi hankkia lisää lintuja vain toiselta poikastuottajalta paitsi MTT:n luvalla myös keneltä vaan. Toimii todella huonosti esim tämän kannan kohdalla. Tai kaippa se toimii kun pyydellään erikoislupia. Kysymys kuuluukin vain miksi? Yksi taho ja loput ulos.
Mitä virkaa on säilyttäjällä? Siksipä meillä säilyttäminen onkin tullut tiensä päähän niin kuin varmaan monella muullakin. Kunpa vain saisi kirjeen sinne kirjoitettua. Mahdollista olisi toki kouluttautua poikastuottajaksikin, mutta ei, tää ei ole meidän juttu.

Viimeviikolla tuli meidän talouden uusi munintaennätys 58 munaa viikossa. Vielä ei kaikki muni, ainakaan säännöllisesti.

Talbot17

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Talbot17 »

Vakavasti vetoan niin Iittalan Jussin väkeen kuin muihinkin säilytysohjelmasta luopumista harkitseviin: Jääkää ohjelmaan kun kerran jussiloita pidätte. Olisi varmaan koko maatiaiskanan säilyttämiselle ja harrastamiselle hyväksi, jos nyt keskityttäisiin olennaiseen, vanhan ainutlaatuisen suomalaisen kotieläinaineksen säilyttämiseen. Minä olen ainakin mukana aatteen vuoksi (onhan kananpito hauskaakin, en kiellä), ja silloin jonkun viranomaistahon tekemiset ja tekemättä jättämiset eivät toimiani horjuta tai hetkauta. MTT:n ohjelma kuitenkin tarjoaa yhteisen kehyksen jonka sisällä toimia. Sellainen kehys tarvitaan, muuten säilyttäminen sirpaloituu ja villiintyy ja uhka kantojen/kanarotujen sekoittumiselle lisääntyy. Eli jos kerran jussilankanoja pitää, ehkä se on se pääasia, joka auttaa sietämään epäoikeudenmukaiselta tuntuviakin ohjelman ehtoja. Ja jos ihan tarkkaan otetaan, eihän säilyttäjän tarvitse kuin palauttaa kerran vuodessa se raporttipaperi. Ei se ole liikaa vaadittu. Kärsivällisyyttä ja sietokykyä, pliis. Ja vielä pari tärkeää, ohjelmassa pysymistä puoltavaa seikkaa. Parissa vuodessa jussilankannan "julkinen määrä" on saatu nostettua muutamasta lähelle sataa. Jos tuosta sadasta alkaa nyt pääluku "teknisten, ei todellisten syiden takia" laskea, se on signaali kannan elinvoimattomuudesta. Kasvu ruokkii kasvua, lasku laskua. Ja minua ainakin turhauttaa haudottaa uusia tipuja uusille säilyttäjille jos perälauta samanaikaisesti vuotaa. Jäädään pysyvästi uhanalaiseksi kuriositeetiksi.

Maattari
kiuruvetinen
Viestit: 1654
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Eihän ne ohjelman ulkopuolella olevat kanat muuksi muutu, kyllä niitä voi säilyttää ilman mtt:täkin. Toki se kaventaa ohjelmassa olevien kanojen geenipoolia mutta niin tekee nykyiset säännötkin, varsinkin pienessä kannassa. Itsekin suunnittelen samaa kuin Iittalan Jussi. Harmittaa niin paljon tämä jako hyviin( poikastuottajat) ja huonoihin (säilyttäjät). Ei mun sussexitkaan kuulu mihinkään ohjelmaan ja hyvin osaan pitää nekin puhtaina.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Talbot17

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Talbot17 »

Muistelenko oikein Maattari Sinun useastikin kirjoittaneen, että koko jussilankannan mukanaolo säilytysohjelmassa pitäisi kyseenlaistaa hautomattomuuden vuoksi? Ja sitten tulet muina naisina jussilankannan keskusteluketjuun neuvomaan miten näitä pitää säilyttää. Mielenkiintoista. Kertaan vielä pääasiaa: MTT:n säilytysohjelma on viralliseen asemaan 16 vuodessa noussut maatiaiskanan kasvattajien verkosto. Jos säilytysohjelmaa ei olisi, olisi vain epämääräinen joukko erilaisten kanojen pitäjiä. Termille maatiaiskana kävisi kuin maatiaiskissalle, se ymmärrettäisiin synonyymiksi sekarotuisuudelle. Maatiaiskana olisi yhtä kuin kuhanvaankana. Puhtaiden, alkuperäisten geenien varjelu kävisi vaikeaksi, vaikka joku sitkeä sissi varmasti sinnittelisikin kuten tapahtui ennen säilytysohjelman käynnistymistä. Tältä pohjalta on vaikea ymmärtää jo puolitoista vuotta vellonutta "erotaan, erotaan"-keskustelua. Pääfokus hämärtyy, pikkuasiat ovat eturivissä agendalla. MTT on tehnyt virheitä, ne voidaan korjata. Facebook esimerkiksi ei sovellu vakavastiotettavan ja virallisluontoisenkin toiminnan päätiedotuskanavaksi. Harmi, että hyvä idea maatiaiskanaydistyksestä MTT:n rinnalle, yhteistyökumppaniksi ja sparraajaksi pilattiin yhdistyksen perustajien toimesta. Ehkä senkin voisi korjata.

Iittalan Jussi

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Iittalan Jussi »

En ota kantaa neuvomiskulttuuriin vaan tuohon jatkoon kuinka ja missä säilytetään. En kyseenalaista millään tavalla MTT:n toimintaa enkä heidän saavuttamiaan tuloksia. Ainoa asia johon me otamme kantaa kuulummeko jatkossa heidän säilytysohjelmaansa. Ohjelmassa ei ole samat säännöt kuin mitä paperit allekirjoittaessa oli. Siinä vaiheessa kun uudet säännöt käyttöönotettiin olisi ollut niihin syytä jo tutustua. Näin emme tehneet. Vasta nyt kun asia minulle selvisi tämän talven aikana olen ajatellut mitä ohjelma antaa meidän tapauksessa.
Kertaan vielä asemaamme säilyttäjänä: Poikastuottaja ei voi meiltä (esim Talbot) kukkoa tai kanoja ottaa. Minä en voi laumaa myydä säilytysohjelman ulkopuolelle niin että ostaja voisi lauman säilytysohjelmaan saada. Onnistuvat varmasti molemmat erityisluvalla, joka minua ahdistaa erityisesti. Siis kaiken maailman erityisluvat.
Entäpä jos en olekaan säilyttäjä. Poikastuottaja ei voi edelleenkään ottaa meiltä kukkoa. Minä voin edelleen myydä lauman samoilla ehdoilla (en toki toiselle säilyttäjälle). Tässäkin tapauksessa ohjelmaan kuuluva voi erikoisluvalla hakea uutta ainesta meitä. Tästä lienee esimerkki ihan omasta kannastamme. Meillä toistaiseksi melko tarkkaan tiedetään jokaisen yksilön sukutieto ja ne on dokumentoitu. Näin tehtänee säilytysohjelman ulkopuolellakin. Meillä ei myöskään ole toisen kannan edustusta tontin rajojen sisäpuolella. Tarkoituksena on pitää lauma monimuotoisena kantatilanpitäjän ohjeistuksella. Joten kanta pysyy meillä puhtaana niin kauan kun se on meillä intressinä.
Näin ollen koen että MTT jotenkin vähät välittää osasta porukasta ja heidän toiminnassa on vahva sisäsiitoksen maku. Mikään pakottava tarve ei ole ovet kolisten ohjelmasta lähteä, mutta toisaalta en myöskään rikkaa ristiin heidän "bonustensa" vuoksi asiaan laita. Bonuksilla tarkoitan heidänkin varmasti jossain esittelevän säilyttäjä- / poikastuottajamääriä joita ovat toimivaan ohjelmaansa saaneet.

Vieläkin kaiken keskustelun jälkeen minulle on epäselvää. Mikä muuttuu vaikka ei ohjelmassa oltaisikaan? Yhtä puhdas ja kantaan uudelleen tarpeentullessa kelpuutettavia yksilöitä, niinkuin Iittalassa on ollut tapana :) Jos ohjelma pirstaloituu MTT todennäköisesti ymmärtää jossain vaiheessa ottaa hatun pois päästä ja miettiä mikä meni vikaan?! Suurin ongelma ei tainnut ennenkään olla vanhoissa säännöissä vaan itse MTT:n toiminnassa (vrt valokuva hyväksytyt yksiköt) Vaikka sääntömuutoksella tämä asia yritetään raiteille laittaa.

Maattari
kiuruvetinen
Viestit: 1654
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Maattari »

En mä kyllä neuvo miten jussiloita tulisi säilyttää, mun mielipiteet koskee yleensä koko säilytysohjelmaa ja kaikkia kantoja. Useimmille maatiaisista kiinostuneille on itsestään selvää pitää oma kanta puhtaana, kuuluivat he ohjelmaan tai eivät. Tällaiset kanojen pitäjät osaavat ihan itse pitää huolta kanojensa taustoista niin kuin muita kanarotuja pitävätkin tekevät. Onhan se hyvä jos on ohjelma joka kokoaa maatiaisten pitäjät yhteen mutta voi niitä kanoja pitää ilmankin.

Iittalan Jussi oli kerennyt tähän väliin ja olen samaa mieltä hänen kanssaan.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Talbot17

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Talbot17 »

Jussilan kannalle on ainakin toistaiseksi bonusta siitä, että MTT:n virallisissa tilastoissa olisi kantaan kuuluvia kanoja ja kukkoja vähintään yli uhanalaisuusrajaksi lasketun sadan. Ei haittaisi vaikka olisi 200, tai 300. MTT:n mahdolliset omat bonukset minua eivät kiinnosta, eiköhän persaukisen valtion tuottavuusohjelmat pian pyyhkine yli nämäkin toiminnot ja ihmiset jotka maatiaiseläinkantojen eteen siellä töitä tekevät. MTT tekee paraikaa maatiaiskanakantojen geenikarttoja, pelkästään ne ovat maatiaiskanoille, myös Jussilalle bonusta. Ja etenkin juuri Jussilalle, josta polveutuvat useat muut kannat, ilmeisesti mm. osin Maattarin iittiläinen. Mitä tulee iittalalaiseen tapaan säilyttää Viivi Jussilan kanakantaa, niin siitä minulla ei ole kuin hyvää sanottavaa, miten voisikaan olla. Muistutan kuitenkin, että Timo Lepola on ammattilainen ja me ollaan harrastelijoita. Kun hain jussilankantaisia Timolta 1999 tai 2000 ja uudestaan 2011, hänellä oli jussiloita paljon. Jos minä pystyisin pitämään sataa kanaa, olisin omavarainen myös geenien puolesta ja voisin toimia vaikka säilytysohjelman ulkopuolella.
Kun Maattari kertoo miten kantapuhtauden vaaliminen onnistuu säilyttämisohjelman ulkopuolella yhtä hyvin kuin ohjelmassa, hän maailailee tavoitetta kauniisti ja hyvin. Periaatteessa kaikki on kuten Maattari kertoo. Käytännössä on toisin. Joidenkin suosittujenkin maatiaiskanakantojen lähihistoriassa eli polveutumisketjussa on mustia aukkoja, jotka ovat syntyneet säilyttämisohjelman ulkopuolella. Eräänkin yleisen kannan alkaessa runsastua alle 10 vuotta sitten, (pää)kasvattaja kertoi jopa kolmasosan untuvikoista olleen karvajalkoja. Tässä niin kuin eräässä toisessakin kannassa on sitten karvajalat karsittu siitoksesta. Osa harrastajista on ihan täällä Munanetissä kertonut jatkaneensa siitosta karvakinttujen silosäärillä sisaruksilla. Jos oletetaan karvajalkojen olevan ilmiasussa näkyvä vieraiden geenien eli risteymien osoitus, eiväthän ne geenit tällä siitosmenetelmällä katoa, osin peittyvät vain.
En tietenkään väitä, etteikö sekoittumista voisi tapahtua ohjelmaan kuuluvillakin kasvattajilla. Tiedän kuitenkin miten auktoriteettikuuliainen suomalainen on jos hän jonkin auktoriteetin vaikutuspiiriin kuuluu. Siksi uskon ohjelmaan kuulumisen vähentävän merkittävästi sekoittumisriskiä.
MTT teki virheen hyväksyessään ne valokuva-alhot ohjelmaan. En ole jaksanut perehtyä niin paljon, että osaisin sanoa onko virhe enää korjattavissa. Se, että tämä tapaus vedetään esiin joka käänteessä, lienee kuitenkin jo kohtuutonta. Meillä on jussilankannassa niin puhdas maatiaiskanakanta 70-80 vuoden takaa kuin nykytiedoilla ylipäätään olla voi. Pidetään se puhtaana, huolehditaan tarpeeksi suuresta yksilömäärästä ja keskustellaan tämän otsikon alla jussilalaisten asioista. Yleiselle MTT-vastaisuudelle voivat Maattari ja Iita perustaa oman, uuden otsikon, olkaa niin kilttejä. Tulen sinne mielelläni mussuttamaan MTT:n sokeasta rakkaudesta amerikkalaiseen lantatunkioon.

Vastaa Viestiin