Kananuha

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Rusina

Kananuha

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Onko kellään kertoa lisätietoja kananuha-nimisestä sairaudesta? Joko kirjatietoa tai omia kokemuksia. Olen löytänyt siitä tosi huonosti tietoa, vaikka olen yrittänyt ahkerasti etsiä. Siksipä kirjoittelen omia kokemuksia, jos niistä olisi jollekkin apua. Epäilin omissani ensin vaikka mitä hirveää tautia... kun tästä ei löytynyt tietoa... vaikka tauti on ilmeisesti yleinen... (kun ei se ole vastustettava eläintauti, niin kai siitä ei sen takia löydy mitään, vaarallisista löytyy kyllä netistä kaikki oireet :smt019.)
Ainoa löytämäni suomenkielinen maininta on täältä farmit.netistä löytynyt: http://www.farmit.net/node/159521. Ja sitten jossain teurastamon ohjeissa oli maininta oireiden vaikutuksesta ruhon hyväksymiseen/hylkäämiseen...

Mä oon siis jonkun viikon tapellut tämmöisen nuhan kanssa :smt062. Meidän kanaparveen nuha tuli joko ostolinnun mukana loppusyksystä tai sitten se on muhinut oireettomana parvessa tähän asti (viime syksynä tulleista rokeista yhdellä oli vuosi sitten nuhaa). Tauti iski päälle kun tulivat ekat kovat pakkaset. Taudin aiheuttaa bakteeri, joten se on ainakin meillä edennyt melko hitaasti kanakarsinasta toiseen. Saman porukan linnut sairastuivat melko yhtä aikaa. Pari kertaa on löytynyt joku odottamatta kuollut vanha kana tai nuorikko, sitten parvessa alkanut aivastelu ja silmien vetistely ja huono ruokahalu niillä nuhaisimmilla. Osa linnuista on ollut kovastikin sairaan, flunssaisen, oloisia, lähinnä kipeäsilmäisimmät. Hengitys on osalla hyvinkin äänekästä. Osalla ei sitten vastaavasti ole ollut mitään oireita. Oireet näyttävät helpottuvan vajaassa viikossa ilman hoitoa. Ensimmäisen sairaan parven kohdalla en vielä tiennyt mikä tauti oli kyseessä, niistä osa kuolikin, nuorikoista ja vanhimmasta päästä. Hädissäni laitoin jopa niiden juomaveteenkin pikkiriikkisen Virkonia (sitähän voi käyttää siihenkin). En tiedä auttoiko se oikeasti, mutta ainakin tauti siinä porukassa laantui. Viimeksi sairastaneet parvet ovat saaneet lämpölampun karsinaansa ja Oriprimia juomavedessä heti oireet huomattuani ja ovat selvinneet nuhastaan säikähdyksellä. Vielä on nuorikkokukkojen porukka ja nuorimmat tiput sairastumatta...
Hyväkuntoisten lintujen pitäisi kestää tauti hyvin ja ihan nuorimpiin sen ei pitäisi iskeä. Alttiimpia tartunnalle ovat ilmeisesti nuoret linnut ja mun huomion mukaan myös vanhukset. Kukoista keskikastiin kuuluvat tai vähän sen yläpuolella olevat ovat meillä saaneet oireita. Niillähän on kukkoporukassa se suurin stressi.
Hoitona on kait vain olosuhteista huolehtiminen ja oriprim + tehobakt tms.
Ärsyttävin juttu taudissa on bakteerin sitkeys. Voi ilmeisesti tarttua jo täysin terveen oloisesta linnusta toiseen kuukausienkin päästä :smt013. Tietäis vain kuinka monen kuukauden! No, meiltä ei ainakaan hetkeen myydä lintuja mihinkään.

Jos jollain on lisää tietoa sairaudesta, niin olisi mukava tietää...
Tarttuukohan muihin lintuihin kuin kanoihin????
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4488
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kananuha

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Nippelitietoja netin syövereistä…
Yleensä vain kanojen tauti, mutta fasaanit, helmikanat, kalkkunat ja viiriäisetkin mainitaan lintulajeina, joilla tätä tai tämänkaltaista tautia voi esiintyä.
Itämisaika: 1-3 vrk. Taudin kulku: 4-12 viikkoa / 1-3 kuukautta.
Voi kakka, myös semmoinen maininta löytyi, että jotkut yksilöt saattavat kantaa tautia koko loppuelämänsä.
Niissä kanaloissa, joissa on ”kerralla sisään, kerralla ulos”-systeemi, tilat pitäisi pitää tyhjinä 30-60 vrk.

Muttamutta: onkos teidän kotkoilla ollut myös turvotusta silmäluomissa/silmien ympäristössä tai heltoissa? Turvotus kun näyttäisi aika monen lähteen mukaan kuuluvan taudin kuvaan.
Hmm…muistelen, että joskus kirjoittelit rokkikanoista, joilla oli oudot silmänympärykset. Mitä niille kuuluu?

Toisaalta: meillehän tuli teiltä kolme kanaa, jotka kaikki aivastelivat vuoronperään muutamina päivinä. Yhdellä oli sieraimissa semmoisia sylkikupliakin, mutta millekään niistä ei ole tullut mitään muita oireita. Eikä meidän muillekaan kotkoille ole ilmaantunut “lentsuoireita”, joten veikkaan että kananuha on tullut teille tosiaan vasta loppusyksyllä…
Rusina

Re: Kananuha

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Kiitos Hilta lisätiedoista!
Nimenomaan tuo silmien turvotus ja voimakas vuotaminen/vaahtoaminen oli semmoinen oire, joka auttoi taudin tunnistamisessa, sekä hidas leviäminen (siis bakteeri, ei virus). Silmäoireita ei ole kuin muutamalla ja muutenkin suurin osa porukasta on täysin oireetonta, joten sillai ei mikään vakava tauti. Se pullosilmäinen rokkikana on edelleen porukassa, on ihan normaalin näköinen nykyään. Sen kanssa samasta parvessa tullut kukko pärski viime syksynä. Maatiaiskukolla oli samannäköinen rokkikana, mutta se vissiin menetti henkensä :smt017. Rokit ja chabot ovat meillä vierekkäin ja niistä tauti alkoi...
Vajaa viikko ennen epidemian alkua samaan porukkaan tuli uusia tirppoja, terveenoloisia kyllä. No tuli pöpö mistä tuli, ei sillä ole niin väliä. Pääasia että tietää mistä taudista on kyse ja miten sen kanssa toimii :smt001.

Sikäli inhottava vaiva, että se voi levitä täysin terveenoloisten lintujen kautta ja karanteeniaikakin on pitkä, jos meinaa aina uudet tulokkaat pitää karanteenissa. Paikan vaihdos tai muu stressi voi laukaista oireet.
Sunny

Re: Kananuha

Viesti Kirjoittaja Sunny »

Mulla on Per Anderssonin kirja "Siipikarjan taudit" jossa käsitellän kananuhaa. Ensipainos on tosin vuodelta -63 joten tietoon kannattaa suhtautua vähän (tai erittäin) kriittisesti. Tää mun painos on vuodelta -88 mut epäilyttää onko tietoja sillon ajanmukaistettu, tuskimpa.
Täällä sanotaan että kananuha on ollut melko yleinen sairaus. Oireista ja vaarallisuudenta poikkeavaa tietoa. Oireet usein epämääräisiä ja vaikeasti tunnistettava tauti. Tulehdus muutoksia hengitysteiden yläosissa, sieraimissa ja sivuonteloissa tai kurkun päässä.Turvotusta silmien ympärillä ja heltoissa (erityisesti kukoilla). Sieraimet vuotaa,aivastelua, luomen turpoavat ja silmät verestää. Ruokahalu heikkenee. Sairas kanaparvi voi haista (miedosti) epämiellyttävälle! Bakteeritauti niikuin on edellä mainittu mutta sairaat yksilöt voivat saada myös muita bakteeri tartuntoja taudin ollessa päällä. Kana saattaa tukehtua räkään! Ja laituu voimakkaasi.
Saattaa levitä kulovalkean tavoin tai hyvin hitaasti. Ilmenee syys ja talvikausina. Tarttuu kosketuksen, pölyn ja nuha eritteiden kautta. Tauti puhkeaa 1-3 vuorokautta tartunnasta. Yleensä lievä tauti mutta huonoissa olosuhteissa saattaa aihetaa usean yksilön kuoleman. Sairas kana erittää tartunta-ainetta myös pitkän aikaa toivuttuaan sairaudesta.
Hoidoksi suositellaa sulfaa, antibiottia, streptomysiiniä (antibiootti?). Streptomysiinistä oli tehty tutkimuksia että voitaisiin käyttää myös ehkäisevänä lääkkeenä. Tiedä sitten onko tätä joskus käytettykin että ollaa saatu tauti harvinaisemmaksi... Ehkä joku viisaampi tämänkin tietää.
Nämä lääkehoito jutut on sitte varmasti jo vanhentunutta tietoa mutta tossa pääosin se mitä tossa kirjassa oli mainittu.
*heta*

Re: Kananuha

Viesti Kirjoittaja *heta* »

Flunssakausi avattu. Pakkasten tultua osa linnuista aivastelee kuin olisivat saaneet nuhan. Ruokahalussa tai käytöksessä en ole havainnut muutoksia, ainut oire tuo aivastelu. Onko muilla sattunut vastaavaa?
Rusina

Re: Kananuha

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Kirjoittelin silloin aikoinaan tuon aloitusviestin. Myöhemmin ilmeni, että meillä oli todennäköisesti tuon "kananuhan" aikaan kanoilla IB. Mahdollisesti jälkitautina tuli sitten oikea bakteerin aiheuttama kananuha.
Joten nuhaoireisiin kannattaa suhtautua tietyllä vakavuudella, osa taudeista on vaarattomia, osassa voi kuolo korjata satoa.
*heta*

Re: Kananuha

Viesti Kirjoittaja *heta* »

Eipä auta kuin seurata tilannetta.
*heta*

Re: Kananuha

Viesti Kirjoittaja *heta* »

Aivastelu ja nokan vuotaminen miltei loppuneet. Mitään muuta mainittattan arvoista kanalassa ei olekaan tapahtunut, joten vähällä päästiin tästä:)
Vastaa Viestiin