Broilerit

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

hellu

Broilerit

Viesti Kirjoittaja hellu »

Onkohan kenelläkään munislaisella kasvamassa noita broilereita? Mikähän niiden varsinainen rotunimike on vai onko se vaan broileri?
Mistähän mahtaisi saada kyseisen lajin poikasia tai munia haudontaan? Jostain syystä olis jännä koittaa kasvattaa niitä ja katsoa minkäkokoisiksi ne kasvavat ja minkä luonteisia ne ovat. Tietysti lihakin olisi ihan plussaa varsinkin kun se olisi itse kasvatettua eikä tehotuotettua höttöä.
Suwitsu

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja Suwitsu »

Muusa

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja Muusa »

Ihan rehellisesti sanottuna en ymmärrä miksi kukaan haluaisi noin sairaalloiseksi jalostettuja eläimiä. Tosin, haluavathan monet myös pilallejalostettuja kissoja ja koiria, joilla rotuominaisuudet haittaavat normaalia elämää...
Ymmärtääkseni broilerit eivät sovellukaan kotitarvekanaloihin juuri jalostuksen takia. Niillä on niin hillitön kasvu ja sen aiheuttamat vaatimukset, että kotikanalassa kuolleisuus olisi vielä paljon suurempaa kuin tehotuotannossa.
Broilerihan kasvaa niin hillitöntä vauhtia että kasvun loppuvaiheessa se on massansa ansiosta lähes liikuntakyvytön. Kasvu on jalostuksella aikaansaatua, eli jos yrittäisi saada broilereita kasvaamaan hitaammin ja "terveemmin", pitäisi niitä käytännössä kai pitää nälässä? Ja vaikka saisikin kotioloissa broilerin kasvatettua lihakokoon, en usko että lihakaan on yhtä hyvää, siis jos ajatellaan että tyypillisen kotitarvekukon liha on hyvää ja kaupan broileri höttöä. Siihen lihan laatuunhan vaikuttaa liikunta ja liikkuminenhan broilerilla on luonnostaan heikkoa, fysiikka ei kestä.
hellu

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja hellu »

Kiitoksia vastauksista ja tuosta linkistä.
Ei taida tulla meille broilereita :smt009 Onneksi tuli asiasta täällä kysyttä, eikä suinpäin vain hankittua noita broiskuja.
Ihan järjetöntä tosiaankin tuo tuollainen kanojen ja muidenkin eläinten jalostaminen :smt013
Kyllä me taidetaan syödä ihan vain noita omia ylimääräisiä kukkoja, joita tosin on tässä huushollissa todella vähän.
Kuukauden aikana kuoriutuneissa tipussakin on melkein 2 kertaa enemmän kanoja kuin kukkoja :smt017
Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Raivo ja paha mieli tuli tuosta Suwitsun linkistä :smt013 :smt010 . Miten voi jutun luettuaan syödä broileria tukehtumatta siihen?
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
vardenji

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Taitaa broilerinsyönti tosiaan tähän loppua :smt009 Ei oo tosin ollu varaakaan niitä vähään aikaan syödä :smt002 Hinta on noussu kans räjähdysmäisesti... Kyllä se takapihalla hitaasti kasvanu kukkopoika paremmalta maistuu! Eikä taatusti joudu elämään vaan lihan takia.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4452
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Mitä useampi lopettaa broilerin lihan syönnin, niin sen parempi :smt041
Lopettakaa edes te, jotka tiedätte kysymyksessä olevan huippuunsa jalostetun, pelkän lihan takia olemassa olevan eläinraukan.
Lopettakaa edes te, jotka tiedätte millaisissa oloissa niitä lyhyen elämänsä ajan pidetään.
Suurin osa kansasta ei tiedä, eikä välitäkään tietää...
Tulipa palopuhe, mutta pikkuisen on noussut Hiltan verenpaineet, kun täällä on ollut hiljattain kirjoituksia, että broiskua syödään :smt010
Muusa

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja Muusa »

No en ymmärrä sitäkään miten kukaan joka tietää miten broileri elää, pystyy sitä syömään. Harva haluaakaan tietää. Broilerinkulutus on koko ajan kasvussa Suomessa... jostain syystä kun kana mielletään vähemmän söpöksi kuin lemmu tai possu (mitenniin?!?).
mik

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja mik »

Joo ja kattokaa hintoja. Esim jauhelihan hinta on nykyään törkee, korkeempi, ku possun filee. Jauhelihasta on markkinoinnilla tehty gurmee-lihaa, vaiks se on "paskaa". Broisku on naudan kanssa samassa hinnassa jne. Ja vain markkinoinnin takia. Broisku ei edes nykyään ole vähärasvaista, varsinkaan kun sitä ei tahdo mistään saada maustamattomana. Ja ne maustelitkut on pelkkää rasvaa ja siitä pitää maksaa.

mä tunnustan, et ostan possunfilettä, mut minkäs teet. Ku on ruokavammaa vaiks muille jakaa, niin kompromisseja on tehtävä eettisyyttä ja ekologista jalanjälkeä ajatellen. Broiskua en oo syönyt vuosiin. (enkä nautaa ku ei kert voi...)
minnimanni

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja minnimanni »

Mä syön Broiskua, sikaa ja nautaa hyvällä omallatunnolla :smt016 . Omia kukkoja en syö kun se liha on pahaa ja sitkeetä :smt019
lautapihti
silkki
Viestit: 236
Liittynyt: 08 Kesä 2009, 23:31
Paikkakunta: ilmajoki

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja lautapihti »

On kyllä niiiiin hyvää itte kasvatetun kukkopojan liha,nyt kun on oppinu sitä laittamaan ja syömään,vähän sitruunapippuria ja valkosipulijauhetta ja suolaa,paistopussiin ja leivinuuunin lämpöön,ja kyllä maistuu :smt023 .Broileria ei oikein viitti enää syödä :smt019
vardenji

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Takapihan kukkopoika vaatii vaan pitkän valmistusajan runsaalla kosteudella, niin johan alkaa mureutumaan. :smt003
mik

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja mik »

Pikkasen menee taas sivuun, mut olen psyykannut itseeni, et alan syömään noit omii kukkoja. Aamulla menin kanalaan antaan mussukoille ranskanleipää ja kuten tapani mukaan "laskin" et kaikki ovat siinä. Huomasin laskevani helmi-emilia-kukko, eulalia, hilda, pingu, luumanni, kaks kanatipua ja neljä ruokaa :smt005
eli kukkonuoriso...
hellu

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja hellu »

Mitä ilmeisimmin tieto lisää tuskaa. Meillä kun on tuota lihapuolta oikein hyvin omassa kasvatuksessa. Vasta uudenvuoden alla tuli palautuksina meidän lapinkarjan hiehomullikka takaisin kotiin, lampaanlihaa löytyy, kukkoja, ankkaa, sorsaa, kalkkunaa, fasaania ja ensi syksynä sitten possuakin kun siemennetään tuo meidän villapossu Anita joko villisialla tai ihan tavispossulla.
Kaupasta en ole ilennyt lihaa enää aikoihin ostaa, ja onneksi ei ole tarvinnutkaan.
Noista broilereista kyselin ihan vain siksi kun noita kukkoja meille on siunaantunut tosiaankin niin vähän ja meillä kyllä kananliha käy kaupaksi.
Niin ja noihin lihoihin tietysti on lisättävä kala kun tuo meidän rippikoulu ikäinen on henkeen ja vereen kalamies. Tällähetkelläkin sitoo tuolla kamarissa perhoja kun ei pimiällä ja tämmösellä tuulella viitsinyt pilkille lähtiä.
Minuakin harmittaa nuo tehokanaloiden olosuhteet noilla kanoilla, mutta toisaalta en tykkää pätkääkään siitä että sinne mennään ominluvin kuvaamaan tai vapauttamaan eläimiä. Se on kuitenkin jonkun ihmisen elinkeino. Eikä välttämättä ihan omasta tahdosta riippuvaista tuo eläinten määrä tai häkkikoot yms. Itsekin alkutuotannon edustajana tiedän että tuottajalta kuluttajalle päädyttyään ruoka maksaa kolmin, jos ei nelinkertaisestikin sen mitä tuottaja on alkutuotteesta saanut. Se miksi tuotantotilojen ja eläinten määrä sitten on kasvanut ja puhutaan tehotuotannosta, johtuu valitettavasti tukipolitiikasta joka määrittää eläinten määrän ja tilojen koon että tukea saisi. Ja tuki on taas maataloudelle elinehto. Se on tavallaan niinkuin ansionmenetyksen korvausta. Ilman tukea Suomessa ei voisi harjoittaa maataloutta ollenkaan nykypäivänä.
Sitten on olemassa, minunmielestä, typerä lainsäädäntö siitä että kanojen, possujen ja lampaiden pidostakin pitää ilmoittaa rekisteriin, vaikka ne olisivat vain omavarais tarkoitukseen ja lemmikkejä. Ymmärrän kyllä kaikki tarttuvien tautien seuraamiset ja sen sellaiset. Mutta hyvänen aika kun aina on ihmisillä ollut joulukinnkuja kasvamassa, samoin kuin lampaita ja kanoja. Miksi niistä on nyt tehty niin "isoasia".
Avatar
jopekka
kana
Viestit: 98
Liittynyt: 10 Loka 2008, 19:36
Paikkakunta: Heinävesi

Re: Broilerit

Viesti Kirjoittaja jopekka »

Tuo on vähän kakpiippunen juttu et kaikki vaan brouskua haukkuu. Onhan kaikki jalostettu tuottamaan mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti ja halvalla. Ei but-kalkkunaa kukaan hauku vaikkei sen jalat tahdo puolta vuotta kestää jos oikein syöttää, lehmän pitää lypsää vähintään 10 000 kg vuoteen tai teurastamo odottaa, siassa ei saa olla läskiä jne jne...
Vastaa Viestiin