Broilerit
Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko
Broilerit
Onkohan kenelläkään munislaisella kasvamassa noita broilereita? Mikähän niiden varsinainen rotunimike on vai onko se vaan broileri?
Mistähän mahtaisi saada kyseisen lajin poikasia tai munia haudontaan? Jostain syystä olis jännä koittaa kasvattaa niitä ja katsoa minkäkokoisiksi ne kasvavat ja minkä luonteisia ne ovat. Tietysti lihakin olisi ihan plussaa varsinkin kun se olisi itse kasvatettua eikä tehotuotettua höttöä.
Mistähän mahtaisi saada kyseisen lajin poikasia tai munia haudontaan? Jostain syystä olis jännä koittaa kasvattaa niitä ja katsoa minkäkokoisiksi ne kasvavat ja minkä luonteisia ne ovat. Tietysti lihakin olisi ihan plussaa varsinkin kun se olisi itse kasvatettua eikä tehotuotettua höttöä.
Re: Broilerit
Ihan rehellisesti sanottuna en ymmärrä miksi kukaan haluaisi noin sairaalloiseksi jalostettuja eläimiä. Tosin, haluavathan monet myös pilallejalostettuja kissoja ja koiria, joilla rotuominaisuudet haittaavat normaalia elämää...
Ymmärtääkseni broilerit eivät sovellukaan kotitarvekanaloihin juuri jalostuksen takia. Niillä on niin hillitön kasvu ja sen aiheuttamat vaatimukset, että kotikanalassa kuolleisuus olisi vielä paljon suurempaa kuin tehotuotannossa.
Broilerihan kasvaa niin hillitöntä vauhtia että kasvun loppuvaiheessa se on massansa ansiosta lähes liikuntakyvytön. Kasvu on jalostuksella aikaansaatua, eli jos yrittäisi saada broilereita kasvaamaan hitaammin ja "terveemmin", pitäisi niitä käytännössä kai pitää nälässä? Ja vaikka saisikin kotioloissa broilerin kasvatettua lihakokoon, en usko että lihakaan on yhtä hyvää, siis jos ajatellaan että tyypillisen kotitarvekukon liha on hyvää ja kaupan broileri höttöä. Siihen lihan laatuunhan vaikuttaa liikunta ja liikkuminenhan broilerilla on luonnostaan heikkoa, fysiikka ei kestä.
Ymmärtääkseni broilerit eivät sovellukaan kotitarvekanaloihin juuri jalostuksen takia. Niillä on niin hillitön kasvu ja sen aiheuttamat vaatimukset, että kotikanalassa kuolleisuus olisi vielä paljon suurempaa kuin tehotuotannossa.
Broilerihan kasvaa niin hillitöntä vauhtia että kasvun loppuvaiheessa se on massansa ansiosta lähes liikuntakyvytön. Kasvu on jalostuksella aikaansaatua, eli jos yrittäisi saada broilereita kasvaamaan hitaammin ja "terveemmin", pitäisi niitä käytännössä kai pitää nälässä? Ja vaikka saisikin kotioloissa broilerin kasvatettua lihakokoon, en usko että lihakaan on yhtä hyvää, siis jos ajatellaan että tyypillisen kotitarvekukon liha on hyvää ja kaupan broileri höttöä. Siihen lihan laatuunhan vaikuttaa liikunta ja liikkuminenhan broilerilla on luonnostaan heikkoa, fysiikka ei kestä.
Re: Broilerit
Kiitoksia vastauksista ja tuosta linkistä.
Ei taida tulla meille broilereita Onneksi tuli asiasta täällä kysyttä, eikä suinpäin vain hankittua noita broiskuja.
Ihan järjetöntä tosiaankin tuo tuollainen kanojen ja muidenkin eläinten jalostaminen
Kyllä me taidetaan syödä ihan vain noita omia ylimääräisiä kukkoja, joita tosin on tässä huushollissa todella vähän.
Kuukauden aikana kuoriutuneissa tipussakin on melkein 2 kertaa enemmän kanoja kuin kukkoja
Ei taida tulla meille broilereita Onneksi tuli asiasta täällä kysyttä, eikä suinpäin vain hankittua noita broiskuja.
Ihan järjetöntä tosiaankin tuo tuollainen kanojen ja muidenkin eläinten jalostaminen
Kyllä me taidetaan syödä ihan vain noita omia ylimääräisiä kukkoja, joita tosin on tässä huushollissa todella vähän.
Kuukauden aikana kuoriutuneissa tipussakin on melkein 2 kertaa enemmän kanoja kuin kukkoja
Re: Broilerit
Raivo ja paha mieli tuli tuosta Suwitsun linkistä . Miten voi jutun luettuaan syödä broileria tukehtumatta siihen?
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
Re: Broilerit
Taitaa broilerinsyönti tosiaan tähän loppua Ei oo tosin ollu varaakaan niitä vähään aikaan syödä Hinta on noussu kans räjähdysmäisesti... Kyllä se takapihalla hitaasti kasvanu kukkopoika paremmalta maistuu! Eikä taatusti joudu elämään vaan lihan takia.
- HiltaHelikopteri
- kukkoilija
- Viestit: 4452
- Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
- Paikkakunta: Vantaa
Re: Broilerit
Mitä useampi lopettaa broilerin lihan syönnin, niin sen parempi
Lopettakaa edes te, jotka tiedätte kysymyksessä olevan huippuunsa jalostetun, pelkän lihan takia olemassa olevan eläinraukan.
Lopettakaa edes te, jotka tiedätte millaisissa oloissa niitä lyhyen elämänsä ajan pidetään.
Suurin osa kansasta ei tiedä, eikä välitäkään tietää...
Tulipa palopuhe, mutta pikkuisen on noussut Hiltan verenpaineet, kun täällä on ollut hiljattain kirjoituksia, että broiskua syödään
Lopettakaa edes te, jotka tiedätte kysymyksessä olevan huippuunsa jalostetun, pelkän lihan takia olemassa olevan eläinraukan.
Lopettakaa edes te, jotka tiedätte millaisissa oloissa niitä lyhyen elämänsä ajan pidetään.
Suurin osa kansasta ei tiedä, eikä välitäkään tietää...
Tulipa palopuhe, mutta pikkuisen on noussut Hiltan verenpaineet, kun täällä on ollut hiljattain kirjoituksia, että broiskua syödään
Re: Broilerit
No en ymmärrä sitäkään miten kukaan joka tietää miten broileri elää, pystyy sitä syömään. Harva haluaakaan tietää. Broilerinkulutus on koko ajan kasvussa Suomessa... jostain syystä kun kana mielletään vähemmän söpöksi kuin lemmu tai possu (mitenniin?!?).
Re: Broilerit
Joo ja kattokaa hintoja. Esim jauhelihan hinta on nykyään törkee, korkeempi, ku possun filee. Jauhelihasta on markkinoinnilla tehty gurmee-lihaa, vaiks se on "paskaa". Broisku on naudan kanssa samassa hinnassa jne. Ja vain markkinoinnin takia. Broisku ei edes nykyään ole vähärasvaista, varsinkaan kun sitä ei tahdo mistään saada maustamattomana. Ja ne maustelitkut on pelkkää rasvaa ja siitä pitää maksaa.
mä tunnustan, et ostan possunfilettä, mut minkäs teet. Ku on ruokavammaa vaiks muille jakaa, niin kompromisseja on tehtävä eettisyyttä ja ekologista jalanjälkeä ajatellen. Broiskua en oo syönyt vuosiin. (enkä nautaa ku ei kert voi...)
mä tunnustan, et ostan possunfilettä, mut minkäs teet. Ku on ruokavammaa vaiks muille jakaa, niin kompromisseja on tehtävä eettisyyttä ja ekologista jalanjälkeä ajatellen. Broiskua en oo syönyt vuosiin. (enkä nautaa ku ei kert voi...)
Re: Broilerit
Mä syön Broiskua, sikaa ja nautaa hyvällä omallatunnolla . Omia kukkoja en syö kun se liha on pahaa ja sitkeetä
-
- silkki
- Viestit: 236
- Liittynyt: 08 Kesä 2009, 23:31
- Paikkakunta: ilmajoki
Re: Broilerit
On kyllä niiiiin hyvää itte kasvatetun kukkopojan liha,nyt kun on oppinu sitä laittamaan ja syömään,vähän sitruunapippuria ja valkosipulijauhetta ja suolaa,paistopussiin ja leivinuuunin lämpöön,ja kyllä maistuu .Broileria ei oikein viitti enää syödä
Re: Broilerit
Takapihan kukkopoika vaatii vaan pitkän valmistusajan runsaalla kosteudella, niin johan alkaa mureutumaan.
Re: Broilerit
Pikkasen menee taas sivuun, mut olen psyykannut itseeni, et alan syömään noit omii kukkoja. Aamulla menin kanalaan antaan mussukoille ranskanleipää ja kuten tapani mukaan "laskin" et kaikki ovat siinä. Huomasin laskevani helmi-emilia-kukko, eulalia, hilda, pingu, luumanni, kaks kanatipua ja neljä ruokaa
eli kukkonuoriso...
eli kukkonuoriso...
Re: Broilerit
Mitä ilmeisimmin tieto lisää tuskaa. Meillä kun on tuota lihapuolta oikein hyvin omassa kasvatuksessa. Vasta uudenvuoden alla tuli palautuksina meidän lapinkarjan hiehomullikka takaisin kotiin, lampaanlihaa löytyy, kukkoja, ankkaa, sorsaa, kalkkunaa, fasaania ja ensi syksynä sitten possuakin kun siemennetään tuo meidän villapossu Anita joko villisialla tai ihan tavispossulla.
Kaupasta en ole ilennyt lihaa enää aikoihin ostaa, ja onneksi ei ole tarvinnutkaan.
Noista broilereista kyselin ihan vain siksi kun noita kukkoja meille on siunaantunut tosiaankin niin vähän ja meillä kyllä kananliha käy kaupaksi.
Niin ja noihin lihoihin tietysti on lisättävä kala kun tuo meidän rippikoulu ikäinen on henkeen ja vereen kalamies. Tällähetkelläkin sitoo tuolla kamarissa perhoja kun ei pimiällä ja tämmösellä tuulella viitsinyt pilkille lähtiä.
Minuakin harmittaa nuo tehokanaloiden olosuhteet noilla kanoilla, mutta toisaalta en tykkää pätkääkään siitä että sinne mennään ominluvin kuvaamaan tai vapauttamaan eläimiä. Se on kuitenkin jonkun ihmisen elinkeino. Eikä välttämättä ihan omasta tahdosta riippuvaista tuo eläinten määrä tai häkkikoot yms. Itsekin alkutuotannon edustajana tiedän että tuottajalta kuluttajalle päädyttyään ruoka maksaa kolmin, jos ei nelinkertaisestikin sen mitä tuottaja on alkutuotteesta saanut. Se miksi tuotantotilojen ja eläinten määrä sitten on kasvanut ja puhutaan tehotuotannosta, johtuu valitettavasti tukipolitiikasta joka määrittää eläinten määrän ja tilojen koon että tukea saisi. Ja tuki on taas maataloudelle elinehto. Se on tavallaan niinkuin ansionmenetyksen korvausta. Ilman tukea Suomessa ei voisi harjoittaa maataloutta ollenkaan nykypäivänä.
Sitten on olemassa, minunmielestä, typerä lainsäädäntö siitä että kanojen, possujen ja lampaiden pidostakin pitää ilmoittaa rekisteriin, vaikka ne olisivat vain omavarais tarkoitukseen ja lemmikkejä. Ymmärrän kyllä kaikki tarttuvien tautien seuraamiset ja sen sellaiset. Mutta hyvänen aika kun aina on ihmisillä ollut joulukinnkuja kasvamassa, samoin kuin lampaita ja kanoja. Miksi niistä on nyt tehty niin "isoasia".
Kaupasta en ole ilennyt lihaa enää aikoihin ostaa, ja onneksi ei ole tarvinnutkaan.
Noista broilereista kyselin ihan vain siksi kun noita kukkoja meille on siunaantunut tosiaankin niin vähän ja meillä kyllä kananliha käy kaupaksi.
Niin ja noihin lihoihin tietysti on lisättävä kala kun tuo meidän rippikoulu ikäinen on henkeen ja vereen kalamies. Tällähetkelläkin sitoo tuolla kamarissa perhoja kun ei pimiällä ja tämmösellä tuulella viitsinyt pilkille lähtiä.
Minuakin harmittaa nuo tehokanaloiden olosuhteet noilla kanoilla, mutta toisaalta en tykkää pätkääkään siitä että sinne mennään ominluvin kuvaamaan tai vapauttamaan eläimiä. Se on kuitenkin jonkun ihmisen elinkeino. Eikä välttämättä ihan omasta tahdosta riippuvaista tuo eläinten määrä tai häkkikoot yms. Itsekin alkutuotannon edustajana tiedän että tuottajalta kuluttajalle päädyttyään ruoka maksaa kolmin, jos ei nelinkertaisestikin sen mitä tuottaja on alkutuotteesta saanut. Se miksi tuotantotilojen ja eläinten määrä sitten on kasvanut ja puhutaan tehotuotannosta, johtuu valitettavasti tukipolitiikasta joka määrittää eläinten määrän ja tilojen koon että tukea saisi. Ja tuki on taas maataloudelle elinehto. Se on tavallaan niinkuin ansionmenetyksen korvausta. Ilman tukea Suomessa ei voisi harjoittaa maataloutta ollenkaan nykypäivänä.
Sitten on olemassa, minunmielestä, typerä lainsäädäntö siitä että kanojen, possujen ja lampaiden pidostakin pitää ilmoittaa rekisteriin, vaikka ne olisivat vain omavarais tarkoitukseen ja lemmikkejä. Ymmärrän kyllä kaikki tarttuvien tautien seuraamiset ja sen sellaiset. Mutta hyvänen aika kun aina on ihmisillä ollut joulukinnkuja kasvamassa, samoin kuin lampaita ja kanoja. Miksi niistä on nyt tehty niin "isoasia".
Re: Broilerit
Tuo on vähän kakpiippunen juttu et kaikki vaan brouskua haukkuu. Onhan kaikki jalostettu tuottamaan mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti ja halvalla. Ei but-kalkkunaa kukaan hauku vaikkei sen jalat tahdo puolta vuotta kestää jos oikein syöttää, lehmän pitää lypsää vähintään 10 000 kg vuoteen tai teurastamo odottaa, siassa ei saa olla läskiä jne jne...