Sukupuolitunnistus - perä tunnistus

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
hunski89

Sukupuolitunnistus - perä tunnistus

Viesti Kirjoittaja hunski89 »

Sukupuoliahan tunnistetaan kanatipuilla heti ensi päivinään

- siivistä (kukolla saman mittaiset siipisulkarangat, kanoilla siipisulkarangoista joka toinen pitempi, joka toinen lyhyempi), mikä ei kaikilla roduilla toimi,
- peräreijästä (perä aukkoa varovasti levittämällä kukolla pitäisi pullahtaa ulos pieni patti eli sukupuolielin, joka voi näyttää ihan eriltä joka yksilöllä)

tai tunnistetaan tipujen kasvaessa

- sulkien kasvuvauhdista (kukoilla kasvaa hitaammin, tämäkin voi silti olla yksilöllistä ja jollain kanallaki voi kehittyä hitaammin)
- harjasta ja heltoista (kukolla kasvaa nopeammin ja punoittaa nopeammin, kanalla on pitemmän aikaa vaalean keltainen, joissain roduissa kukolle harja muodostuu kolmesta nypylärivistä ja kanalle yhdestä, tämäkin on yksilöllistä eikä toimi kaikilla roduilla)

Yhteenvetoni siis on että kyllä on vaikeaa tuo kanatipujen sukupuolitunnistus :smt005
Ite yritin tuota ekojen päivien siipitunnistusta neljällä matiastipullani, kaikki näytti samalta, kumminkin kun kasvoivat niin harmailla tipuilla punertui harjat vähä nopeemmin kuin mustilla, mut enpä siltikään vannonut että harmaat olisi ollut kukkoja ja mustat kanoja, kaikilla sulat kehittyi yhtä nopeesti. Nämä tiput myin, niin en tiedä mitä heistä on tulossa loppujen lopuksi.
Seuraavaksi kuoriutu araucana tipuja ja näille yritin kaikkia yllämainittuja tapoja. Siivet alussa näytti kaikilla aivan samalta, pikkiriikkisistä peräreijistä en nähnyt tuon taivaallista edes luupeilla. Tutkin peräreikiä aina 4-5pvän välein kun röörit suurenee et näkisin jotain (vaikka sanotaan et pitäs tehä heti, koska kasvaessa vaikeutuu ku suolistot sun muut elimet suurenee ja haittaa tunnistusta), välillä luulin näkeväni parilla patit, sit seuraavalla kerralla en nähnytkään, en tienny loppujen lopuksi että mitä mun pitäisi nähdä vaikka videoita ja kuvia kattelin et mitä pitäis nähä.
Sit sulkien kasvunopeudesta koitin tutkia, yhdellä selvästi kehittyi hitammin. Jalkojen paksuuksista en voinu tunnistaa mitään (kukoilla paksummat kuin kanoilla), koska tiput syntyi osa isommista, osa pienemmistä munista, siksi niillä tipuillakin oli koko eroa.
Nyt olen koittanu kattella harjoja, nyt näyttää et kolmella alkais kasvaa harja ja muilla kahdella ei.

Nii et välil on ollu mielestäni kaksi kukkoa, kolme kanaa. Sit seuraavalla hetkellä yksi kukko, neljä kanaa. Ja nyt kolme kukkoa, kaksi kanaa :smt037 Päähän tässä sekoo :smt003

Osaako joku tosissaan tunnistaa tuosta perästä että kumpia ovat?

Ankkojen ja viiriäisten perä tutkimus on ihan peace of cake nuihi kanoihin verrattuna.
Ankasta näkee heti kuoriuduttua kumpi on, uroksella putkahtaa peräreikää varovasti levittämällä pieni pippeli pystyyn, akalla ei tuu mitään. Ei jää mitää arvailun varaan, nyt olenkin tuolla perätutkimuksella tunnistellut ankanpojat ja tunnistelen jatkossakin.
Viiriäisistä 5vkon ikäisinä näkee kyllä ilman varsinaista paineluakin kumpia on. Ukolla on peräreijän ja pyrstön välissä suuri pinkki patti, niin kuin kivespussi ja peräreikä on tiukka. Akalla ei ole pattia ja peräreikä on löysä. Ja tuota ukon pattia kun hellästi painaa niin alkaa peräreijästä tulla valkoista sperma vaahtoa. Ei siis tosiaan tarvi lujaa painaa, eikä tosiaankaan puristella, pieni hellä sormen painallus saa jo vaahdon erittymään. Kannattaa tähdätä peräreikä muualle ku omaan naamaan jos pussit on nii täys ni voi ruikata aika vauhillakin :smt044

Viiriäistipuilla yritin tuosta sulkien kasvuvauhdista päätellä myös, kuudesta merkkasin kaksi ukoiksi kun oli lyhyemmät siivet ja pyrstö. No nyt kohta on koko sulkapeite saavutettu niin näyttäspä vaan kovasti että kukoiksi merkkaamani olisi akkoja, rinnat alkaa olla täys pilkkuja, mutta en siltikään vanno mitään. Eka viiriäiseni kun näytti mulle kovasti akalta rintatäplineen 4viikkoseksi saakka ja sitten yhtäkkiä putkahti keskeltä rintaa kauhea punainen reuhka ja alkoi kiekuminen :smt043

Vastaa Viestiin