Onko hautominen tarttuvaa?

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Päivinkanat

Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja Päivinkanat »

Otsikko on vähän hassu, mutta....
Minulla on kanoja ollut vuodesta 2010, ja ennen tätä kesää yksikään ei ole osoittanut hautomishaluja. Ei orpit, rokit, eikä sekulit. Alhoja on 7 kpl, mutta ne tulivat vasta vuoden vanhoiksi.
Olen joka kevät merkannut munia pesään "tarjolle", mutta ei ole kiinnostanut. Niin tänäkin keväänä, ajattelin, että jospa joku alhoista. Mutta pesään lässähti rokkimuori, ainakin 4v., iästä ei ole tarkkaa tietoa, koska sain sen yhdeltä puolitutulta jolla ei ollut talvitiloja kolmelle rokilleen.
Nyt kanalassa vilistää neljä tipua, ja toisessa pesässä istuu nyt sitten alho!
Että kaikkiko nämä nyt sitten vuorollaan? Ei silti kivahan noita on seurata :smt007 .

Anna

Re: Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja Anna »

Kyllä se taitaa tarttua ja myös periytyä. Olen laittanut "äiti ja tytär" hautoo kysymyksen. Nuo Kultakutrit (nekin äiti ja tytär) ovat selvästi olleet mustasukkaisia tipusta, siitä ainoasta.
Anna

minkuliini

Re: Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

On tarttuvaa! Täällä hautoi koko ajan 2-4 kanaa :) Sitten kun joku on saanut tiput, niin sitten tekee muillakin mieli omia naperoita, ja eikun läsöttämään :D Kyseessä silkit ja silkkimixit

Päivinkanat

Re: Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja Päivinkanat »

Alhokanan haudonta meni myttyyn, kaksi kuoriutui, mutta kuoli saman tien.
Neljä aikaisemmin kuoriutunutta, nyt neliviikkoista sen sijaan mennä vipeltää täysillä.

Nyt on sitten toinen rokkikana ottanut tädin roolin :smt045 , ja ohjaa ja opastaa pikkuisia siinä missä emokin. Tiput myös kiipeilevät sen päällä, niinkuin emonkin, ja emo ja täti ovat aina kimpassa.

koivunlehti

Re: Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja koivunlehti »

Hautominen ON tarttuvaa. Kaikilla silkeillä on poikaset joten hollantilainen kääpiö ja tehotyttö päättivät yrittää yhdessä. Munakokkelihan siitä tuli heti alkuunsa :smt021

Anselmi

Re: Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja Anselmi »

Meillä on viisi maatiaissekoitus kanaa (syntyneet helmikuun alussa, tulivat meille vappuna), aloittivat muninnan juhannuksen jälkeen. Ja nyt kaksi hautoo jo vakavissaan kolmatta päivää. Muutama muukin yrittää mutta ei vielä ole jämähtänyt pesään.

Kukko(maatiassekoitus) on muistaakseni kuukauden näitä vanhempi ja hyvin näyttää polkevan kanoja. Joko kukko on oikeasti sukukypsässä iässä että kanat voisivat saada tipuja? Ja kanat siinä iässä että osaavat hoitaa haudonnan ja tiput?

Laumassa myös viisi valkoista tehomunijaa (syntyneet helmikuun tietämillä, tulivat toukokuun lopussa, munivat kesäkuun puolesta välistä). Pienemmät maatiaset hautovat pesässään myös muutamaa tehomunaa. Tehokanat eivät haudo mutta munivat hyvin, änkevät munimaan jopa samaan pesään hautovien kanssa. Pesiä yhteensä viisi, yleensä munittu vain neljään eri pesään. Mutta mites nyt pesät riittää jos maatiaset alkavat hautoa? Miten saada noita uusia munia pois pesästä? Ja koska en tähän neliömäärään halua mitään tehokanalaa miten saan onnistumaan muutaman kanan haudonnan ja muut vain munimaan? Pitäisikö eristää nuo pari hautovaa? Saisin sen ehkä jotenkin onnistumaan..

Muuten niin kiltit ja ystävällisen arat maatiaiset olivatkin yllättävän ärhäkkäällä tuulella kun yritin kerätä uudet munat pois pesästä. Ja olisin samalla päässyt merkkaamaan haudottavat munat, niin pysyisi niiden lukumäärästä edes jotenkin kärryllä. Kauanko munat voivat olla pesässä ja niitä kerätä vielä sen jälkeen? Missä vaiheessa muna ei ole enää ihmiselle "syöntikelpoinen"?

Mitä luulette pärjäävätkö maatiaiset tipujensa kanssa tässä laumassa? Kanalan sisäkoko noin 6m2 ja ulkotila saman verran.

Avatar
Titiuu
sussex
Viestit: 602
Liittynyt: 27 Loka 2013, 15:42

Re: Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja Titiuu »

Meilläkin lätsähtelee porukka aina peräjälkeen lätyiksi pesiin ja lopulta siellä on kunnon kimppahautominen käynnissä. :smt003 Tälleen talvisin en oikein tykkäis hirveetä määrää antaa hautoa, mutta jos joku lätsähtää pesään niin annan sen töröttää siellä noin kolme päivää että varmasti tönöttää tosissaan siellä, sitä ennen kerään munat aina pois, sitten sen noin kolmen päivän jälkeen valikoin yhden tai kaksi munaa merkattavaksi ja laitan hautovan kanan alle, ja aitaan sen niin että muut ei pesään pääse mutta kana pääsee kuitenkin liikkumaan. Jos en ole kerännyt munia säännöllisesti niin pidän ainakin sen kolme päivää haudottuja munia ei-syöntimunina jotka nakkaan sitten possuille...
"Huikea viidakko, ja ihmissyöjä kanoja!"

heikki

Re: Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja heikki »

Meillä myskiankat katseli vierestä 10päivää, kun phoeniks hauto niiden munia ja päättivät tulla auttamaan samaan pesään.
Nyt kaksi myskiankkaa ja phoeniks kana hautovat samaa pesää missä on sekä myskien, että phoeniksien munat. Annoin myskien munille 12 päivää etumatkaa, että kuoriutuisivat samoihin aikoihin.
Ihan mielenkiintoisen näköinen sateenkariperhe toivottavasti tulossa.

Tarmokas

Re: Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Meillä mennään Titiuun malliin,eli ensin lässähtää joku pesään, kun yrittää kerää munia, niin kana makaa vaan murisee ja joltain saa kiukkuisesti näpeilleenkin :smt021. Sitten merkkaan munat, jtka anna hautoa. Jos munia lisääntyy alle, kerään pois iskuja uhmaten!
Minä läpivalaisen kakki munat kun on tämä "hautoma-aika". Jos on jotain tummaa sisällä, niin koirukset syö. Aika helposti menee koiranruuaksi.

Avatar
Titiuu
sussex
Viestit: 602
Liittynyt: 27 Loka 2013, 15:42

Re: Onko hautominen tarttuvaa?

Viesti Kirjoittaja Titiuu »

Tälläkin hetkellä meillä hautoo pronssikalkkuna tyhjää pesää, maatiainen ja jättikochin samoja munia, silkkikana hirveää munaläjää :smt021 ja kääpiökochinilla on 5 sekalaista munaa allaan. Vähän väliä joku kanoista tuntuu huuruavan siihen malliin että kohta taas joku haluaa hautoa. :smt005
"Huikea viidakko, ja ihmissyöjä kanoja!"

Vastaa Viestiin