Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4332
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Kanatipujen ruokinnan lyhyt oppimäärä on kirjoitettu yhteistyössä Maattarin, Kallen ja Hiltan kesken.

© Hilta:
Tämä ei ole täydellinen eikä kaikenkattava tipujen ruokintaohje, mutta josko edes semmoinen suuntaa antava ohjeenpoikanen kanatipuja kasvattavalle aloittelijalle.
(Muiden lintulajien tipujen ruokinta poikkeaa kanatipuista.)

Karkeasti jaotellen on kolme tapaa tipujen ruokintaan:
- pelkkä ostettu valmisrehu
- pelkkä kotiruoka = ei teollinen rehu
- näiden edellä mainittujen erilaiset yhdistelmät

Ensiksi muutama perusasia:
- Kuoriutunut tipu ei välttämättä syö eikä juo ensimmäisenä eikä toisenakaan elinpäivänään. Älä huolestu tästä, koska tipulla on vararavintoa käytettävissä mahaan vetäytyneessä ruskuaispussissa (ts. älä syötä/juota väkisin, mutta ruokaa ja vettä voi olla tarjolla heti kuoriutumisen ja kuivumisen jälkeen).
- Huolehdi siitä, että ruoka- ja juoma-astiat ovat sillä korkeudella ja sen kokoisia, että tipun on helppo syödä ja juoda. Huomioi erityisesti, että vesiastian on oltava semmoinen, ettei tipu voi hukkua siihen eikä kastella itseään. Pidä astiat aina puhtaina. Pidä ruokaa ja vettä tarjolla useammassa astiassa. Näin varmistat sen, että ruokaa ja vettä on tarjolla, vaikka yksi ruoka-astia kaatuisi tai yksi vesiastia tyhjenisi.
Käytä semmoisia astioita, jotka eivät voi kaatua tipun päälle.

Teollinen tipurehu
Helppo, nopea ja ehdottomasti turvallinen tapa tipujen ruokintaan! Tiput saavat siitä kaiken tarpeellisen kasvuun ja kehittymiseen.
Tipu/poikasrehua voi ostaa maatalouskaupoista 40 kg:n säkeissä. Kaikissa kaupoissa sitä ei ole varastotavarana, mutta etukäteen tilaamalla pitäisi löytyä.
On olemassa mm. tämännimisiä rehuja: (valmistaja suluissa)
- Punaheltta Paras Poikanen / (Suomen Rehu)
- Poikas-Herkku / (Raisioagro Oy)
- RehuX-Poikasrehu / (RehuX)
Tipurehut ovat ns. täysrehuja eli niiden lisäksi ei tarvitse antaa mitään muuta ruokaa.
Tipurehun lisäksi tiput tarvitsevat vain vettä ja hienorakeista hiekkaa/soraa (raekoko n. 0,5-2mm). Yleensä tipurehuissa on myös kalkki mukana, joten pelkällä tipurehulla olevat poikaset eivät tarvitse lisäkalkkia. Lue käyttöohjeet säkin tuoteselosteesta!

Tipurehu + ns. kotiruoka = ei teollinen rehu
Tipurehun lisukkeena voi antaa myös muuta ruokaa, jotta tiput oppivat pienestä pitäen syömään niitä ruokia, joita tarjoilet myös aikuisille kanoillesi.
Pidä tipurehua, vettä, soraa ja kalkkia koko ajan tarjolla.
Huom! Tämä ruokintamuoto vaatii lisäkalkkia, jonka pitää olla niin pientä, että tiput voivat sitä syödä (poikaskalkki, osterin/simpukankuorirouhe tai kananmunankuorimurska). Laita lisäkalkki erilliseen astiaan tai soran kanssa samaan astiaan, älä sekoita sitä ruuan sekaan.
Tarjoile tipurehun lisäksi pieniä määriä aikuisille antamaasi kotiruokaa = ei teollista rehua semmoisessa olomuodossa, että tiput pystyvät sitä syömään.
Muista, että tipujen ruuan pitää sisältää valkuaista n. 20% (n. kuuden viikon iästä lähes munitaan saakka valkuaisen määräksi riittää n. 15%). Valkuaisesta ainakin osan pitää olla eläinperäistä tai soijaa. Kaikissa eläimistä peräisin olevissa tuotteissa on eläinvalkuaista, mutta kaikki ne eivät sovellu linnuille. Esim. maito aiheuttaa ripulia.
Muutama esimerkki lisukkeista: ruoho/heinäsilppu, vaalea leipä, kaura/vehnä/ohrahiutaleet, kypsennetty kala/liha.

© Maattari:
Tipujen ruokinta ilman teollista rehua
Tässä lähinnä minun tapani ruokkia tiput, joka perustuu ”mutuun” sekä netistä ja kirjoista noukittuun tietoon, eniten ”mutua” kuitenkin.
Lähtökohta: kalkkia ja/tai simpukankuoria ja/tai munankuoria ja soraa sekä vettä tarjolla aina.

1/4 koko annoksesta proteiinia: (voi olla vähän enemmän, mutta tämä on minimimäärä) joka voi olla: lihaa, kalaa, soijaa, hapatettuja maitotuotteita, raejuustoa, juustoa, munia, hernettä, härkäpapuja kunhan muistaa, että herne ja papu ei kelpaa ainoaksi valkuaislähteeksi, vaan vaatii muuta proteiinia lisäksi.
1/4 koko annoksesta vihreää: ruohoa, voikukanlehtiä, kaalia, porkkanaa, kurkkua, tomaattia, kesäkurpitsaa ym. vihanneksia tai omenaa, päärynää ym. hedelmiä tai marjoja. Sipuli ei käy vihanneksena, mutta pieni määrä esim. ruoantähteissä ei haittaa.
1/2 koko annoksesta hiilihydraatteja: keitettyä perunaa, pastaa, hiutaleita (ei pelkkää ruista, mutta neljänviljanhiutaleet käyvät), leipää, rikottuja ohrasuurimoita, viljaa (kaura, vehnä, ohra menee kokonaisena jo muutaman viikon ikäisenä).
Ainekset voi sekoittaa puuroksi tai tarjota sellaisenaan erikseen. En mittaile kovin tarkkaan, silmämääräisesti annostelen.

Tämän lisäksi saavat pellavansiemeniä tai pellavarouhetta (jonka turvotan) ja hampunsiemeniä, auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä ym. siemeniä sekä pähkinöitä. Silloin tällöin lorautan puuroon ruokaöljyä.
Tiput, jotka eivät pääse ulos (esim. myöhään syksyllä, aikaisin keväällä tai talvella kuoriutuneet), saavat puuroonsa monivitamiinilisän pullon ohjeen mukaan.
Ihan ensimmäisinä parina päivinä annan keitettyä kananmunaa, kaurahiutaleita piimään liotettuna ja silputtua ruohoa tai salaattia, mutta sitten siirrytään edellä mainittuun ruokaan, koska tiput ovat emojensa kanssa muun parven joukossa, jolla tämä sama menu.

© Kalle:
Tipujen ruokinta ilman teollista rehua
Tässä resepti, joka minulla on käytössä sekä tipuilla että aikuisilla kanoilla:
- kuivaa leipää veteen liotettuna, kuivapaino n. 300g
- juuresraastetta (porkkanaa, lanttua, kaalia, kuivattua nokkosta) n. 200g
- viljaa/lajittelujätettä, sisältää yleensä kauraa, vehnää, rypsiä jne. 300g
- belgialaista maissia 200g
- kuivatusta kalasta tehtyä rouhetta 200g
- perunaa, makaronia tai ruuantähteitä, joissa esim. lihapullia, makkaraa yms. (ei saa olla kovin maustettua) 200g
- kaupasta saatuja hedelmiä lisukkeena tarjonnan mukaan
Tämä määrä riittää 15 pienikokoiselle kanalle/vrk.

Tipuille/kanoille on aina tarjolla simpukkarouhetta ja grittiä sekä kuumennettua munankuorirouhetta.
Pari kertaa kuukaudessa lisään ruuan päälle valkosipuliöljyä/kotimaista kylmäpuristettua pellavaöljyä.
Talvikautena myöskin pari kertaa kuukaudessa vitamiiniliuosta.
Tonja, p: 046 666 5106

Tammearu

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja Tammearu »

Olen käytännössä huomannut, että poikasrehu kannattaa aluksi sekoittaa lämpimään veteen ja antaa alkupäivinä puurona. Oma puuroni poikasille on keitettyä riisiä kuumana ja siihen sekoitan munan tai pari ja tämä kokkeli on ollut halutuin ruoka poikasille ja emo pistelee sitä myös suurella halulla nokkaansa. Huom. anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Tosiaan hienonnettu munankuori on aluksi parasta kalkkia ja hienoa soraa.

Poikasten kylmänkestokyky. Lokakuussa huomasin yhden kanan puuttuvan laumasta. Ajattelin, että asialla on ollut supi, kettu tai haukka.
Marraskuun alussa oli maa jo hieman kuurassa, kun kadonnut äityli tuli talon alta kahdeksan tipun kanssa ihmettelemään maailman menoa. Poikaset olivat noin viikon ikäisiä, eikä niitä päällisin puolin vilu vaivannut. Laiton porukan kasvihuoneeseen ja kytkin patterin päälle. Viikon kuluttua perhe muutti Kellokoskelle ja ainakin kolme kanaa siitä poikueesta on vielä elossa.
Mitä poikaset olivat viikon aikana syöneet..........en tiedä. Oliko emokana käynyt hakemassa luonnosta matoja ja heinää tai muuta evästä. Talon alla ei varmasti tipuille ollut seisovapöytä.

raketti1

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja raketti1 »

Hei jos noudatan maattarin ohjeita tipujen ruokinnassa niin tarjoanko ruokaa miten monta kertaa päivässä,vai aina tarjolla? Tietty aina tarjolla soraa,munankuoria ja vettä. :)

Kesäkurmitsa

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja Kesäkurmitsa »

Tämän kesän 20 untuvikkoa ovat meillä saaneet Best-in -sarjan koiranmakkaraa kerran päivässä, härkärisottoa nimeltään. Sisältää myös mm. hernettä ja porkkanaa ja kersat ovat olleet siihen vallan ihastuneita. Myös vähän heiveröisemmän oloiset untuvikot ovat olleet tästä riemuissansa.

SannaL

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja SannaL »

Mitä vitamiiniliuosta olette antaneet?

Maattari
kiuruvetinen
Viestit: 1686
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Nyt haudottuani tipuja koneella haluan tarkentaa että konehaudotut ja lämpölampun alla kasvavat tiput ovat aivan eri kuin kanalassa emon alla kasvavat. Eli itse en ainakaan halua sinne tipulaan ( siis ilman emoa lämpölampun alla kasvaville) laittaa mitään kosteaa ruokaa joka siinä ympäristössä pilaantuu tosi nopeasti.Ensimmäinen porukka joka lämpölampun alla kasvoi sai kyllä ihan mun normi tipuruokaa ja kukaan ei sairastunut. Nämä eivät myöskään suostuneet syömään tarjolla olevaa rehua vaan söivät mieluummin kotiruokaa. Toinen koneessa hautomani poikue meni suoraan kanan alle kanalaan ja saa myös mun normi tipuruokaa. Nyt kuoriutui kolmas poikue ja näille olen tarjonnut vain rehua. Kuiva kotiruoka on tosi haastavaa, ei mahdotonta mutta itse koen sen melko työlääksi ja näin ollen, vaikka sieluun sattuu kun joutuu periaatteistaan luopumaan, meillä nämä sisällä kasvavat saavat tästä eteenpäin rehua niin kauan kunnes muuttavat kanalaan lämpölampun kanssa. Silloin sen puuron saa jo viileään nurkkaan. Mä en aio ottaa sitä riskiä että syövät pilaantunutta kosteaa ruokaa ja sairastuvat ja pahimmassa tapauksessa kuolevat. Tipujen pehkuun olen laittanut pienen määrän pieniä siemeniä että löytävät jotain sattumia pehkua nokkiessaan. Nämä nyt näin ruokitut ovat sekuleita ja mulle uusi tuttavuus joten en osaa kasvusta sanoa yhtään mitään, poikkeaako se tällä ruokinnalla millään lailla verrattuna kotiruokaa syövien kasvusta mutta kolmen viikon päästä koneesta pitäisi kuoriutua orppeja joten niiden kasvua osaan sitten verrata entiseen.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

kepponen

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja kepponen »

Onko kenelläkään tietoa mitä eroa on tuolla paras poikanen/pikku punaheltta ja iso punaheltta rehulla? Kävin paikallisesta maatalouskaupasta ostamassa tipurehua. Ja minulle laitettiin mukaan iso punaheltta säkki. Kotiin tullessa googlesta katsoin niin sehän on kalkkunarehua?? Ja fasaani. Ja takuulla sanoin kaupassa että tulee vastasyntyneille kanan tipuille. Voiko tuota nyt syöttää kanatipuille vai pitääkö palauttaa? :smt013

kotkotko

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja kotkotko »

Kiitos hyvistä ohjeista!
Maattarin ohjeilla kasvanut jo pari tipua, seuraavia odottelen kuoriutuviksi tänään, piti käydä vähän kertailemassa ruokalistaa :)

Parin-kolmen kuukauden iässä tiput ovat siirtyneet aikuisten kanojen sekaan, jolloin on sitten siirrytty munituspuolitiivisteeseen ja kauraan sekä sekalaisiin ruuantähteisiin. Hyvin on mennyt. Toki jo pikkuhiljaa olen alkanut parikuisia totuttamaan valmisrehuun.

Klaara

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja Klaara »

Kiitoksia vinkeistä, Minulla alkoi yksi orpeista hautomaan ihan urakalla, enkä saanut sitä pois pesästä. Niinpä annoin sitten sen hautoa ja laitoin muutaman muunkin orpin munan sinne joukkoon. Tänä aamuna oli yksi munista kuoriutunut ja piipitys oli kova. En sitten kuitenkaan lahopäänä muistanut ostaa tipujen rehua aggrimarketista, joten näillä nyt pääsee alkuun, ennenkuin saan tipurehua. :)

Maatiainen

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja Maatiainen »

Onko eläinkaupoissa myytävä undulaatinhiekka raekooltaan sopivaa tipuille? Vai haetteko vain ulkoa hiekkaa niille?

Siipiveikkonen

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja Siipiveikkonen »

En tiiä skippasinko jonku kohan tekstistä mutta kuinka paljon yksi tipu syö? En oo löytäny mistään suoraa vastausta. Kiitos ja vaivaudut vastaamaan.

hunski89

Re: Kanatipujen ruokinta aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja hunski89 »

Riippuu tipun iästä ja koosta tietenkin. Eipä ne paljoo loppujen lopuksi syö. Pitää ruokaa koko ajan tarjolla niin syövät itse sen verran mitä tarvitsevat.

Vastaa Viestiin