Martta hautoo

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
mimmu
siebenbürger
Viestit: 545
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Martta hautoo

Viesti Kirjoittaja mimmu »

:smt041 Jee pitkästä aikaa joku hautoo. Martta on mille kana vuoden ikäinen.
Ensin yritti silkkikana Alma muutaman päivän ja sitten kyllästyi hänkin vuoden ikäinen.
Tiiviisti Martta 🐔 kyköttää munien päällä en tiedä monta munaa on kun siirsin Alman alta munat ja muutama lisää :smt017 no jospa muutama tipu tulisi.
Saa nähdä kun on ensimmäinen hautominen onnistuuko ja kaikki menisi hyvin.
Olen laittanut verkon pesän eteen ettei muut pääse pesään ja ruokakuppi/ vettä Martan edessä hiukan tuntuu syövän mutta muuten makoilee munien päällä.
Yhden munan oli työntänyt ulkopuolelle ja mennyt rikki 🤔, niin eikö emo hylkää munia jos niissä ei kehity mitään.
Nyt jännitetään h- hetki olisi 16.5
mummo ja kanaset :biggrin:

Avatar
Aleksandra
hanhi
Viestit: 1099
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Martta hautoo

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Onnea Martalle pesimäpuuhiin! :smt060

Meillä aikoinaan Milla-kana tuntui tietävän, että yksi muna ei ollut lähtenyt kehittymään. Mutta tämä oli kyllä vasta ihan haudonnan lopussa, kun muista munista oli juuri poikanen kuoriutunut. Silloin Milla siirtyi tipuineen ja asettui pesän ulkopuolelle (Milla siis hautoi koko rupeaman lattialla olevassa pesäkopissa). Muna jäi pesään. Milla pysyi sitkeästi tipuineen pelkästään siinä pesän vieressä. Sitten kun otin munan pois, Milla muutti poikasineen takaisin pesään. Silloin ajattelin, että voiko kana selvemmin mulle kertoa, että vie nyt ihmeessä toi yksi muna pois, ei sieltä ole tipua tulossa. :biggrin: Eikä ollutkaan. Avasin munan ja totesin, ettei se ollut lähtenyt edes alkuun.
Alhoja elämän ilona.

Avatar
mimmu
siebenbürger
Viestit: 545
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Martta hautoo

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Aleksandra kirjoitti:
01 Touko 2022, 10:51
Onnea Martalle pesimäpuuhiin!
Kiitos Aleksandra :smt006 pidetään peukkuja että Martan hautominen onnistuu.
Nyt kyllä pelästytti toissa päivänä kun aamulla kävin ja pesä tyhjä verkko edessä ja Martta orrella ulkopuolella :smt017
Verkon ympärillä on puukehys eli ihmettelen miten ihmeessä on päässyt pois. Eli ainoa vaihtoehto on että työntänyt sen ja päässyt pois mutta ei sitten sisälle takaisin.
Ei mitään hajua kuin kauan oli ollut mutta epäilen tunti pari kun isäntä kävi seitsemän maissa ja kaikki ok ja itse yhdeksän jälkeen.
Munat oli haaleita ja Martta vauhdilla takaisin munien päälle :smt023 Toivottavasti ei kehitys loppunut en ole läpivalaissut vielä yhtään annan olla rauhassa.
Aleksandra kirjoitti:
01 Touko 2022, 10:51
Silloin ajattelin, että voiko kana selvemmin mulle kertoa, että vie nyt ihmeessä toi yksi muna pois, ei sieltä ole tipua tulossa.
Minustakin tuntuu, että kyllä ne kanat varmaan vaistoaa että munassa ei ole kehitystä kun työntävät munan pois.
Onpa Milla ollut viisas :smt056 ja sai rauhassa keskittyä tipusiin.

Nyt jatketaan uottelua :duckie:
mummo ja kanaset :biggrin:

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4371
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Martta hautoo

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Onnea uotteluun :smt049 Ton parin tunnin viilentymisen ei pitäisi haitata mitään. Jäähtyminen on paljon vaarattomampaa kuin ylikuumeneminen. Jännä, että silkkikana kyllästyy hautomiseen jo parin päivän päästä, kun yleensä ne ovat niitä kaikkein innokkaimpia hautojia.

Mun eka hautoja Meeri-brahma ei kyllä älynnyt mitään siitä oliko munista tulossa tipuja vai ei. Se vaan hautoi ja hautoi ja hautoi...Ekat munat ei olleet lähteneet kehittymään ja vaihdoin alle toiset munat, joista sitten tuli tipuja.
Tonja, p: 046 666 5106

Avatar
mimmu
siebenbürger
Viestit: 545
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Martta hautoo

Viesti Kirjoittaja mimmu »

HiltaHelikopteri kirjoitti:
03 Touko 2022, 20:24
Onnea uotteluun
Kiitos Hilta :smt006
Kaksi munaa on työntänyt pois ja ollut ulkopuolella ja katsoin ne niin ei ollut kehittynyt mitään eli kyllä kana tietää :smt023
Nyt ollut tiiviisti pesässä ja tein uuden virityksen että pysyy pesässä ja eikä jää ulkopuolelle.
Martta käynyt kylpemässä ja syömässä lattialla ja kakkaa haisevat plöröt :smt042 sitten nopeasti takaisin pesään.
En ole valaissut niitä ja annan olla rauhassa niin yllätys on suurempi jos joku tipu tulee Martan alla on kuusi munaa vielä.

Itsekin ihmettelen kun siksi ostin silkkikanoja kaksi lisää kun edellinen kuoli viime vuonna ja hautoi hyvin, niin nämä siskokset vuoronperään piti lyhyen muutaman päivän pesä vahdin ja se loppui sitten siihen. Tiukasti oli pesässä ja Alman vatsa höyhenetkin oli poissa eli ihan valmis hautomaan, nyt sitten kurlottaa lattialla eikä tietty muni. Kanuuna kyllä munii eli sillä ei alkanut niin voimakkaasti se hautominen.
HiltaHelikopteri kirjoitti:
03 Touko 2022, 20:24
Se vaan hautoi ja hautoi ja hautoi...Ekat munat ei olleet lähteneet kehittymään

Ja just tulleen teki yksi aiempi silkkikana hautoi hautomistaan mutta lopetti juuri kun olisi pitänyt alkaa kehittymään ja munissa olikin sitten osittain kehittyneitä alkioita.
No enää viikko peukut pystyyn :smt023 Martalle.

H-HETKI TULI JA MENI:( Martta työntänyt yhdeksästä munasta viisi pois, kaksi tuntui kevyeltä joten katsoin eli ei mitään kehitystä.
Nyt alla kaksi munaa valaisin ne ja ihan vähän näkyy sisälle, mutta mitään eloa en nähnyt tai siis osasinko katsoa joten taitaa olla nekin tyhjiä. Annan olla vielä pari päivää ja sitten otan pois.
Voi Marttaa kovin hautoo ja pyörittelee munia sekä tämän viikon ääntelee kun käyn kuuntelemassa miten rouva jakselee. Lattialla käy tarpeillaan syö/juo hyvin vähän mutta kylpemään pitää heti päästä ja rapsuttaa itseään sekä venytellä.
Manu kukko taitaa olla liian vanha mutta Vauhtiraita on vastaa kaksi vuotias, niin luulisi että jotain tipuja olisi tullut mutta ei :(
Joku kanoista joskus jatkanut hautomista uusien munien kanssa uudet kolme viikkoa jostain luin, onko se kanalle liian rankkaa?
mummo ja kanaset :biggrin:

Vastaa Viestiin