Viljan hometoksiinit ja lajittelujäte

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
tinttuli

Viljan hometoksiinit ja lajittelujäte

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Iitan aloitus off-topic ketjussa on karua todellisuutta tänä keväänä monelle viljanviljelijälle.

http://www.munanetti.net/viewtopic.php? ... 12#p162261

Samoin se koskettaa mahdollisesti niitä, jotka ruokkivat eläimiään viljalla, varsinkin lajittelujätteellä. Vuosi 2011 oli harvinaisen otollista aikaa hometartunnoille ja toksiiniseurannassa on saatu suurella vaihtelulla joistakin koe eristä huolestuttavan korkeita pitoisuuksia. Pääsääntöisesti ennen elokuun 2011 puoltaväliä puitu vilja on OK, mutta sen jälkeen korjatussa sadossa vaihtelu on hyvin suurta alueittain ja viljalajien sisällä. Vasta nyt keväällä monille viljelijöille on tullut viljan erittäin huono itävyys yllätyksenä ja myytyjä viljaeriä on hylätty liian korkeiden toksiinipitoisuuksien vuoksi. Tällaiset viljaerät kelpaavat vain energiaksi poltettavaksi. Kaupoista siemenvilja on loppu tai kiven alla ja ne joiden omat viljat eivät idä, ovat tukalassa tilanteessa. Huonon itävyyden takana näin laajasti, ovat pääsääntöisesti juuri viime satokauden viljelyolosuhteiden aiheuttamat hometoksiinit.

Lajittelujäte tänä keväänä voi olla voimakkaasti saastunutta, sillä surkastuneet jyvät sisältävät hometoksiineja eniten.
Lajittelujätteessä on jopa kymmenkertaisia pitoisuuksia ja herkimpiä ovat yksimahaiset: sika, hevonen ja siipikarja, näistä erityisesti ankka. Selvästi homeinen rehu on tietysti rehuksi kelpaamatonta, vaikka silmin havaittava home ei ole aina toksista. Myrkylliset hometoksiinit voivat olla aistinvaraisesti havaitsemattomia. Mutta varsinkin jos lajittelujäte sisältää surkastuneita, punertavia jyviä, se antaa viitteitä ainakin punahometartunnasta.

Viljan hometoksiinit aiheuttavat esm. siipikarjalle vaihtelevia oireita tuotannon laskusta ripuliin ja kuolemaan ja kaikkea siltä väliltä. Maksa- ja munuaiskasvaimia, huonoa höyhenpukua ja vastustuskyvyn heikkenemistä yms. Siksi onkin vaikea päätellä tarkoin mikä on syy ja seuraus. Toksiinit kulkeutuvat suurina pitoisuuksina myös maitoon, lihaan ja muniin.

Viljasta otetaan näytteitä myytäessä, mutta valtaosa viljasta joka käytetään tilalla, jää testaamatta. Joissakin sikaloissa rehuvilja on testattu sikojen alkaessa oirehtia. Naudoilla sellainen vilja, joka siipikarjalla ja sioilla aiheuttaa oireita, on ehkä käyttökelpoista, sillä märehtijän pötsi kykenee käsittelemään jossakin määrin myös homeista rehua aiheuttamatta oireita.

Jos kanoilla on esiintynyt epämääräisiä oireita ja rehuna on viime vuoden viljan lajittelujätettä, kannattaa syitä selvitellessä pitää mielessä myös tämä vaihtoehto ja kokeilla lajittelujätteen/viljan vaihtamista muuhun rehuun ja katsoa koheneeko tilanne.

Kalle
bankiva
Viestit: 341
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Viljan hometoksiinit ja lajittelujäte

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Kyllähän tuossa aivan aiheellinen varoituksen sana lienee, mutta; olen toistakymmentä vuotta käyttänyt kanojeni ja kyyhkyjeni rehustukseen lajittelujätettä. Ilman ongelmia. Rehustukseni on monipuolista; viljaa, lajittelujätettä, kalaa, kotitalousjätettä, kuivattuja leipätuotteita, kaupan hylkäämiä vihanneksia, hedelmiä jne...luettelo on pitkä.
Silminnähden havaittavat virheet näkyvät varmasti viljan suhteen päivittäisessä rehuannostelussa; hankintalähteeni tuotteissa en ole milloinkaan havainnut hylkäämisperustetta.
Kyllähän näitä "mörköjä" lienee kaikessa rehustuksessa; ongelmattomia eivät liene aina kaupallisetkaan rehut. Uutisiakin on esiintynyt.
Toisaalta, monipuolinen rehustus, huom minun mielestäni ja kokemuksistani johtuen, ei ongelmia liene. Painotan muuten sanaa monipuolinen.

tinttuli

Re: Viljan hometoksiinit ja lajittelujäte

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Samoin meillä on käytetty omaa ja vieraiden lajittelujätettä rehuna, eikä ongelmia ole ollut. Jo yli 30 vuotta. Lajittelemme siis myös muiden viljelijöiden viljaa rahtina ja joidenkin erien lajittelu on saanut tänä keväänä aikaan meillä ihmisilläkin voimakkaita reaktioita; kuumetta, pahoinvointia ja ripulia.

Sääolosuhteet aiheuttavat poikkeuksia ja viime kesän kuumat päivät, viileät yöt ja suuri ilmankosteus juuri hometoksiinien kasvulle suotuisaan aikaan, ovat aiheuttaneet tämän kevään erikoisen tilanteen. Monilla vilja on itänyt vain 10-20% ja se on todella poikkeuksellista.

Myös tukien kannalta EU-ehdoissa oleva sadonkorjuuvaatimus ajaa viljelijän puimaan toivotonta lakoviljaa, joka kaiken järjen mukaan olisi jätettävä korjaamatta. Osassa Suomea elokuun lopussa ja syyskuussa vilja makasi viikkoja pitkin maata ja ne oli yritettävä korjata vaikka pahaa teki. Osassa maata taas puintikelit olivat loistavat, korjuu ajoissa ja sato erinomaista. Näitä erien toksisuus vaihteluita on ollut jopa saman paikkakunnan sisällä.

Memmu10

Re: Viljan hometoksiinit ja lajittelujäte

Viesti Kirjoittaja Memmu10 »

En nyt niin uutena harrastajana voi mitään varmaa ja viisasta sanoa, mutta kyllä meillä viime vuoden sadon lajittelujätettä vahnästä annetaan myllättynä kanoille ja viiruille, eikä ole kukaan kupsahtanut, ainakaan vielä. Hyvin tekee kauppansa, rypsiäkin olen vähän antanut seassa. Olen ymmärtänyt ja havainnut, että ainakin meillä linnut ovat aika valikoivia.. ei sinne nokkaan joka jyvä kelpaa, vaan etsivät parhaat herkut, eli luotan lintuihin. Ei noille harakoillekkaan kukaan kerro, mitä saa syödä ja mitä ei :smt003 menikö jo ohi aiheen :-"

Memmu10

Re: Viljan hometoksiinit ja lajittelujäte

Viesti Kirjoittaja Memmu10 »

Niin, meillä tosiaan viljelytila, ja kyllä meidän isäntä ainakin kippaa kaiken huonon tonne joutopeltoon mikä ei markkinoille kelpaa. Lajittelujäte meillä koostuu vain kunnollisesta viljasta, tai ainakin näytteiden pohjalta ollut hyvää. Tietty, jos joltain isännältä käy ostamassa, niin aina kannattaa tentata.. ja mitä näitä "vanhoja isäntiä " tunnen, niin ainakin oma silmä kertoo, keneltä voi ostaa ja keneltä ei. Nimimerkillä monta vuotta muilta mailta heinää hakeneena, niin kyllä näitä ukkoja löytyy joka lähtöön :smt011

smari

Re: Viljan hometoksiinit ja lajittelujäte

Viesti Kirjoittaja smari »

Kiitos tinttulille näistä tiedoista, tämmöset on ihan kullanarvoisia kirjoituksia. :smt001 Onneksi me on saatu pitkään viljat samasta paikasta, pitänee varmistaa että siellä riittää ja hakea varmuuden vuoksi äkkiä lisää :smt001

Vastaa Viestiin