Geenimuunnellut rehut

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

dripple

Geenimuunnellut rehut

Viesti Kirjoittaja dripple »

Geenimuunneltujen rehujen käyttö on saanut paljon vastustusta kuluttajilta. Mitenkäs on teidän suhtautuminen asiaan? En tiedä kuinka paljon siipikarjan rehuissa käytetään geenimuunneltuja aineksia mutta ainakin tuossa viiriäisille antamassani pikkupunaheltta-rehussa on geenimuunneltua soijaa ja se mainitaan siinä ("sisältää muuntogeenisestä soijasta peräisin olevaa öljyä").

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4288
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Mikä on sun säkin valmistuspv? Onkohan uudempi kuin mun 19.4. valmistettu? Siinä ei mainita vielä mitään geeneistä eikä muunteluista...
Tonja, p: 046 666 5106

dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

HiltaHelikopteri kirjoitti:Mikä on sun säkin valmistuspv? Onkohan uudempi kuin mun 19.4. valmistettu? Siinä ei mainita vielä mitään geeneistä eikä muunteluista...
10.4. on vanhemman säkin valmistuspäivämäärä. Ja uudemman päivämäärää en nyt voi lukea mutta sama teksti lukee molemmissa....lukee ihan siellä alhaalla ennen valmistuspäivämäärää.

Edit: muokkasin tuon päivämäärän... luulin alkuun että koodi 160307 on se päivämäärä mutta onkin kai se milloin tuoteseloste on laadittu tms.

helvi

Viesti Kirjoittaja helvi »

Mie vastustan geenimuuntelua, mutten tiedä asiasta vielä tarpeeksi voidakseni perustella kantani :smt002 .

maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Mää pyrin tekeen rehut ite(siis keitteleen ja paisteleen) ja ostan mahdollisimman käsittelemätöntä, kuten hernettä tai viljoja.. rehu on meillä sillain hätämuonaa,, ja mulle on ihan sama onko vaiko eikö siinä jotain gmo:ta.. enemmän mää karsastan kaikkia antibioottilisiä tai säilöntäaineita tai ylimääräisiä etsyymejä, joilla sen elikon elimistö viritellään huipputuotokseen...kun noitten jäämistä saan satavarmasti itteleni oireita.. ja jo pelkästään rehun käsittelystä aivastuskohtauksia... Toi soijan muuntogeeni on kait sellainen että se kestää tietyntyyppistä rikkaruohomyrkkyä, jota sitten pahin kiusaaja ei kestä.. mutta satavarmaa on että ajan kanssa mutaatiot hoitaa ton edun pois...saas nähdä kuinka nopeesti...Toisaalta jos tollain vähenee rikkaruohomyrkkyjen holvaamien niin onhan silläkin etunsa.. kunhan myrkky on sellainen ettei kerry..

Maikki

Viesti Kirjoittaja Maikki »

Kävin juuri ostamassa lisää rehua, kasvatuspunahelttaa ja munituspunaheltta pt:tä. Niissä ei kummassakaan ainakaan mainittu gmo:sta. Vastustan kyllä geenimuuntelua, mutta samoilla linjoilla olen muorin kanssa. Mikäli geenitekniikan avulla voidaan vähentää myrkkyjen käyttöä, niin onhan sillä silloin myönteistäkin vaikutusta ympäristöön.

Kunpa mulla olisi enemmän aikaa, niin valmistaisin ja viljelisin itse elukoitteni ruuat. Nyt on pakko turvautua teollisiin rehuihin mutta ehkäpä joskus tulevaisuudessa tilanne on toinen.

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Minä taas olen kuullut, että maanviljelijät levittelisivät entistäkin suurempia määriä myrkkyä noiden muunneltujen kasvien päälle. Kuulemma niin tehdään varmuuden vuoksi, jotta viimeinenkin rikkakasvi kuolisi, itse viljelykasvi kun ei reagoi mitenkään. :smt017
Mä suhtaudun kielteisesti geenimuunteluun rehun- ja ruoantuotannossa, en halua tunkea itseeni ja eläimiini ties mitä outoja proteiineja. Käytön pitkäaikaiset vaikutukset voi kumminkin nähdä vasta vuosikymmenien jälkeen.

Avatar
tipsi
riikinkukko
Viestit: 1077
Liittynyt: 30 Touko 2007, 06:02
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja tipsi »

Ööö.. miten mutaatiot hoitaa edun pois? Jos muuntogeenisen soijan siemen vaikkapa tuotetaan jonkun firman puolesta, eikä siemenviljaa oteta omista kasveista (en tiedä miten tämä on). Tietty jos luonnonvalinta suosii sellaisia kasveja joissa ei ole siirrettyä geeniä. Esim. jos geenin takia niitten siementuotanto olis muita heikompi; jonkunlainen resistenttiysominaisuus voi nimittäin saada kasvin allokoimaan tähän resistenttiyteen eikä niin paljon paukkuja jää siementuotantoon. Mutta jos kasvustoon ruiskutetaan myrkkyä, joka tuhoo kasvin jolla geeniä ei ole, niin sittenhän geenimuunnellulla kasvilla on viljelyssä valintaetu. Ts. jos siirtogeeni mutatoituu niin silloin se karsiutuu pois.

Mutta tuosta geenimuunnellun rehun käytöstä. Se on kaksipiippuinen juttu. Hyväksyisin sen jos se vähentää kasvinviljelyssä käytettäviä myrkkyjä yms. eikä olisi toksista esim. hyönteisille (kuten siirtogeenisen maissin siitepöly joillekin öttiäisille). Kuitenkin perinteiselläkin jalostuksella saadaan aikaan vaikka mitä, ja harvoin tällöin kyseenalaistetaan kasvin käyttöä. Mutta tilanne kun on se, että jos valmisrehulla meinaa ruokkia, niin melkein pitää hyväksyä ne rehut mitä on saatavilla. Vaikka geenimuunneltua ainesosaa oliskin mukana.
Ankkoja, kanoja ja lampaita.

Wilhelmina

Viesti Kirjoittaja Wilhelmina »

Muuntogeeninen soija (Glycine max) on glufosinaattiammonium rikkakasvintorjunta-ainetta kestävä soija, joka on saatu aikaan perinteisin kasvinjalostusmenetelmin risteyttämällä gm-soija A2704-12 ja tavanomaisia soijalajikkeita. Monsanton kehittämä gm-soija on taas kehitetty nimenomaan kestämään suuremmat määrät rounduppia ja maksimoimaan sitä kautta sato.

Eli ne eivät kestä paremmin tuhohyönteisiä vaan paremmin myrkkyjä, joita voidaan siten huolettomammin levittää peltoon..

Muista Monsanton erittäin "turvallisista" tuotteista mainittakoon "Agent Orange", jota Vietnamin sodassa ruiskutettiin tunnetuin seurauksin.

Mainittakoon vielä, että kaverini on toimittaja. Hän kirjoitti kriittisen kirjoituksen erääseen sanomalehteen gm-ruuasta. Noin 15min sisällä kirjoituksen julkaisemisesta verkkolehdessä hän sai MOnsanton pohjoismaiselta edustajalta negatiivista sähköpostia....Monikansallisilla yrityksillä on varaa painostaa ja vaikuttaa joka taholla. Ei kannata olla liian sinisilmäinen.

Nyt uusin iskulause gm-ruuan puolesta näyttäisi olevan : " tietämättömät ja kouluttamattomat pelkäävät mörköjä" PÖH! tyhmä se on joka nielee syötin koukkuineen päivineen. Iso raha jyllää, eu- kyykkii näköjään taas rahavallan painostuksessa.

maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Siitä kun sanoin että mutaatiot ja luonnonvalinta hoitaa.. tarkoitin esmes mitä on tapahtunut useimmille antibiooteille.. aina on annosteluongelmia jolloin jää eloon ne, joilla on luontaisesti tai mutaatiotten kautta parempi kyky sietää jotain juttua.. ja kun tämän aineksen määrä siinä kilpailussa sitten saa lajitovereihin nähden isomman osuuden seuraa väistämättä ominaisuuden rikastuminen ja ajan kanssa sitten hyöty menetetään ...mitä ihmisten keinoilla on saavutettu... ei ne antibioottiresistantit bakteerit oo mitään muuta, vai oonkos ymmärtänyt ihan väärin? Että tässä on vähän sellainen petojen ja saaliseläinten kilpäjuoksu osittan...myrkylliset kasvit ja esmes elikko joka kestää sen kemiallista puolustusta)

Wuohetar

Viesti Kirjoittaja Wuohetar »

Minä suhtaudun kriittisesti geeni muunneltuihin rehuihin, pyrin välttämään niitä! Kuulin että on syntynyt useampia varsoja joilla on ollut kasvuhäiriöitä (esim. polvilumpiot puuttuu), epäillään geenimuunneltua soijaa syylliseksi! :-k
Viimeksi muokannut Wuohetar, 16 Syys 2007, 09:40. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Wilhelmina

Viesti Kirjoittaja Wilhelmina »

Gm-soijasta tehdyt tutkimukset ovat ristiriitaisia. Se on tutkimuksissa aiheuttanut koe-eläimille muun muassa geenimutaatioita, kehityshäiriötä ja suurentunutta poikaskuolleisuutta. Kuulostaa varsin turvalliselta ja varteenotettavalta rehuainekselta :smt009 Niin kuin Monsanton muutkin keksinnöt kuten pcb, naudan kasvuhormoonit ym.

Ilmeiseti ne tutkimukset, jotka ovat kytköksissä suuryritykseen puolestaan osoittavat gm-soijan olevan täysin riskitöntä :smt012 Aivan kuten pcb aikoinaan....

En syötä omille eläimille, enkä ainakaan lapsilleni, jos vaan voin välttää.

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

:smt104 Onko ihan varma, ettei tuolla Monsantolla ole mitään tekemistä antikristuksen kanssa!

Avatar
tipsi
riikinkukko
Viestit: 1077
Liittynyt: 30 Touko 2007, 06:02
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja tipsi »

Muori: Jep, antibioottiresistenssin kanssa se on noin. Koska ne, jotka ei kestä antibioottia kuolevat pois. Ts. jos syntyy mutaatio, jonka seurauksena bakteeri kestää antibioottia, niin tällaiset bakteerit selviävät hengissä ja ne yleistyvät. Mutta siirtogeenisen soijan kanssa on päinvastoin, eli siirtogeenittömät kasviyksilöt on ne jotka katoaa jos eivät kestä myrkkyruiskutuksia. Eli siirtogeenisillä on valintaetu. Tietty jos myrkkyruiskutukset lopetettaisiin, voisi olla niin että siirtogeenitön kasvi alkaisi yleistymään jos siirtogeenistä on kasville jotakin kustannuksia. Esim. sen pitää valmistaa geenituotetta (proteiinia), joka saa sen vastustuskykyiseksi myrkkyä vastaan. Tätä siis yritin tuossa sanoa.
Ankkoja, kanoja ja lampaita.

helvi

Viesti Kirjoittaja helvi »

Kiitos valaisevasta tiedosta, jälleen kerran.
En halua olla minkään uuden vastustaja pelkän mutu-tunteen pohjalta.
Suuryhtiöt, miten niiden hallintaa voi pieni ihminen vastustaa?
Nyt kaikenlaisen maatiaissiemenen säilyttäjäksi ja piilottajaksi.
Ollapa paljon rahaa ja ostaa paljon maata: osan siitä saisi ehkä eristettyä "puhtaaksi".
Jos omistaisin paljon metsää, mahd. suuren osan laittaisin suojeluun.

Vastaa Viestiin